Letargia, kedvtelenség, depresszió, stressz. Nem ok nélkül nem ezek nyelvünk legderűsebb szavai, hiszen végeredményben mindegyik egy olyan állapotot ír le, amikor a reményvesztettség uralkodik el rajtunk. Pedig, talán már attól is jobb hangulatba kerülnének az ettől szenvedők, ha tudnák, hogy gyógyszermentes megoldásokat találhatnak problémáik enyhítésére. Lehangoltság, depresszió, stressz: mindet kezelhetjük mellékhatások nélkül, a természet erejével!

depresszio-stressz-hypericin-stress-controll-szerves-anyagok.png

A régóta elhúzódó lehangoltság, a szomorúság és a szorongás, vagy a szűnni nem akaró fáradtság, enerváltság, az alvászavarok, vagy az ingerlékenység mind-mind olyan tünetek, amik elhanyagolása depresszióhoz, és azon keresztül további betegségekhez vezethet. Arról ritkábban esik szó, hogy a már kialakult depresszió is lehet tünet. Különböző szívbetegségek, a stroke, a pajzsmirigy-problémák, a Parkinson-kór, a rák, de akár a cukorbetegség is eredményezheti, vagy súlyosbíthatja az idültté vált búskomorságot.
A depresszió kialakulásának legfőbb okai az örökletes tényezők mellett az átmenetinek induló lelki megpróbáltatások, - gyakran a gyász vagy egy szakítás - és a negatívan megélt fiziológiai események - mint például a menstruáció, a gyermekszülés vagy egy súlyos betegség. De a tartósan stressztől terhelt életmód is kimerítheti annyira a szervezetet, ami végül elhúzódó melankolikus lelki állapotot idéz elő.

Stresszből depresszió

A stressz az emberi szervezet természetes védekezési mechanizmusának része, az orvostudomány eredetileg a külső ingerekre jelentkező minden nem specifikus testi reakciót idesorolt. Valószínű, hogy őseinknek a gyors reagálást igénylő, váratlan és veszélyes szituációkban volt rá szükségük - és ilyen esetekben számunkra is hasznos még mindig.
Ma már a stressz szót egy gyűjtőfogalomként kell értelmeznünk. Hiába hiszik azt sokan, hogy egyet jelent a „szimpla” idegeskedéssel, ez nem igaz. Stressz minden olyan körülmény vagy élmény, amikor valaki olyan elvárásokkal szembesül, amik meghaladják az általa mozgósítható személyes vagy szociális forrásokat. Idetartozik minden idegességet, feszültséget, szorongást és félelmet generáló érzet, amely szeretetlenségből, haragból, agresszióból, irigységből, gyűlöletből, kételyből vagy tehetetlenségből fakad. Ennek a küszöbe azonban már mindenkinél más és más.

depresszio-stressz-stress-controll-hypericin-szerves-anyagok.png

Bármiből is származzon azonban, ez egy olyan fizikai, szellemi vagy érzelmi terhelést jelent, ami ha hosszú távon megmarad, testi tüneteket produkál, majd ezután betegségeket idéz elő. A stressz hatására ugyanis olyan stressz-hormonoknak nevezett anyagok szabadulnak fel, amik jelenléte károsítja a szervezetet, hiszen a leghétköznapibb biokémiai folyamatokat gátolják, aminek eredménye valamilyen testi tünet lesz.

A stressz leggyakoribb jelei:

  • étvágytalanság
  • kényszeres evés
  • függőségek (alkohol, cigaretta, kávé)
  • gyors és mély légzés
  • túlzott izzadás

Változásokat hozhat a viselkedésünkben, az észlelési funkciókban és érzelmeinkben: a szexuális vágy csökkenése, a társasági viselkedés megváltozása, az alvászavarok és rémálmok jelentkezése biztos ismertetőjelei annak, hogy túlzott nyomás alatt állunk. További következményekkel is számolnunk kell, ez a leterheltség akadályozza az idegrendszer normális működését, így pedig kevésbé tudunk koncentrálni, kreatívan gondolkodni, és lassul a felfogóképességünk. Váratlan testsúlyingadozás, az immunrendszer megrogyása, de akár a menstruáció megszűnése is jelentkezhet. Gyengül a teljesítményünk, az aktivitás és mobilitás helyébe a fáradtság és erőtlenség lép, és szélsőségesekké válnak érzelmeink és érzéseink: a hosszabb ideig fennálló stressz szorongásokat, pánikrohamokat, depressziót okozhat.

Manapság lehetetlen elkerülni a stresszt, de arra már vannak módszereink, hogy eredményesen kezeljük és kontrolláljuk a tüneteit.

Gyógyszerek helyett természet

A természet az adaptogén gyógynövényekkel segít bennünket ebben. Az adaptogén gyógynövényeket az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás jellemzi: amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő, miközben felgyorsítják az alulműködő szerveinket. Vagyis segítik a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodást. Biztonságosan, mellékhatások nélkül harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését.

stressz-depresszio-stress-controll-hypericin-szerves-anyagok.png

Ezek az anyagok növelik a szervezet képességét, hogy az alkalmazkodjon a változó körülményekhez. Biológiailag aktív hatóanyagaik a mindennapi stresszes helyzetekben erősítik az emberi szervezet ellenállását. Fontos, hogy nem nyugtatóként hatnak, így - a növényi nyugtatókkal, pl. a macskagyökérfűvel ellentétben - nem zavarják, hanem erősítik kognitív képességeinket, növelik koncentráló képességünket és készségünket a logikus gondolkodásra. Az adaptogének segítenek szervezetünknek szabályozni a munkahelyen és otthon meglevő stressz-tényezőkre adandó válaszokat.

Ne hagyd, hogy a szomorúság és a rossz hangulat elrontsa a napod, varázsolj gyógynövényekkel mosolyt az arcodra! Az alábbiakban bemutatok két adaptogén gyógynövényekből készült koncentrátumot, amik a stressz elűzésében és a hangulatjavításban egyaránt tudnak segíteni.

 

stress-control.pngStress Control™

Ez a kapszula 6 olyan adaptogén gyógynövény kivonatot egyesít, melyekről a legtöbb tanulmány és megfigyelés készült a stressz ellensúlyozására a napjainkig. Nem nyugtató, nem altató: a minket érő stresszhez való alkalmazkodását segítik! Természetes összetevői javítják a koncentrációt, a kreatív gondolkodási funkciókat, az észlelési képességet és a kedélyállapotot. Felerősítenek szellemileg és fizikailag, közben pedig csökkentik az extrém indulatokat, érzelmeket, a figyelemzavart és az azt kísérő fejfájásos tüneteket. Támogatja a szervezetet a minket érő idegességgel, ingerültséggel, kimerültséggel, fáradtsággal szemben. Nagy előnye a gyógyszerekkel szemben, hogy nem szedál le, nem álmosít, és nem okoz hozzászokást. Jól kezeli a hangulatingadozásokat, életkedvet és kiegyensúlyozottságot nyújt. Kattints ide még több információért!»

Figyelmedbe ajánlok még két szerves tápanyagot is, amelyek segítenek a jó kedély megőrzésében, de pótlásuk egyébként is szükséges a hiánybetegségek elkerülése miatt. 


d3-vitamin-uj.pngD3-vitamin:

D-vitamin hiánya gyengíti az immunrendszert és az idegrendszert (idegességet, hangulatingadozásokat, depressziót és álmatlanságot idéz elő), a tavaszi fáradtság tünetei D-vitamin hiányra vezethetők vissza. A legújabb kutatások szerint a magyar népesség 90! százaléka D-vitamin hiányban szenved.
2010-ben a Texasi Egyetem orvostudományi karán több, mint 12 000 alany 4 évig gyűjtött adatait elemezték a D-vitamin-szint és a depresszió tüneteinek összefüggésével kapcsolatban. Vizsgálatuk eredményeképp megállapították, hogy az alacsony D-vitamin szint és a depresszió megjelenése között szoros összefüggés mutatható ki. Szerves D3-vitamin»


folsav-uj.pngFolsav

Nem csak a babaváró hölgyeknek ajánlott szedni, hiszen folsav nélkül az idegrendszer nem tud megfelelően működni! Hiánya hangulatingadozást, apátiát és depressziót idézhet elő, hiszen, ha nincs elegendő folsav, akkor csökken a szerotoninszint az agyban, mivel a folsav a szerotoninszintézis egyik lépésének nélkülözhetetlen közreműködője. Örömvitaminnak is hívjuk, mert fogyasztásával jelentősen javíthatod mindennapi közérzetedet és hangulatodat! Szerves Folsav tabletta (M-vitamin)»


Gyere, nézz körül ezen az oldalon is, további érdekességeket tudhatsz meg a szerves anyagok fogyasztásának előnyeiről!»