Főmenü Termékeink
Blog

A sportolók fehérjéje, a kollagén

A kollagén por növeli a sportolók teljesítményét

Az emberi testben az összes fehérje egyharmada kollagénből áll. Minden szövet felépítésében részt vesz. Ott van a bőrben, a szemben, a szívben, az izmokban, az ízületekben, az inakban és a csontokban. Épp emiatt fontos, hogy minden sportoló tisztában legyen vele: egy jól megválasztott kollagén por képes növelni a teljesítményt. Mantrázzuk, hogy a legjobb kollagén a már elfogyasztott kollagén, és közben ismerjük meg együtt, hogy a kollagén mire is jó, ha sportolsz.

A sportolók fehérjéje, a kollagén

Kollagén az erősebb csontokért

A csontok esetében elsőre mindenkinek a kalciumpótlás ugrik be. És valóban a kalcium az, ami a csontok legfőbb építőanyagát adja, de mégsem elegendő, ha csak azt pótoljuk! A csontok erőssége ugyanis a csontszövet mennyiségétől és a csontok tömegének 30%-át adó kollagén mátrix minőségétől függ. Azaz a kollagén és a kalcium igazán együtt működnek jól.

Azonban a kor előrehaladtával a kollagén alkotta hálózat megrenyhül, ami nemcsak a bőrünk szépségére hat, hanem a csontjaink is elgyengülnek, és az erejük, valamint az ellenállóképességük is csökken.

Éppen ezért a csontok épüléséhez a szervezetünk gyorsan felszívja és hasznosítja a hal kollagén és marha kollagén ideális keverékéből készült kollagén italport

A kollagén ugyanis: 

  • segíti a kalcium felszívódását
  • képes serkenteni a csontképző sejtek működését
  • és még a törések előfordulásának esélyét is csökkenti

Kollagén mire jó? Erősebb csontok

Kollagén a strapabíró ízületekért, porcokért, inakért

Az ízületek és a porcok 60%-át, az inak és a szalagok 80%-át alkotja kollagén. Hiánya a rugalmasság elvesztését okozza, valamint csökkenti az ízületek mozgási tartományát. De a kollagén hiánya ízületi porckopást vagy akár súlyos mozgáskorlátozottságot okozó reumatoid arthritist is előidézhet.

Ezért javasolt a kollagén port alkotó kollagén peptidekkel pótolnunk a hiányzó mennyiséget. A peptidek a kollagénrostok alapegységei. Ilyen apró egységekre bontva pedig sokkal hatékonyabban segíthetnek az ízületi betegségek megelőzésében, az ízületi fájdalmak és duzzanatok csökkentésében. Megőrzi a szalagok és inak épségét, C-vitaminnal kiegészülve pedig még a testünkben található legnagyobb szalag, az Achilles-ín gyógyulását is felgyorsítja.

A kollagén ízületre gyakorolt hatása azt hiszem nem is szorul további magyarázatra…

Kollagén mire jó? Strapabíró ízületek, porcok, inak

Kollagén az izmok növekedéséért és a gyorsabb regenerációért

Az izmok regenerációjában és növekedésében alapvető fontosságúak az olyan fehérjék, mint amilyen a kollagén, hiszen nagyjából az izomszövetek tizedrésze konkrétan kollagénből áll.

A marha és a hal kollagén por segítségével pótolt kollagén:

  • bizonyíthatóan fokozza az edzések hatékonyságát
  • fejleszti az izmok erejét
  • növeli az izomrostok átmérőjét és a zsírmentes izomtömeget
  • állóképesség-fejlesztő edzésekkel kombinálva csökkenti a testzsírt
  • ellenállóbbá tesz az izombetegségekkel szemben (1.)

A kollagén hiánya visszafogja az izomregenerációt és a sejtek önmegújító képességét, amire a fizikai terhelés okozta fáradtság kipihenésekor és a sérülések után van nagy szükség.

Kollagén mire jó? Izmok: növekedés és regeneráció

Kollagén a szövetek regenerálódásáért

A sérülések miatt létrejött hegeket a szervezet gyakorlatilag kollagénből gyártja. A sérült, károsodott szövetszakasz nem tudja magát addig kicserélni, amíg előbb a sebet össze nem ragasztotta. Ehhez pedig a kollagént használja fel. Nem hiába a kólla a régi görögök nyelvén azt jelenti: ragasztó.

A kollagén por így segít a sebgyógyulásban

  • A kollagén a sérülés létrejötte után azonnal, másodperceken belül aktiválja a vérzésmegállító alvadást
  • A kollagéngyártó fibroblaszt sejtek serkentik a ragasztásra szánt kollagén termelését a vérerek és a heg erősítéséhez
  • 1-2 héttel később a fehérvérsejtek átadják a helyet a kollagént termelő sejteknek, hogy azok a sebes bőr helyére felépíthessék a normális bőrszövetet

Fontos, hogy nemcsak önmagában a kollagén hiánya befolyásolja hátrányosan a szervezet sebgyógyító képességeit! A kollagén termeléséhez, és a külsőleg bevitt kollagén hasznosulásához ugyanis a C-vitamin pótlása is feltétlenül szükséges.

Kollagén mire jó? Szövetregenerálódás

Kollagén az egészséges szívért

A szívben a leggyakoribb fehérje a kollagén, ami biztosítja a szív falainak erősségét, és segíti a vér szivattyúzásához szükséges erő fenntartását. Megfelelő mennyiségű és minőségű kollagén nélkül szívünk egész egyszerűen képtelen lenne a folyamatos munkára.

Az idő előrehaladtával azonban külső pótlás nélkül a legjobb kollagénhálózat is meggyengül. Az öregedéssel bekövetkezik a kollagén mátrix széthullása, ami a szívben is kedvezőtlen változásokat indít el. Az elvékonyodott, meggyengült szívfal miatt például a vérnyomás is módosul, amit aztán dominószerűen követnek az újabb és újabb egészségügyi problémák.

Sportolóknál a megfelelő teljesítmény elérése érdekében különösen fontos, hogy a szív karban legyen tartva. Ehhez pedig tökéletes a hal kollagén és a marha kollagén minden kedvező tulajdonságát (kiváló felszívódást és remek biohasznosulást) ötvöző kollagén por. 

Kollagén porok, magas hal kollagén és marha kollagén tartalommal

Kollagén a jobb eredményekért

Most, hogy már tudod, hogy a kollagén mire jó, próbáld ki a Natur Tanya® Good Morning! Kollagén port, és a Natur Tanya® Good Day! frissítő áfonya ízű Kollagén port is!

Abban biztos lehetsz, hogy a hal kollagént és marha kollagént tökéletesen elegyítő Natur Tanya® Kollagén italporok a számodra megfelelő mennyiségű és minőségű kollagén-kiegészítést nyújtják ahhoz, hogy javuljon a teljesítményed, jobb eredményeket érhess el. Közben pedig a szépségmegőrzésed mellett még az egészségedre is vigyáznak.

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: A hialuronsav és a kollagén hatása a megereszkedett bőrre
Blog bejegyzések: A hialuronsav és a kollagén hatása a megereszkedett bőrre
Blog bejegyzések: Melyik a legjobb kollagén por?
Blog bejegyzések: Melyik a legjobb kollagén por?
Blog bejegyzések: Ezért kell nyáron extra kollagén
Blog bejegyzések: Ezért kell nyáron extra kollagén
Blog bejegyzések: 13 dolog, amire jó a kollagén!
Blog bejegyzések: 13 dolog, amire jó a kollagén!
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.