Főmenü Termékeink
Blog

Relax, a stressz kontroll alatt!

Szerkesztő: Somogyi Rita

Stresszoldás természetesen 

6-féle adaptogén gyógynövény, melyekről a legtöbb tanulmány és megfigyelés készült, a stressz ellensúlyozására napjainkig. Természetesen növelik a stressztűrő képességet és előzik meg a stressztünetek krónikussá válást. Csökkentik a kísérő tüneteket, mint az energiahiány, hangulatingadozás, szorongás és függőségek.

STRESS CONTROL-R, relax, a stressz kontroll alatt!

12 ok amikor adaptogén gyógynövényekkel érdemes dúsítani étrendünket

 1. csökkenő szellemi és fizikai munkakapacitás
 2. pszichoszomatikus megbetegedések 
 3. általános gyengeség, kimerültség, fáradtság
 4. éjszakai álmatlanság, napközbeni aluszékonyság
 5. hangulatingadozások, depresszió  
 6. szorongás, pánik, félelemérzet
 7. figyelemzavar, feledékenység, agyi köd
 8. mellékvesék kimerülése
 9. autoimmun betegségek
 10. szív és érrendszeri panaszok 
 11. női, férfi szexuális zavarok
 12. függőségek: étkezési zavarok, fokozott alkoholfogyasztás, dohányzás

12 ok az adaptogén gyógynövények mellett

Adaptogén növények és a stressz hatásmechanizmus

A stressznek 3 fázisa van:

 • harcolj vagy menekülj VÉSZVÁLASZ, (megugrik a mellékvese-hormonok, az adrenalin és a kortizol szintje a homeosztázis fenntartása érdekében) 
 • az ELLENÁLLÁS FÁZIS (a védekezés és az alkalmazkodás tartós és optimális) 
 • és a KIMERÜLÉS ÁLLAPOT (a kimerített tartalékok felülmúlják a szervezet azon képességét, hogy ellenálljon nekik).

Az adaptogének elnyújtják stressz alatt az ellenállás fázisát és csökkentik a stresszorokkal szembeni érzékenységet, ami stresszvédelmet eredményez. Az adaptogének élettani tulajdonságai jól dokumentáltak állatok és emberek esetén is.

Adaptogén növények és a stressz hatásmechanizmus

Mi az a stressz?

A stressz a szervezet fiziológiai reakciója, válasza a környezeti fenyegetésekre vagy nyomásra (stresszorok).

Érkezhet külső forrásból, mint pl. munkahelyi nyomással, pénzzel, társas kapcsolatokkal és egészséggel kapcsolatos aggodalmakkal, de még rossz étrenddel is. Jelentkezhet belső forrásból, mint pl. önszeretet hiánya, maximalizmus vagy túlzó félelmek.

A stressz népbetegség, korai öregedésünknek és betegségeink egyik, vagy kizárólagos kiváltó oka és nem csak előidézi, de bizonyítottan provokálja is meglévő tüneteinket, betegségeinket. A stressztűrő képesség javítása szó szerint meghosszabbítja az életet!

Mi az a krónikus stressz?

Kezdetben a szervezet alkalmazkodhat ahhoz, hogy stressz alatt teljesítsen, de hamar diszfunkcionálissá válik abban az esetben, ha a stressz tartósan fennáll és túl nagy intenzitású.

A krónikussá vált stressz hosszú távú változásokat idéz elő az agy szerkezetében és működésében, megváltoztatja az ideghálózatokat, testi és lelki tünetek széles skáláját okozva.

Mi az a stressz? Mi az a krónikus stressz?

A krónikus stressz a WHO szerint

A WHO szerint a stressz a 21. század egészségügyi járványa, számos következménnyel, pl: fáradtság, fejfájás, izomfeszülések, fogcsikorgatás, szédülés, túlevés, csökkent nemi vágy vagy álmatlanság…

A krónikus, tartósan fennálló stressz hasi elhízást, izom- és csonttömeg vesztést, kiégést okoz olyan állapotokkal, mint a szorongás, depresszió, autoimmun panaszok, gyenge immunitás, szív, gyomor-bélrendszeri, mozgásszervi betegségek vagy cukorbetegség.

Mit jelent az, hogy adaptogén?

Az adaptogén kifejezést olyan gyógynövények leírására használják, melyek képesek a stressz által veszélyeztetett testi funkciók normalizálására és a szervrendszerek erősítésére. Módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást.

Az adaptogének harmonizálják belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő szerveinket, miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket. Mindeközben az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

A krónikus stressz a WHO szerint. Mit jelent az, ahogy adaptogén?

300 gyógynövényből mindössze 1 adaptogén

Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.

Az adaptogének a kimerülés helyett egy magasabb szintű egyensúlyi állapot (egy homeosztázis), a heterosztázist hozzák létre. Minél magasabb ez, annál jobb a stresszhez való adaptáció.

A tudománynak a mai napig nem sikerült ilyen precizitású készítményt előállítani. 300 gyógynövényből mindössze 1 rendelkezik ilyen tulajdonságokkal.

Az adaptogének segítik a szervezet alkalmazkodását a stresszorokkal szemben, nem altatók és nem nyugtatók, nem "szedálnak le" és nem okoznak hozzászokást sem.

300 gyógynövényből mindössze 1 adaptogén

Az adaptív és mozgósító erő

Az adaptogének adaptív és mozgósító erővel bírnak, erősítik kognitív képességeinket, növelik koncentráló képességünket és készségünket a logikus gondolkodásra.

Csökkentik az extrém indulatokat és érzelmeket (hangulatingadozások, szorongás, félelemérzet, depresszió), a figyelemzavarokat és a kísérő tüneteket, mint a hátfájás vagy fejfájás. Javítják a mindennapi életminőséget és hozzájárulnak általános egészségünk fenntartásához.

Egy adaptogén intelligens, csak akkor hat, amikor szükség van rá. Egy adaptogén vérnyomás csökkentő, ha magas a vérnyomás és vérnyomásemelő ott, ahol alacsony, de nem lép működésbe azoknál, akiknél a vérnyomás normális.

Az adaptogének adaptív és mozgósító erővel bírnak

Az adaptogén növényi kivonatok 5 definíciója

 1. Segítenek szervezetünknek a szélsőséges terhelésekhez alkalmazkodni; fokozzák a figyelmet és az állóképességet fáradtság esetén, és csökkentik/mérséklik a stressz indukálta károsodásokat, az idegrendszerrel - és immunrendszerrel kapcsolatos rendellenességeket.

 2. Kiegyensúlyozó hatásúak a belső kiválasztású mirigyeinkre, szerveinkre és szervrendszereinkre, ha a túlműködnek visszahúzzák, ha alul működnek serkentik azokat.

 3. Úgy és akkor hatnak, ahogyan és amikor az adott pillanatban szükségünk van rájuk, ez a stresszre való fontos és jelentős általános adaptív hatás, ami magában foglalja a teljes szervezetet, illetve annak fő szerveit és működéseit.

 4. Az adaptogének hatásai a központi idegrendszerben, a vegetatív idegrendszerben, az endokrin- és immunrendszerben való stimuláló és stresszvédő hatásokkal összefüggő csoportokba foglalhatók, melyek definíció szerint a neuroendokrin-immun komplex - stresszrendszer részeit foglalják magukban.

 5. Fontos, hogy egy növény csak akkor lehet adaptogén, ha hosszútávú alkalmazása során is biztonságos a fogyasztása, és nincs mellékhatása
Nézz körül a webáruházunkban
Pajzsmirigy termékcsomag – Ligetszépe olaj kapszula, Oliva D3, Cink biszglicinát, Szelén extra, Stress Control-R Akció

Pajzsmirigy termékcsomag – Ligetszépe olaj kapszula, Oliva D3, Cink biszglicinát, Szelén extra, Stress Control-R

13 626 Ft
12 263 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 12 263 Ft
PSZICHOBIOTIKUM DUOPACK kedvezménnyel Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita

Kedves Belinszkiné Márton Andrea!

Alkalmazhatóak együtt, sőt, remekül kiegészítik egymást, hiszen a magnézium sok más remek tulajdonsága mellett oldja a feszültséget is.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Belinszkiné Márton Andrea
Érdeklődni szeretnék a stress control:R szedhető együtt a vegán magnézium aktív B6 al?
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.