Probiotikumok stressz, szorongás és depresszió ellen.

A beleinkben élő parányi kis organizmusok irányítják agyunkat. Akár egy sci-fi, csakhogy ez nem fikció. A bél mikrobióta összetételének igen nagy hatása van arra, hogy gondolkodunk és hogy viselkedünk. Egyes fajok túlsúlya és/vagy mások hiánya összefüggést mutatott mentális és idegrendszeri panaszokkal. Ez a felfedezés vezetett a pszichobiotikumok megjelenéséhez, ami olyan speciális pre- vagy probiotikumokat jelent, melyek természetesen és mellékhatások nélkül segítenek stressz, hangulatingadozás, alvászavar, szorongás, depresszió, ADHD vagy ideges gyomor- és bélbetegségek esetén. 

Pszichobiotikum a tudományos forradalom!

Bélmikrobiom és pszichés egészség

 • Az emberek szuperorganizmusok, mert testünkben több trillió mikróbával élünk szimbiózisban.  A sejtjeink több, mint 90%-a mikroorganizmusoktól származik. De a modern életmód – a túlzott higiénia és a megváltozott étrend – miatt megváltozott ezek diverzitása.
 • A különböző baktériumfajok számát körülbelül 1,000-re becsülik, és mindenkinél 150-170 faj van túlsúlyban. Ezek körülbelül egyharmada gyakorlatilag mindenkiben megtalálható, míg kétharmaduk egyedi az adott személyre nézve, akárcsak az ujjlenyomatunk.
 • Az egyedi mikrobiális ujjlenyomatról kimutatták, hogy fontos szerepet játszik olyan neurológiai és pszichiátriai betegségekben, mint a szorongás, a depresszió, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), a szklerózis multiplex, a skizofrénia, a Parkinson- és Alzheimer-kór.

A bélmikrobióta összetétele nagymértékben befolyásolja azt, hogy gondolkodunk és azt is, hogy milyen a szociális viselkedésünk.

Bélmikrobiom és pszichés egészség

Mikrobiom-bél-agy tengely

A bél mikrobióta folyamatosan kommunikál az aggyal és ez fordítva is igaz. A kommunikáció hormonokon, neurotranszmittereken és mikrobiális metabolitokon, pl. rövidláncú zsírsavakon (SCFA) keresztül történik. 3 fő kommunikációs útvonal van: az endokrin, az idegrendszeri és az immunrendszeri útvonal. Ez az összekapcsolódott rendszer a bél-agy tengely.

A bélrendszer és az agy 3 fő kommunikációs útvonala

 • A neurális útvonal (idegek) magában foglalja az enterikus idegrendszert (ENS), mely egy neurális rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a bélrendszer az agy utasításai nélkül is működhessen; valamint a bolygóideget, mely számos jelzést közvetít az emésztőrendszerből és az emésztőszervektől az agyba és vissza.
 • A neuroendokrin útvonal a hormonokat és a neurotranszmittereket foglalja magában. A leggyakoribb stresszhormon az adrenalin és a kortizol. A hormonok a neurotranszmitterekhez hasonlóan (amilyen a GABA és a szerotonin) enyhítik a stresszválaszt és elősegítik a nyugodt lelkiállapotot.
 • Az immunrendszeri útvonal olyan kulcsfontosságú üzenethordozókat foglal magában, amilyenek például a citokinek, melyek erőteljesen befolyásolják a kinurenin útvonalat és a sejtválaszt, többek között az immunsejtek válaszát. Ha az immunrendszer potenciális fenyegetést észlel, vagy igyekszik fenntartani a homeosztázist, akkor az immunrendszeri útvonal stresszjelzést küld az agyba, különösen, ha a fenyegetés a bélrendszerben található.

Mikrobiom-bél-agy tengely

Bél-agy tengely és stressz

A bél és az agy folyamatos, oda-vissza ható, napi kommunikációt folytat kémiai vegyületekkel, melyeket a bélmikrobiom mikroorganizmusai befolyásolnak (baktériumok, vírusok és gombák). Ez a kétirányú kommunikáció stressz idején felerősödik és ez pszichés panaszokhoz vezethet, mint szorongás vagy depresszió.

Ha a szervezet ismétlődően stressznek van kitéve, akkor beindul egy öngerjesztő folyamat a mikrobiom-bél-agy tengely révén, amikor a stressz diszkomfort érzést okoz és felborítja a bél mikroflóra egyensúlyát, mely stresszjelzést küld az agyba, mely még több stresszt eredményez és így tovább.

Stressz és emésztési panaszok

Szoros összefüggés van a mentális egészségi problémák megléte és a gyomor-bélrendszeri tünetek, pl. gyomorégés, emésztési zavarok, savas reflux, puffadás, fájdalom, szorulás és/vagy hasmenés fennállása között.

A bél-agy gátról ismert, hogy szerepet játszik az IBS-ben, lisztérzékenységben és kolitiszben. Az agyból származó stresszel kapcsolatos jelzések képesek ezen tengely mentén befolyásolni az emésztést, illetve a bél is képes üzeneteket küldeni, melyek hasonlóan hatással vannak az agyra. A bélmikrobák kulcsszerepet játszanak ezen jelek küldésében és fogadásában.

Mikrobiom-bél-agy tengely

Egészséges elme, egészséges test

Olyan régóta használjuk ezt a kifejezést, és ma már tudományosan is bizonyított, hogy nagyon is igaz az állítás. A mentális panaszok számos emésztőrendszeri betegséget képesek kiváltani és ez fordítva is igaz. A bélmikrobiom egyensúlyvesztése mentális panaszokat okoz. A leggyakoribb mentális panasz a depresszió.

A jó hír viszont az, amíg a lelki panaszok képesek megbetegíteni a testet, addig a lelki egészség feletti egyensúly visszaszerzése, meg is tudja gyógyítani azt.

A pszichobiotikumok a probiotikumok egy speciális csoportja

A pszichobiotikumok olyan specifikus probiotikumok, melyek jó irányba befolyásolják a mentális egészséget. Egyes speciális probiotikus törzsek pszichobiotikumként segítenek a pszichés (lelki) egyensúly visszaállításában.

 • Csak olyan probiotikum kaphat pszichobiotikum kategóriát, amely legalább 1 humán-klinikai tanulmánnyal tudja bizonyítani, hogy valóban segíti a stresszkezelést, javítja a hangulatot, a gondolkodást és a szociális viselkedést.
 • Egy pszichobiotikum képes bizonyítottan enyhíteni a stressz kísérő tüneteit, mint az ideg eredetű emésztőrendszeri (gyomor és bél) panaszok, alvászavar vagy fejfájás.  

A pszichobiotikumok a probiotikumok egy speciális csoportja

Mit csinálnak a pszichobiotikumok?

 • Potenciálisan terápiás stratégiát jelenthetnek pszichés panaszok, szorongás, depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) esetén.
 • Ma már tudjuk, hogy a szerotonin és a szerotonin receptorok sokkal inkább jelen vannak a bélben, mint az agyban, és bonyolult módon részt vesznek a bél-agy tengely szabályozásában. A bél-agy tengelyt megcélzó pszichobiotikumok ígéretesen enyhítik a depressziót.
 • A pszichobiotikumok támogatják a kognitív funkciókat, mely magában foglalja pl. a mentális fókuszáltságot, a tiszta gondolkodást, a memóriát, a motivációt, a koncentrációt, a kreativitást, a feldolgozás hatékonyságát és a reakcióidőt. 
 • Szabályozzák az érzelmek és az érzések központi feldolgozását. Segítik a stresszkezelést, javítják a hangulatot.
 • Jó irányba befolyásolják a gazdaszervezet agyműködését, gondolkodást és viselkedését.
 • Továbbá enyhítik a stresszhez szorosan kapcsolódó emésztőrendszeri tüneteket, mint émelygés, hányinger, puffadás, feszülés, bélgyulladások, IBS vagy gyomorpanaszok.

Natur Tanya® PSZICHOBIOTIKUM

Tudományos forradalom

A Natur Tanya® PSZICHOBIOTIKUM klinikailag alátámasztott, kétféle specifikus probiotikus törzzsel készül (Cerebiome®), melyek egymással szinergiában működnek és hatásukat, 5 humán-klinikai vizsgálat igazolja.

Natur Tanya® PSZICHOBIOTIKUM Tudományos forradalom

A Cerebiome® bizonyított hatásmechanizmusa

A Cerebiome® egy egyedülálló és jól dokumentált pszichobiotikum. Számos forradalmi preklinikai tanulmány révén ismertük meg ennek a formulának a hatásmechanizmusát. A preklinikai tanulmányok megfigyelései megismétlődtek a humán klinikai tanulmányokban is meglepő eredményekkel.

Pozitívan befolyásolja a viselkedést

Preklinikai tanulmányokban (Gilbert 2012) és humán klinikai tanulmányokban is enyhítette a depressziós viselkedést (Messaoudi 2010, Kazemi 2018, Wallace 2021).

Védi az egészséges agyszerkezetet

Preklinikai tanulmányokban (Girard 2009; Gilbert 2012; Ait-Belgnaoui 2014; Mohammadi 2018) és humán klinikai tanulmányokban is csökkenti az apoptózist (sejthalált) az agyban, mely a sértetlen bolygóidegen múlik és megvédi az egészséges neuroplaszticitást és a neuroszintézist. (Malick 2015; Heidarzadeh-Rad 2020)

Módosítja a HPA tengelyt

Normalizálja a kortizolszintet, ami egy stresszhormon (Messaoudi 2010) és a vér kortikoszteron szintet (Ait-Belgnaoui 2014; MAlick 2015; Ait-Belgnaoui 2018).

A neurotranszmitterek és prekurzoraik szintézise

Megnöveli a neurotranszmitter prekurzorok mennyiségét (triptofán) és normalizálja a vér dopaminszintet és a norepinefrinszintet (Tillmann 2018; Kazemi 2018).

A citokinek módosítása

 • csökkenti az IL-1β gyulladáskeltő citokin mennyiségét (Arseneault-Bréard 2012).
 • csökkenti a bél gyulladását, melyet a mieloperoxidáz aktivitásával mérnek (Malick 2015).
 • csökkenti az IL-1β és a TNF-α szinteket a vérben és a limbikus rendszerben (Mohammadi 2018)

A jövő terméke: Natur Tanya® PSZICHOBIOTIKUM! 

A Natur Tanya PSZICHOBIOTIKUM, klinikailag bizonyított mentálhigiénés probiotikumokat tartalmaz, a hatékony stresszkezeléshez és lelki egyensúlyhoz. Lépj be a pszichobiotikumok és a lelki egészség világába, kattints!