Főmenü Termékeink
Blog

Pihentető alvás, jobb közérzet

Címkék: Lélekemelők
Szerkesztő: Somogyi Rita

Beszéljünk most az alvásról!

Minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken, világszerte megtartják az alvás világnapját. Ilyenkor szakemberek tartanak előadásokat az alvás és az egészség összefüggéséről, valamint az alvást segítő technikák bemutatásáról. Ugyanis a jó alvás egészségünk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú!

mennyit-aludjunk-alvas-tippek.jpg

A tavaszi időszakban különösen fontos
figyelmet fordítani az alvásciklusunkra.

Azonban szükséges ilyenkor egy kis „átállási idő”. A téli időszakban megnövekszik a melatonin, azaz alvási hormon termelés, és lecsökken a szerotonin, vagyis boldogsághormon szint. A napsütés hatására a szerotonin termelés beindul, de ehhez csak viszonylag lassan tudunk hozzászokni, a megnövekedett melatonin szint pedig az alvás-ébrenlét ritmusában okozhat „csúszást.”

Mennyi alvásra van szükségünk?

Átlagos felnőtt embereknek 7-8 óra alvásra van szükségük. Vannak olyanok is, akiknek mindösszesen 5 óra alvás is elég, azonban ők teszik ki a népesség elenyésző hányadát. A lényeg azonban nem is a mennyiségen, hanem a minőségen van. Akkor leszünk csak kipihentek, ha alvásunk mély.

mennyit-kell-aludni.jpg

Amennyiben az alvással töltött órák
száma jelentősen, hosszú távon csökken, úgy:

  • felgyorsul a sejtek öregedési folyamata
  • ugyanakkor gyengül az immunrendszer működése
  • csökken a koncentrációs képesség
  • megnő az édesség utáni vágy
  • akár a fejfájás is gyakoribbá válhat

Mi történik, amikor keveset alszunk?

A kevés alvás hatására megemelkedik a szervezet kortizolszintje. A kortizol egy stresszhormon, aminek a feladata, hogy mozgósítsa a szervezet energiáit, vagyis az fel tudjon készülni az esetleges veszélyre. Egyszerűen mondva, a testünk ilyenkor „túlélő” üzemmódra kapcsol.

Az energiatartalékokat elkezdi felhasználni, először a glükóz raktárakhoz nyúl, a glükóz így nem fog eljutni a sejtekhez, hiszen a szervezet saját magának akarja biztosítani a magas vércukorszintet, majd pedig az izmokat kezdi el leépíteni, hiszen itt könnyebben jut energiához. 

Nem csak az a kérdés, hogy mennyit alszunk, hanem az is kérdés, hogy mikor.

Minél inkább összhangban van a saját bioritmusunk a környezetünkkel, annál inkább pihentebbnek érezzük magunkat. Nem is gondolnánk, de egy-egy éjszakai ébrenlét során több mint ezer génünk károsodik.

Mi történik,amikor keveset alszunk?

Melatonin a normál biológiai ritmusért

Ha nem tudsz elaludni vagy egyéb alvászavarral küzdesz, sokat segíthet a melatonin pótlása! Ugyanis ez a hormon szabályozza az elalvást és az ébrenlétet.

Glicin

A glicin pre-melatoninként funkcionál, ugyanis megnöveli a szerotonintermelést, ami a melatoninnak az előanyaga. De ez még nem minden! A glicin további négyféle módon is segíti az alvást. Humán kísérletben már 3000 mg este lefekvés előtt elfogyasztott glicin csökkentette az elalvási időt, javította az alvás minőségét és a másnapi teljesítményt, illetve memóriát! 

Olvass tovább »

Szőlőhéj mikroőrlemény

A vörös szőlőhéj mikroőrlemény egy természetes és magas biohasznosulású melatonin forrás. Azonkívül, hogy támogatja a szervezetet a természetes alvási ciklus fenntartásában, számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Tudj meg többet a termékről >>> Ide kattintva

+1 Tipp: Külsőleg nagyszerű bőrszépítő!

Használd heti 3 alkalommal pakolásként mézzel, illetve vízzel elkeverve. Kipihenten és megszépülve fogsz felkelni reggel. Fantasztikus a hatása!

Vásárolj itt! 

Nézz körül a webáruházunkban

LietoSON - alkoholmentes Relax csepp. Pihentető, nyugodt alvás.

2 680 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 2 680 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.