Beszéljünk most az alvásról!

Minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken (idén ez éppen március 15. lesz), világszerte megtartják az alvás világnapját. Ilyenkor szakemberek tartanak előadásokat az alvás és az egészség összefüggéséről, valamint az alvást segítő technikák bemutatásáról.

mennyit-aludjunk-alvas-tippek.jpg

A tavaszi időszakban különösen fontos
figyelmet fordítani az alvásciklusunkra.

Azonban szükséges ilyenkor egy kis „átállási idő”. A téli időszakban megnövekszik a melatonin, azaz alvási hormon termelés, és lecsökken a szerotonin, vagyis boldogsághormon szint. A napsütés hatására a szerotonin termelés beindul, de ehhez csak viszonylag lassan tudunk hozzászokni, a megnövekedett melatonin szint pedig az alvás-ébrenlét ritmusában okozhat „csúszást.”

Mennyi alvásra van szükségünk?

Átlagos felnőtt embereknek 7-8 óra alvásra van szükségük. Vannak olyanok is, akiknek mindösszesen 5 óra alvás is elég, azonban ők teszik ki a népesség elenyésző hányadát. A lényeg azonban nem is a mennyiségen, hanem a minőségen van. Akkor leszünk csak kipihentek, ha alvásunk mély.

mennyit-kell-aludni.jpg

Amennyiben az alvással töltött órák
száma jelentősen, hosszú távon csökken, úgy:

  • felgyorsul a sejtek öregedési folyamata
  • ugyanakkor gyengül az immunrendszer működése
  • csökken a koncentrációs képesség
  • megnő az édesség utáni vágy
  • akár a fejfájás is gyakoribbá válhat

Mi történik, amikor keveset alszunk?

A kevés alvás hatására megemelkedik a szervezet kortizolszintje. A kortizol egy stresszhormon, aminek a feladata, hogy mozgósítsa a szervezet energiáit, vagyis az fel tudjon készülni az esetleges veszélyre. Egyszerűen mondva, a testünk ilyenkor „túlélő” üzemmódra kapcsol.

Az energiatartalékokat elkezdi felhasználni, először a glükóz raktárakhoz nyúl, a glükóz így nem fog eljutni a sejtekhez, hiszen a szervezet saját magának akarja biztosítani a magas vércukorszintet, majd pedig az izmokat kezdi el leépíteni, hiszen itt könnyebben jut energiához. 

Nem csak az a kérdés, hogy mennyit alszunk, hanem az is kérdés, hogy mikor.

Minél inkább összhangban van a saját bioritmusunk a környezetünkkel, annál inkább pihentebbnek érezzük magunkat. Nem is gondolnánk, de egy-egy éjszakai ébrenlét során több mint ezer génünk károsodik.

Melatonin a normál biológiai ritmusért

Ha nem tudsz elaludni vagy egyéb alvászavarral küzdesz, sokat segíthet a melatonin pótlása! Ugyanis ez a hormon szabályozza az elalvást és az ébrenlétet.

Szőlőhéj mikroőrlemény

A vörös szőlőhéj mikroőrlemény egy természetes és magas biohasznosulású melatonin forrás. Azonkívül, hogy támogatja a szervezetet a természetes alvási ciklus fenntartásában, számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Tudj meg többet a termékről >>> Ide kattintva

+1 Tipp: Külsőleg nagyszerű bőrszépítő!

Használd heti 3 alkalommal pakolásként mézzel, illetve vízzel elkeverve. Kipihenten és megszépülve fogsz felkelni reggel. Fantasztikus a hatása!

termeszetes-alvas-segito-melatonin.jpg

Vásárolj itt!