A PCOS-ben szenvedő nők számára az étrend nem csupán a testsúly kontrollálásáról szól, hanem a hormonális egyensúly helyreállításának egyik legfontosabb eszköze is.
A PCOS diéta célja, hogy:
- stabilizálja a vércukorszintet
- javítsa az inzulinérzékenységet
- csökkentse a gyulladást
- támogassa a hormontermelést
Ez nem fogyókúra, hanem hosszú távon fenntartható, kiegyensúlyozott életmód. Az alábbi szempontok betartása segíthet jelentősen javítani a közérzetet és a tüneteket:
1. Alacsony glikémiás indexű (GI) szénhidrátok
Válassz lassan felszívódó, rostban gazdag szénhidrátokat, amelyek nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést:
- zab, hajdina, köles, barna rizs
- teljes kiőrlésű gabonák
- hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, bab)
- zöldségek, főleg a keresztesvirágúak (brokkoli, kelkáposzta)
Kerüld a fehér kenyeret, péksüteményeket, cukros italokat és édességeket – ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet és fokozzák az inzulintermelést.
2. Minőségi fehérjék minden étkezéshez
A fehérjék segítik a vércukorszint egyensúlyban tartását, és hosszabb jóllakottságérzetet biztosítanak:
- tojás
- csirke, pulyka, hal
- sovány túró, natúr joghurt
- növényi fehérjék (pl. tofu, tempeh)
3. Egészséges zsírok a hormonok támogatására
A megfelelő zsírbevitel elengedhetetlen a hormonok termeléséhez. Előnyben részesítendők:
- extra szűz olívaolaj
- avokádó
- diófélék, magvak (lenmag, chia, tökmag)
- zsíros halak (lazac, makréla)
Kerüld a transzzsírokat és a túl sok állati eredetű zsírt (pl. bő zsiradékban sült ételek, feldolgozott húsok).
4. Rostban gazdag, gyulladáscsökkentő étrend
A bélflóra egészsége és a gyulladások csökkentése érdekében fontos a rostbevitel:
- zöld leveles zöldségek
- savanyú káposzta, fermentált ételek (pl. kimchi, kefir)
- bogyós gyümölcsök (áfonya, málna, ribizli)
A rostok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, és táplálják a jótékony bélbaktériumokat is.