Főmenü Termékeink
Blog

Őszi immunerősítő táplálkozás szezonális ételekkel

Így erősítsd az immunrendszered ősszel!

Az őszi immunerősítés miatt különös figyelmet kell fordítanunk a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Ahogy az időjárás hidegebbé válik, a szervezetünk igényei is megváltoznak. Ilyenkor fontos, hogy ismerjük a szezonális immunerősítő táplálkozás alapjait és olyan ételeket, vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasszunk, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében és a hidegebb hónapokra való felkészülésben.

Szezonális étkezés alapelvei

Őszi immunerősítő ételek

A szezonális ételek fogyasztása előnyös az egészség szempontjából, mert:

  1. Tápanyagban gazdagok – Az idényjellegű ételek, mint a sütőtök, cékla, alma és dió, frissen kerülnek asztalunkra, és magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek.
  2. Vegyszermentesek – A természetes körülmények között érlelt növények kevesebb vegyszerhasználatot igényelnek, így egészségesebbek.
  3. Az immunrendszer támogatói – Olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre az adott időszakban leginkább szükség van.
  4. Környezetbarátak – A helyi, szezonális ételek fogyasztásával csökkenthetjük az élelmiszer-szállítással járó környezeti terhelést.

Őszi szezonális immunerősítő zöldségek és gyümölcsök

Az őszi immunerősítő táplálkozás fontos alapjai a következő szezonális zöldségek és gyümölcsök:

  • Zöldségek: Sütőtök, cékla, karfiol, sárgarépa, káposzta.
  • Gyümölcsök: Alma, körte, szőlő, szilva, dió.

Ezek az ételek gazdagok vitaminokban (pl. C-vitamin, béta-karotin, folsav) és ásványi anyagokban, amelyek az immunrendszer támogatásában játszanak szerepet.

Őszi szezonális immunerősítő zöldségek és gyümölcsök

A helyi termékek segítenek az őszi immunerősítésben

Nézzük meg, hogy milyen tulajdonsággal rendelkeznek a helyi termékek, amelyek segítenek az őszi immunerősítő táplálkozásban:

  • Frissesség: A helyben termesztett élelmiszerek nem járják be a világot, mielőtt a tányérunkra kerülnének. Frissebbek, és így magasabb tápértékkel bírnak.
  • Környezetvédelem: A helyi termelők által kínált élelmiszerek szállítása kevesebb energiát és üzemanyagot igényel, így csökkentjük az élelmiszer-szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást.
  • Támogatjuk a gazdaságot: A helyi termelők megélhetését támogatjuk azzal, hogy tőlük vásárolunk, ezzel erősítve a helyi gazdaságot.
  • Fenntarthatóság: A helyi élelmiszerláncok fenntarthatóbbak, mivel rövidebb a termék útja a fogyasztóig, és kevesebb csomagolást, hűtést igényelnek.
  • Vegyszermentesség: Lehetőségünk van olyan zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni, amelyek természetes körülmények között, vegyszermentesen nőttek fel.
A helyi termékek segítenek az őszi immunerősítésben

Őszi immunerősítő ételek a konyhánkban

Az ősz remek alkalom arra, hogy kipróbáljunk új, szezonális recepteket, amelyek gazdagok tápanyagokban és ízekben. Az alábbiakban két ötletet osztunk meg, hogy inspirációt adjunk az őszi konyhához:

Sütőtök krémleves

A sütőtök tele van A-vitaminnal, amely jót tesz a bőrnek és az immunrendszernek. Készítsünk belőle krémlevest egy kis hagymával, fokhagymával és fűszerekkel, hogy egy finom, melegítő ételt kapjunk a hűvös napokra.

Almakompót dióval

Az alma gazdag rostokban és antioxidánsokban, amelyek erősítik az emésztést és az immunrendszert. A dió magas omega-3 zsírsavtartalmával segíti a szív- és érrendszer egészségét. Almakompót készítéséhez hámozz meg és kockázz fel 4-5 almát, majd főzd puhára kevés vízben, fahéjjal és egy csipet cukorral ízesítve. Amikor az alma megpuhult, keverd hozzá egy marék durvára vágott diót. Tálaláskor friss citromlével csepegtesd meg, és melegen vagy hidegen is fogyasztható.

10 vitamin az őszi immunerősítéshez

  1. C-vitamin:
    • Szerepe: Erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatású, segít a sejtek védelmében és a sebgyógyulásban.
    • Források: Citrusfélék, csipkebogyó, paprika, kelbimbó, brokkoli.
  2. D-vitamin:
    • Szerepe: Támogatja a csontok egészségét, erősíti az immunrendszert, segíti a kalcium felszívódását.
    • Források: Napfény, zsíros halak (lazac, tonhal), tojássárgája, D-vitaminnal dúsított élelmiszerek.
  3. A-vitamin:
    • Szerepe: Javítja a látást, erősíti az immunrendszert, fontos szerepe van a bőr és a nyálkahártya egészségében.
    • Források: Sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, spenót.
  4. E-vitamin:
    • Szerepe: Erős antioxidáns, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, támogatja az immunrendszert.
    • Források: Diófélék, napraforgómag, spenót, avokádó.
  5. B6-vitamin (piridoxin):
    • Szerepe: Támogatja az immunrendszert, segít a fehérjék és szénhidrátok lebontásában, valamint az agyműködésben.
    • Források: Csirkehús, hal, banán, édesburgonya, diófélék.
  6. Folsav (B9-vitamin):
    • Szerepe: Fontos a sejtek növekedéséhez és regenerációjához, segít a vérképzésben és az immunrendszer működésében.
    • Források: Leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta), bab, lencse, citrusfélék.
  7. B12-vitamin:
    • Szerepe: Elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, az idegrendszer egészségéhez és az energiaszint fenntartásához.
    • Források: Állati eredetű ételek, például hús, tojás, tejtermékek, és dúsított növényi élelmiszerek.
  8. K-vitamin:
    • Szerepe: Fontos a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében.
    • Források: Zöld leveles zöldségek (kelkáposzta, spenót), brokkoli, kelbimbó.
  9. Magnézium:
    • Szerepe: Fontos az idegrendszer működéséhez, az izomfunkciókhoz, segít a fáradtság csökkentésében és a normális anyagcserében.
    • Források: Sötét leveles zöldségek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, halak.
  10. Cink:
  • Szerepe: Erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást, és támogatja az anyagcserét.
  • Források: Húsok, hüvelyesek, tökmag, dió, teljes kiőrlésű gabonák.
10 vitamin az őszi immunerősítéshez

Az őszi immunerősítő táplálkozás nemcsak a szervezet egészségéhez, hanem a fenntarthatósághoz is hozzájárul. A szezonális és helyi alapanyagokból készült ételek gazdag tápanyagokkal támogatják az immunrendszert, és segítenek felkészülni a hidegebb hónapokra. Fogyasszunk minél több vitamint és ásványi anyagot, hogy egészségesen vészeljük át az őszt és a telet.

Nézz körül a webáruházunkban

Natur Tanya® Szerves D3 és K2-vitamin. 4000NE bioaktív D3-vitamin, természetes menakinon-7 és E-vitamin 100db

5 820 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 820 Ft

SZERVES C+D+K vitamin bioflavonoidok, csipkebogyó. Retard, nagy dózis, laborban bevizsgált Natur Tanya®

4 649 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 649 Ft

B-KOMPLEX EXTRA - 14 féle B-vitamin forma, köztük bioaktív B-vitaminok, sáfrány és világszabadalommal védett fekete bors kivonat Natur Tanya®

4 995 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 495 Ft

Natur Tanya® AKTÍV B12-MÁTRIX – kétféle aktív B12-vitamin, természetes vadcseresznye ízű rágótablettában

2 780 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 2 780 Ft
Felnőtt immuntámogató termékcsomag – Oliva D3, Vegán spirulina, Echinacea kapszula, Szerves C ultra Akció

Felnőtt immuntámogató termékcsomag – Oliva D3, Vegán spirulina, Echinacea kapszula, Szerves C ultra

11 778 Ft
10 600 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 10 600 Ft

OLIVA K2+D3 - Világszabadalommal védett vitaMK7® K2-vitamin, Quali® K1 és D3-vitaminnal Natur Tanya®

3 795 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 795 Ft

Vegán B-vitamin komplex - 8 féle esszenciális B-vitamin 60 db Natur Tanya®

1 620 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 620 Ft
Összes termék
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.