Omega 3 – tegyünk rendet a zsírsavak között!
Omega-3 tartalmú lenmagolaj vagy inkább halolaj?
A lenmag és a lenmagolaj egy bizonyos fajta Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelynek a neve ALA (alfa linolénsav). A hal és a halolaj két különböző Omega-3-at tartalmaz: az EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav).
Az Omega-3 egészségre gyakorolt kedvező hatását vizsgáló tudományos kutatások túlnyomó többsége a DHA-val és az EPA-val foglalkozott. Ezek igazi szupersztárok az Omega-3 kicsiny birodalmában. Az ALA (amely a lenmagban található) áldásos hatásai azonban sokkal kevésbé tisztázottak.
Omega-3, avagy az EPA, DHA és ALA
Bár nagy mennyiségű alfa-linolénsavból szervezetünk elméletileg képes EPA és DHA zsírsavak átalakítására, a gyakorlatban sajnos azt bizonyították, hogy az ALA átalakítása EPA-vá és DHA-vá nem igazán hatékony (10% alatti), és azt, hogy vércukorpanaszok, cukorbetegség vagy skizofrénia esetén ez a folyamat egyáltalán nem megy végbe.
Az emberi szervezet számára bizonyítottan az állati eredetű EPA és a DHA Omega-3 zsírsavak a legelőnyösebb formák, és kutatók is azt javasolják, hogy inkább az EPA és DHA bevitelt növeljük a még több ALA fogyasztása helyett.
Miben győztes a lenmagolaj?
Belsőleg és külsőleg is csökkenti a gyulladásokat, védi a szív- és érrendszer egészségét kiegyensúlyozza a hormonháztartást, javítja az emésztőrendszer egészségét, sportolóknál csökkenti az izomfájdalmakat, fogyókúrázóknál pedig fokozza az anyagcserét, és elősegíti a zsírégetést.
És nem csak belsőleg, de külsőleg is hatásos a lenmagolaj. Mindenképp próbáld ki, ha bőrszépítő, dekoltázsápoló és kebel feszesítő hatásra vágysz, mert elégedett leszel! Idd önmagában, vagy tedd salátára, add ételekhez, de sose hőkezeld, mert hatóanyagai hő hatására alkotórészeire bomlanak és nem érsz el vele semmit.
Miért nagyobb sztár a vadvízi halolaj?
Mert lazán „bekapcsol” egy extra gyulladáscsökkentő gombot, legyen szó bármiről: bőrről, nyálkahártyáról, vastagbélről, immunvédelemről, sejtvédelemről, ízületekről, cisztákról, prosztatáról, vesékről – és még sorolhatnám. Igazi egészségvédő szupersztár, amit a szívbetegségektől a lupuszig ezerféle panaszra használhatsz.
Mindez az EPA és DHA zsírsavaknak köszönhető, melyeket kiemelkedőem magas dózisban találunk meg a Natur Tanya® Omega-3 TG, vadvízi halolaj kapszulában. Az Omega zsírsavak (összesen 7-féle) természetes triglicerid formában kerültek a kapszulába, nagyobb felszívódási mutatóval és magasabb sejtszintű biohasznosulással rendelkeznek, mint a mesterséges etil-észterek.
Sztárok és kezdő zsírsavak - mint az NBA-kosarasoknál!
Összességében tehát nem minden zsírsav egyenlő. Igaz, hogy mind a halolajban, mind a lenmagolajban vannak Omega-3 zsírsavak. De az Omega-3 egy gyűjtőnév (három taggal), mint például a profi kosárlabda játékosok (sokkal több taggal rendelkező) kategóriája. És bár az összes profi játékos átkozottul jól labdázik (különösen hozzám vagy hozzád képest), nem mindegyikük olyan, mint Kobe Bryant. És ez így van az Omega-3 zsírsavakkal is.
Az Omega-3 piszkos kis titka az, hogy a halolajban, illetve a lenmagolajban található változat meglehetősen különbözik egymástól, és mindent lehet rájuk mondani, csak azt nem, hogy egyforma hatással lennének az ember egészségére.
A halolajban levő két Omega-3 olyan, mint Kobe Bryant és Shaquille O’Neal – a lenmagolajban levő egy nagyon tehetséges fiatal fickó, akiből vagy lesz egyszer sztár, vagy nem.
Tudtad, hogy az Omega-3 zsírsavak kulcstényezői minden fogyókúrás étrendnek? Akik fogyasztják, azok szervezete hatékonyabban égeti a zsírt, és gyorsabban áll helyre a testtömeg index.
Kedves Marton László!
Erre most egy NAGY NEMET kell írjak, meg is mondom miért.
Az igaz, hogy a zsírsavak könnyen avasodnak, és ilyenkor még ellenséggé is válnak. Viszont az avasodás ellen két oldalról kell támadni: 1. triglicerid formulával és 2. E-vitaminnal.
Az etilészter formájú halolajok kevésbé stabilak és könnyen oxidálódnak, de a triglicerid formájú Omega-3 zsírsavak struktúrája nagyobb stabilitást biztosít a zsírsavak számára és megakadályozza azok lebomlását és oxidációját. Ennek ellenére a halolaj stabilitása és az avasodás megelőzése érdekében a triglicerid formátumú Natur Tanya® Omega-3 TG-t hozzáadott természetes antioxidáns tokoferolok (E-vitaminok) is védik.
Remélem segítettem:
Somogyi Rita
egyetértek a cikk írójával. Ui.: megrendeltem az Omega-3 Tg-t
én nagyon fontosnak tartom az omega 3 pótlását