Főmenü Termékeink
Blog

Nézd, mi mindent tehetsz a látásodért!

A látásunk az egyik legféltettebb kincsünk

A külvilágból érkező ingerek 80 százalékát a szemeinken keresztül érzékeljük. Nem csak azért van rá szükségünk, hogy átélhessük egy csodálatos napfelkelte látványát vagy, hogy elmerülhessünk szeretteink arcában, de a leghétköznapibb tevékenységeink során is szinte kizárólag a képi észlelésre hagyatkozunk. Természetellenes életvitelünk azonban óriási erővel rombolja szemeink egészségét.

szem-latas-vitamin-makula-degeneracio-armdpng.png

A látásromlás fő okai

Többségünk mesterséges fény mellett, monitorok előtt tölti ideje nagy részét, szabadidőnkben mereven bámuljuk a televíziót, a mobilunkat, vagy a laptopunkat. Mindezzel csökken szemeink tornáztatása, mely létfontosságú szemeink egészségéhez. Amikor a szabadban kirándulva mozgó állatokat, madarakat figyelünk meg, szemeink tornáznak és erősödnek. Sajnos az sem segít, hogy a jó időben az erőteljes UV-sugárzás okán, napszemüveg mögé kényszerülünk. Mindezt pedig tovább rontja a tápanyagokban szegény, nyugati táplálkozás, az élvezeti szerekkel való visszaélés, a mozgáshiány és a természetes öregedési faktor.

Ma sokkal korábban elkezdődik a látásromlás

Ma már 35 éves kor felett elkezdődik az időskori látásromlás, 50 éves kor körül pedig a szemek elkerülhetetlenül romlani kezdenek, megjelenhetnek különböző hályogok, makula degeneráció (sárgafolt-elfajulás, ARMD) léphet fel, és egyéb olyan nyavalyák támadhatják meg a látószerveinket, amikre nem létezik sem műtéti kezelés, sem egyéb gyógymód - ez pedig egyenes út lehet, akár az időskori vakságig is.

Sajnos vannak olyan kockázati tényezők, amik különösen hajlamosítanak a látás minőségének romlására. A cukorbetegség ismert szövődményei a zöld-és szürkehályog, a szemfenéki elváltozások, a rövidlátás kialakulása, valamint a gyakori szemgyulladások. Ez utóbbi a dohányosokat is kellemetlenül érintheti, hiszen a cigarettázás miatt kialakult keringési zavarok a szemek vérellátó rendszerében is fennakadásokat okozhatnak. Emellett a nikotinfüggők gyakrabban számolhatnak az ARMD kialakulásával is.

Mivel az öröklött tulajdonságaink nagy szerephez jutnak a szem betegségeinek létrejöttében, ezért, ha családunkban gyakoriak a látószervi gondok, mi is nagyobb eséllyel számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb látásproblémáink jelentkeznek, vagy a már meglévők súlyosbodnak. A kékszeműek, az erős fényben dolgozók, a számítógép monitorok előtt ülők esetében szintén nagyobb valószínűséggel következik be valamiféle látásszervi rendellenesség.

Ezekben az esetben kötelezően ajánlott, hogy évente felkeressük szemorvosunkat. Ők többnyire azonnal észreveszik a keletkező betegségeket, és ekkor még van időnk megtenni a következő óvintézkedéseket látásunk megőrzéséért.

latas-szem-vitamin-makula-degeneracio-vaksagpng.png

Ezt teheted látásod védelméért

Természetesen mi magunk nagyon sokat tehetünk azért, hogy korai szakaszukban megállítsuk vagy akár visszájára is fordítsuk a szemeinket érő elváltozásokat. A legfontosabb lépések mindehez:

  1. Bizonyítottan hosszabb ideig megtarthatjuk éleslátásunk és szemeink egészségét, ha tudatosan táplálkozunk és sok antioxidánsban gazdag, gyulladáscsökkentő élelmet veszünk magunkhoz. A helytelen étrendnek nem csak az éleslátás csökkenésében van szerepe, de az életkorral összefüggő makula degeneráció és szürkehályog fő kockázati tényezője is. 
  2. Bizonyítottan segíti szemeink egészségét a rendszeres testmozgás és a stressz ellensúlyozása, melyek csökkentik a testet elárasztó méreganyagok és károsító hormonok szemeinket károsító hatásait.  
  3. Csodákra képes, ha napi rendszerességgel szemtornát végzünk (Bates-módszer), mert fokozza a szemek vérkeringését, tápanyagellátását és erősíti izmait.   
  4. Az étkezéseket speciális szemvitaminokkal is dúsíthatjuk, melyek főként már természetes szabad luteint tartalmaznak, A-, E-, B2- és C-vitamin, továbbá szerves cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat biztosítanak. Ezek az antioxidánsok megvédik a szem makuláját, lencséjét és szaruhártyáját, ugyanakkor csökkentik a szabad gyökök károsító hatását és a gyulladásokat, amelyek elpusztítják a szem szövetét. 

Tudtad?

A második világháború idején a brit pilóták észrevették, hogy amikor fekete áfonyát esznek, javul az éjszakai tájékozódó képességük. Ekkor kezdték el tudományosan is kutatni a fekete áfonya hatásait. Ma már számos látászavar kiegészítő kezelésében használt tápanyag. Hajszálereket erősítő képessége segíti a szem vérellátását, képes megnövelni a retinavérzés utáni regenerálódás gyorsaságát. Mivel támogatja a szem ideghártya-pigmentjének regenerálódását, jól kezeli a farkasvakságot vagy az erős fény okozta látászavart, a cukorbajjal járó ideghártya bántalmakat, a szürke hályogot, a sárgafolt-degenerációt és a rövidlátást.

Az ARMD-ről itt tudhatsz meg többet»

Nézz körül a webáruházunkban
Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml Akció

Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml

6 665 Ft
5 998 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 998 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Japik
le tud egni a szem? hmm ez erdekes. luteinat veszek kovetkezo honapban, kicsit para, hogy allandoan a monitort bamulom, romlott is a szemem
Anita
A fényérzékenységre szedtem már fekete áfonyát és bevált az biztos.
Buny

nem bírom az erős fényt nagyon érzékeny a szemem főleg nyáron :( nekem szerintem a solar vitamin kéne

Szántó Mónika
örülök hogy elolvastam ezt is
Horváthné
Hála és köszönet a cikkért. Ismét megörvendeztettél minket, legalábbis engemet nagyon!
András Mihályné
JAJ AZ ÉN LÁTÁSOMON REMÉLEM SEGÍCCSÉG LESZ MAJD!!!
Horváth Katalin
Köszönöm a cikkeidet, hasznosak és megszívlelendők!
ibike

Engem meggyőztettek, Solar itamin ée lutein rendelés ment is :)

Mirko
Szuper, köszönöm!
viki11
A luteina tényleg nagyon jó, én egy ideje használom már, mert a monitor kikészítette a szemem
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.