A látásunk az egyik legféltettebb kincsünk, hiszen a külvilágból érkező ingerek 80 százalékát a szemeinken keresztül érzékeljük. Nem csak azért van rá szükségünk, hogy átélhessük egy csodálatos napfelkelte látványát vagy, hogy elmerülhessünk szeretteink arcában, de a leghétköznapibb tevékenységeink során is szinte kizárólag a képi észlelésre hagyatkozunk. Természetellenes életvitelünk azonban óriási erővel rombolja szemeink egészségét.


szem-latas-vitamin-makula-degeneracio-armdpng.png

Többségünk mesterséges fény mellett, monitorok előtt tölti ideje nagy részét, szabadidőnkben mereven bámuljuk a televíziót, a mobilunkat, vagy a laptopunkat. Olyan, mint szemtorna, azaz szabadban kirándulva mozgó állatokat, madarakat megfigyelni kevesünknek fér bele az idejébe, sőt ha ki is robbanunk a szabadba az erőteljes UV-sugárzás okán, napszemüveg mögé kényszerülünk. Erre jön rá a tápanyagszegény étkezés és a természetes öregedési faktor. 50 éves kor körül a szemek elkerülhetetlenül romlani kezdenek, megjelenhetnek különböző hályogok, makula degeneráció (sárgafolt-elfajulás, ARMD) léphet fel, és egyéb olyan nyavalyák támadhatják meg a látószerveinket, amikre nem létezik sem műtéti kezelés, sem egyéb gyógymód - ez pedig egyenes út lehet az időskori vakságig.

Elkerülhetetlen, hogy elveszítsük a látásunkat?

Természetesen nem. Bár a fent említett szemproblémák valóban gyógyíthatatlanok, mi magunk nagyon sokat tehetünk azért, hogy korai szakaszukban megállítsuk vagy akár visszájára fordítsuk az elváltozásokat. Sőt, a kialakulásuk ellen is eredményesen védekezhetünk! Mint oly sok esetben, itt is a megelőzés fontosságát kell hangsúlyoznunk.

Rögtön rá is térek, hogyan előzhető meg a komolyabb baj, de előbb vegyük gyorsan sorra, kik azok, akiknek biztosan több figyelmet kíván szemegészségük megőrzése! Sajnos vannak olyan kockázati tényezők, amik különösen hajlamosítanak a látás minőségének romlására. A cukorbetegség ismert szövődményei a zöld-és szürkehályog, a szemfenéki elváltozások, a rövidlátás kialakulása, valamint a gyakori szemgyulladások. Ez utóbbi a dohányosokat is kellemetlenül érintheti, hiszen a cigarettázás miatt kialakult keringési zavarok a szemek vérellátó rendszerében is fennakadásokat okozhatnak. Emellett a nikotinfüggők gyakrabban számolhatnak az ARMD kialakulásával is.

Mivel az öröklött tulajdonságaink nagy szerephez jutnak a szem betegségeinek létrejöttében, ezért, ha családunkban gyakoriak a látószervi gondok, mi is nagyobb eséllyel számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb látásproblémáink jelentkeznek, vagy a már meglévők súlyosbodnak. A kékszeműek, az erős fényben dolgozók, a számítógép monitorok előtt ülők esetében szintén nagyobb valószínűséggel következik be valamiféle látásszervi rendellenesség.
Ezekben az esetben kötelezően ajánlott, hogy évente felkeressük szemorvosunkat. Ők többnyire azonnal észreveszik a keletkező betegségeket, és ekkor még van időnk megtenni a következő óvintézkedéseket látásunk megőrzéséért.

latas-szem-vitamin-makula-degeneracio-vaksagpng.png


Ezt teheted látásod védelméért

Az A-, C- E-vitaminok növelése lehet a kezdő lépés, amit ezzel a világszabadalommal védett vitaminkészítményből tudsz a legegyszerűbben megoldani. Mivel ez igazából egy kismamák számára készített termék, ezért óriási előnye más vitamin komplexekkel szemben, hogy kizárólag a szervezet számára teljesen befogadható, sejtszinten hasznosuló, kelát kötésű ásványokat tartalmaz.

A Nap UV-sugárzása, a monitorok és a minket körülvevő rengeteg digitális kütyü hideg fényű kijelzői egyaránt öregítik és roncsolják a szemünk világát. Szerencsére az általuk okozott ártalmak természetes készítményekkel csökkenthetők. Hogy biztosra menjünk, ismét egy világszabadalmak által védett terméket ajánlok erre a célra. Napozóvitaminnak is hívjuk, mert ez a kapszula a napjainkra már hétköznapivá vált extrém ibolyántúli sugárzás elleni védekezés leghatásosabb eszköze. A beta-SOLAR® karotinoid összetevői azonban nem csak a bőr, de szemeink védelmében is óriási szerepet játszanak.

Most, hogy az alapozáson túlvagyunk, nézzünk meg egy természetes szemvitamint! A második világháború idején a brit pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ekkor kezdték el tudományosan kutatni a fekete áfonya hatásait, ami mára már számos látászavar kezelésében használt készítmény alapanyagává vált. Hajszálereket erősítő képessége segíti a szem vérellátását, képes megnövelni a retinavérzés utáni regenerálódás gyorsaságát. Ahhoz hogy kellően hatékony legyen, mindenképp kivonatot érdemes fogyasztani belőle, hiszen így koncentráltan tartalmazza a szükséges összetevőket! Ez a kapszula az ideghártya-betegségek gyógyításában is fontos szerepet játszhat, mert a fekete áfonya különösen a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez. Mivel támogatja a szem ideghártya-pigmentjének regenerálódását, ezért alkalmas farkasvakság megszüntetésére vagy erős fény okozta látászavar ellen. Több tanulmány is megerősítette, hogy fogyasztása hosszú távon enyhíti a rövidlátást. Ajánlott tehát éleslátás, éjszakai tájékozódó képesség javítására, az erős fényhez való alkalmazkodásra, a cukorbajjal járó ideghártya bántalmakra, a szürke hályogra és a sárgafolt-degenerációra, rövidlátóknak. Mesterséges fényviszonyok mellett és monitor előtt dolgozók részére legszívesebben kötelezővé tennénk a fogyasztását, annyira hasznos.

szem-eleslatas-vitamin-armd-vaksag-cukorbetegsegpng.png

A végére hagytam a legjobbat, ami ismét egy világszabadalommal védett, természetes összetevőkből álló szemvitamin. A magas cink és lutein tartalmú Luteina® bio-complex egyedülálló tulajdonsága, hogy képes eljuttatni közvetlenül a szemhez a luteint és a kísérő antioxidáns összetevőket, hogy ott szinergikus védő hatásukat kifejthessék. A sárgafoltig eljutó összetevők együttesen semlegesítik a retinát károsító anyagokat, és helyben fejtik ki látásjavító, erőstő hatásukat.  Itt leírtunk a Luteina bio-complexről mindent, ha kattintasz, részletesen megismerheted ezt az igazi kuriózumnak számító kapszulát»

Érdekességek a szemről

A vakság felnőtteknél leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki.
A bőrünkhöz hasonlóan a szemünk is le tud égni: ha túl sokat tesszük ki napsugárzásnak, piros lesz és hámlani kezd. De nem csak ezért nem érdemes a Napba bámulni, akár meg is vakulhatunk a közvetlen napfénytől.
Szemünk 500 különböző szürke árnyalat megkülönböztetésére képes.

Az ARMD-ről itt tudhatsz meg többet»