Főmenü Termékeink
Blog

Napozás Kisokos

Címkék: Haj/Bőr/Köröm
Szerkesztő: Somogyi Rita

10+1 kérdés a napozásról,

amire mindig is tudni szeretted volna a választ

Tegyünk végre rendet! Rengeteg információ kering a napozásról és a napozókról, és eligazodni köztük bizony nem egyszerű. Ha Neked is vannak olyan kérdéseid, amit eddig nem mertél feltenni, vagy hiába tetted fel, nem kaptál rájuk választ, akkor most jól figyelj! 10+1 kérdés és válasz következik!

Téma: a napozás. Elő a napszemüvegekkel!

mi-az-a-uva-es-az-uvb-sugarzas.jpg

1.Mi az az UVA és UVB sugárzás, és miért veszélyes?

Az UV sugarak olyan ibolyán túli, nem látható sugarak, amelyekhez hasznos, ám ugyanakkor számtalan káros biológiai hatás is fűződik. Ha nem lennének UV sugarak, nem tudna a bőrünk D-vitamint termelni, de ezek a sugarak a felelősek  a bőr elöregedéséért és számos bőrelváltozásért is.

Az UV-A és UV-B sugarak hullámhosszukban térnek el egymástól. Az UV-A hullámhossza nagyobb, ez a sugárzás kevésbé veszélyes. Az UV-B hullámhossza tehető felelőssé a szemgyulladásért, a bőrpírért, a bőrhólyagosodásért, vagy súlyosabb esetben bőrrákot is okozhat.

2. Mi az a faktorszám?

A faktorszám azt jelenti a napozókon, hogy hányszor több időt tölthetünk el a napon leégés nélkül  (természetesen ez függ attól is, hogy milyen égövön vagyunk, illetve milyen erős az UV sugárzás). Pl. ha bőrtípusunk szerint 5 percet tudunk a napon tartózkodni, anélkül, hogy leégnénk, egy 30 faktoros napozókrém esetében ez 5*30 percre, azaz 150 percre tolja ki a napozási időt.

napozok-faktorszam.jpg

3. Ha magas faktorszámot használok,
akkor nem is fogok lebarnulni?

A faktorszám nem fog meggátolni abban, hogy - genetikai adottságodhoz képest is - barnább légy a napon. Különösen akkor, ha az általad használt napozóban plusz barnító kivonatokat is találsz, amelyek fokozzák a melanin termelést. Ilyen a tirozin növényi aminosav és a hengeres szivacstök olaj, melyeket megtalálsz a Verrativa® napozókban. >>> 

4. Honnan tudom, hogy melyik

számomra a megfelelő faktorszám?

Először is fontos beazonosítanunk, hogy melyik fototípusba tartozol, ehhez itt találsz segítséget >>>

fototipus.jpg

Ha könnyen leégsz, érzékeny a bőröd, mindenképpen válassz magasabb, 30 faktoros vagy 50 faktoros terméket, ha könnyen barnulsz, kreol típus vagy, akkor maradj a 15 faktoros verziónál. 

5. Mi a különbség az önbarnító és a gyorsbarnító között?

Amíg egy önbarnító elszínezi a bőrt, addig egy gyorsbarnító a bőr melanin termelésére gyakorol hatást. A gyorsbarnító nem tartalmaz festékanyagot, sem a bőrön, sem a ruhán nem hagy nyomot.

6. Napallergiám van, mit tegyek?

A napallergia kiváltó oka az UV, ami kora tavasztól – késő őszig irritálja a bőrt, a védekezést is ebben az időszakban kell megtennünk. Napallergiások számára szigorúan tilos a direkt napozás, a kritikus órákban, 12-15 óra között célszerű kerülni a napot, és utcára lépésük előtt, már ½ órával be kell kenjék testüket magas faktorszámú napozóval, különösen arcukat, vállaikat, nyakukat és dekoltázsukat.

7. Gyerekeknek milyen napozót használhatok?

Fontos, hogy amit a kicsi bőrére kensz, az magas minőségű, mindenmentes készítmény legyen, magas faktorszámmal. A Verattiva® 50 faktoros napozója megfelel ezeknek a kritériumoknak, így nyugodtan használhatod 2 éves gyermeknél is.

napozo-gyerekeknek-milyen.jpg


8. Ha újra bekenem magam,
meghosszabbíthatom a napon töltött időt?

Mindig a bőrtípusunknak és UV-nak megfelelő faktorszámot válasszunk, de 2 óránként így is célszerű megismételni az újrakenést. Különösen fürdőzést követően, még akkor is, ha napozónk vízálló.

9. Hogyan növelhetjük meg a napozók eredményességét?

Fontos, hogy a táplálkozásunkban is figyeljünk az UV sugarak elleni védekezésre, vagyis fogyasszunk megfelelő mennyiségű antioxidánst. Ebben segíthet minket a SOLAR VITAMIN.

Napozás után bőrünk rugalmasságának, feszességének és a barna bőrszínünk megőrzésének, mélyítésének érdekében használjunk napozás utáni, színvédő tusfürdőt és színvédő testápolót.

beautiful-sex-girl-enjoying-summer-vacation-84gz3cr.jpg

10. Hogyan kerülhetem el a leégést?

A legjobb módszer a leégés elkerülésére a megfelelő fényvédő krémek megválasztása és a kritikus órákban történő napozás kerülése, illetve olyan speciális tápanyagok étrendi dúsítása, amit a napozóvitaminok is kínálnak.  A barnulást elősegítő és bőrvédő antioxidánsok segítenek abban, hogy természetes védekező barnulás alakuljon ki.

+1. Annyi mindent hallottam már,
mondjátok meg, egyáltalán napozzak vagy sem?

Fontos, hogy némi napfényt engedjünk az életünkbe, a napfény nem az egészségünk ellensége. Épp ellenkezőleg, a napfény létfontosságú az egészségükhöz. A kulcsszó az egyensúly. 
Lassan kell kezdeni, és fokozatosan barnulni. Ne égj le, mert az ismételt leégések komolyan károsítják a bőrt. A lehető legjobb, természetes védelem a testnek a barnulás. A napfény ellátja szervezetünket a szükséges D-vitamin nagy részével. 

Összegezve tehát: élvezzük a napozást, ne féljünk tőle, csupán gyakoroljunk mértékletességet, és figyeljünk oda a védekezésre!

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
dina
Juhu, hiánypótló írás! És még jobb, hogy nem vagytok a napozás ellen, tényleg csak ésszel kell csinálni, és nem kint aszalódni egész nap! Köszi Nekte. :-)
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.