Főmenü Termékeink
Blog

12 dolog, amit a taurin tesz a szervezetben

Ízesítetlen, adalékanyagmentes tiszta, 100% taurin por

A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami sejtjeinkben és bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit, mellyel biztosítja az egészséges hallást és látást. Fokozza az inzulinérzékenységet, szükséges az epe előállításához és a mérgező anyagok kiválasztásához a májban.

Tiszta, 100% taurin por, taurin a szabad aminosav

12 dolog, amit a Taurin tesz a szervezetben

 1. Energiát ad az izmoknak, fokozza a sportteljesítményt, az állóképességet
 2. Fenntartja az elektrolit-egyensúlyt
 3. Energiát ad az agynak és védi az agy sejtjeit
 4. Védi a szív egészségét, normalizálja a vérnyomást
 5. Gátolja az erek meszesedését, lebontja a koleszterint 
 6. Felgyorsítja az anyagcserét, fokozza a sejtek inzulinérzékenységét
 7. Csökkenti a cukorbetegség szövődményeit
 8. Segíti a máj méregtelenítő folyamatait
 9. Epesavakat képez, epeáramlást fokoz
 10. Támogatja a látásfunkciókat, segíti az éleslátást
 11. Segít halláscsökkenés és fülzúgás esetén
 12. Szabályozza a sejtek térfogatát az agyban és vesékben

Energiaitalok és taurin

A taurinról legtöbbeknek az ökör képe és az energiaitalok jutnak eszükbe.
A taurin valóban energiát ad, de az energiaitalokkal szemben mellékhatások nélkül és kifejezetten a szív érrendszert támogatva teszi ezt. Először ökör epéből vonták ki, ami latinul, Bos taurus, melyről nevét kapta. A taurint azért adták energiaitalokhoz, mert mérsékli a nagy mennyiségű koffeinnek nyugtalanságot/idegességet okozó mellékhatásait. (1)

Taurin a szabad aminosav

A taurin szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy mindenütt jelen van a testben és más aminosavakkal szemben nem fehérjék felépítéséhez használódik fel. Szabad aminosavként a taurin a sejteken belül, a mitokondriumokban található, egy mitokondriális, öregedésgátló és antioxidáns tápanyag.

Energiaitalok és taurin a szabad aminosav

Mitokondriumok a sejtekben  

Amikor az emberi sejteket felnagyítjuk, láthatjuk, hogy több száz mitokondriumnak nevezett sejtszervecskét tartalmaznak, melyek saját DNS-sel rendelkeznek. A mitokondriumok testünk motorjai a sejtekben, ahol a tápanyagokból energia lesz, vagyis ahol az ATP termelése zajlik. Ez testünk energiájának 95%-át teszi ki, és kilogrammban kifejezve 70 – 160 kg ATP molekulát jelent naponta.

Attól függően, hogy sejtjeink mennyire energiaigényesek, több száz vagy több ezer (idegsejtek kb. 10. 000) mitokondriummal rendelkeznek. Minél több mitokondriummal élünk együtt, annál több az ATP termelés, és annál egészségesebbek és fiatalabbak vagyunk. Ez a sejtszintű energia összefügg szöveteink, szerveink és szervrendszereink erejével és egészségével.

A taurin energia és a mitokondriumok

A taurin jelen van a mitokondriumokban és létfontosságú a mitokondriumok működéséhez és az energiatermeléshez. A taurin több módon is szabályozza a mitokondriumok egészséges működését, pl. elengedhetetlen a megfelelő ATP előállításhoz és a káros szuperoxid gyökök (ROS) semlegesítéséhez. A taurin hiánya mitokondriális diszfunkciót okoz, ami csökkenti terhelhetőségüket és felgyorsítja az öregedést. 

Ha megnézzük, hogy hol található meg a legnagyobb koncentrációban taurin, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy energiaigényű és sok mitokondriumot tartalmazó szövetekben, mint amilyen pl. a retina, az idegek, az agy, a vese, a szív és a vázizomzat.

A taurin energia és a mitokondriumok

Taurin és a bélmikrobiom

A bélbikrobiom baktériumai szintén felhasználják a taurint, kéntartalmú vegyületeket szabadítva fel a bélben, ami segít a kórokozók visszaszorításában. Érdekes továbbá a taurin (akárcsak a prebiotikus rostok) rövid láncú zsírsavak termelődését támogathatja, és csökkenti a gyulladáskeltő lipopoliszacharid (LPS) bélben való mennyiségét is csökkenti.

Egy enyhe fertőzés arra késztetheti a májat és az epehólyagot, hogy taurinnal konjugált epesavak segítségével megerősítse a mikrobiomot, ezzel elősegítve újabb fertőzésekkel szembeni ellenállást.

A taurin az epe egyik fő alkotóeleme, epesó képző és a gerincvelőben, a vázizomszövetben, az immunrendszer fehérvérsejtjeiben is jelen van.

A sejteken belüli mitokondriumok és a bélmikrobiomunk kommunikálnak egymással, ezt a kommunikációt a taurin is segíti.  

(2), (3), (4

Mitokondriumok és öregedés 

Amikor a mitokondriumok működése károsodik felgyorsul az öregedés, szív és érrendszeri panaszok, metabolikus szindróma, neurológiai rendellenességek és súlyosabb degeneratív betegségek jelennek meg.

A mitokondriumok kevesebb energiát adó ATP vegyületet és több reaktív oxigén gyököket (ROS) termelnek. A taurin szintjének optimalizálása növeli az ATP szintézis mértékét és antioxidánsként csökkenti a ROS mennyiségét. A taurin jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása révén segít megvédeni szervezetünket a szükségtelen sejtpusztulástól és szövetkárosodástól.

Mitokondriumok és öregedés. Taurin és a bélmikrobiom

Taurin az öregedéskutatásokban

A WHO 25 országra kiterjedő epidemiológiai vizsgálatai azt bizonyították, hogy a leghosszabb élettartammal rendelkező népcsoportok szervezetében a legmagasabb a taurin szint. A leghosszabb kort megélt emberek Japánban élnek, akik nagy mennyiségű taurint tartalmazó éti kagylók és fésűkagylók fogyasztásával érték el mindezt. A taurin és a hosszú élet közötti kapcsolat olyan erős, hogy a kutatók a taurint „a japánok hosszú életéért felelős táplálkozási tényezőjeként” nevezték el.

Ezt bizonyítja egy másik tanulmány is, aki 433 középkorú, Japánban élő japán és 269 brazíliai japán bevándorló részvételével végzett vizsgálatot. A Japánban élő japánok vizeletében szignifikánsan magasabb volt a taurin kiválasztásának mértéke, de a japán bevándorlók esetében már nem. A magas vérnyomás és magas koleszterinszint nem érintette a taurinban gazdag étkezést követő őshonos japánokat, de a Brazíliában élő japán bevándorlókat igen. Megállapítottok, hogy ennek hátterében nem a genetika, hanem a taurinbevitel, mint környezeti tényező áll. (5), (6).

Taurin és a szív

A szív teljes súlyának 1/3-át mitokondriumok teszik ki, és teljes aminosavkészletének több mint 50%-át a taurin adja. Így már érthető miért olyan szoros a kapcsolat a szív és a taurin között.

A taurin hiánya a mitokondriális energiatermelés csökkenéséhez, idővel pedig a mitokondriumok számának csökkenéséhez, majd halálukhoz vezet, így viszont az őket tartalmazó sejtek is elpusztulnak. A sejtpusztulás növekedés a szívelégtelenség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek egyik elfogadott okának tekinthető.

Szívelégtelenségben kevesebb ATP termelődik. A taurin csökkenti a pangásos szívelégtelenség és szívritmuszavar gyakori tüneteit, mint a terhelésre jelentkező légszomj, a bokák ödémája, a magas vérnyomás és magas koleszterin értékek, ami az erek meszesedését okozza. (7), (8), (9), (10), (11), (12)

Taurin és a sport

A szervezetben lévő taurinnak körülbelül 70%-a vázizmokban található, és az állóképességi teljesítmény egyenesen arányos a mitokondriumok működésével.

A mitokondriumok központi szerepet töltenek be az energiatermelésben. A taurin plazmakoncentrációja körülbelül 10 perccel fogyasztása után kezd el emelkedni, és általában 1 órával később éri el maximális értékét, majd körülbelül 6 és fél órával később tér vissza kiindulási szintjére. Érdekes, hogy éhgyomorra bevéve jobb biohasznosulást mutat.

Taurin és a sport

A taurin növeli a sportteljesítményt, az izmok erejét:

 • javítja az edzésteljesítményt
 • megnöveli az erő- és teljesítményszintet
 • késlelteti az izom kifáradását
 • csökkenti a regenerálódás idejét
 • segít az izomsérülésekből való felépülésben
 • fenntartja az elektrolitegyensúlyt

A taurin a kalcium-anyagcsere szabályozásában is részt vesz, a kalciumionok pedig létfontosságúak az izom-ideg kapcsolatok fiziológiájában és az izomösszehúzódásban.

A taurinnal való kiegészítés javítja az energiafelhasználást és a fehér zsírszövet anyagcseréjét, ami támogatja mind a testsúly csökkenését, mind a fizikai teljesítményt.

(13)

Taurin és az agy

Az agyban lévő taurin mennyisége az életkorral csökken, viszont kiegészítése segíthet szintjét fenntartani az élet folyamán.

A taurin ozmolitként szabályozza az agysejtek térfogatát, növeli az agyban az acetilkolin szintjét, mérsékli a gyulladásokat és elősegíti a hosszú távú memóriában történő információtárolást. A taurin étrendi kiegészítése csökkenti a szorongást és javulást idéz elő a viselkedésben és a szociális interakciók terén.

Taurin és a sport

Taurin máj, epe és koleszterin

A taurin nélkülözhetetlen a máj általi méregtelenítés második fázisához, amikor a mérgező vegyi anyagok (pl. alkohol és gyógyszermaradványok) megkötése történik és szükséges az epetermeléshez. A taurin csökkenti a nem alkoholos és alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát, és segít megvédeni a májat az alkohol káros hatásaival szemben.

Az epesavak jelentik a szervezet fő eszközeit a koleszterin lebontására. Minden egyes nap egy felnőtt körülbelül 500mg koleszterint bont le és alakít át epévé, ehhez viszont taurinra van szükség. A taurin alapvető szerepet játszik az anyagcserében és az emésztésben, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epesók segítik a zsírok lebontását a belekben. 

Taurin és a látás

A retina szervezetünk taurinban leggazdagabb szerve, többet tartalmaz belőle, mint bármely más aminosavból. Degeneratív elváltozásainak egyik fő oka az oxidatív stressz, amit a taurin a szemek fő antioxidánsként semlegesít. A cukorbetegek plazmájában a taurin alacsony szintje összefüggésbe lett hozva a diabéteszes retinopátiával. (14), (15)

Taurin és hallás

A taurin létfontosságú szerepet játszik a hallásban és bizonyos esetekben meg is fordíthatja a hallásvesztés mögötti biokémiai folyamatokat. A taurin segít helyreállítani és szabályozni a kalciumion-áramlást a sejtekben, mely a halláskárosodások zöménél a fő ok.  Más tanulmányok azt is igazolták, hogy a taurin szinte teljesen megszüntetheti a fülzúgást. (16), (17), (18), (19)

Taurin máj, epe és koleszterin. Taurin látás és hallás

Taurin - inzulinrezisztencia és cukorbetegség

A cukorbetegség csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felszívja a taurint, ahol 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben. A taurin szükséges a hasnyálmirigy béta-sejtek életképességhez, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai javítják az inzulinérzékenységet.

A 2-es típusú cukorbetegségben a taurin javítva a vércukor szabályozását és csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, melynek legtöbb fő célpontjában a vesék, a retina és az idegsejtek állnak. (20), (21), (22)

3 dolog, ami csökkenti a taurin szintjét

KOR - Ahogy nő a kor, úgy csökken a taurin szintje, különösen az agyban

BETEGSÉGEKa taurinban gazdag szervek betegsége, csökkenti taurin szintet

VEGÁN ÉTREND - a taurin néhány algát leszámítva, nem található növényi táplálékban

Nézz körül a webáruházunkban
Natur Tanya® Energikus csomag – 100% Taurin por+ 100% Glicin por Akció

Natur Tanya® Energikus csomag – 100% Taurin por+ 100% Glicin por

8 030 Ft
7 227 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 7 227 Ft

Szerves, fermentált növényi COQ10 (UBIKINON) Natur Tanya®

5 290 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 290 Ft

Vegán B-vitamin komplex - 8 féle esszenciális B-vitamin 60 db Natur Tanya®

1 620 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 620 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Danka-Hegedűs Andrea!

A taurin nem ellenjavallott vérhígító gyógyszerek alkalmazása esetén.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Danka-Hegedűs Andrea
Anyukámnak (78 éves) szeretném megrendelni a Taurin port. Többféle gyógyszert szed, vérhígítót is. A vérhígító szedése lehet ellenjavallat?
Somogyi Rita
Kedves István!

A taurinnak nincsen hashajtó hatása, ez ezért nem szerepel a hatások között. Érzékeny gyomor esetén érdemes étkezés után bevenni. A taurin fogyasztása is kúraszerűen javasolt, 120 napos kúra is biztonságos, ilyen intervallumban érdemes tehát gondolkodni.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Szeder István
Megvettem, használom, egyelőre a hasmenésen kívül (ami nem szerepel a hatások közt) más jótékony hatását nem érzem.
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.