Főmenü Termékeink
Blog

Mindennapi stressz? Felejtsd el gyorsan!

A 10 leggyakoribb stressztünet és 7 tipp, hogy mit tehetsz ellenük!

A mindennapokban számtalan stresszhelyzettel szembesülhetsz: stresszforrást jelenthet a munkahely, a magánélet, egy vizsga, de éppen egy újabb közlekedési dugó is. Ezek a stresszhelyzetek megváltoztatják, hosszú távon pedig negatívan befolyásolják a szervezet működését. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatosítsd őket, és tudatosan tegyél is ellenük!

Mindennapi stressz? Felejtsd el gyorsan!

A leggyakoribb stresszorok a mindennapokban

A stresszor az az inger, ami a stresszreakciót kiváltja. És hogy mi lehet a mindennapokban stresszor?

 • A legjelentősebb a munkahely (és ez még akkor is igaz lehet, ha azt mondod, hogy a te munkád egyáltalán nem stresszes). A leterheltség, a határidők betartása, a kollégákkal való együttműködés, a főnöknek való megfelelés, a túlórák, a munka és magánélet összeegyeztetése, sőt ehhez kapcsolódóan az anyagiak is mind-mind stresszforrást jelent.
 • Stresszor lehet a magánélet is, az esetleges párkapcsolati problémák, gyerek-szülő, vagy más családtagokkal, barátokkal való konfliktus.
 • Bár kétségkívül pozitív stressz, de az olyan örvendetes életesemények, mint egy esküvő, költözés, vagy babaérkezés is stresszornak számít.  
 • Vizsgák, interjúk, nyilvános szereplések is stresszt jelentenek.
 • De gondolhatunk az olyan valóban mindennapi élethelyzetekre, mint a tömegközlekedés, egy dugóban várakozás vagy sorban állás.
 • A traumákat, belső konfliktusokat, és a tömegeket érintő stresszorokat (pl. egy háború, természeti katasztrófák, járványok) is ide soroljuk.

A leggyakoribb stresszhelyzetek a mindennapokban

A 10 leggyakoribb stressztünet

Amikor stresszelsz, egy többlépcsős folyamat megy végig a testedben. A belső „riasztórendszer” érzékeli a veszélyt, döntést hoz annak mértékéről és a szükséges cselekvésről. Ha a veszély valódi, akkor riadóztatja a többi szervet és szervrendszert a stresszhormon felszabadításával: többek között megnő a pulzus, megfeszülnek az izmok, lelassul az emésztés, a szervezet felkészül arra, hogy elmeneküljön vagy megküzdjön.

Amikor a stresszhelyzet állandósul, akkor a szervezet felfokozott működése is állandósul, ami kellemetlen tünetekben nyilvánulhat meg (stressztünetek), és ami hosszú távon krónikussá válhat, illetve betegségek kiváltója lehet.

Mutatjuk a leggyakoribbakat!

 1. izomfeszültség és a vállak, nyak, fej krónikus izomfeszülése nyomán kialakuló fejfájás
 2. felgyorsult szívverés, magas pulzus, magas vérnyomás
 3. mellékvese kifáradás (a megnövekedett kortizol hormon termelés miatt)
 4. gyakori megfázás, herpesz, allergia  
 5. belső gyulladások, ami hosszú távon autoimmun betegségekhez vezethet
 6. gyomorégés vagy savas reflux
 7. hányinger, gyomorfájdalom, hasmenés vagy székrekedés, puffadás
 8. hangulatingadozás, depresszió, alvászavar
 9. merevedési zavar, impotencia férfiaknál, nőknél rendszertelen menstruációs ciklus, erős PMS tünetek
 10. súlycsökkenés, vagy ellenkezőleg, ok nélküli súlynövekedés

A leggyakoribb stresszhelyzetek a mindennapokban

7 tipp a mindennapi stressz kezeléséhez

Figyelj oda a táplálkozásodra!

Ügyelj a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, egyél sok friss zöldséget- gyümölcsöt. Lehetőség szerint mellőzd az alkoholt, vagy az olyan serkentőket, mint a koffein.

Azt már régóta tudjuk, hogy az olyan tápanyagok, mint a magnézium és a B6-vitamin sokat segíthetnek a stressztünetek csökkentésében, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az Omega-3 bevitel is befolyásolja a stresszel való megküzdés mértékét.

Tudtad? Sőt, nem felejtkezhetünk el az agy-bél kapcsolatról sem, és az olyan tápanyagokról  sem, melyek a mikrobiom egészségét befolyásolják (és rajta keresztül a csökkentik a stresszt!)

Mutatunk két olyan baktériumtörzset, melyek már 30 nap után szignifikáns csökkenést mutattak a mindennapi stressz-szel összefüggő pszichikai tünetek kapcsán. »

Ne felejtkezz el a mozgásról!

A mozgás bizonyítottan képes csökkenteni a stresszt! A mozgás endorfint szabadít fel, amitől hamarosan jobban fogod magad érezni a bőrödben. Különösen hasznosak lehetnek azok a mozgásformák, melyet a szabadban végezhetsz, már egy 20 perces séta is csodákra képes!  

Próbálj egyensúlyt találni a munkában és szánj időt a pihenésre!

Ne felejtkezz el a pihenésről! A vég nélküli túlóra és a munkával töltött hétvége előbb utóbb megbosszulja magát: emeli a stresszszintedet, és kiégéshez vezethet. Szánj elég időt a pihenésre, mielőtt még az élet „kényszerpihenőre” küld.

7 tipp a mindennapi stressz kezeléséhez

Tervezd meg a napodat! Különösen akkor, ha az igencsak zsúfoltnak ígérkezik.

Ha megvan a napirended, tudod, hogy mi után mi fog következni, akkor úgy érezheted, hogy kontroll alatt tartod az eseményeket, ez pedig segíthet csökkenteni a stresszt.

Kérj segítséget, ha úgy érzed, szükséged van rá!

Nem kell mindig mindent egyedül elvégezned. Ez igaz a munkádra, igaz a mindennapokra, és igaz akkor is, ha úgy érzed a rád nehezedő stressz több annál, amivel egyedül meg tudsz küzdeni.

Aludj eleget!

A kevés alvás önmagában is elegendő ahhoz, hogy a szervezeted állandóan „készenlétben” legyen. 7-8 órát próbálj meg aludni, és lehetőleg már 10 óra előtt kerülj ágyba. Ha stresszhelyzetben a nyugodt alvás nehezedre esik, vess be olyan tápanyagokat, gyógynövényeket, melyek segítenek elaludni, és jól aludni.

Vegyél egy mély lélegzetet!

Néhány mély levegővétel még nem oldja meg az összes problémádat, de igenis segíthet csökkenteni a stresszt. Így csináld!

 • Keress egy kényelmes helyet, ülj le, húzd ki magad, és csukd be a szemeid.
 • Lazítsd el a vállaidat, és fújd ki a levegőt.
 • Szívd be a levegőt az orrodon,  töltsd meg a tüdődet és a hasadat. Közben gondolj arra, hogy ellazítod a tested, és kikapcsolod az elméd.
 • Lassan fújd ki a levegőt az orrodon, gondolj arra, hogy elengeded vele a problémáidat.
 • Ezt ismételd meg 3-4-szer (vagy annyiszor, ahányszor szükséged van rá), hogy valóban relaxáltnak érezhesd magad.

 Egészségedre!

Nézz körül a webáruházunkban
PSZICHOBIOTIKUM DUOPACK kedvezménnyel Natur Tanya® Akció
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.