Anatur! Blog

Élet az epehólyageltávolító műtét után

Gyomor, Bél, Emésztés

Mit tegyek, ha epeműtét után nem szűntek meg az emésztőrendszeri panaszaim?

Sokszor érkezik hozzánk a fenti kérdés, sőt, arról is gyakran számolnak be vásárlóink, hogy a műtét után még rosszabb lett a helyzet, sűrűsödtek a hasmenések, a puffadásos panaszok. Ennek azonban egyáltalán nem kell így lennie! Blogbejegyzésünkben megnézzük, hogy mit érdemes tenni epehólyag eltávolító műtét után, milyen táplálkozási tanácsokat kell betartani, illetve mely tápanyagokat segíthetik a mielőbbi regenerációt.  

Mi az epe és mi az epehólyag feladata?

Az epe a májban termelődik. Segít a szervezetnek az élelmiszerek lebontásában, pl. a zsír megemésztésében, a bekerült zsír emulgeálásában és vízoldhatóvá tételében.

A megtermelt epe számára az epehólyag, ez az apró emésztőszerv, ami közvetlenül a máj mögött ül a hasban, egy kis tároló zsákként szolgál. A májból az epe az epevezetéken keresztül kerül az  epehólyagba. Amikor eszünk, az epehólyag az addig összegyűjtött epéből bocsát ki a vékonybélbe, ami bele tud kezdeni a zsírok lebontásába. (Sőt, az epe már akkor elkezd készülődni, amikor a szánkba veszünk  zsiradékot.)

Az epehólyagban tárolódik a máj által megtermelt epe

Mikor lehet szükség epeműtétre, vagyis az epehólyag eltávolítására?

Epeműtét alatt rendszerint az epehólyag eltávolítását értjük.

Az epehólyagot több okból is eltávolíthatják:

  • elhatalmasodott fertőzések
  • epehólyag-gyulladás
  • epekövek
  • epehólyag polip

Epehólyag nélkül megszűnik a gyűjtés és a tárolás, nincs hely, ahol az epe felszaporodhatna. Így a májból közvetlenül a vékonybélbe csordogál az epe. Ez persze ugyanúgy lehetővé teszi a vékonybélbe került ételek megemésztését, azonban egyszerre nagy mennyiségű, nehéz, zsíros vagy rostban gazdag étel megemésztéséhe, nem lesz egyszerre nagyobb mennyiségű epe sem, ami hirtelen rendelkezésre áll. Ennek eredményeként gázképződést, puffadást, de akár hasmenést is tapasztalhatunk.

Az epehólyag eltávolítására például fertőzés, gyulladás, vagy epekövek miatt lehet szükség

Hogyan kerülhetjük el epeműtét után a kellemetlen emésztőrendszeri panaszokat?

Egyáltalán nem kötelező, hogy epeműtét után még hónapokkal is visszatérjenek az emésztési panaszaink! Ehhez csupán néhány tanácsot érdemes betartani: a táplálkozási szokásainkban a MIT mellett még a HOGYAN-ra is érdemes figyelni.

Zsíros ételek fogyasztása

Általánosan a máj és epe egészségéhez kell zsírokat is fogyasztanunk! Ha kivonjuk ugyanis a zsírokat a táplálkozásból, az epe nem fog megfelelő mértékben ürülni. Ha az epe nem ürül ki, akkor a máj funkcióiban zavar áll be: megváltozik savas irányba a pH környezet, és ez a mikrobiológiai egyensúly felborulását indukálja.

Ilyenkor bizony a patogén, betegségeket okozó, gyulladáskeltő mikroorganizmusok, gombák és baktériumok is könnyebben elszaporodnak a bélrendszerben. A máj elkezdhet növekedni, dagadni, aminek hatására a benne található epevezető szűkebb lesz, és bizony az epehólyag faláról leváló sejtek révén elkezdődhet az epehomok-, majd az epekőképződés. Innentől pedig szépen lassan haladunk előbb a hasnyálmirigy heveny, később krónikus gyulladása felé.

Zsírokat kell fogyasztani, de nem mindegy milyet és mennyit!

Persze, ha túl sok káros zsírt eszünk, az sem helyes, hiszen akkor meg olyan ütemben nem fogja tudni termelni az epét a májunk, mint amennyire szükség lenne. Ráadásul, a túlzott mértékű koleszterint sem tudja egy-kettőre epévé alakítani, így könnyen jöhet a diagnózis, hogy magas a vér koleszterinszintje. Tehát mindkét véglet, végső soron zavarokhoz, epepangáshoz vezethet.

Tehát: zsírokat kell fogyasztani, de persze ésszel és mértékletességgel!

Epeműtét után valóban érdemes tartózkodni az állati eredetű zsírok mértéktelen bevitelétől! Főleg, ha nehéz, sült zsírokról beszélünk.

Egészséges, hidegen sajtolt növényi olajokkal ellenben kifejezetten javasolt dúsítani az étkezéseinket 1-1 kiskanálnyival, hiszen ezzel támogatjuk a megfelelő epetermelést, serkentjük a máj működését, elengedhetetlen a táplálékkal bevitt zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához, de egyébként általánosan az anyagcsere helyes működéséhez és az energiatermeléshez is. 

Hidegen sajtolt növényi olajokkal kifejezetten javasolt dúsítani az étkezéseinket

Fűszeres ételek fogyasztása

Ezt bizony ki kell tapasztalni!

Van olyan, aki epeműtét után is meg tudja enni az erős paprikát – persze nem rögtön a műtét utáni 1-2 hónapban.

Valóban ne reggeltől estig erős paprikát együnk, de a fűszerek (hasonlóan ahhoz, amit fentebb a zsírokról írtunk) az egészséges és változatos táplálkozás részeként az egészséges emésztés szempontjából elengedhetetlenek!

Serkentik az emésztőnedvek elválasztását, védik a nyálkahártyákat, egy rakat közülük vírus-, baktérium-, és gombaellenes, immunerősítő, tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és még sorolhatnám. Tehát ne vonjuk ki őket a táplálkozásunkból, még epeműtét után sem! Persze mértékkel, és ha kell, fitoterapeuta vagy táplálkozási szakember segítségét vegyük igénybe a helyes személyre szabott alkalmazásukhoz!

A mennyiség a lényeg!

Mindez nem jelenti azt, hogy epeműtét után ne lehetne akár egy marhapörköltet elfogyasztani. Csak ügyelni kell a többször, keveset elvre. Ne együnk egyszerre nagy mennyiséget, és NAGYON FONTOS, hogy rágjuk meg pépesre az ételt!

+1 tanács: Vezessünk táplálkozási naplót!

Aminek a segítségével könnyen feltérképezhetjük, hogy mi számunkra a megfelelő, és mire hogyan reagál az emésztőrendszerünk. De a kis adagos táplálkozás esetén nem lesz gond a sem a zsíros ételekkel, sem a fűszerekkel.  

Fogyassz megfelelő tápanyagokat epeműtét után a gondtalan emésztésért

A legfontosabb tápanyagok epeműtét után a gondtalan emésztésért

Epeserkentő articsóka

Ha kivették az epehólyagot, akkor fogyasztható articsóka kivonat is. Azért szerepel rajta, hogy epeköveseknek nem ajánlott, mert ilyen dózisban az articsóka fő hatóanyagának a cinarinnak, epeserkentő hatása van. Tehát, ha véletlenül már vannak kisebb epekövek, és azok megindulnak az epével együtt, jobb esetben kiürülnek, rosszabb esetben viszont beszorulhatnak az epevezetékbe, elzárhatják, és ebből bizony csúnya gyulladás keletkezhet.

Epeműtét után viszont – ahogyan írtuk - már folyamatosan csordogál az epe. Nagyon ritka esetben fordul elő, hogy a máj epevezetőiben újra kövek alakulnak ki, tehát általánosan epeműtét után már az articsóka kivonat is fogyasztható.

Innen megrendelheted »

Ha kivették az epehólyagot, bátran fogyassz articsókát!

Májregeneráló máriatövis

Ha valaki még viszonylag frissen van az epeműtét után (nem telt el legalább fél év), akkor elsősorban a kíméletesebb Máriatövis kivonat javasolt számára, de érdemes olyat választani, ami kolinnal van dúsítva,  mint a NaturTanya® Máriatövis tablettában van.

A standardizált, magas dózisú szilimarin hatóanyagkomplex a kolinnal szinergiában segít csökkenteni az epeutak és az epevezeték körüli szövetek gyulladását, az epekő képződését, általánosan az epehólyag panaszokat, és segíti a normális epefolyást, a normális epe konzisztenciát. Csökkenti a májzsírosodást és gondoskodik arról is, hogy a sejtek felvegyék a koleszterint és hasznosítsák.

Innen megrendelheted »

Ha még frissen vagyunk túl a műtéten, inkább a kíméletesebb máriatövist válasszuk

Ha a kellemetlen emésztési panaszaink, mint puffadás, hasmenés epehólyag eltávolító műtét után is megmaradnak érdemes felülvizsgálni táplálkozási szokásainkat: nem csak azt, hogy mit, hanem azt is, hogy hogyan eszünk! Továbbá, fogyaszthatunk olyan májműködést támogató tápanyagokat, mint amilyen az articsóka, a máriatövis, és más, emésztést segítő gyógynövények, melyek hozzájárulnak a kellemetlen tünetek csökkentéséhez.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind