Persze, ha túl sok káros zsírt eszünk, az sem helyes, hiszen akkor meg olyan ütemben nem fogja tudni termelni az epét a májunk, mint amennyire szükség lenne. Ráadásul, a túlzott mértékű koleszterint sem tudja egy-kettőre epévé alakítani, így könnyen jöhet a diagnózis, hogy magas a vér koleszterinszintje. Tehát mindkét véglet, végső soron zavarokhoz, epepangáshoz vezethet.
Tehát: zsírokat kell fogyasztani, de persze ésszel és mértékletességgel!
Epeműtét után valóban érdemes tartózkodni az állati eredetű zsírok mértéktelen bevitelétől! Főleg, ha nehéz, sült zsírokról beszélünk.
Egészséges, hidegen sajtolt növényi olajokkal ellenben kifejezetten javasolt dúsítani az étkezéseinket 1-1 kiskanálnyival, hiszen ezzel támogatjuk a megfelelő epetermelést, serkentjük a máj működését, elengedhetetlen a táplálékkal bevitt zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához, de egyébként általánosan az anyagcsere helyes működéséhez és az energiatermeléshez is.