Főmenü Termékeink
Blog

Mit jelent az, hogy APITERÁPIA?

Szerkesztő: Somogyi Rita

A 6 legismeretebb méhészeti termék

Az Apiterápia szó, más néven a méhterápiát jelent. Egészen pontosan, méhészeti termékekkel való egészségmegőrzést és gyógyítást, amit a világ minden részén évezredek óta használnak. Méhtermékeknek pedig azokat a méhek által előállított anyagokat hívjuk, melyek alkalmazásával különböző tüneteket enyhíthetünk, betegségek, sőt krónikus megbetegedések kiegészítő terápiájaként is, igen jelentős javulás érhető el segítségükkel. 

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas.jpg


Számos modern gyógyszer- és szépségipari termék tartalmaz méhtermékeket, és a tudósok világszerte folyamatosan kutatják egészségügyi felhasználásuk előnyeit.  A méhek 6 fontos terméket szolgáltatnak;

  • méhpempőt
  • propoliszt
  • pollent (virágport) 
  • méhmérget
  • mézet és
  • méhviaszt

I. Apiterápia és a Méhpempő

 

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas-mehpempo.jpg

A méhpempő a dolgozó méhek által termelt, tejszerű anyag. Ez a lárvák fő tápláléka életük első 3 napjában. Egy lárvát, amelyből királynő lesz, egész életében méhpempővel táplálnak. Ez a kizárólagos táplálék indítja be a királynő petefészkeinek fejlődését. A királynő peték millióit fogja élete során lerakni. A királynő 5 nap alatt fejlődik ki, és súlya duplája a dolgozó méhekének. Egy dolgozó méh 30 - 45 napig él, a királynő viszont 5-6 évig! A királynő egy-egy szezonban kb. 250 000 petét rak le, naponta akár kétezret is. És ebben óriási szerepe van a méhpempő rendkívüli tápértékének, mivel a királynő kizárólag méhpempőt fogyaszt egész életében. Általában 60-70% vizet, 12-15% fehérjét, 10-15% cukrot, 3-6% zsírt, és 2-3% vitamint, sókat és 29 féle aminosavat tartalmaz. Összetétele a földrajzi helytől és a klímától függően változik. Sokan gyógyszerként használják a méhpempőt.

Nem csoda, hiszen a méhpempő javítja az ellenálló képességünket és kiegyensúlyozza a hormonális rendszerünket. Utóbbit az úgynevezett pro-hormonok segítségével, melyekből a szervezet könnyen készít hormonokat, ha kell, akkor progeszteront, inzulint, tesztoszteront vagy éppen ösztrogént. A méhpempő tehát jótevője az immunrendszernek, és kiegyensúlyozza a hormonális rendszerünket, rendkívül népszerű a PCOS szindrómások között, és használata óriási szerepet kap a férfi és női meddőség területén.  A méhpempő látványosan csökkenti az öregedés hatásait, és a következő betegségek kiegészítő terápiájához is használhatjuk: asztma, szénanátha, májbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, álmatlanság, menstruáció előtti szindróma (PMS), gyomorfekély, vesebetegség, csonttörések, menopauza panaszok, bőr-rendellenességek és magas koleszterinszint. Vannak, akik közvetlenül a bőrre kenik a méhpempőt, vagy a fejbőrükbe masszírozzák a hajnövekedés elősegítésére.

>>> Tudj meg többet a méhpempőről itt!
>>> Olvass tovább, ha Te is PCOS szindrómával küzdesz!

II. Apiterápia és Propolisz

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas-propolisz.jpg

A propolisz az a ragacsos anyag, amivel a méhek kijavítják a kaptár sérüléseit, hogy megvédjék azt az illetéktelen behatolóktól. A méhek a fák különböző nedveiből állítják elő. A propolisz a kaptárban előforduló rothadási folyamatokat is megállítja. Általában a méhek kiviszik a különböző melléktermékeket és tisztán tartják a kaptárt. De ha pl. egy kisebb gyík vagy egér bejut a kaptárba és ott elpusztul, akkor megeshet, hogy a méhek nem képesek kivinni a kaptár bejáratán. Ebben az esetben inkább propolisszal vonják be és lényegében mumifikálják a tetemet, így szagtalan és ártalmatlan marad.

Egy ilyen hatékony anyag sokféleképpen tud segíteni az embereknek is. Alkalmazási lehetőségei nagyon változatosak és széleskörűek, a legkiemelkedőbb talán az antibakteriális hatása. Tanulmányok szerint a propolisz meggátolja a baktériumok növekedését, ezen kívül gyulladáscsökkentő, vírusölő, gombaölő és immunerősítő hatású. Persze nem szabad elfelejtenünk, hogy a hatás a hatóanyagokon múlik, és ez szorosan kapcsolódik a kivonási módszerekhez. A propolisz ugyanis rendkívül összetett,  több mint 300 féle szerves hatóanyagot tartalmaz, melyek ráadásul igen sérülékenyek. Szerencsére az utóbbi évtizedekben sokat változott a technológia, és ma már olyan kivonási módszer is létezik, melynek alkalmazásával a propolisz összes hatóanyagát képesek megőrizni a végtermékben. Ez nagyon meghatározó a hatás szempontjából, sőt még az allergéneket is le tudják választani probiotikum segítségével. Bár az eljárás drága, ezért ezt még nem minden cég alkalmazza.

Érdekesség:

*Az endometriózis egy egyre gyakoribb autoimmun betegség nőknél, ami meddőséget okoz. Egy Darin Ingels nevű természetgyógyász orvos tanulmánya szerint a méhpropolisz szedése 60 százalékra növelte a teherbe esés valószínűségét szemben a placebóval tapasztalt 20%-al. A propoliszt szedő nők semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

*A modern orvostudomány térhódítása előtt az orvosok propoliszos mézbe áztattak kötéseket, hogy a sebeket megóvják az elfertőződéstől. Égési sérülések és kisebb sebek helyi kezelésére is használták, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz (pl. bioflavonoidokat), amik segítenek a duzzadás és irritáció mérséklésében. Gombaölő tulajdonságai a száj vagy az intim területek gombafertőzései ellen is hatékony kezeléssé teszik, továbbá a herpeszvírus okozta kiütések ápolására is alkalmas. 

*Számos csodás orvosi felhasználása mellett az antioxidánsokban dúskáló  propolisz a másnaposságot is elmulasztja. Egy görbe este végén egy kiskanálnyi, extra sűrű (és alkoholmentes) propolisz csepp segít az alkoholt lebontó folyamatok felgyorsításában.

További propolisz termékek:

* Propolisz, ha allergia, nátha, megfázás vagy orrsövény ferdülés esetén keresel valamit.
* Propolisz, nőgyógyászati panaszokra, görcsoldásra, fájdalmak csillapítására>>>
* Propolisz, reflux, torok- és hangszálgyulladás vagy rekedtség ellen >>>

III. Apiterápia és a Pollen

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas-viragpor.jpg

Mindenki tudja a virágporról, hogy a méhek a növények beporzásához szállítják virágról-virágra. Azt viszont talán kevesebben, hogy összehasonlítva a hagyományos emberi táplálékokkal, a pollen kiemelkedő fehérje, alacsony zsírtartalmú, és nagy mennyiségben tartalmaz ásványokat, vitaminokat. Minden tápanyagot tartalmaz amire a szervezetünknek szüksége van.

Összességében a pollen több tápanyagot tartalmaz, mint mondjuk a paradicsom, vagy a káposzta, melyeket a legtáplálóbb ételek egyikeként tartanak számon.  Fehérje tekintetében a pollen a második helyen áll, a marhahúst megelőzve.  Végső következtetés tehát, hogy a pollen egy olyan étel, mely egyedülálló a természetben előforduló tápanyagok között.
A pollen és pollentermékek számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.

Sikeresen alkalmazzák a fizikai és szellemi erőnlét fokozására, az immunrendszer erősítésére, roborálásra, jóindulatú prosztata gyulladás kezelésére, de még pollen allergiás gyermekek szájüregi érzéstelenítésre is. A méhpollen a súlyvesztésben is segíthet. Tapasztalatok szerint, ha étkezések előtt fél órával beveszel egy teáskanál virágport, csökkenti a súlyodat és az étvágyad.

IV. Apiterápia és a Méhméreg

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas-mehmereg.jpg

A mérget a mézelő méhek egyetlen célból állítják elő: a ragadozók–főleg nagy emlősök és más gerinces ragadozók- elleni védekező anyagként. Hogy valóban védelmi értéke legyen, a méregnek fájdalmat kell kiváltania, sérülést kell okoznia. Az apitoxin, azaz a méhméreg vízben oldódó, nem pedig zsírban oldódó, és aktivizáláshoz a nedves szövetekbe kell injekciózni vagy ott alkalmazni. A méhméreg számos összetevőből, különböző fehérjékből, peptidekből, aktív aminosavakkból (pl.: taurin) áll. A fájdalom kiváltásáért felelős, halálos anyaga a melittin, és ez az összetevő felelős az apiterápiában felhasznált méreg legfőbb hatásaiért.

Az ember leginkább  különböző autoimmun betegségek kezelésére használta a mérget, legújabban pedig a méhcsípés allergia elleni  immunterápiában.

A méhméreg terápia különösen hatékonynak bizonyult a reumás arthitis, köszvény, idegzsába, sclerosis multiplex esetén, de számos más immun-rendellenesség kezelésénél (mint pl.: scleroderma, asztma) is alkalmazzák.

Hogyan hat a méh méreg?

apiterapia-propolisz-gyulladas-mehpempo-immunrendszer-immunterapia.jpg

A méhméreg hatása az emberi szervezetre nagyon összetett.
A méhméreg gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, talán „sokkolhatja” az immunrendszert, ami valahogy képes az egyensúlytalanságokat kijavítani.  Fájdalmat okoz és serkentheti az idegrendszert, ami így hatást fejthet ki az immunrendszerre.
Általánosan azt mondhatjuk, hogy a méreg olyan kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, mely az immunrendszerre és immun-rendellenességekre hat. Az apiterápia pedig sok esetben bizonyítottan segít.

A méhméreg terápia élő méheket alkalmaz a hasznos anyag közvetlenül bőr alá juttatása érdekében. A méhfullánk hossza tökéletesen megfelel arra, hogy áthatolva a bőrön a megfelelő mélységig jusson, de ne túl mélyre. A méh mérget krónikusan fájdalmas területeken szokták alkalmazni, vagy az akupunktúrás pontokon is. A méhekre és méhcsípésre allergiás személyek ne próbálják ezt a fajta terápiát alkalmazni. A méhmérget napjainkra számos egyéb módon be lehet juttatni szervezetünkbe, mint pl.: steril méhméreg bőrbe fecskendezése vagy méhméreg tartalmú kenőcsök által.

V. Apiterápia és a Méz

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas-mez.jpg

A méz cukrok- főleg fruktóz, glükóz és maltóz szerű cukrok- szacharóz, glükóz-oxidáz, hidrogén-peroxid, fenolok, flavonoidok, terpének túltelített oldata. A cukrok teszik a mézet nedvszívóvá és a cukor koncentrációnak valamint más tényezőknek (pl.:alacsony pH, hidrogén-peroxid, flavonoidok, fenolok, terpének)  köszönhetően lesz a méz antimikrobiális hatású. Mintegy 70 féle gyógyhatást tulajdonítanak neki.

A modern krémek és antibiotikumok segítenek ugyan a sérüléseknél, de gyakran azzal a káros mellékhatással járnak, hogy szövet pusztulást  és súlyos hegeket és sebhelyeket okoznak. A méz külsőleges bőrtápláló hatású, és mellékhatások nélkül, hegmentesen gyógyítja a bőrsérüléseket, égéseket. Mindez köszönhető antimikrobiális tulajdonságainak, és annak, hogy a szövetek között felgyülemlő folyadék eltávolításában segít.

A méz gyógyító tulajdonságait bizonyította az a tanulmány is, amelyben a mézet és a standard égések esetében alkalmazott ezüst-szulfadiazin kezelést hasonlították össze.
Az eredmények tisztán megmutatták, hogy a mézkezelések sokkal tisztábban és sterilebben hagyták a sebet, ami így gyorsabban gyógyult. Hasonló eredményeket ért el T. Postmes megégett malacokkal végzett kísérletével is. A kísérletekben a méz nem csupán a hagyományos kezeléseknél, de a cukrokból készült mesterséges méznél is jobbnak bizonyult.

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas-mez-belsoleg.jpg

Belsőleg:

A méz mindennapos fogyasztása fokozza a fizikai, szellemi teljesítőképességet, immunrendszer erősítő hatású. A tévhittel ellentétben, nem csak a folyékony, áttetsző méz jó. A kristályosságát mindig az befolyásolja, hogy milyen növényből gyűjtötték. A kristályosság a felhasználását, beltartalmi értékeit nem befolyásolja. Nyugodtan használjuk cukor helyett, akár süthetünk, főzhetünk is vele. Meghűlés, megfázás esetén egy jó kis akácmézes hársfa teának nincs párja!

VI. Apiterápia és a Méhviasz

propolisz-mehpempo-apiterapia-immunrendszer-gyulladas-mehviasz-velhasznalasa-gyertya.jpg

A méhek a viaszt használják fő építőanyagként, de az utódok, a pollen, valamint méz tárolására is ezt alkalmazzák. A méhviasz sok különböző mono- észterből, di-észterből, hidroxilezett észterekből, hidrokarbonokból és szabad zsírsavakból áll.

A méhviaszt ellenálló képessége, erőssége és flexibilitása okán, számos területen alkalmazzák. Készülnek belőle gyertyák, háztartási tisztító- és ápolószerek, gondoljunk itt a bőrápolásra, vagy zenei eszközök, húrok, sílécek, íjak és sok más speciális eszköz viaszozására. Stabilitásának köszönhetően kozmetikumok alapanyagává is vált.

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
dodo
miért is ne? kedvet kaptam hozzá , apiterápiát még úgy sem csináltam soha , főleg a méhpempő érdekel engem is
Szabóné Julcsi
a méhpempő az tényleg jó
mkata23
Imádnivaló kis lények! Einstein is azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.
dinaedina
van az a tasakos méhpempő, azt nagyon szeretem
viki11
Cuki kis méhecskék milyen jó fejek már :)
Japik
A propolis nagyon jó a bőrnek, ezt én is tapasztaltam.
Russné Vera
Még huszas éveim elején nagyon sokat fájtak a kéz izületeim, és egy méhész javasolta, hogy menjek el hozzá mézpörgetésre. ilyenkor ürítik a kaptárból a mézet, és mindig van egy-két méh, aki van annyira dühös, hogy simán megcsípi az embert. Azt mondta, ha benyúlok a kaptárba, tuti kapok pár csípést, és utána el fog múlni a izületi fájdalmam. És tényleg így is történt! Ha nem velem történik el sem hiszem, de azóta is lelkesen mesélem ezt mert tényleg működött!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.