Főmenü Termékeink
Blog

Mire jók a B-vitaminok? A B-vitaminok hatása a szervezetünkben!

Szerkesztő: Somogyi Rita

A B-vitaminok szerepe testünkben


Van 8 féle B-vitamin, melyek
egyedi és különálló szereppel bírnak a szervezetben. Őket hívjuk B-komplex vitaminnak. Hogy mennyire fontosak egészségünk szempontjából? Meglehetősen, hiszen 13 féle vitaminra van szükséged és ebből nyolc, B-vitamin!

A B-vitaminok szerepe testünkben

A B-vitaminok hiánya és betegségek, tünetek

Valójában az összes B-vitaminra szükséged van az optimális egészség és a megfelelő testi működések fenntartásához. Az utóbbi időben azért kerültek fókuszba a B-vitaminok, mert bár nagyon kis mennyiségben szükségesek a különböző testi funkciókhoz, megnőttek a hiányállapotok a nyugati, modern világban.

A B-vitaminok BÉL-vitaminok

Mindez több okkal is magyarázható. Egyrészt folyamatosan nő az emésztőrendszeri betegségekkel élők száma amiért a helytelen táplálkozás mellett a folyamatos stressz is felel.

A B-vitaminoknak több szerepe is van a belekben, mint gondolnád. 1. A mikrobiomod termel B-vitaminokat és a kapcsolat oda-vissza hat, mert a B-vitaminok is kolonizálnak bélbaktériumokat, sőt néhány specifikus faj konkrét túlélése függ tőlük 2. Krónikus bélgyulladások, élelmiszerintoleranciák (glutén, laktóz) esetén megnő a B-vitaminok igénye, mivel az egész gyomor és bélrendszer egészségért felelnek azzal is, hogy kiszorítják a rossz baktériumokat. 3. A bél és az agy kommunikálnak egymással, mindkettő egészségében oroszlán részük van a B-vitaminoknak

A B-vitaminok életmód és táplálkozás 

Végül pedig a B-vitaminok ősi ellensége az alkohol, a rendszeres gyógyszerfogyasztás és az egyoldalú táplálkozás, a mesterséges édesítőszerek, ami ellehetetleníti a B-vitaminokat.

Nehezítő tényező modern korunkban, hogy a feldolgozott élelmek nem tartalmaznak B-vitaminokat, akik ráadásul érzékenyek a hőre, az őrlésre, aprításra, melegítésre, befőzésre, blansírozásra és tárolása, továbbá vízoldékonyak és hamar ürülnek a szervezetből. A kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás fontosságának óriási szerepe van abban, hogy elkerüljük a B-vitaminok hiánya következtében megjelenő betegségeket. Aktívan sportolók, kismamák B-vitamin igénye mindig magasabb!

A nyolcféle B-vitamin bármelyikének alacsony szintje vagy hiánya az alábbi tüneteket idézi elő: koncentrálási nehézségek, kimerültség, rövidtávú memóriavesztés, ingerlékenység, idegesség, szorongás, depresszió, gyomorpanaszok, bélpanaszok, székrekedés, gyengeség, végtag bizsergés, vérszegénység, autoimmun panaszok, gyenge immunitás, szív- és érrendszeri tünetek, töredező haj és körmök, hajhullás, bőrproblémák és súlyingadozás, ami az esetek többségébe hízást, kisebbségben pedig fogyást jelent.  

A B-vitaminok hiánya és betegségek, tünetek

A 8 féle B-vitamin hatása

B1 (tiamin) az agyserkentő

Ez volt az első a B-vitaminok között, melyet felfedeztek. Segít a glükózt energiává alakítani és a szervezet sejtjeinek felhasználni az oxigént az energiatárolásra. Kritikus a szervezet sejtjeinek növekedéséhez, fejlődéséhez és működéséhez. Alapvető a szénhidrátok, alkoholok és zsírok energiatermelő anyagcseréjéhez, az idegsejtek működéséhez, az energiatermeléshez és az egészséges szívfunkciók támogatásához.

A tiaminhiány tünetei között megtalálható a memóriazavar, zavartság, tanulási nehézség, ingerlékenység, rossz kar és/vagy láb koordináció, letargia, fáradtság és izomgyengeség. A Beriberi egy tiaminhiány okozta állapot, ami érinti a szív- és érrendszert, az izomrendszert, a gyomor-bélrendszert és az idegrendszert. Az alkoholfogyasztás elpusztítja a tiamint!

B2 (riboflavin) az antioxidáns

A B2-vitamin erős antioxidáns, ami szükséges a sejtlégzéshez, számos enzim megfelelő működéséhez. Együttműködik a más B-vitaminokkal a tápláléknak energiává történő átalakításában. Egészségesen tartja a szemet, az idegrendszert és a bőrt. Előállítja és javítja a DNS-t, segíti az emésztőrendszer és idegrendszer optimális működését és szükséges a vörösvértestek létrehozásához és növekedéséhez. 

Riboflavin hiánynak (ariboflavinosis) kitettek a túl sok alkoholt fogyasztók, illetve akik nem fogyasztanak tejet vagy tejtermékeket.

A 8 féle B-vitamin hatása

B3 (niacin) az energiatermelő

Alapvető az anyagcseréhez, a növekedéshez és a szöveti oxigenizáltsághoz. Stimulálja a központi idegrendszert és az agyműködést. Cukorbetegeknél csökkenti a vércukorszintet. Segít enyhíteni az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) és a reumatoid artritisz ízületi fájdalmait. A niacin nélkülözhetetlen a szervezetnek a szénhidrátok, zsírok és alkohol energiává való átalakításához, segít fenntartani a bőr egészségét és támogatja az ideg- és emésztőrendszert.

A Niacinhiány (pellagra) legnagyobb kockázatának a túlzott mennyiségű alkoholt vagy a szinte kizárólag kukoricán alapuló étrendet fogyasztók vannak kitéve. Az egyéb okok összefüggésben vannak az emésztőrendszeri problémákkal, ahol a szervezet nem hatékonyan szívja fel a niacint. A pellagra fő tüneteire általában, mint a „3 D”-re hivatkoznak - demencia, hasmenés (diarrhoea) és dermatitisz.

B5 (pantoténsav) a hormonegyensúlyozó

Szükséges a szénhidrátok, fehérjék, zsírok és alkohol anyagcseréjéhez, illetve a vörösvérsejtek és a szteroidhormonok előállításához. A B3 és B5-vitaminok együttesen szükségesek a mellékvesékben lévő hormonok, pl. a nemi és stresszhormonok előállításához. Csökkenti az ízületek gyulladásait, védi a szív egészségét.

Idegvédő és szorongást oldó B-vitamin, ami kulcsfontoságú az idegrendszer részeinek megfelelő növekedésében és fejlődésében. Alapvető a melatonin termeléséhez, segít megelőzni a haj őszülését és harcol a ráncok ellen.

A B1, B2, B3, B5 vitamin hatása

B6 (piridoxin) az anyagcsere serkentő

A szervezetben több, mint 100 enzimreakcióhoz szükséges piridoxin szükséges az aminosavak, fehérjék és szénhidrátok metabolizmusához, a vörösvérsejtek és bizonyos agyi kémiai anyagok létrejöttéhez, melyek csökkentik a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát. Befolyásolja az agyi folyamatokat és az agy fejlődését, az immunfunkciókat és a szteroidhormonok aktivitását. A B6-, B9- (folát) és B12-vitaminok azon fő B-vitaminok, melyek támogatják az agy és az idegrendszer működését és egészségét.

A B6-vitamin serkenti azokat a neurotranszmittereket és hormonokat, melyek hatással vannak a hangulatra és szabályozzák a szervezet biológiai óráját. Szükséges a nőknél jelentkező hormonális változások kiegyensúlyozásához, illetve a premenstruális és menstruális fájdalmak és tüneteinek csökkentéséért. Védi a szervezetet a daganatos megbetegedésektől és a szívbetegségektől. Gyakori a piridoxin hiány alkoholfogyasztóknál és nőknél (különösen a fogamzásgátlókat szedők), az időseknek és a pajzsmirigybetegséggel küzdőknél.

B7 (Biotin) – a szépítő

A biotin táplálja a hajat és bőrt, valamint fenntartja a csontok egészségét. Mindig szerepel a szépségvitaminok összetevői között, mivel javít a haj és bőr egészségén. Számíthatunk rá hajhullás, hajritkulás, bőröregedés vagy pattanások esetén.  Segíti a koleszterin termelését, szükséges az energiatermelő anyagcseréhez, a szénhidrátok és zsírok feldolgozásához, illetve az aminosavak metabolizmusához. Szükséges a sejtek megfelelő növekedéséhez és az egyenletes vércukorszint fenntartásához. 

Jelentősebb biotin hiányt rögzítettek több hónapon át tartó nyers tojásfehérje túlzott fogyasztásánál testépítők által, mivel a tojásfehérjében található fehérje gátolja a biotin felszívódását.

A B6, B7 vitamin hatása, hiánya és betegségek, tünetek

B9 (folsav) - a babaváró

Segíti a magzati idegrendszer fejlődését, illetve a DNS szintézist és a sejtek növekedését, ezért a fogamzóképes korú nőknek egy folátban gazdag étrend szükséges. Aki babát tervez vagy az első trimeszterben van, feltétlen tudja meg, hogy elég foláthoz jut-e. Ez rendkívül fontos az idegcső/velőcső-záródási rendellenességek, mint pl. a spina bifida (nyitott gerinc) kockázatának csökkentéséhez.

Azt már sajnos kevesebben tudják, hogy a B9-vitamin élettani tulajdonságai itt nem állnak meg. B9 szükséges a vörösvértestek létrehozásához és növekedéséhez. Befolyásolja a hangulatot, kifejezetten hasznos depressziós tünetek csökkentéséhez, javítja a fókuszt és az éberséget.

B12 (kobalamin) – az agyi erőmű

A B12-vitamin nélkülözhetetlen a DNS javításához, az idegek működéséhez, a fehérvérsejtek és vörösvértestek képződéséhez, szomjazik rá az agy és az immunrendszer. Ha nem jutunk elegendő B12-höz, akkor az szédüléssel, gondolkodászavarral, agyi ködösödéssel és rossz memóriával és zavartsággal párosul. Csökken az immunitás, gyengébbnek és fáradékonyabbnak érezzük magunkat. Fokozott szorongás és feszültség is megjelenhet.

Mivel a B12-vitamin elősegíti az idegsejteket körülvevő mielint létrehozni és fenntartani, továbbá segíti az agyhoz oxigént szállító vörösvérsejtek kialakulását, hiánya utánozza a demencia tüneteit (tájékozódási zavar, gondolkodási és érvelési nehézségek). Ha nincs időben kezelve a hiány, akkor az mentális rendellenességekhez, pl. agysorvadáshoz, agyzsugorodáshoz, paranoiához, hallucinációkhoz, depresszióhoz és skizofréniához vezethet. Vannak idegrendszeri tünetek is, mint bizsergő kéz és lábak, bizonytalan járás, egyensúlyvesztés.

Szoros kapcsolata van a foláttal, mivel megfelelő működésük függ egymástól. Mivel a B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található, így a szigorú vegán étrendet követők, illetve a vegán szoptató anyukák csecsemői vannak a legnagyobb kockázatának kitéve. A fogamzásgátlókat szedő nők, az alkoholt fogyasztók, a cölikáliások, a bélbetegségekkel élők és a savlekötőket használók is ki vannak téve a B12 hiánynak, hiszen a gyomorsav kulcsfontosságú a B12 felszívódásához. Mivel a B12-vitamin bélből való felszívódása a korral csökken, így az idősebbeknél igen gyakran fennáll hiányának kockázata.

A B9, B12 vitamin hatása, hiánya és betegségek, tünetek

Összességében a B-vitaminok

A B-vitaminoknak kritikus szerepe van abban, hogy milyen mentális energiával rendelkezel, hogy működik az immunrendszered, hogy kezeled a stresszt, egyensúlyban van-e hormontermelésed, milyen az anyagcseréd, jól működik-e az emésztésed (hiszen bélvitaminokról van szó!), és határozottan függ tőlük hajad, bőröd állapota!

Távol tartják a mentális betegségeket, megelőzik a szellemi leépülést, javítják a memóriát, egészségesen tartják az emésztőrendszered, figyelnek hormonegyensúlyodra, védelmezői sejtjeidnek, szívednek és érrendszerednek, illetve megőrzik a haj és a bőr szépségét.

Ismerkedj meg a B-vitaminban gazdag sörélesztővel és egy természetes, vegán B-vitamin komplex-el, a kiemelésre kattintva!

Nézz körül a webáruházunkban

Mikronizált sörélesztő tabletta

3 250 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 250 Ft

Vegán B-vitamin komplex - 8 féle esszenciális B-vitamin 60 db Natur Tanya®

1 620 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 620 Ft
Vegán B-vitamin komplex DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya® Akció

Vegán B-vitamin komplex DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya®

3 240 Ft
2 916 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 2 916 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.