FELDOLGOZOTT ÉLELMEK, HŐ
Még a legtöbb, változatosan étkező ember is kevés B-vitaminhoz jut a táplálékokból, melyek főként állati eredetű élelmiszerekben és dúsított gabonafélékben találhatók meg. Ennek oka, hogy a B-vitaminok meglehetősen érzékenyek az élelmiszerek feldolgozására - például a hőre -, amely csökkenti vagy teljesen elpusztítja mennyiségüket. Továbbá vízben oldódóak és gyorsan ürülnek a szervezetből.
ROSSZ TÁPLÁLKOZÁS, ALKOHOLFOGYASZTÁS
A B-vitaminok érzékenyek a túlzott alkoholfogyasztásra és már néhány hónapig tartó rossz táplálkozás is B-vitamin hiányhoz vezet. Szintén nagyobb esélye lehet a B-vitaminok hiányának, ha gyomorműtéten vagy testsúlycsökkentő műtéten estünk át, illetve vegetáriánus vagy vegán étrendet követünk.
ÉLETKOR, BÉLPANASZOK
Néhányan fokozott kockázattal rendelkeznek a B-vitaminok hiányára, különösen az 50 éves kor felettiek, a savcsökkentő gyógyszereket szedők, vagy lisztérzékenységben, Chron-betegségben, gyomorhurutban és egyéb emésztőrendszeri zavarban szenvedők. Várandós és szoptató anyukáknak több B6-, B12- és B9-vitaminra van szükségük.