Mire jó az ananászból kivont bromelain enzim?
Magas enzimaktivitású bromelain enzim
A bromelain enzim zsírégető, gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló tulajdonságú. Részt vesz az immunrendszer szabályozásában, az ízületi fájdalmak enyhítésében, az allergiás tünetek csökkentésében. Emésztőenzimként támogatja a gyomorbántalmakat, a gyulladásos bélbetegségeket és az emésztési rendellenességek tüneteit, mint amilyenek a puffadások.
Bromelain enzim ananász szárból
Magas, 2650 GDU/G enzimaktivitással rendelkező természetes bromelain enzim FIBRULINE™ inulin prebiotikummal, az exponenciálisan több biokémiai reakcióért. A növényi kapszulahéjak 600 mg bromelain enzimet és 600 mg ananász szár kivonatot tartalmaznak, cikória gyökérből kivont inulin prebiotikummal, ami a növényi sejtfal bontásával csalogatja elő a plusz aktív hatóanyagokat az ananász szárából és növeli a bromelain enzim biohasznosulását is. A kombinációval exponenciálisan több biokémiai reakció megy végbe, és ez összességében erőteljesebb élettani hatással párosul.
13 ok, amikor segít a bromelain enzim
- elősegíti az emésztést, csökkenti a puffadást (1)
- zsírégető, kifejezetten ajánlott fogyókúrázók számára (2)
- csökkenti a gyulladás mértékét az egész szervezetben (3) (4)
- immunmoduláló tápanyag, ami enyhít az autoimmun panaszokon
- visszaszorítja a gyulladásokat az ízületekben és csontokban
- enyhíti a reumás, izom, csont- és ízületi gyulladással járó fájdalmakat (5)
- kiegészíti a bélgyulladásos terápiákat (6)
- kiegészítő a vénás gyulladások terápiáit
- kiegészítő krónikus húgyúti fertőzéseknél
- elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást (7)
- enyhíti az asztmás és allergiás tüneteket (8)
- csökkenti az orrjáratok gyulladását és duzzanatát (9)
- kiegészítő kezelés arcüreggyulladás esetén (10)
Enzimterápia - A bromelain emésztőenzim
Körülbelül húszezer enzim található a testünkben. Minél magasabb az enzimek szintje a szervezetben, annál nagyobb testünk öngyógyító képessége. Valójában enzimek nélkül éhen halnának sejtjeink.
Minden sejtben találunk enzimet, vannak olyan sejtek, ahol több százat is. Ilyen a bromelain enzim is, ami nélkülözhetetlen a sejtek egészséges működéséhez a sejtlégzéshez, az új szövetek keletkezéséhez, a fertőzések és gyulladások kivédéshez, illetve a méregtelenítéshez.
A bromelain emésztőenzim, ami a vérbe kerülve a sejtekben vagy a szövetekben aktivizálódik, hogy segítse az anyagcsereenzimek munkáját. Segíti az új sejtek fejlődését és a régi sejtek megújulását. Segíti sejtjeink anyagcseréjét, tápanyagokat juttat a sejtekbe, elszállítja a sejtanyagcsere folyamat során keletkező végtermékeket és felgyorsítja egy gyulladásos folyamatok lezajlását.
A bromelain enzim több energiát ad, szabályozza az immunrendszert, elősegíti az emésztést (hiánya hasmenéssel, puffadással vagy hasfájással jár), javítja a mozgásfunkciókat, erőteljes gyulladáscsökkentő és segít az ideális testsúly elérésében.
AZ EMÉSZTŐENZIMEK HIÁNYA
Enzimellátottságunk az évek előrehaladtával folyamatosan csökken, az étrenddel bevitt enzimek lehetősége pedig igen alacsony, ha csak nem folytatunk nyerstáplálkozást, mert az enzimek hőérzékenyek sem a főzést, sem a mikrót nem bírják ki.
A legismertebb emésztőenzim a bromelain, ami számos gyógyulási folyamatot segít a mozgásszervi problémáktól, az immunválaszokon át az emésztésig.
SZISZTÉMÁS ENZIMTERÁPIA
Ahogy múlnak az évek, úgy csökken szerveztünk enzimellátottsága. Amikor az étrendet enzimekkel dúsítjuk a testben jelentkező hiány kiküszöbölésére szisztémás enzimterápiáról beszélünk.
Két nagyon fontos növényi emésztőenzimre van szükségünk, az egyik az ananászban található bromelain enzim, a másik a papaja enzimje a papain, melyek jól kombinálhatók egymással is, különösen akkor, ha azokat éhgyomorra fogyasztjuk vagy 2 órával étkezések után.
MOZGÁSSZERVEK és ananász bromelain enzim
A bromelain enzim felveszi a harcot a gyulladással és a fájdalommal, serkenti és meggyorsítja a gyógyulás folyamatát azzal, hogy semlegesíti a gyulladás ingerület átvivő anyagait, az úgynevezett citokinokat (műtétek utáni ödémák kezelésére is gyakran alkalmazzák).
Teljesen természetesen csökkenti a csontok és ízületek fájdalmait, melyek hátterében gyulladások állnak (a fájdalomcsillapítók csak blokkolják a fájdalmat és nem kezelik a kiváltó okot a gyulladást, ami természetellenes).
Az bromelain enzim ismert sportolók és sportorvosok körében is ödémagátló, trombózis- és gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Az enzim felgyorsítja a vérömlenyek felszívódását, a duzzanatok, rándulások, ficamok, húzódások, merevségek és gyulladások (pl. térdízületi) gyógyulási idejét.
IMMUNRENDSZER és ananász bromelain enzim
A bromelain immunmoduláló enzim, ami azt jelenti, hogy még az egészséges immunrendszert is képes stimulálni, hogy gyulladással harcoló vegyületeket állítson elő, ugyanakkor soha nem stimulál túl. Amennyiben az immunrendszer alul működik, felemeli és támogatja immunrendszerünket abban, hogy kiegyensúlyozottan tegye a dolgát.
Pont ezért a bromelain enzim jó kiegészítője az autoimmun panaszoknak és betegségeknek, mint amilyen a reumatoid artritisz, ahol egyszerre gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló tulajdonságú és amit ki tudunk használni légúti megbetegedések esetén, fertőzések sújtotta immunrendszeri zavaroknál vagy épp szénanátha esetén.
EMÉSZTŐRENDSZER és ananász bromelain enzim
A bromelain valójában egy fehérjebontó enzimelegy (proteinázok és proteázok), amit nagy mennyiségben találunk meg az ananász szárában, melyből kivonva számos aktív hatása van a szervezetben.
A bromelain emésztőenzimként enyhíti a gyomorbántalmakat, szabályozza a gyomor savasságát, csökkenti a gyulladásos bélbetegségeket és az emésztési rendellenességek tüneteit, mint puffadások. Az emésztést elősegítő, fehérjebontó bromelainnal történő enzimpótlás, a saját súlyának húszszorosát képes megemészteni.
Zsírégetés és ananász bromelain enzim
A bromelaint „zsírégető enzim” jelzővel illetik, nézzük meg miért. A bromelain enzim a fehérjéket aminosavakra bontja, és segít a szervezetnek energiát nyerni a zsírból, vagyis megnöveli a szervezet zsíremésztési sebességét.
Valójában több oldalról is támogatja a testsúlycsökkentést, az egyik ilyen a gyulladásgátlás, ami kevesebb zsírlerakódással áll összefüggésben. A másik az anyagcsere serkentés a bélflóra támogatásával (11)
Az elhízás okai
Az elhízás sokszor egy olyan spirál, amiből nem tudunk kikeveredni és ennek oka a gyulladások, és a hasznos bélbaktériumok csökkent mennyisége. A probiotikumok olyan zsírsavakat termelnek, amelyek szabályozzák az étvágycsökkentést és a zsírraktározást.
Az emésztőenzimek segítik a bélbaktériumok megtelepedését, a felesleges toxinok elszállítását és ezzel a zsírsejtek méretének csökkentését. Felgyorsítják az anyagcserét és visszahúzzák a gyulladásokat, melyek gátat szabnak a fogyásnak.
Mit jelent a GDU?
A bromelint grammonként zselatin emésztési egységekben (GDU) mérik. A dózisok a 80-400 milligramm/adag tartományban mozognak, naponta két-három alkalommal. Az orvos javasolhatja, hogy a bromelint étellel szedjük be, hogy segítse az emésztést vagy üres gyomorra a gyulladás mértékének csökkentésére.
Tudtad?
- A bromelin koncentráció az ananász szárában a legmagasabb, ezért az enzimet nem a gyümölcsből, hanem a szárából vonják ki.
- A bromelain enzim gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő tulajdonsága fokozható kurkuma olaj kivonattal.