Főmenü Termékeink
Blog

9 dolog, amire jó a sörélesztő pehely

Szerkesztő: Somogyi Rita

Adalékanyagmentes sörélesztő pehely

A sörélesztő gazdag tápanyagokban, ráadásul nagyon finom sajtra emlékeztető íze van, ami leginkább a parmezánéhoz hasonlít. Sokoldalúan felhasználható, italok és ételek ízesítésére, sűrítésre, ízfokozásra, és tökéletes választás diétázóknak vagy paleo étrendet követőknek is. 

9 dolog, amire jó a sörélesztő pehely és amiért érdemes fogyasztani  

  1. Természetes probiotikum, ami enyhíti a hasmenéses tüneteket (pl.: utazási hasmenés, antibiotikum kúra utáni hasmenés)
  2. Energiát ad és jót tesz az immunrendszernek
  3. Támogatja az idegrendszert és agy egészségét
  4. Segít kontrollálni a vércukorszintet, javítja a glükóztoleranciát
  5. Csökkenti a rossz (LDL) és növeli a jó (HDL) koleszterint
  6. Hozzájárul a szemek, és a máj egészségéhez
  7. Egészségesen tartja és szépíti a bőrt és hajat
  8. Parmezánra emlékeztető íze miatt, kedvelt sajthelyettesítő
  9. Házi kedvenceknek is: egészséges, fényes szőrzetet és karmokat támogat

Mi van a sörélesztő pehelyben?

A sörélesztő pehely magas fehérje tartalmú élelmiszer, ami gazdag esszenciális aminosavakban, bővelkedik rostban, B-vitaminokban (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) és ásványi anyagokban (szelén, cink, vas, magnézium, króm, kálium). Utóbbiak aminosavakhoz kötve találhatóak meg benne, így rendkívül jó a felszívódásuk.

Mi nincs a sörélesztő pehelyben?

A sörélesztő nem alkalmas B12-vitamin forrásként, mivel nem tartalmazza ezt a vitamint.

Hogy készül a sörélesztő pehely?

A sörélesztő pehely egy szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű és tojásformájú egysejtű gombából készül (Saccharomyces cerevisiae), amit komlón vagy csíráztatott árpamalátán tenyésztenek.

Erjedést követően az élesztőgombát inaktiválják, így nem tartalmaz élesztősejteket, ezért nem kell attól tartani, hogy más gombák túlszaporodását idézné elő a szervezetben (Candida esetén is fogyasztható).

A sörélesztő a nemes táptalajoknak köszönhetően gazdag tápanyagokban, ami valódi super food-á teszi.

Sörélesztő pehely felhasználása

Mindössze 1-2 evőkanálnyi elég belőle naponta. Fogyaszthatjuk önmagában (joghurt), rászórhatjuk ételeinkre (pl. salátákra, rántotta tetejére, tésztákra, sült zöldségekre, pizzákra), isteni ízt ad fasírtokba, pogácsákba belekeverve, adhatjuk smoothiekba, és mivel hőstabil, így főtt ételbe is keverhető, például főzelékek, krémlevesek dúsítására.

A vegán sajthelyettesítőként is ismert sörélesztő pehelyből számtalan vegán sajt és sajtszósz készül, például kesudióval, fokhagymával és vízzel, mely igen ízletes növényi sajtmártás.

Vegán sajtszósz készítése sörélesztő pehellyel

Hozzávalók

  • 4 dl növényi tej
  • 7 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál tápiókaliszt
  • 1 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
  • 0,5 kávéskanál fokhagymakrém és só

Elkészítés

Kis lángon sűrűsödésig főzzük és közben kevergetjük. Ez 5-6 percet vesz igénybe. Majd szórjuk meg ízlés szerint friss zöld fűszerekkel.

Sörélesztő pehely kutyáknak és macskáknak

A sörélesztő a házi kedvencek tápanyagpótlásra is tökéletes. A sörélesztőtől egészséges, fényes lesz a szőrzetet és erősek a karmok. A sörélesztőben található tápanyagok hozzájárulnak a szemek és a máj egészségéhez, kutyáknál pedig oldják a szorongást.

Régebbi tanulmányok rávilágítottak a sörélesztő bolha és kullancs riasztó hatására, de mivel ez nem minden fajtájú kutyánál hatékony, ilyen esetekben érdemes külsőleg használatos termékekkel együtt alkalmazni.

  • ADALÉKANYAG ÉS GMO MENTES
  • FEHÉRJÉBEN ÉS ÉLELMI ROSTBAN GAZDAG
  • VEGÁN, DIÉTÁS, PALEO
  • MINDENKI, MÉG KISMAMÁK IS FOGYASZTHATJÁK
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.