A kolin alkotórésze a májnak. Csökkenti a májzsírosodást, az epehólyag panaszokat és nélkülözhetetlen a zsír és koleszterin májból történő eltávolításához.
Mivel kolin hatására a szilimarin vegyületei könnyen bejutnak a májsejtekbe, ahol ellátják a védő és regeneráló szerepüket, illetve csökkentik a májban lévő gyulladást, ami a máj hegesedéséhez és legyengüléséhez vezet, a kolinnal dúsított máriatövis kivonatok biohasznosulása jobb, mint bármelyik más, közönséges máriatövis készítményé.
Kolinra egyébként szükségünk van a legalapvetőbb funkciók ellátásához is, része az alapvető sejtszerkezetnek, a tápanyagszállításnak és az anyagcserének. A kolin fontos szerepet játszik a szervezet számos folyamatában, többek között: segíti a sejtkommunikációt, a DNS-szintézist, szükséges a memória, a hangulat és az intelligencia szabályozásában, szükséges a neurotranszmittereknek és az acetilkolinnak az előállításához. A kolin meghatározó az agy működése és fejlődése szempontjából és összefüggésben áll az agyi funkciók javulásával.
Kutatások kimutatták, hogy az alacsony kolin szint nagyon hamar metabolikus szindrómához vezet, olyan állapothoz, amelynek része az inzulinrezisztencia, a megemelkedett triglicerid- és koleszterinszint, valamint az elhízás.
Tudtad? A máriatövist és a kolint, gyakran nevezik májkomplexumnak vagy lipotrop keveréknek, mert együtt hatékonyabban gátolják a májban történő zsírlerakódást és regenerálják a májsejteket. Támogatják az epe és az egész emésztőrendszer egészségét.