6 pontban egy valóban innovatív, jó multivitaminról

Elméletileg az egészséges táplálkozásnak biztosítania kellene a vitaminok és mikroelemek megfelelő bevitelét. A nyugati emberek zöme azonban kevés zöldséget, gyümölcsöt és rostot fogyaszt, viszont annál több szénhidrátot és sok az élvezeti szerrel való visszaélés is. Ráadásul a mai alapanyagok nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint korábban, és az sem segít, hogy egyre nő az emésztőrendszeri panasszal küzdők száma, ami felszívódási zavarral jár és ezek összessége mind tápanyaghiánnyal párosul. Ezek a pontok azok, ahol egy jó multivitamin kiegészítés segíthet. 

Milyen egy jó multivitamin? 6 fontos tudnivaló multivitamin vásárlás előtt!

1.Ásványi anyag összetevők egy multivitaminban

Jól tudjuk, hogy egy multivitamin vitaminokat és ásványi anyagokat kell tartalmazzon. Azonban óriási különbségek vannak a vitaminok és ásványi anyagok biohasznosulása között. A biohasznosulás azt jelenti, hogy az adott hatóanyagból pontosan milyen mennyiség éri el a sejtjeidet.

A multivitaminok zöme azonban - sőt még a vitamin pakkok is -, szervetlen ásványi anyagokat tartalmaznak, vagy nem bizonyított biohasznosulással rendelkező vitamin alapanyagot, hiszen ezek olcsóbbak. Ilyen példa erre az ásványi anyagok biszglicinát formája, mint a vas-biszglicinát vagy a cink-biszglicát. Utóbbiból – csak, hogy értsük tényleg a különbséget -, 143,4%-kal több cink éri el a sejtjeidet, mint ha cink-glükonát vagy a cink-citrát összetevőt fogyasztanál.

Egy tanácsunk van, mindig fusd végig az összetevők listáját a címkén!

2.Vitamin összetevők egy multivitaminban

Ugyanakkor nem csak olyan ásványi anyagok vannak, melyeket a szervezet könnyedén, nagy százalékban és sejtszinten tud hasznosítani, de vitaminok is. Sokan úgy gondolják, hogy a vitaminok szerves anyagok, amelyeket általában zsírban oldódó vagy vízoldható kategóriába sorolnak, és kész. Pedig az alapanyagokat tekintve igencsak nagy különbségek figyelhetők meg.

Egy megbízható alapanyag gyártó ellenőrzött stabilitású és magas biohasznosulású vitaminokat állít elő, melyek szigorú oldódási és hatékonysági követelményeknek felelnek meg, visszaellenőrizhető, igazolt körülmények mellett. Ilyen bioaktív vitaminokat állít elő például a DSM Quali® is, aki nem mellesleg biológiai lábnyomuk csökkentésén is munkálkodik.

A legfontosabb tanácsunk, hogy nézd meg az összetevők listáját, mert egy minőségi multivitamin esetében mindig fel lesz tüntetve a vitamin alapanyagok előállítója! 

Vitamin összetevők egy multivitaminban

3. Fitokemikáliák egy multivitaminban

Az európaiak többsége nem éri el a WHO ajánlotta zöldség- és gyümölcsfogyasztási mennyiséget (≥ 400 g naponta). A WHO arra is felhívja a figyelmet, hogy ez megnöveli az emésztőrendszeri, a szív és érrendszeri betegségek, illetve bizonyos ráktípusok kockázatát. A WHO az a gyomor-bélrendszeri rákos halálozások mintegy 14%-át, az isémiás szívbetegség okozta halálozások mintegy 11%-át és a szélütés miatti halálozások mintegy 9 %-át jelenti.

Az egészséges táplálkozás hirdetése mellett fontosnak tartja a talajok és élelmiszerek tápanyagdúsítását is. Mivel a multivitaminok is élelmiszerek, egyre több multivitamin tartalmaz fitokemikálikában gazdag zöldség és gyümölcspor koncentrátumot. Az innovatívabb gyártók pedig már fermentumokat használnak, mert a zöldségek és gyümölcsök fermentálása, nem csak koncentrálja a tápanyag tartalmat, de új élettanilag igen fontos antioxidáns és bioaktív vegyületeket is létrehoz, melyek további előnyöket jelentenek sejtjeink, bélflóránk és immunrendszerünk számára.

Mondhatjuk azt is, hogy egy újgenerációs multivitamin tartalmaz fermentált zöldség és gyümölcs összetevőket!

4. Létfontosságú összetevők egy multivitaminban

A legújabb kutatások arra is felhívják a figyelmet, hogy igen nagy egészségügyi rizikót jelent, hogy a legtöbb ember Folát és K2-vitamin hiányban szenved, miközben ez a két vitamin számos módon befolyásolja egészségünket.

Nehezítő tényező, hogy minkét vitaminnak több formája is létezik, a legjobb formákat természetesen költséghatékonyság okán itt is elhagyja a legtöbb gyártó.

Mi arra bíztatunk, hogy ne köss kompromisszumot, folátból csakis a legújabb 4. generációs, biológialiag aktív Quatrefolic® folátot válaszd, míg  K2-vitaminból a világszabadalommal védett vitaMK7® K2-vitamint keresd egy multivitamin címkéjén.

Létfontosságú összetevők egy multivitaminban

5. Szinergikus összetevőlista egy multivitaminban

Egy tudatosan tervezett multivitamin teljesen magától érthető módon egymást kölcsönösen támogató vegyületeket tartalmaz, megfelelő mennyiségben (se a túl sok, se a túl kevés nem jó), amit szinergiának nevezünk.

  • Ezeknek a párosításoknak a hátterében sokszor éveket jelentő tudományos kutatások állnak. Ilyen a fent említett fermentáció is, ahol törzskönyvezett mikroorganizmusokkal fermentálnak meghatározott hőmérséklet mellett, ma már többlépcsős szabadalmazott gyártástechnológiákkal kiegészítve.

A fermentumban a növényi fitokemikáliák eltérő és egymást kiegészítő szinteken fejthetik ki hatásukat és megnövelik a vitaminok biohasznosulását, például a D-vitamin és C-vitamin élettani erejét, vagy a vas vörös vérsejtekhez való kapcsolódását, de a C-vitamin is serkenti a vas felszívását a belekben a növényi forrásokból.

Valójában ez a szinergikus együttműködés az, ami hatékonyabban segít meggátolni az oxidatív stresszt, támogatni az immunrendszert, aktivizálni a bélflóra ökoszisztémát, csökkentik a gyulladásokat, gátolni a degeneratív betegségek kialakulást és a rákkeltő mutációkat.

6. Hitelesítés, megbízhatóság egy multivitaminban 

Egy megbízható multivitamint független, akkreditált labor is ellenőriz. Teljesen természetes az is, hogy egy jó minőségű multivitamin nem tartalmaz glutént, laktózt és állati eredetű komponenseket, vagyis vegán minősített.

A hitelesítő logókkal a termék csomagolásán vagy dobozának belső tájékoztatóján találkozhatsz!