Ha ezt elolvasod, biztosan meggondolod, milyen D-vitamint válassz!

Mit válaszolnál, ha megkérdezném, hogy a D-vitamin miből készül? Segítek! A legtöbb D-vitamint lanolinból, azaz birkagyapjúzsírból állítják elő. Mielőtt az x gombra kattintanál, szólok, hogy ez az információ nem csak akkor lehet érdekes számodra, ha vegán vagy és/vagy környezettudatos! A birkagyapjúzsírnak ugyanis sok-sok kémiai átalakításon kell átesnie, mielőtt D-vitamin lesz belőle! Vagyis, elég csak egészségtudatosnak lenned ahhoz, hogy elgondolkodj rajta, valóban ez a viaszos anyag a megfelelő megoldás számodra?

Tudod, hogy a D-vitamin miből készül? Meg fogsz lepődni!

Miből készül a D-vitamin? Lanolinból! De mi az pontosan?

A lanolin egy zsíros, inkább viaszos anyag, melyet a juhok faggyúmirigyei választanak ki. Mondhatjuk úgy is, hogy ez a birkák „hajkondicionálója”.

A lanolint víztaszító és védő tulajdonsága miatt felhasználja a kozmetikai ipar: számos krém, ajakbalzsam és egyéb szépségápolási termék összetevője. És felhasználja az étrend-kiegészítő gyártás is, ugyanis a D3-vitamin előállításához szükséges kémiai előanyagokat is biztosítja. 

„Nem érdekel, hogy a D-vitamin miből készül, nem vagyok vegán, nincs bajom a lanolinnal.” Biztos vagy ebben?

4 nyomós okot is fel tudok sorolni, amiért érdemes elgondolkozni a lanolinból származó hagyományos D-vitaminok kapcsán, akkor is, ha nem vegán életmódot folytatunk.

tény a lanolinról, mint D-vitamin alapanyagról

 1. Szennyezett alapanyag
  A birkagyapjúzsír (tisztítás előtt) koszos, esetenként fekáliás, műtrágyával és mesterséges növényvédőszerekkel is (mérgező rovarölő-és gyomirtószerekkel) szennyezett.
 2. Nem állatbarát eljárás
  Alapesetben a nyírás nem fájna az állatnak, de a nagyipari, gyorsított eljárások során az állatok tárgyként vannak kezelve: lefogják, dobálják őket, gyakran sebeket és fájdalmat okozva ezzel a birkáknak.
 3. Nagy ökológiai lábnyom
  A birkák legeltetése és takarmányozása az élelmiszertermelés elől vesz el értékes földterületeket, nem beszélve a birkák CO2 kibocsátásáról.
 4. Kémiai átalakítások sora
  A lanolin rengeteg kémiai átalakításon esik át, mire D-vitamin lesz belőle
4 tény a lanolinról, mint D-vitamin alapanyagról

D-vitamin előállítás 7 lépésben birkagyapjúból

 1. Szennyeződések eltávolítása: birkagyapjút megmossák, eltávolítják a szennyeződéseket pl. a szalmát, a fekáliát, a parazitákat, legyeket, növényvédő szerek maradványait
 2. Nyers lanolin kinyerése: mosószeres, forró vizes, súroló eljárással
 3. Nyers koleszterin kinyerése: a lanolinból oldószeres mosással és/vagy oszlopkromatográfiával, hosszas kémiai folyamatokkal
 4. A koleszterin további átalakítása: vegyszeres kivonással, mosással, szárítással, amíg rendkívül tiszta és kristályos nem lesz.
 5. Elő D3-vitamin előállítása: négy lépéses kémiai folyamaton keresztül
 6. Elő D3-vitamin besugárzása: UV-fénnyel, hogy D3-vitamin alakuljon ki belőle (ez ugyanaz a reakció, mint amit az emberi bőr használ a D-vitamin előállításához)
 7. Tiszta D3-vitamin kristályok kinyerése: kémiai folyamatokkal - metanollal való kristályosítás, majd metanol kivonás

Tiszta, környezetkímélő alternatíva a birkagyapjúból készült D-vitamin helyett

Láthatjuk, hogy nem elég csupán azt megnéznünk, hogy a D-vitamin miből készül, szemügyre kell vennünk magát az előállítási folyamatot is! Szerencsére, ma már van olyan D-vitamin, amivel az állatoknak, a környezetnek és saját egészségünknek is kedvezhetünk. És ez mind az alapanyagra, mind a gyártási folyamatra igaz.

A D-vitamin növényekben is megtalálható. Azonban, amíg a legtöbb növény csak D2-vitamint tartalmaz - mely az emberi szervezet számára nem hasznosítható -, addig a rénszarvaszuzmó a legjobb növényi D-vitamin forrás, ugyanis az emberi szervezet számára is hasznosítható D3-vitaminban gazdag.

A rénszarvaszuzmóból nyert D-vitamin éppen ezért tökéletes környezetkímélő, zöld alternatívát kínál a lanolinból kivont D-vitaminok helyett!

4 érv a legzöldebb D-vitamin mellett:

 1. Tiszta alapanyag
  Növényi eredetű alapanyag, ami garantáltan vegyszermentes. A zuzmók ráadásul csak jó levegőjű helyen élnek meg, a levegőből táplálkoznak, gyökerük nincs, így nem igényelnek műtrágyát és növényvédőszereket sem. Nyomokban sem tartalmazhatnak mérgező anyagokat.
 2. Fenntartható módon történő gyűjtés
  A zuzmók természetesen nagy mennyiségben fordulnak elő, a zuzmótelepek gyorsan növekednek (a Föld szárazföldi területeinek 6%-át zuzmók borítják).
 3. Környezetbarát megoldás
  A zuzmók nem terhelik a környezetet. Sőt! Megkötik a CO2-t és oxigént termelnek.
 4. Természetes, tiszta, vegyszermentes kivonási módszer
  A D-vitamin zuzmóból történő kinyeréséhez nincs szükség vegyszeres eljárásokra.

4 érv a legzöldebb D-vitamin mellett

Lanolinból szintetikus úton kivont D3-vitamin vagy rénszarvaszuzmóból nyert tiszta D3-vitamin?

Nézzük meg, hogy a D-vitamin miből készül, mi jellemzi az alapanyagot és az előállítási folyamatot! Ebben az összehasonlító táblázatban összefoglaltuk pontokba szedve, hogy mi a különbség a lanolinból kivont D3-vitamin és a rénszarvaszuzmóból nyert D3-vitamin között.

Lanolinból szintetikus úton kivont D3-vitamin vagy rénszarvaszuzmóból nyert tiszta D-vitamin?

2 további előny a rénszarvaszuzmóból nyert Vegán D3-vitamin mellett:

 • könnyen lenyelhető, növényi kivonat folyadék formában a nehezen fogyasztható, szintetikus tabletták és kapszulák helyett
 • végtelenszer újrahasznosítható üveg csomagolásban kapható a túl sok műanyag helyett

Kinek ajánlott a rénszarvaszuzmóból nyert D-vitamin?

 • vegán életmódot folytatóknak
 • környezettudatos vásárlóknak
 • egészségtudatosoknak, akik étrend-kiegészítőkből is a legtisztább megoldást keresik

Jól látható, hogy ha D-vitamint választunk, érdemes megnéznünk azt, hogy a D-vitamin miből készül, és mi történik vele amíg az alapanyag begyűjtésétől kezdve eljut hozzánk. A rénszarvaszuzmóból kivont legzöldebb D-vitaminnal óvhatjuk az állatokat, támogathatjuk a környezet védelmét és nem utolsósorban a saját egészségünket is.

Kattints a legzöldebb D-vitaminért: a rénszarvaszuzmóból nyert Vegán D3 cseppért!

Bővebb információ és rendelés!»

Kinek ajánlott a rénszarvaszuzmóból nyert D-vitamin?