Főmenü Termékeink
Blog

Mi az a spirulina?

Szerkesztő: Somogyi Rita

A spirulina egy superfood, 100-féle tápanyaggal

A spirulina egy lúgos kémhatású 100%-ban természetes, nagy tápértékű édesvízi mikroalga. Apró, kékeszöld színű és tökéletes spiráltekercs formájú. A világ legteljesebb szuperélelme, ami több mint 100- féle tápanyagot tartalmaz, melyeket sejtszinten vagyunk képesek hasznosítani. Most nézzük meg hol és hogyan segít nekünk a spirulina és mikor ajánlott kiskedvenceinknek!

A spirulina egy superfood, 100-féle tápanyaggal

Chlorella vagy spirulina?

A spirulinát sokan keverik a chlorella algával, de rosszul teszik, hiszen a spirulina olyan superfood, aminek tápanyagait gyorsan és könnyedén felszívjuk, mivel nincs sejtfala, a chlorellával ellentétben.

A chlorellának kemény, emészthetetlen cellulózfala van (pont ezért inkább növény, mintsem alga), ami miatt fogyasztás előtt mechanikailag még fel is kell dolgozni és ezzel tápanyag tartalmából is veszít.

A spirulina sejtfal nélküli szerkezete lehetővé teszi, hogy gyorsan feltöltse tápanyagokkal az embereket és állatokat, megnövelve energia szintjüket és élettartamukat.

A spirulina összetevői finoman szabályozzák életműködésünket, kiegyensúlyozó hatásúak szerveink és szervrendszereink biokémiai működésére.  Legyen szó a testsúlyunkról, beleink egészségéről, immunrendszerünkről, hormonrendszerünkről, kötőszövetünkről vagy mindennapi energia szintünkről a spirulina minden esetben jó választás.

Chlorella vagy spirulina?

Spirulina tápanyagok

A spirulina teljes értékű élelmiszer és a legjobb kiegészítő, ha természetes multivitamint keresünk vagy lassítanánk az öregedési folyamatokat. Ez azzal magyarázható, hogy több mint 100 féle tápanyagával a spirulina a világ legteljesebb élelmiszere jelzővel büszkélkedik.

Pont ezért ma már egyre több helyen folyik spirulina termesztés olyan területeken, ahol az éhezés fenyeget és még a NASA is az űrhajósok élelmiszerei között tartja számon. Nézzük meg miért!

Egy jó minőségű spirulina fehérje tartalma meghaladja a 60%-ot ez pedig 3-4 szer több mint a hal vagy a hús fehérje tartalma (ide kattintva láthatsz egy olyan vegán, adalékanyagmentes spirulinát, ami 66%-os fehérjetartalommal rendelkezik!). Ráadásul az állati fehérje sokkal nagyobb molekulákból áll, mint a növényi fehérje és sokkal nehezebben is dolgozza fel az emésztőrendszer.

A spirulina tartalmaz ezen felül aminosavakat, zsírsavakkat, antioxidánsokat, vannak benne enzimekásványok és vitaminok. A spirulina antioxidáns vegyületei (klorofill, fikocianin, a karotinoidok mind a 10 fajtája, szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim, E-vitamin, cink, szelén…) segítenek semlegesíteni a káros oxigén szabadgyököket és megakadályozzák, hogy a szervezet gyulladáskeltő vegyületeket termeljen. Így a szervezet nem kerül stresszhelyzetbe és nem alakul ki gyulladás.

Chlorella vagy spirulina?

Spirulina és fogyókúra

Ha a fogyásról van szó, alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú étrend ajánlott a legtöbb embernek. A spirulina alacsony kalória és magas fehérje tartalmú, enzimekkel, zsírsavakkal és az összes esszenciális aminosavval.

Összetevői antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságúak, segítenek elnyomni az étvágyat, serkenteni a zsír mobilizációt, valamint csökkenteni a vércukrot és a vérnyomást. Mindez bizonyítottan elősegíti a fogyást.

Tudtad? A mérgek felhalmozódása és a gyulladás az elhízás két vezető oka, melyet a spirulinával meg lehet előzni.

Spirulina és fogyókúra

Zsírégető spirulina

A spirulina zsugorítja a zsírsejteket, mivel a szervezet zsírsejtjeiben mérgek halmozódnak fel és a spirulina csökkenti a mérgek, salakanyagok és nehézfémek mennyiségét. A spirulina nagyon hatékony kiegészítő metabolikus szindrómában, melynek tünetei: inzulinrezisztencia (inzulintöbblet), glükóztolerancia (elnyúló vércukorszint emelkedés), súlytöbblet (különösen a hasi régión), magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas trigliceridszint és zsírmáj.

Étvágycsökkentő spirulina

A spirulina csökkenti az étvágyat és ez 2 dologgal is megmagyarázható. Az élelmiszer utáni sóvárgás tápanyagok hiánya és a vércukorszint csökkenése miatt van. A tápanyagokban szegény ételek vagy italok az agyat arra kényszerítik, hogy megszerezze a hiányzó tápanyagokat ennek érdekében beindítja az étvágyat.

Ha ez előfordul akkor bármit megeszünk és ezzel tönkre tesszük a fogyásra tett erőfeszítéseinket. Amikor étel után sóvárogunk inkább fogyasszunk 1 gramm spirulinát és igyunk mellé egy nagy pohár vizet. A spirulina megnöveli a szervezet tápanyag-koncentrációját, szabályozza a vércukorszintet, mellyel csökkenti az éhségérzetet.

Tudtad? Dr. Oz szerint is nagyon hatékony testsúlycsökkentő a spirulina, ami jó energizáló kombót alkot a lime levével. Azt javasolja, hogy keverjünk el 1 teáskanál spirulina port 360 ml limelével, majd fagyasszuk le jégkockának. A spirulinás-limeos jégkockákat ezek után adjuk napi vízadagunkhoz, mert felgyorsítja az anyagcserét és feltölti energiával a szervezetet.

A spirulina akkor is biztonsággal fogyasztható, ha nincsenek súlyproblémáink ebben az esetben étkezések közben, vagy közvetlen utána fogyasszuk el.

Étvágycsökkentő spirulina

12 érdekesség a spirulina algáról

  1. A spirulina egy egysejtű, mikroszkopikus zöldmoszat. Egy szupertáplálék, amit a NASA is megválasztott az asztronauták táplálásához az űrben. (1
  2. A spirulina több mint 100 féle tápanyagot tartalmaz (fikocianin, szuperoxid dizmutáz (SOD), poliszacharidok, enzimek, ásványok, vitaminok és az összes esszenciális aminosav), amit katonák is fogyasztanak háború idején. (2
  3. Tápanyag tartalma okán a világ legteljesebb élelmiszerének ismerték el, és amit már az 1974-es első Világélelmezési Konferencián (World Food Conference) is „a jövő tápláléka” megnevezéssel illettek. (3
  4. Mivel a spirulina igen tápláló a szakemberek nagyon is szorgalmazzák éhezés és az alultápláltság ellen bevetni a spirulina algát. Ugyanennyi tápanyaghoz jutni élelmiszerekből csak magas kalóriabevitel mellett lenne lehetséges. (4
  5. A Spirulina prebiotikumként hat a bélflóra mikroorganizmusaira és gátolja a keményítő lebontását, ami keresztülmegy a beleken és ezáltal elősegíti az emésztést és fokozza a belek aktivitását. (5
  6. A Spirulina antioxidáns bomba. 3 fő antioxidánsa: a fikocianin ami a ragyogó kék pigmentje, a klorofill a zöld pigment és a szuperoxid-diszmutáz (SOD) enzim, melyek védelmet nyújtanak a DNS-károsodás és a korai öregedés ellen, méregtelenítenek és támogatják az immunrendszert. (6
  7. A spirulina gazdag GLA-ban, ami egy esszenciális gyulladáscsökkentő zsírsav, mely fontos a szív, az ízületek és hormonegyensúly szempontjából. (7
  8. A spirulina fehérjetartalma 2-3-szor nagyobb, mint a hal vagy a hús fehérjéje és felszívódása négyszer magasabb, mint a marhahúsé. Összehasonlításképpen 100 kalória spirulina fehérjetartalma: 20 gramm, 100 kalória marhahúsé: 7.6 gramm. (8
  9. A spirulina nagy mennyiségű sejtvédő béta-karotint (ötször annyit, mint a sárgarépa, 40-szer annyit, mint a spenót) és nagy mennyiségű gamma-linolsavat tartalmaz (ami csökkenti a koleszterinszintet, így segít megelőzni a szívbetegségeket). (9
  10. Gazdag A, B1, B2, B6, K, C és E-vitaminban, melyek a legfontosabbak az izomszövetek regenerálódásához. (10
  11. A spirulina egy sor ásványi anyagot is tartalmaz (beleértve a vasat, káliumot, magnéziumot, szelént, cinket, nátriumot, foszfort, kalciumot, krómot, mangánt, rezet stb.) (11
  12. A spirulina 48x több vasat tartalmaz, mint a nyers spenót, 12x több vasat, mint a marhamáj, és még a radioaktív sugárzást is túléli. (12

12 érdekesség a spirulina algáról

Spirulina és környezetvédelem

A spirulina-fehérje előállításához egyharmad annyi vízre van szükség, mint a szójababtermesztéshez, és a marhahús előállításához szükséges víz 1/50 részére van szükség. 20-szor kevesebb a termőföld-igénye, mint a szójának, és 200-szor kevesebb, mint amennyi a marhahús előállításához szükséges.

A spirulina segít megküzdeni a globális felmelegedéssel, mivel megköti a szenet és oxigént termel.

Spirulina és környezetvédelem Növényi vagy állati fehérje?

A modern embert elárasztja az állati fehérje, folyton sertést, halat, borjút stb. eszik. Ha túl sok állati fehérjét fogyasztunk, az a szervezetünkben zsírként rakódik le. A túl sok zsír megemeli a koleszterinszintet és károsítja a szívet. A növényi fehérje vízoldható és sokkal kisebb is az állati fehérjénél. Mi történik, ha túl sok növényi fehérjét fogyasztunk? A szervezet a felesleget a széklettel kiüríti - nem raktározza el zsírként!

Hogyan termeszthető a spirulina?

Négy fő környezeti tényező szükséges a spirulina növekedéséhez

  1. Trópusi éghajlat
  2. Erős napsütés
  3. Tiszta vízforrás
  4. Szennyeződésmentes élőhely

Hogyan termeszthető a spirulina?

A kereskedelemben kapható spirulina-tenyészetek nem élnek meg hideg vagy mérsékelt éghajlaton. A spirulina egyenletesen meleg hőmérsékletet igényel a növekedéshez. A spirulina sehol sem nő, ahol alacsony a hőmérséklet (25 °C alatt). 20°C alatt nem is szaporodik és rövid időn belül elpusztul.

A spirulina magába szívja a napfényt, majd ezt a sejtjeiben egy reakcióhoz használja. A reakció során a sejtekben tápanyagok képződnek, továbbá szén-dioxidból oxigén. Az erős napsütés segít, hogy a spirulina egyre több tápanyagot termeljen.

A spirulina lúgos kémhatású vízben él. Ha a víz szennyeződéseket vagy nehézfémet tartalmaz, akkor ezek is felgyűlnek a spirulina-sejtekben, mivel nagyon könnyen felszívja a vízből a tápanyagokat. Ha ez megtörténik, akkor az a spirulina már nem alkalmas többé emberi fogyasztásra. Mindig válassz adalékanyagmentes és vegán minősítésű spirulinát!  

Mi a fontos a spirulinatermesztésnél?

Kiknek ajánlott különösen a spirulina szedése?

  • Mivel tüneteink hátterében mindig fellelhető a tápanyagok hiánya, és a tartósan fennálló tápanyaghiány mindig idővel betegséggé formálódik, azt is mondhatjuk, hogy a spirulina étrendi dúsítása mindenki számára hasznos, de különösen fontos olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik egyoldalúan táplálkoznak vagy nem fogyasztanak elegendő zöldséget és húst.
  • A gyors növekedés időszakában a kamaszoknak is szüksége van bőséges tápanyagbevitelre, ahogy az extra tápanyag-mennyiséget és energiát igénylő sportóloknak és várandós nőknek. A spirulina ezt remekül fedezi.
  • A spirulina étrendi dúsítása nagyon fontos diétázóknak, vegán étrendet követőknek, időseknek, az állandóan rohanó modern embernek, akiknél a leggyakoribb probléma a minőségi tápanyag bevitel, illetve olyan betegeknek, akiknek nagy adag tápanyagra van szükségük a felépülésük érdekében.

Kik ne fogyasszanak túl sok spirulinát?

Mi a spirulina helyes adagolása?

Felnőtteknek napi 1000 mg, túlsúly és rendszertelen életmód esetén 2000 mg-ot tartalmazó mennyiség. 6 és 12 év között 500mg a napi adag, 12-18 év között 750 mg, míg túlsúly esetén ennél a korosztálynál is javasolt az 1000 mg-os napi bevitel.

Kiknek ajánlott különösen a spirulina szedése?

A spirulina és a nehézfémek

A spirulina bármilyen elérhető forrásból felszívja a tápanyagokat.

Akár egy száraz szivacs a vízben, az alga felszív mindent és a sejtjeiben raktározza. A szennyezett forrásokból gyűjtött spirulina szedése ezért kedvezőtlen mellékhatásokat okozhat, mivel magas koncentrációban köti meg a környezetében lévő nehézfémeket is.

A szennyeződés lehetséges forrásai:

  • Levegő
  • Víz
  • Por vagy kosz
  • Tápszerek

A légszennyezés ólmot, ónt stb. juttathat az algába. A maximális termés érdekében azonban minden kereskedelmi forgalomban kapható spirulinát nyitott területen termelnek.

A vízszennyezés már más tészta. A legtöbb spirulina-termő vidéknek bőséges vízutánpótlásra van szüksége a magas párolgás miatt. Ha a víz bármennyi nehézfémet is tartalmaz, a spirulina felszívja azt. A vízszennyezés egy komoly gond, mivel még a tengerből, tavakból vagy a földfelszín alól felpumpált víz is tartalmazhat bizonyos mennyiségű káros anyagot, amik végül felgyűlnek az algában.

Épp ezért jobb, ha nem élelmiszer minősítésű, hanem ellenőrzött étrend-kiegészítő minősítésű spirulinát választunk, ahol jelen van a mikrobiológiai vizsgálat, dekralált a hatóanyag tartalom. Ilyen a Natur Tanya® adalékmentes 100% Spirulina tabletta is!  

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Ismerd meg a jövő táplálékát, a spirulinát!
Blog bejegyzések: Ismerd meg a jövő táplálékát, a spirulinát!
Blog bejegyzések: Kis kedvenceink szuper immunerősítője
Blog bejegyzések: Kis kedvenceink szuper immunerősítője
Nézz körül a webáruházunkban
Vegán 100% Spirulina DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Vegán 100% Spirulina DUOPACK -10% kedvezménnyel

4 998 Ft
4 498 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 498 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
florika
imádom a spirulinát minden formában. feltölt energiával, erőt ad, és nem vagyok állandóan éhes. többet bírok.
Hajdú Kinga
én nagy rajongója vagyok a spirulinának, egyszerűen úgy érzem, hogy jót tesz nekem
csomori rita
Sajnos por formájában nem bírom elviselni az ízét de a szerves tabletta nagyon megtetszett és bevált az egész családnak azóta. Nálunk kicsi nagy mindenki szedi és rengeteg jó tapasztalatunk van róla.
Leo
Csak nemrég ismertem meg ezt a moszatot, köszi, nagyon király fehérjeforrás vegánoknak :)
sarah
Ez nagyon durva, hogy ezek az egyszerű kis lények még egyáltalán fennmaradtak és hogy még ígyis hasznosak a számunkra. Ha jól tudom, japánban van kúltúrája az algaevésnek.
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.