Főmenü Termékeink
Blog

Mi az a krill olaj és mire jó?

Krill olaj a szupererő!

A lazac felugrál tőle a vízesésen. El tudod képzelni, hogy mit tesz veled? Mindez a krill olajban található foszfolipid kötésben lévő Omega zsírsavaknak és  egy bivaly erős antioxidánsnak, az asztaxantinnak köszönhető.

krill-olaj.jpg


Mi az a Krill?

A krill apró, garnélarák-szerű rákok (kemény külső csontvázzal rendelkező lények) gyűjtőneve, amely sok kutató szerint a Földünkön előforduló legnagyobb biomasszát alkotja; súlya majdnem kétszerese a Földön élő összes emberének. A tudósok 500 és 800 millió tonnára becsülik összmennyiségét. A többsejtes organizmusok közül csak a hangyák közelítik meg a krill-t, már ami a biomassza nagyságát illeti.

A krillből az óceán számos ragadozója táplálkozik, többek között a bálnák (amelyek akár hét tonnát is elfogyasztanak naponta), a fókák, a tintahalak, a pingvinek és sokfajta madár. A krill általában hatalmas rajokban tölti a nappali órákat akár 100 méter mélyen, ahol sok ragadozótól biztonságban lehetnek. Ezek a rajok nagyon sűrűk, 5 kilométer hosszúak is lehetnek, és akár 100.000 egyedet is tartalmazhatnak köbméterenként. A kutatók megfigyeltek több mint 450 négyzetkilométeres rajokat is.

Ahogy besötétedik, a krill rákocskák tömege a felszínre emelkedik, hogy magához vegye táplálékát, a fitoplankton nevű algát, azt az egysejtű növényt, amely az antarktiszi jégben illetve az alatt él. A fitoplankton asztaxantin-t tartalmaz, ami az emberek számára egy erős antioxidáns, és amitől a krill elnyeri jellegzetes vöröses-narancssárga színét.

Mivel az antarktiszi krill olyan fontos annyi sok más faj számára, az Antarktisz-óceán partjain levő országok, többek között Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland, Argentína és Chile szerződést (CCAMLR) kötöttek annak biztosítására, hogy a krill-t fenntartható módon halásszák. Az 1982-ben létrejött CCAMLR-nek jelenleg 25 ország a tagja, többek között az USA, Oroszország és Japán.

 • Mintegy 85 faja krill él a világ óceánjaiban
 • A „Krill” jelentése norvégul: bálnaeledel, Japánban a krill húsát „okiami”-nak hívják.
 • A déli sarki krill biológiailag foszforeszkál, vagyis egyedei erős, kékeszöld fényt bocsátanak ki, ami a gyülekezésre felhívó kommunikáció része.

3 aktív hatóanyag a Krill olajban egyedülálló kombinációban

Omega-3 zsírsavak különleges foszfolipid formában

Az EPA és DHA Omega zsírsavak a legjobban kutatott tápanyagok között szerepelnek, legfőbb funkciójuk, hogy drámaian megváltoztatják sejtjeink membránját. Ahhoz, hogy élvezhessük az Omega-3 zsírsavak előnyös hatásait, foszfolipid formájúvá kell őket alakítani. A krill olaj előnye a halolajjal szemben az, hogy a krill olaj 40%-a Omega-3-as foszfolipid kötésben található, ami a halolajjal ellentétben nem igényel semmiféle átalakítást a szervezetben. Mivel foszfolipidek építik fel a sejthártyát a foszfolipides zsírsavak könnyebben szívódnak fel, mint a halolajaké (a triglicerides halolaj zsírsavakat a szervezet alakítja át felszívható változatúra). A trigliceridek ugyanakkor fontos energiaforrást jelentenek szervezetünk számára; kétszer annyi energiát adnak, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék.

+ Foszfolipidek

A foszfolipidek tulajdonképpen az agy és az idegrendszer újra programozói. Az agy 25%-át foszfolipidek teszik ki. A foszfolipid származékok idegi hírvivő és ingerület átvivő anyagok, melyek az idegrendszer táplálékai és hatékony kiegészítői a depresszió, memória és demenciás kezeléseknek. (Foszfolipidek keveréke a lecitin is). A Krill olaj foszfolipidhez kötött omega-3-ai jól keverednek a gyomortartalommal, megakadályozva a hal utóízét és más kellemetlen emésztési problémákat.

Asztaxantin antioxidáns

Az asztaxantin is a festékanyagok közé tartozik, amelyek a krillnek, a lazacnak, a homárnak és a flamingónak kölcsönzik a színüket. Az asztaxanthin erős gyulladásgátló és öregedésgátló hatású, amivel nem csak megelőzi, de javítja is az életminőséget rontó betegségek tüneteit. Fényesíti az agyi funkciókat és bőrfiatalítóként is igen sok cikket publikáltak róla. Természetesen felerősíti az EPA és DHA élettani tulajdonságokat, például a lutein és zeaxantin kistestvéreként, erősíti a látást, védi a bőrt és az agyat a károsító szabad gyököktől.

8 ok arra, hogy krill olaj kúrát tarts!

 1. Csökkenti a rossz koleszterin, és növeli a jó koleszterin mennyiségét, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.
 2. Erőteljes gyulladáscsökkentő, különösen ajánlott bélgyulladások és ízületi gyulladások csökkentéséhez, mérsékli a köszvényes fájdalmakat.
 3. Fokozza a szellemi teljesítményt, javítja a memóriát és lassítja az agyi öregedési folyamatokat, amivel részt vesz a demencia megelőzésében.
 4. A krill olaj hatékonyan redukálja a megemelkedett lipid és glükóz szinteket, ezért fontos kiegészítő cukorbetegség esetén.
 5. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a hormonális egyensúly kialakításához és számíthatunk rá a változó kori- és a PMS tünetek csökkentésénél is.
 6. A krill olaj értékes zsírsavaival támogatják a bőr egészségét. Kifejezetten ajánlott kiegészítő pikkelysömör és ekcéma esetén.
 7. A krill olajban lévő asztaxantin erőteljes antioxidáns és megtalálható a szemben is, ami természetes védelmet nyújt az öregedéssel járó szempanaszok ellen.   
 8. A krill olaj DHA foszfolipidjei kulcsfontosságúak az elégséges szerotonin receptorok meglétéhez, melyek alacsony szintje összefügg a depresszióval és a gyermekkori hiperaktívitással.
Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: A krill olaj és a halolaj összehasonlítása
Blog bejegyzések: A krill olaj és a halolaj összehasonlítása
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Mag György
A kor előrehaladtával mindenkinek kötelezővé tenném. világ életemben teherautósofőr voltam, és ez meg is látszott az értékeimen. a krill olaj teet rendbe, jobbak az eredményeim a keringésem és egyáltalán a kedvem és az erőm is megjött hogy mozogjak egy kicsit!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.