Főmenü Termékeink
Blog

Melyik a legjobb magnézium készítmény?

Címkék: Vitaminok
Szerkesztő: Somogyi Rita

Ismerd meg a magnézium fajtákat, ez a 8 a leggyakoribb!

Ma már számtalan magnézium fajta érhető el, ezért, amikor magnéziumot keresel nem árt jól megnézni a címkét! Az étrend-kiegészítőkben ugyanis sok gyártó olcsó alapanyagokat használ, amelyek gyakran kevésbé hatékonyak. Míg, ha egy jobb fajta magnéziumot fogyasztasz, az élettani tulajdonságok is megtöbbszöröződnek! Blogbejegyzésünkben bemutatjuk a leggyakoribb magnézium fajták felszívódását és biohasznosulását, és segítünk abban is, hogy ezek alapján melyik a legjobb magnézium készítmény.

Melyik legjobb magnézium készítmény?

A leggyakoribb magnézium fajták felszívódása és biohasznosulása

A magnézium felszívódása attól függ, milyen gyorsan érhető el a magnézium a bélben a felszívódáshoz, és mely szállítási csatornán keresztül történik aztán meg a felvétel. Ez azonban még nem garantálja önmagában azt, hogy a magnézium érintetlenül el is jut a sejtekig, hogy ott valódi élettani hatásokat is váltson ki. Ez már a biohasznosulás, vagy más néven a biológiai hozzáférhetőség, ami a különböző magnézium fajtáknál eltérő lehet, a felszívódáshoz hasonlóan.  

Nézzük meg melyik a legjobb magnézium készítmény!

Magnézium (bisz)glicinát - biológiai hozzáférhetőség 50-60%

A magnéziumok királynője, a jelenlegi kutatási eredmények szerint a legjobb magnézium készítmény! Bár drágább, de kiemelkedően magas a biohasznosulása.

A magnézium-biszglicinátban a magnéziumot természetes glicin aminosav veszi körbe (kelátolja), mintegy védőpajzsként. Az így „szervessé tett” magnézium már könnyedén felszívódik a bélfalon, eljut a sejtekig, és ott valódi élettani hatást vált ki. Ráadásul, maga a glicin is csökkenti a stresszt és szorongást, mellyel hatékonyabbá teszi a magnézium idegrendszerre, koncentrációra, alvászavarokra és agyra gyakorolt hatását.

TUDTAD? A kelátok a természetben is előfordulnak! Amikor az emberek növényeket és állatokat fogyasztanak, és saját táplálásukra használják fel különféle komponenseiket, a lenyelt ásványok többsége természetes kelátok formájában van jelen. Ez a fő oka annak, hogy a kelátolt ásványok jóval nagyobb mértékben hasznosulnak az emberi szervezetben, mint más ásványi sók.

A magnézium biszglicinát azért is jobb, mert nagyon stabil vegyület, ami más magnézium fajtákkal szemben más útvonalon szívódik fel, méghozzá a bél dipeptid-csatornáján át, így nem verseng más ionos fémekkel ugyanazon szállítási útvonalakért a vékonybélben (így pl. nem zavarják egymást a kalciummal).

Mutatunk két magnézium-biszglicinát készítményt!

  • A biohasznosulás magasabb, ha igazolt a magnézium Dalton mérete! A Natur Tanya® Magnézium-biszglicinát bizonyítottan 172,3 Dalton mérettel rendelkezik. Ez az alacsony molekulatömeg magas biohasznosulással társul. Ráadásul, ennek a magnézium-biszglicinátnak még az ára is igen kedvező. »
  • Van olyan biszglicinát forma is, ahol a magasabb biohasznosulást világszabadalommal védett speciális gyártástechnológia is igazolja. A Natur Tanya® Vegán magnézium  magas biohasznosulását az Albion® garantálja. Ebben a kapszulában a magnézium-biszglicinátot aktív B6-vitaminnal egészítették ki, így még azok számára is megfelelő magnézium-pótlást biztosít, akik gyomor és bélrendszeri panasszal, felszívódási zavarral élnek. »
A leggyakoribb magnézium fajták felszívódása és biohasznosulása: magnézium-biszglicinát

Magnézium-malát - biológiai hozzáférhetőség 30-35%

Ennél a magnézium fajtánál a magnézium almasavval keveredik, hogy kedvezőbb élettani hatást gyakoroljon krónikus fáradtság szindrómában és depresszióban. Bár felszívódása messze jobb, mint a következő magnézium fajtáké, de a sejtekig kevesebb hatóanyag vándorol, mint a magnézium-biszglicinát  esetében.

Magnézium-karbonát - biológiai hozzáférhetősége 30%:

Jó választás lehet refluxszal élők számára, hiszen enyhe savlekötő tulajdonsága van. A Korall por például egy ilyen, magnézium-karbonátot tartalmazó ásványi anyag komplex, melyet reflux esetén érdemes kiegészíteni fermentált papaya koncentrátummal  is.

Magnézium-citrát - biológiai hozzáférhetőség 25-30%

Gyakran használt magnézium forma a citromsavas, ami abban hasonlít a szervetlen oxidra, hogy ez a vegyület is elősegíti a bélmozgást (ahogyan a magnézium-oxid is, erről lejjebb írunk). Habár már egy szerves formáról van szó, mégis kevés magnézium éri el a sejteket. Ezt azzal magyarázzák, hogy a magnézium-citrátból származó magnézium igen gyorsan ki is ürül a vizelettel [Lücker 1985].  Gyakori ételadalék, mert szabályozza az ételek savasságát.

A leggyakoribb magnézium fajták felszívódása és biohasznosulása: magnézium-malát és citrát

Magnézium-orotát - biológiai hozzáférhetőség 25-30 %

A magnéziumot az orotsavval (B13 vitamin) kombinálja. Az orotsav egyben antioxidáns is. A magnézium-orotátot elsősorban a szív egészségére és az energiatermelésre vizsgálták. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a magnézium-orotát megéri-e a magasabb költséget.

Magnézium- klorid - biológiai hozzáférhetőség 12% 

Meglepő, de ez a magnézium fajta bőrön keresztül szívódik fel a legjobban, ezért pl. krémekben, kenőcsökben is alkalmazzák. Sportolóknak, túrázáshoz jó választás lehet akut esetben azonnali görcsoldásra.

Magnézium-laktát - biológiai hozzáférhetőség 9-11%

A biohasznosulás tekintetében a szervetlen magnézium fajtákat megelőzik a magnézium sók, mint amilyen a magnézium-laktát. A laktát egy tejsavas magnézium vegyület, melyhez a test sejtjei ugyan nagyobb százalékban férnek hozzá, de ez még igen kevés ahhoz, hogy a legjobb magnézium készítmény legyen.  

Magnézium-oxid - biológiai hozzáférhetőség 3-4%

Olcsó, szervetlen forma, mégis nagyon sok étrend-kiegészítőben ezt a vegyületet használják. Bár egyáltalán nem alkalmas magnéziumpótlásra, hiszen bizonyítottan rosszul hasznosul a szervezetben, mégis kiváló hashajtó és savlekötő. További szervetlen magnéziumsók is ide sorolandók, mint pl. a magnézium-hidroxid.

Néhány további magnézium-fajta:

  • Magnézium-taurát: a magnézium taurin aminosavval alkotott sója, leginkább szív-és érrendszerrel való összefüggésben vizsgálták
  • Magnézium-szulfát: az oxidhoz hasonlóan szervetlen magnézium forma, Epsom sóként vagy keserűsóként is ismert, székrekedés kezelésére alkalmazzák (így a biológiai hozzáférhetőség itt nem is biztos, hogy annyira lényeges), illetve gyakran keverik fürdővízbe, az érzékeny, fájó izmok kezelésére.

A leggyakoribb magnézium fajták felszívódása és biohasznosulása: magnézium-laktát és oxid

Összegzés

Ma már egyre több magnézium fajta érhető el a boltok kínálatában, és egyre nehezebb eldönteni közülük, hogy melyik a legjobb magnézium készítmény. A magnézium fajták ugyanis eltérhetnek felszívódás és biohasznosulás szempontjából, és vannak olyanok is, amelyek emésztőrendszeri panaszokat okoznak (pl. magnézium-oxid).

A jelenleg elérhető magnézium fajták közül a magnézium-biszglicinát bizonyul a legjobb magnézium készítménynek, hiszen nemcsak felszívódása, hanem biohasznosulása is kedvező, és kíméletes az emésztőrendszerhez. Alkalmazzuk bátran magnéziumpótláshoz! 

Hogyan válasszunk a kétféle magnézium-biszglicinát készítmény közül? Általános magnéziumpótláshoz tökéletes a kiváló ár-érték arányú magnézium-biszglicinát, míg emésztőrendszeri problémák esetén az aktív B6-vitaminnal is dúsított vegán magnéziumot  válasszuk!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: A magnéziumhiány tünetei, okai és egy természetes megoldás ellene
Blog bejegyzések: A magnéziumhiány tünetei, okai és egy természetes megoldás ellene
Blog bejegyzések: Magnéziumtól hasmenés - lehetséges?
Blog bejegyzések: Magnéziumtól hasmenés - lehetséges?
Blog bejegyzések: Melyik a legjobban felszívódó és hasznosuló magnézium?
Blog bejegyzések: Melyik a legjobban felszívódó és hasznosuló magnézium?
Nézz körül a webáruházunkban
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Vegán magnézium + aktív B6-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel

5 068 Ft
4 392 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 392 Ft
Okinawai korall kalcium és magnézium por - adalékanyag nélkül, 74 féle ásványi anyaggal Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.