Ahhoz, hogy az Omega-3 zsírsavakat sejtszinten tudjuk hasznosítani emésztő enzimekre van szükségünk. Azok az emberek, akik valamilyen emésztési zavarban, például hasnyálmirigy alul működésben szenvednek ez nem, vagy nagyon nehezen megy. Ezért az etilészter formájú zsírsavakat ezeknek az embereknek tanácsos elkerülni, mivel ebben az esetben az EPA és a DHA zsírsav felszívódási zavarokat idézhetnek elő.
Az etilészter formájú halolaj jobban ellenál az emésztő enzimeknek, mint a triglicerid formájú halolaj, és mivel az emésztési folyamat során a hasnyálmirigy-lipáz enzimek hidrolizálják az olajokat, így felszabadulnak a zsírsavak és az etilészter formájú zsírsavak sokkal ellenálóbbak ezzel folyamattal szemben, mint a triglicerid formájú zsírok.
A természetben előforduló, triglicerid formájú omega-3 zsírsavak sokkal könnyebben emészthetőek és jobban be tudnak épülni a plazma lipidekbe, mint az etilészter formájú zsírsavak.