Főmenü Termékeink
Blog

Melyik a legjobb halolaj? Milyen halolajat vásároljak?

Triglicerid vs. etilészter formájú halolaj?

Az emberi szervezet képtelen Omega-3 zsírsavak létrehozására, mivel nem rendelkezünk azzal az enzimmel, amely az Omega-3 kettős kötéseket generálja a zsírsavakban. Ennek megfelelően, ahhoz, hogy a vérben az Omega-3 zsírsav szint megfelelő legyen, étkezésekkel vagy étrend-kiegészítőkkel tanácsos azt bevinni. A természetes halolaj vegyi felépítését tekintve triglicerid (TG) formájú, mégis a legtöbb halolaj étrend-kiegészítő molekuláris formája: zsírsav-etilészter (EE). Vajon miért van ez így és melyik a jobb halolaj forma? Ennek jártunk utána!  

Melyik a legjobb halolaj? Milyen halolajat vásároljak?

Miért ajánlott mindenkinek halolajat fogyasztani?

Napjainkban az étrendünk sokkal több telített zsírt, transzzsírt és többszörösen telítetlen Omega-6 zsírsavakat és kevesebb Omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ez pedig felborítja az Omega-6 és Omega-3 közötti egyensúlyt, amely sok civilizációs betegség, többek között a szív-és érrendszeri, gyulladásos megbetegedések és mentális megbetegedések okozója. Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja az egyensúly helyreállításának az, ha több Omega-3 zsírsavat juttatunk szervezetünkbe étrendkiegészítők formájában.

Az Omega zsírsavak közül kiemelten fontos élettani tulajdonságokkal rendelkeznek az állati, főként halból származó, EPA és DHA zsírsavak, melyek bekerülnek a sejtekbe és beépülnek a sejthártyába, növelve a sejt élettartamát és egészséges működését. Fontos szerepük van a gyulladások csökkentésében, az immunrendszer, az idegrendszer, a szív és érrendszer egészségének fenntartásában.

Mindemellett, az agyban van a legtöbb többszörösen telítetlen zsírsav, DHA és arachidonsav formájában. Az agykéreg zsírsav állományának 11-34%-a DHA zsírsavakból áll és főleg a neuronokban összpontosul. Az EPA és DHA zsírsavak javítják a memóriát, a mentális egészséget és viselkedést is.

 Miért ajánlott mindenkinek halolajat fogyasztani?

Triglicerid vagy etilészter halolaj? Pro és kontra!

Természetes triglicerid halolaj

Mesterséges etilészter halolaj

 A trigliceridek természetes molekulák, amelyek az összes állati és növényi zsírt és olajat alkotják. A halban megtalálható Omega-3 zsírsavak szinte kizárólag mind trigliceridek. Mivel a szabad zsírsavak gyorsan oxidálódnak, a triglicerid struktúrája nagyobb stabilitást biztosít a zsírsavak számára és megakadályozza azok lebomlását és oxidációját.

 Mesterségesen előállított halolajok, melyek a szabad zsírsavak etanollal (alkohollal) történő rekaciójából származnak.
A folyamat lehetővé teszi azt, hogy a halakban, természetes módón megtalálható EPA és DHA szintje magasabb legyen.
A folyamat során a glicerol gerinc leválik a trigliceridről és az etanol veszi át a helyét.

Ezek a zsírok természetes formája az étrendben.

Az emberi étrendben és az élelmiszerekben sohasem volt jelen.

Az emberi emésztőrendszer úgy alakult ki, hogy a triglicerideket le tudja bontani.

Az elfogyasztás után a szervezetnek trigliceriddé kell alakítani, hogy meg tudja emészteni.

Ez a forma különösen ajánlott emésztőrendszeri panaszok esetén.

Nem ajánlott emésztőrendszeri, különösen hasnyálmirigy  alul működésben.

Stabil vegyület, nem oxidálódik.

Kevésbé stabil vegyület, könnyen oxidálódik.

Drágább és az előállítása több időt vesz igénybe.

Olcsóbb és könnyebb előállítani.

Az EPA és DHA zsírsav szintje korlátozott.

Könnyebben elérhető az EPA és DHA zsírsavak magas koncentrációja.

 Magas biohasznosulás.

Gyenge biohasznosulás.

Melyik halolaj formának milyen a biohasznosulása?

Ahhoz, hogy az Omega-3 zsírsavakat sejtszinten tudjuk hasznosítani emésztő enzimekre van szükségünk. Azok az emberek, akik valamilyen emésztési zavarban, például hasnyálmirigy alul működésben szenvednek ez nem, vagy nagyon nehezen megy. Ezért az etilészter formájú zsírsavakat ezeknek az embereknek tanácsos elkerülni, mivel ebben az esetben az EPA és a DHA zsírsav felszívódási zavarokat idézhetnek elő.

Az etilészter formájú halolaj jobban ellenál az emésztő enzimeknek, mint a triglicerid formájú halolaj, és mivel az emésztési folyamat során a hasnyálmirigy-lipáz enzimek hidrolizálják az olajokat, így felszabadulnak a zsírsavak és az etilészter formájú zsírsavak sokkal ellenálóbbak ezzel folyamattal szemben, mint a triglicerid formájú zsírok.

A természetben előforduló, triglicerid formájú omega-3 zsírsavak sokkal könnyebben emészthetőek és jobban be tudnak épülni a plazma lipidekbe, mint az etilészter formájú zsírsavak.

Melyik halolaj formának milyen a biohasznosulása?

A hatásmechanizmus egyszerű, a hasnyálmirigy lipáz kisebb mértékben tudja lebontani az etilészter formájú zsírsavakat, mint a triglicerid formájú zsírsavakat. Mivel az Omega-3 zsírsav plazma profil jelentősen megemelkedhet, ha triglicerid formájú halolajat fogyasztunk etilészter formájú helyett, ezért világos, hogy a triglicerid halolaj hatékonyabb.

Plusz az Omega-3 zsírsavak etilészter formában sokkal kevesébe stabilak és könnyebben oxidálódnak, mint a triglicerid formájú zsírsavak.

Úgy néz ki, hogy a triglicerid vs. etilészter halolaj csatát, a triglicerid formájú halolaj, kiütéssel nyerte meg. Kattints tovább a triglicerid halolajért!

Nézz körül a webáruházunkban
OMEGA-3 TG Vadvízi halolaj DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

OMEGA-3 TG Vadvízi halolaj DUOPACK -10% kedvezménnyel

23 970 Ft
21 573 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 21 573 Ft

Natur Tanya® LENMAGOLAJ - aranysárga olaj, külsőleg és belsőleg 250 ml

1 650 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 650 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.