Melyik a legjobb halolaj? Milyen halolajat vásároljak?
Triglicerid vs. etilészter formájú halolaj?
Az emberi szervezet képtelen Omega-3 zsírsavak létrehozására, mivel nem rendelkezünk azzal az enzimmel, amely az Omega-3 kettős kötéseket generálja a zsírsavakban. Ennek megfelelően, ahhoz, hogy a vérben az Omega-3 zsírsav szint megfelelő legyen, étkezésekkel vagy étrend-kiegészítőkkel tanácsos azt bevinni. A természetes halolaj vegyi felépítését tekintve triglicerid (TG) formájú, mégis a legtöbb halolaj étrend-kiegészítő molekuláris formája: zsírsav-etilészter (EE). Vajon miért van ez így és melyik a jobb halolaj forma? Ennek jártunk utána!
Miért ajánlott mindenkinek halolajat fogyasztani?
Napjainkban az étrendünk sokkal több telített zsírt, transzzsírt és többszörösen telítetlen Omega-6 zsírsavakat és kevesebb Omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ez pedig felborítja az Omega-6 és Omega-3 közötti egyensúlyt, amely sok civilizációs betegség, többek között a szív-és érrendszeri, gyulladásos megbetegedések és mentális megbetegedések okozója. Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja az egyensúly helyreállításának az, ha több Omega-3 zsírsavat juttatunk szervezetünkbe étrendkiegészítők formájában.
Az Omega zsírsavak közül kiemelten fontos élettani tulajdonságokkal rendelkeznek az állati, főként halból származó, EPA és DHA zsírsavak, melyek bekerülnek a sejtekbe és beépülnek a sejthártyába, növelve a sejt élettartamát és egészséges működését. Fontos szerepük van a gyulladások csökkentésében, az immunrendszer, az idegrendszer, a szív és érrendszer egészségének fenntartásában.
Mindemellett, az agyban van a legtöbb többszörösen telítetlen zsírsav, DHA és arachidonsav formájában. Az agykéreg zsírsav állományának 11-34%-a DHA zsírsavakból áll és főleg a neuronokban összpontosul. Az EPA és DHA zsírsavak javítják a memóriát, a mentális egészséget és viselkedést is.
Triglicerid vagy etilészter halolaj? Pro és kontra!
Természetes triglicerid halolaj |
Mesterséges etilészter halolaj |
A trigliceridek természetes molekulák, amelyek az összes állati és növényi zsírt és olajat alkotják. A halban megtalálható Omega-3 zsírsavak szinte kizárólag mind trigliceridek. Mivel a szabad zsírsavak gyorsan oxidálódnak, a triglicerid struktúrája nagyobb stabilitást biztosít a zsírsavak számára és megakadályozza azok lebomlását és oxidációját. |
Mesterségesen előállított halolajok, melyek a szabad zsírsavak etanollal (alkohollal) történő rekaciójából származnak. |
Ezek a zsírok természetes formája az étrendben. |
Az emberi étrendben és az élelmiszerekben sohasem volt jelen. |
Az emberi emésztőrendszer úgy alakult ki, hogy a triglicerideket le tudja bontani. |
Az elfogyasztás után a szervezetnek trigliceriddé kell alakítani, hogy meg tudja emészteni. |
Ez a forma különösen ajánlott emésztőrendszeri panaszok esetén. |
Nem ajánlott emésztőrendszeri, különösen hasnyálmirigy alul működésben. |
Stabil vegyület, nem oxidálódik. |
Kevésbé stabil vegyület, könnyen oxidálódik. |
Drágább és az előállítása több időt vesz igénybe. |
Olcsóbb és könnyebb előállítani. |
Az EPA és DHA zsírsav szintje korlátozott. |
Könnyebben elérhető az EPA és DHA zsírsavak magas koncentrációja. |
Magas biohasznosulás. |
Gyenge biohasznosulás. |
Melyik halolaj formának milyen a biohasznosulása?
Ahhoz, hogy az Omega-3 zsírsavakat sejtszinten tudjuk hasznosítani emésztő enzimekre van szükségünk. Azok az emberek, akik valamilyen emésztési zavarban, például hasnyálmirigy alul működésben szenvednek ez nem, vagy nagyon nehezen megy. Ezért az etilészter formájú zsírsavakat ezeknek az embereknek tanácsos elkerülni, mivel ebben az esetben az EPA és a DHA zsírsav felszívódási zavarokat idézhetnek elő.
Az etilészter formájú halolaj jobban ellenál az emésztő enzimeknek, mint a triglicerid formájú halolaj, és mivel az emésztési folyamat során a hasnyálmirigy-lipáz enzimek hidrolizálják az olajokat, így felszabadulnak a zsírsavak és az etilészter formájú zsírsavak sokkal ellenálóbbak ezzel folyamattal szemben, mint a triglicerid formájú zsírok.
A természetben előforduló, triglicerid formájú omega-3 zsírsavak sokkal könnyebben emészthetőek és jobban be tudnak épülni a plazma lipidekbe, mint az etilészter formájú zsírsavak.
A hatásmechanizmus egyszerű, a hasnyálmirigy lipáz kisebb mértékben tudja lebontani az etilészter formájú zsírsavakat, mint a triglicerid formájú zsírsavakat. Mivel az Omega-3 zsírsav plazma profil jelentősen megemelkedhet, ha triglicerid formájú halolajat fogyasztunk etilészter formájú helyett, ezért világos, hogy a triglicerid halolaj hatékonyabb.
Plusz az Omega-3 zsírsavak etilészter formában sokkal kevesébe stabilak és könnyebben oxidálódnak, mint a triglicerid formájú zsírsavak.