Főmenü Termékeink
Blog

Melyik a jobb májvédő - Articsóka vs. Máriatövis?

Címkék: Máj egészség
Szerkesztő: Somogyi Rita

Vajon az articsóka vagy a máriatövis a jobb májvédő?

Ha szóba kerül a máj vagy a májméregtelenítés, akkor két gyógynövény kivonata azonnal eszünkbe fog jutni, ez az articsóka és a máriatövis. Ezután, már jön is a kérdés, hogy melyik a jobb, melyik a hatékonyabb, és hogy lehet-e kombinálni a kettőt?  A válasz pedig roppant egyszerű!

Vajon az articsóka vagy a máriatövis a jobb májvédő?

Articsóka kivonat és hedonizmus

Különösen ajánlom azok figyelmébe, akik hedonista életet élnek, azaz szeretnek enni, inni és élvezeti szereket is használnak, mint pl. a kávé vagy cigaretta. Ide tartoznak azok is, akik össze-vissza étkeznek, és rendszertelen életmódjuk puffadással, kérődzéssel és emésztési zavarokkal párosul. A kiálló gyomor, a túlzott hasi zsírlerakódás - különösen a felső hasi rész körül -, és a sörhas szintén articsóka kivonatért kiált!

Articsóka kivonat és hedonizmus

Articsóka és anyagcsere

Ezek a tünetek az esetek többségében nem csak súlyfelesleggel, de zsírmájjal és súlyos anyagcsere zavarral is párosulnak, mint inzulinrezisztencia, cukorbetegség vagy metabolikus szindróma. Bár a kulcs ebben az esetben is az életmódváltás, az articsóka segít felgyorsítani az anyagcserét, méregteleníti a májat, regenerálja a májsejteket és csökkenteni a vérzsír és koleszterin értékeket. Az articsóka könnyít az emésztési problémákon, és ezzel javítja az energiaszinteket és a mindennapi jó közérzetet is. 

Mire jó még az articsóka?

  • IBS-es panaszok esetén is csökkenti a puffadásokat, felfúvódásokat
  • Az articsóka fogyasztása a bőrt is szépíti és lassítja a bőröregedés folyamatát
  • Természetes köszvény elleni kiegészítő, mivel csökkenti a húgysavszintet
  • Igazoltan csökkenti a ghrelin szintet, egy hormonét, amelyet a gyomor termel és az állandó éhségérzetért felelős

Articsóka tipp: Olyan kivonatot válasszunk, ami cinarinra standardizált, mivel ez az articsóka fő, biológiailag aktív vegyülete. Ha a cinarint L-ornitin nevű aminosavval is dúsítják, akkor az fokozza a májméregtelenítést és segít eltávolítani a felesleges ammóniát.

Máriatövis kivonat és toxinok

Azoknak ajánlott, akik gyógyszeres kezelés alatt állnak, antibiotikumokat fogyasztottak, környezet-szennyezésnek, növényvédőszer maradványoknak és nehézfémeknek vannak kitéve, vagy fertőzés miatti májegészség károsodásban szenvednek. Segít csökkenteni a kemoterápiában és sugárkezelésben részesült betegeknak májra gyakorolt negatív hatásokat is. A máriatövis enyhíti az étel- vagy egyéb vegyi anyagok által okozott mérgezések tüneteit és a Candidát. 

Máriatövis kivonat és toxinok

Máriatövis és méreganyagok

A máriatövis ismert cirrózis következtében kialakult másodlagos cukorbetegség, májzsírosodás, mérgező vegyi anyagoknak való kitettség (érzéstelenítés, drogok, ragasztók, halogénezett szénhidrogének, festékek, oldószerek), valamint gyilkos galóca mérgezés kiegészítő terápiájában. Egészítsük ki vele étrendünket epeutak gyulladása, epekő, csökkent epefolyás esetén. Hatóanyaga a szilimarin rákprevenciós tápanyag, gátolja többek között a prosztata-, a bőr-, az emlő- és a méhnyakrák sejtjeinek növekedését.

Mire jó még a máriatövis?

  • Antioxidánsai bizonyítottan lassítják az öregedési folyamatokat. Ez pedig mind a bőr felszínére, mind a szerveinkre vonatkozik
  • Azzal is támogatja az egészséget, hogy segíti az ösztrogén lebontását
  • A máriatövis a pikkelysömör terápia része, mert csökkenti a keringő endotoxinok szintjét, és akadályozza a leukotriének kialakulását
  • A máriatövis különösen ajánlható rákos betegeknek, akik kemoterápiát kapnak, valamint HIV-fertőzötteknek, akik sokféle gyógyszert szednek

Máriatövis tipp: Olyan kivonatot válasszunk, ami szilimarinra standardizált, mivel ez a máriatövis fő, biológiailag aktív vegyülete. Ha a szilimarint kolinnal is dúsítják, ún. lipotróp keveréket kapunk, ami hatékonyabb máj és epevédő tulajdonságú.

Articsóka és máriatövis együttes fogyasztása

Azonban az articsóka és a máriatövis együtt is fogyasztható, kombinációjuk különösen javasolt az alábbi esetekben, hogy felgyorsítsuk az anyagcserét, csökkentsük a szövődményeket és elősegítsük a májregenerációt, illetve lerövidítsük a gyógyulási időt!

  • abnormális májfunkciók
  • akut és krónikus vírusos hepatitis
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj, cirrózis
  • elhízás, hasi úszógumik, kiálló gyomor
  • anyagcsere betegségek
  • magas koleszterinszint
  • magas trigliceridszint

Articsóka és máriatövis együttes fogyasztása

Az articsóka és a máriatövis kombinációja védi a májat a toxikus károsodástól, hatékonyabban segítik újjáépíteni a májsejteket, gyorsítják a sejtregenerációt és a sejtképződést a májban. A két gyógynövény határozottabban segít csökkenteni a koleszterin és triglicerid szinteket, a testsúlyt, támogatni a jó emésztést, továbbá fokozzák az inzulinérzékenységet és hozzájárulnak a vércukorpanaszok okozta szövődmények enyhítéséhez is. Az elhízott emberek szépen lassan fogyni kezdenek és a kúraidő (120 nap) második felében normális étvágyszintet tapasztalnak.

Mit tehetsz még a májadért?

  1. A májra a legnagyobb terhet a szénhidrátok, a cukrok és az alkohol fogyasztásának túlzásai jelentik. Ezért májunk és egészségünk védelme érdekében, csökkentsük ezek bevitelét és fogyasszunk több friss és feldolgozatlan élelmet, bőséges folyadékfogyasztás mellett.
  2. A máj számtalan méreganyagot semlegesít nap mint nap, pl.; antibiotikumok a húsokban, rovarírtók, műtrágya maradványok a zöldségekben és gyümölcsökben, szmog a levegőben, gyógyszermaradványok a vízben…. Váltsunk nem mérgező, természetes tisztítószerekre és kozmetikai termékekre ezzel is csökkentve a májra rótt terheket, hiszen bőrön keresztül is minden felszívódik és a keringés segítségével ugyanúgy a májba kerül. 
  3. Rossz emésztés és bőrpanaszok esetén feltétlenül ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen rejtett ételallergiánk, gombás fertőzésünk vagy nehézfém érzékenységünk, hogy a kiváltó okkal is felvegyük a harcot.


Nézz körül a webáruházunkban
MÁRIATÖVIS MAX + KOLIN DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya® Akció

Prémium Máriatövismag liszt,Natur Tanya®. Máj- és epevédő magőrlemény 250g

1 195 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 195 Ft
Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml Akció

Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml

6 665 Ft
5 998 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 998 Ft
OLIVA D3-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

OLIVA D3-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel

3 398 Ft
3 058 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 058 Ft
Ferzym® ampulla DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Ferzym® ampulla DUOPACK -10% kedvezménnyel

8 272 Ft
7 445 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 7 445 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.