Főmenü Termékeink
Blog

A legjobb természetes immunerősítő vitaminok és gyógynövények

Címkék: Immunerősítők
Szerkesztő: Somogyi Rita

Mutatjuk a legjobb természetes immunerősítő vitaminokat és gyógynövényeket!

Az őszi-téli időszakban a szervezet védekező képességét természetes immunerősítőkkel tovább fokozhatjuk. De hogyan válasszunk az immunerősítő vitaminok és gyógynövények közül? Melyek a legfontosabb természetes immunerősítő tápanyagok? Hogyan befolyásolja a bélflóra egészsége az immunegészséget? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk a következő írásunkban!

Mutatjuk a legjobb természetes immunerősítő vitaminokat és gyógynövényeket!

Mielőtt hozzálátunk, tegyünk rögtön az elején tisztába egy fontos dolgot! Olyan fogalom orvosi, biológiai értelemben, hogy immunerősítés, nem létezik. Az immunrendszer bár emlékezni képes azokra a kórokozókra, amikkel már találkozott, de – mivel nem egy, az izmokhoz, csontokhoz hasonló szerv, – erősíteni nem lehet. Csupán csak az érthetőség kedvéért használjuk mi is ezt a szófordulatot, hiszen a köznyelvben ez honosodott meg. Pontosabb lenne az immuntámogatás vagy az immunmodulálás kifejezések használata. Ezek ugyanis pontosan azt mutatják, amit a valóságban tenni tudunk: aktívan segítjük a szervezetünket saját védekező rendszerének karbantartásában, működésének kiegyensúlyozásában.

Most, hogy ezt tisztáztuk, csapjunk is bele!

Miért fontos immuntámogató tápanyagokat szedni?

Sokszor leírtuk már mi is, és elég közismert tény, hogy pusztán táplálkozással ma már egyre nehezebb a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat pótolni. Bizonyíthatóan csökkent a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalma, a földek tápanyagtartalma alacsonyabb, így pl. elegendő szelénhez szinte lehetetlen normál táplálkozással hozzájutni. 

A felfokozott, stresszes életmódunknak köszönhetően bizonyos vitaminokból megnövekedett a szervezet igénye, pl. a C-vitamin szükséglet megnövekszik a stressz, a légszennyezettség, vagy az olyan tevékenységek hatására, mint pl. a dohányzás.

Ezért aztán az étkezésen felül is mindenképpen juttatni kell szervezetünkbe a létfontosságú vitaminokból és nyomelemekből.

Mik az immunerősítés előnyei?

 • egészségesebb leszel
 • védettebbé tesz a kórokozókkal szemben
 • fejlődhetnek mentális és fizikai képességeid
 • javulhat a munkahelyi teljesítményed
 • kevesebb vagy rövidebb betegeskedés vár rád
 • sérülés, betegség estén felgyorsul a gyógyulás


Ez az 5 a legalapvetőbb természetes immunerősítő!

Az utóbbi években nagy figyelem fordult a természetes immunerősítők felé. Egyre több kutatásban merült fel a C-vitamin mellett az immunerősítő D-vitamin neve is (a K2-vel együtt), az olyan antioxidáns nyomelemek mellett, mint a szelén és a cink-biszglicinát.

Az immunerősítők közös jellemzője, hogy az immunrendszerünk egészségét befolyásoló ún. immunmoduláló (alul és túlműködő immunrendszer esetén is fogyasztható) tápanyagok. Mindannyian hozzájárulnak hormonális egészségünkhöz, a szív-és érrendszer egészségét is befolyásolják, és még a hangulatunkat is képesek javítani. Ráadásul, mindezt egymással szinergiában működve teszik.

Természetes immunerősítő vitaminok, ez az 5 a legfontosabb!

Immunerősítő antioxidáns, a C-vitamin

C-vitamin szervezetünk minden folyamatában részt vesz, alapvető antioxidánsként ellensúlyozza a szabadgyökök sejtkárosító tulajdonságait. Növeli a szervezet interferon szintjét, elképzelhetetlen az immunegészség nélküle.

Mennyi C-vitamint adagoljunk? A hivatalos fogyasztási javaslat a mai napig 80 mg C-vitamin, de ma már tudjuk, hogy ennek a jóval többszörösét is fogyaszthatjuk biztonsággal, hiszen a felesleg a vizelettel távozik. (Összehasonlításképp: Szent Györgyi Albert naponta 1000 mg C-vitamint, betegség esetén 6-10000 mg-ot is beszedett).

3 éves kor felett a gyerekek napi C-vitamin adagja 500 mg (amit könnyen fedez a kellemes, citrusos ízű immunerősítő rágótabletta), felnőttek számára a napi 1000 mg-os ajánlás, 1500 mg-ra emelkedett.

A legjobban akkor járunk, ha egy folyamatos hatóanyagleadású, azaz RETARD tablettát választunk, ugyanis a C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, ha pedig nehezünkre esik tablettát vagy kapszulát lenyelni, a legjobb választás az immunerősítő folyadék.

A C-vitamin már D vitaminnal és K2 vitaminnal kombinált formulában is elérhető, így ezek a vitaminok erősíteni tudják egymás hatását, az immunrendszer, az idegrendszer, a szív és a csontok egészsége érdekében.

Immunerősítő antioxidáns, a C-vitamin

Hormonként működő D-vitamin

D3-vitamin nem egyszerű immunerősítő vitamin, hanem hormonként működik a szervezetben, kiegyensúlyozza annak működését és ellenállóbbá teszi a külső hatásokkal szemben.

TÉNY! Az immunerősítő D-vitamin hiánya ma már népbetegségnek számít.

Míg korábban D3-vitamin esetén, felnőttek számára a napi 2000 NE volt az ajánlott mennyiség, az újabb kutatások eredményeként, különösen az őszi-téli időszakban (és főleg a jelenlegi helyzetben) napi 4000 NE beviteli értéket határozták meg általánosan elfogadottként (de vannak kutatások arra irányulóan is, hogy napi 10 000 NE D3-vitamin bevitele hosszú távon sem okoz mellékhatást).

Gyermekek számára a fogyasztási javaslat:

 • 3 éves korig 400IU-1000IU,
 • 3-8 éves kor között 600IU-1000IU,
 • 8-12 éves 1000IU-2000IU)

A D3-vitaminnal szinergikus K2-vitamin

K2-vitamin javítja az immunválaszokat, és a D3-vitaminnal együtt szinergiában működik, vagyis ez a két tápanyag fokozza egymás biohasznosulását. Mégis, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás eredményeként majdnem minden felnőtt K2-vitamin hiányos.

Kíváncsi vagy rá miből, és mennyit kellene enned, hogy biztosítsd a K2-vitamin beviteled? Bővebben írtunk róla az Oliva K2+D3 vitamin oldalán.

A D3-vitaminnal szinergikus K2-vitamin

Immunerősítő nyomelem, a cink

T-limfociták (T-sejtek) aktiválásához cinkre van szüksége a szervezetnek. Az alacsony cinkszint fogékonyabbá tesz olyan fertőzésekre, mint a tüdőgyulladás, HIV, a tuberkolózis, a kanyaró vagy a malária.

Ha cinket választunk fontos, hogy jól hasznosuló formulát válasszunk, mint amilyen a cink-biszglicinát is. Napi 25 mg cink-biszglicináttal hozzásegíthetjük immunrendszerünket a normál működéshez.

A vírusok fogamzásgátlója, a Szelén

A szelén nem pusztán immunerősítő, egyaránt segíti az alul – és a túlműködő immunrendszert is. Ez az antioxidáns nyomelem képes meggátolni a vírusok sokszorozódását. Ráadásul a szelén fokozza a fehérvérsejtek termelődését, ami pedig segít legyőzni a fertőzéseket.

Az L-szelenometionin (organikus szelén) közel 100%-os felszívódási profillal rendelkezik.

Anatur Tipp! A felszívódás nem minden! A BioPerine® fekete bors kivonattal dúsított Szelén extrát, nemcsak jó felszívódás, hanem magas biohasznosulás is jellemzi, vagyis ez a formula jóval magasabb arányú hozzáférést eredményez sejtszinten, ez pedig különösen fontos autoimmun betegségek, gyomor-és bélbetegségek esetén.

A vírusok fogamzásgátlója, az immunerősítő Szelén

A legjobb természetes immunerősítő készítmények

Kezdd az alapoknál: immunerősítő probiotikum!

TUDTAD? Tízszer annyi baktérium van a testedben, mint amennyi saját sejt?

A probiotikumok, vagy más néven hasznos baktériumok, parányi, szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok, melyek legnagyobb mennyiségben a belekben találhatók meg. Az immunrendszer 70%-át adják, ehhez elengedhetetlen azonban, hogy a mikrobiom részét képező probiotikumok legyenek túlsúlyban (80%).

Ha megbomlik az egyensúly a patogének (kórokozó baktériumok, gombák vagy vírusok) javára, az nemcsak olyan kellemetlen emésztési panaszokkal járhat együtt, mint a székrekedés, hasmenés vagy puffadás, hanem immunrendszerünk ellenállóképessége is jelentősen csökken.

A probiotikumok felelősek ráadásul a táplálékok bakteriális lebontásáért, és a táplálékokban található tápanyagok visszajuttatásáért a sejtjeink számára, de vitaminokat, például a K2- és B-vitaminokat, immunglobulinokat (ellenanyagok), gyulladáscsökkentő, és antibakteriális vegyületeket is termelnek.

A szaporodásuk és túlélő képességük a prebiotikumok mennyiségétől függ, hiszen ezek az emészthetetlen rostok táplálékul szolgálnak számukra.

Anatur Tipp! Ha szinbiotikumot fogyasztasz, abban együtt vannak a pre-és probiotikumok. A Natur Tanya® Megabiotikum tökéletes immunerősítő választás gyerekeknek, már 3 éves kortól adható, de alapvető immunerősítő felnőttek számára is.

A 9 legjobb természetes immunerősítő készítmény: immunerősítő probiotikum

Csökkentsd a gyulladásokat: immunerősítő fokhagyma

A gyulladások az immunrendszer működését jelzik, ugyanis így próbálja meg „legyőzni” a betolakodókat. Azonban, amikor ezek a gyulladások a szervezetben állandósulnak, azok az immunrendszer állandósult, felfokozott működésre ösztönzik, aminek a vége az lehet, hogy akár a saját sejtjei ellen fordul (autoimmun betegségek), és gyengíti az ellenállását a külső hatásokkal szemben. Ezért kulcsfontosságú, hogy csökkentsük a gyulladásokat és ezzel kiegyensúlyozzuk az immunrendszer működését.

A fekete fokhagyma, a fehér fokhagyma kontrollált hőmérsékleten (általában 60-90 °C), magas páratartalom (70-90%) mellett történő, megközelítőleg 60 napon keresztüli fermentálásával készül.

A folyamat eredményeként nemcsak a fokhagyma színe változik meg (fekete lesz), de hatóanyag tartalma is átalakul, és erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek jönnek létre, pl. S-allil-cisztein vagy a 5-hidroximetil-furfurol, ezek a hatóanyagok immunstimulánsok, vagyis egyaránt támaszkodhatunk rájuk alul vagy túlműködő immunrendszer esetén is.

Anatur Tipp! Ismerkedj meg egy immunerősítő fokhagyma kivonattal, mely a fő hatóanyagra standardizált (400 mcg S-allil-cisztein).

Csökkentsd a gyulladásokat: immunerősítő fokhagyma

Aktivizáld az immunrendszered: immunerősítő Echinaceaval!

Vagy más néven kasvirággal. Az Echinacea a legismertebb immunerősítő gyógynövény, ami megkerülhetetlen felső légúti betegségek és húgyúti fertőzések esetén.

A növényi kivonat hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik, mellyel támogatja a szervezet természetes védekező képességét, csökkenti a gyulladásokat és visszaszorítja az allergiás reakciókat.

Anatur Tipp! A standardizált, nagy dózisú Echinaid® immunerősítő gyógynövény kapszula kétféle Echinacea (Echinacea purpurea és Echinacea angustifolia) kivonatából készült, és a virág egésze belekerült (virágzat, levél, szár és gyökér).

Fertőtleníts úgy, ahogyan a méhek teszik: immunerősítő propolisz segítségével!

A propolisz egy gyantás anyag, amelyet a méhek a rügyekből és a fák kérgéből gyűjtenek, és a kaptár fertőtlenítéséhez használnak fel. Az immunerősítő propolisz erős antibiotikus, vírusölő, féreghajtó, gombaölő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír.  Erősíti az immunrendszert, de alkalmazható torokfájás-, fertőzések-, bőrproblémák- és sebek kezelésére. Különösen feltűnő a regeneráló képessége.

Anatur Tipp! A propolisz érzékenyebb immunrendszer esetén allergiát válthat ki, a benne lévő szennyeződéseknek. De nem az E.P.I.D. szabadalommal védett propolisz csepp! Ez az immunerősítő csepp egyedülálló kivonási technológiának köszönhetően állaga 300 - féle, egymással szinergiában álló szerves vegyület tartalmaz, és allergénektől mentes.  

Fertőtleníts úgy, ahogyan a méhek teszik: immunerősítő propolisz segítségével

Töltsd fel magad létfontosságú, szabadgyök semlegesítő antioxidánsokkal, az immunerősítő gránátalmából!

Az antioxidánsok felveszik a harcot a sejteket öregítő (károsító) szabadgyökökkel szemben, és segítenek az immunrendszernek fenntartani a fehérvérsejtek megfelelő szintjét és éberségét, ami kulcs a szervezet védekező mechanizmusának kialakításában.

A gránátalma közkedvelt természetes immunerősítő, ezt a szív-és érrendszert is védő ellagsav tartalomnak és egyéb antioxidáns vegyületeknek köszönheti. Bioaktív anyagai gátolják a vírusok szaporodását, immunerősítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Anatur Tipp!  A Natur Tanya® gránátalma koncentrátumba nemcsak a gyümölcsmag leve került bele, hanem a gyümölcshúsé is, ráadásul, még szerves szelént is adtak hozzá. Az egyik legkedveltebb immunerősítő felnőtteknek.

Nézd meg, melyek a legjobb természetes immunerősítők gyerekeknek!

Egyensúlyozd ki az immunrendszered, gyógygombával!

TUDTAD? A természetes immunerősítők közül, jelenleg a legtöbbet vizsgált összetevők közé a gyógygomba poliszacharidok tartoznak.

A gyógygombák között is, a legtöbb tudományos anyag a pecsétviasz-gombáról (Ganoderma lucidum, Reishi, lakkostapló) áll rendelkezésre, Kelet-Ázsiában speciális kivonatait gyógyszerként alkalmazzák!

A gomba bioaktív összetevői immunmodulátorként működnek, ami azt jelenti, hogy számíthatunk rájuk akkor is ha túlműködik és akkor is, ha alul működik az immunrendszerünk. Továbbá segítséget nyújthatnak az egészséges májműködéshez, a vércukorszint szabályozásához, az immunerősítéshez és az idült fáradtság csökkentéséhez. A pecsétviasz-gomba poliszacharidjainak biohasznosulását a C-vitamin nagymértékben segíti.

Anatur Tipp! Az immunerősítő gyógygomba kivonatoknál a poliszacharidok mennyisége a meghatározó. Érdemes olyat választani, ami ezekre a poliszacharidokra standardizált (garantált hatóanyag tartalmú) kivonat, pl. a Natur Tanya® Szerves Ganoderma tabletta.

Egyensúlyozd ki az immunrendszered gyógygombával.

Használj természetes vírus és mikrobaellenes vegyületeket!

A spirulina nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amik hozzájárulnak az immunrendszer és az idegrendszer egészségéhez, a degeneratív betegségek kivédéséhez, az öregedési folyamatok lassításához és az élettartam növeléséhez.

A spirulina magas tápanyag tartalma, májvédő és az immunrendszer alapját képező bélflóra tápláló tulajdonságaival segít létrehozni testünk helyes immunválaszait. Fokozza a vírusok, baktériumok ellen küzdő antitestek, és a fehérvérsejtek termelését is.

Az olajfa kivonata a természetes immunerősítő, az emberi szervezetre is hasonló hatást fejthet ki. Az oleuropeint erőteljes vírus, egysejtű paraziták (protozoák) és Candida ellenes tulajdonság jellemzi. Különösen nagy figyelmet érdemel ebben a mai, antibiotikumokra nem reagáló, mutáns baktériumok és vírusok időszakában. A prevención túl az akut fertőzésék eseteiben is számíthatunk rá.

TUDTAD? Az olajfa fő hatóanyaga az oleuropein jelentősen meghosszabbíthatja az olajfa életét, és ennek köszönhetően akár 2000 évig is élhet. 1970-ben azt is sikerült igazolnia a tudósoknak, hogy az oleuropein képes megvédeni a fát a káros mikroorganizmusoktól. Ez a természetes immunerősítő az emberi szervezetre is hasonló hatást fejthet ki.

Anatur Tipp! Az Erbavita Olajfa immunerősítő kapszula egyedülálló mikronizációs technológiával készült, melyről bővebben olvashatsz, ha a kiemelésre kattintasz.

Használj természetes vírus és mikrobaellenes vegyületeket!

Ismerkedj meg immunerősítő illóolajokkal!

TUDTAD? A grapefruitmag olaj mikrobaölő tulajdonságú, a kórokozók citoplazmáját elpusztítva szabhat gátat a vírusok, baktériumok, paraziták és gombák (pl. Candida) okozta fertőzéseknek.

A grapefruitmag olaj az egyik leghatásosabb természetes immunerősítő. A mikrobaölő hatóanyagok segítenek elkerülni a téli időszak járványait meghűléses, megfázásos és felfázásos panaszoknál, tüneteinél. A grapefruit élettani hatásait teafa-, rozmaring-és kakukkfű olajjal fokozhatod.

Anatur Tipp! Ma már az immunerősítő illóolajok is mikrokapszulázhatóak, aminek eredményeként az illékony hatóanyagok stabilizálhatóak, és az így kapott végeredmény a gyomorhoz is kíméletes.

Immunerősítő tea, fogyaszd testi-lelki egészségedért!

Mit gondolsz, ha immunerősítés akkor gyógyteát vagy inkább egy koncentrált kivonatot fogyasszunk? A válasz: akár mindkettőt.

Fontos azonban azt tudnunk, hogy egy gyógytea sohasem fog annyi hatóanyagot tartalmazni, mint egy koncentrált tabletta, kapszula vagy szirup, és abban sem lehetünk biztosak, hogy minden csésze teával ugyanannyi hatóanyaghoz jutunk (ellenben egy standardizált kivonat esetén garantált a minden egyes kapszulában a jelen lévő hatóanyag mennyiség).

Ellenben, kúraszerűen fogyasztva nagyon jól megfér egymás mellett mindkettő.

Immunerősítő tea, fogyaszd testi-lelki egészségedért!

Az 5 legkeresettebb immunerősítő tea:

 • immunerősítő gyömbér tea: Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságú, torokgyulladás, influenza, nátha esetén segít lerövidíteni a gyógyulási időt. A gyomrot is nyugtatja, így betegség esetén még ezt a hatását is kiélvezhetjük. Segít tisztán tartani a légutakat, köhögéscsillapító.  
 • immunerősítő kamilla tea: A kamilla virága gyulladásgátló, fertőtlenítő hatású, egy-egy csésze elkortyolgatása ráadásul nyugtató is egy hosszú nap után.
 • immunerősítő aloe tea: Az aloe vera hozzájárul a mikroorganizmusok elleni küzdelemhez, így támogatva a szervezet természetes védekezőképességét. Magas antioxidáns tartalma miatt sejtvédő tulajdonságú.
 • immunerősítő orvosi zsálya tea: Meghűléses panaszoknál, influenza esetén számíthatunk az orvosi zsályára. Ismert toroköblögető, nyugodtan gargalizáljunk vele, fertőtleníti, nyugtatja a torkot, hangszálakat.
 • immunerősítő Echinacea tea: ahogyan már fentebb is írtuk az Echinacea a legismertebb immunerősítő gyógynövény. Gyömbérrel kiegészítve tökéletes kombináció a felső légutak egészségéért.   

Az immunerősítő teakeverékek eredményességét tovább fokozhatjuk, ha csészénkként egy késhegynyi frissen reszelt gyömbért is adunk hozzájuk, mézzel édesítjük és kúraszerűen fogyasztjuk őket, lehetőleg 4-6 héten keresztül.

Immunerősítő ételek: jót egyél, hogy jól legyél!

Alapigazság, hogy az immunrendszer egészségéhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az immunerősítő diéta alatt nemcsak az immunerősítő ételek fogyasztására ügyelünk, hanem szem előtt tartjuk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapelveit. Így nemcsak a felesleges kilóktól megszabadulva, de egészséges immunrendszerrel, és a legfőbb tápanyagokkal feltöltve vághatunk neki a téli időszaknak.

Immunerősítő ételek: jót egyél, hogy jól legyél!

A következő 4 immunerősítő étel kapjon helyet az étrendedben a következő időszakban.

 • fermentált ételek: a fermentált, probiotikus ételek, mint pl. a savanyú káposzta hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez, ami ugye tudjuk, hogy az immunrendszer egészségének 70%-át képezi.
 • fokhagyma: a fokhagyma kéntartalmú vegyületeinek köszönhetően az egyik legerősebb természetes mikrobaölő.
 • brokkoli: magas A -, C- és E-vitamin tartalma, melyet leginkább akkor őrizhetünk meg, ha pároljuk.
 • alma: már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy „minden nap egy alma, az orvost távolt tartja” Az almának magas a C-vitamin és antioxidáns tartalma, valóban érdemes belőle enni, ha nem is mindennap, az immunrendszerünk egészségéért.

Anatur Tipp! Ne felejtkezz el az olyan téli fűszerek fogyasztásáról sem, mint pl. a kurkuma, chili, fahéj. Nemcsak felmelegítenek, hanem fertőtlenítő tulajdonságúak is (nem véletlenül alkalmazzák őket előszeretettel keleti konyhában).

Gondoltad volna? Egy őszi tisztítókúrával fokozhatod immunrendszered ellenállóképességét. 5 érv az őszi tisztítókúra mellett blogbejegyzésünkben ezzel részletesen is foglalkozunk, és azt is elmondjuk, melyek a legjobb őszi zöldségek és gyümölcsök hozzá.

Gondoltad volna?

Immunerősítés TUDTAD-e…?

Immunerősítés terhesség alatt

Terhesség alatt az immunrendszer alapvetően nem pörög 100%-on.  Gondolj csak bele, ha így lenne, akkor könnyen előfordulhatna, hogy az anya szervezet a magzat ellen fordulna (ha azt potenciális veszélyként érzékelné).

Azonban az anya egészsége a magzat egészségét is befolyásolja, ezért fontos az immunegészség támogatása megfelelő immunerősítőkkel.

Terhesség alatt bizonyos immunerősítőket ki kell zárnunk mint például az alkoholos kivonatok, olyan erőteljes illóolajok, mint a teafaolaj vagy a grapefruitmag olaj.  

Ellenben a fent is említett 5 alaptápanyag (C-, D és K2 vitamin, cink, szelén), vagy pl. a probiotikum alapvető immunerősítő terhesség alatt, de egy immunerősítő szirup is bátran fogyasztható.

Immunerősítés allergia ellen!

Az immunrendszer működésének kiegyensúlyozásával az allergia mértéke is csökkenthető! 

A fermentált béta-glükán pl. az egyik ilyen alapvető immunerősítő allergia ellen, természetes antihisztamin tartalmával csökkenti az allergiás reakciókat.

Sőt, a bélflóra egyensúlyának visszaszerzése meghatározza a potenciális allergénekre adott immunválaszt. A patogének túlsúlyba kerülése együtt jár az allergiák megjelenésével.

Mit tehetünk? Törekedjünk a bélflóra egyensúlyának visszaszerzésére, probiotikumok, és az őket kolonizáló  (gyarapító, sokasító) prebiotikumok fogyasztásával.

Immunerősítés szemölcs ellen!

A szemölcsöket ugyanis vírusok okozzák, amik akkor tudnak problémát okozni, ha rés támad az immunpajzson. Ezért persze, alkalmazhatunk természetes vírusellenes kivonatokat, mint pl. az olajfa, vagy teafaolaj, de tartósan sikereket akkor érhetünk el, ha immunrendszerünket megtámogatjuk.

Immunerősítés szemölcs ellen!

Ne feledd! A természetes immunerősítőkkel megtámogathatjuk immunrendszerünk egészségét, de az alapot a kiegyensúlyozott, egészséges életmód kell, hogy jelentse!

Ez mit jelent a gyakorlatban?

 1. Fogyassz minél több friss, minőségi élelmiszert,
 2. kerüld a kész/félkész ételeket,
 3. ügyelj a folyadékbevitelre (20 kilogrammonként 1 liter az ideális)
 4. mozogj rendszeresen (heti 3x1 óra testmozgás mérhető változást hoz)
 5. és ellensúlyozd a téged érő stresszt!

Immunerősítés cselekvési terv

Ha pedig az alapok megvannak, jöhetnek azok a tápanyagok, melyek megtámogatják immunegészségedet.

Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy az összes fentebb felsorolt tápanyagot egyszerre kellene fogyasztanod. Változatosan, kiegyensúlyozottan és kúraszerűen adagold őket étrendedhez, egyszerre legfeljebb 3-4 kiegészítőt fogyassz!

Például csinálj meg egy 60-120 napos kúrát az olyan alapvető vitaminokkal és nyomelemekkel, mint a C-vitamin, D-vitamin, szelén és cink.

Majd amikor szünetet tartasz, akkor elkezdhetsz egy probiotikum és gyulladáscsökkentő, immunerősítő fokhagyma kúrát. Majd következhet egy gránátalmapropolisz kúra.

 

Jó egészséget kívánunk!


Nézz körül a webáruházunkban
Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml Akció

Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml

6 665 Ft
5 998 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 998 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.