Lehet, hogy te is laktózérzékeny vagy?

Már felmerült benned a gyanú, hogy esetleg te is laktózintoleranciás lehetsz, de nem tudod pontosan mik a laktózérzékenység tünetei? Én elég későn jöttem rá, hogy ezzel a zavarral kell együtt élnem, ezért is szeretném, másoknak megkönnyíteni a felismerést. Most elmondom neked, mik azok a jelek, amik orvosi vizsgálat nélkül is elárulják, hogy szükséged van a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzim pótlására.

A laktózérzékenység tünetei

Bár igaz, hogy a tejcukor intolerancia valóban gyógyíthatatlan, maradandó táplálkozási zavar, de akkor sem kell elkenődnöd, ha a cikkünkben bemutatott panaszok mindegyike ismerős számodra! Ha a laktózérzékenység nem is, de a tünetei tökéletesen megszüntethetők a minden körülmények között magas hatóanyag aktivitású Natur Tanya® Fermentált laktáz enzimmel. Csupán arra kell figyelned, hogy tejtartalmú ételek fogyasztása előtt pár perccel rágcsálj el egyet ebből a tablettából, hogy a most következő kellemetlen tünetek egyike se kínozzon többé!

Laktáz enzim rágótabletta laktózérzékenység tünetei ellen

1. tünet: Puffadás

Bár önmagában a has puffadása még nem utal laktózérzékenységre, hiszen rengeteg emésztési probléma jele lehet, - ezt a témát ebben a cikkünkben már nagyon alaposan körbejártuk. Ha tej tartalmú étel fogyasztása után nagyjából 20-30 perccel puffadni kezdesz, az már okot ad a laktóz intoleranciára gyanakodni, ugyanis a legenyhébb esetekben mindössze ennyi jele van annak, hogy gondjaid akadnak a tejcukor lebontásával.

2. tünet: Fertelmesen bűzös szelek

A puffadás után ez a leggyakoribb, és talán a leginkább zavarba ejtő jelenség a laktózérzékenység tünetei közül. A szelesedést a laktáz enzim hiánya okozza: az ennek híján lebomlani és a vékonybélben felszívódni nem tudó tejcukrot a vastagbélben tevékenykedő baktériumok megerjesztik. Az erjedés során jókora adag hidrogén, metán és szén-dioxid tartalmú gáz keletkezik, amik távozásuk során émelyítő szaggal telítik meg bármekkora helyiséget. Nem vicceltem a címadáskor, tényleg nagyon kellemetlen a laktózérzékenység ezen tünete…

A laktózérzékenység tünetei között vannak a bűzös szelek

3. tünet: Hasgörcs, hasfájás

Számomra ez jár a legborzasztóbb következményekkel a laktózérzékenység tünetei közül. Iszonyatos, földönfetrengős fél órákat okozott nekem egy kanálnyi tejföl a rakott krumplin, vagy akár egy pohárka gyümölcsjoghurt amíg nem ismertem fel a problémát, és nem kezdtem el használni ezt a fermentált laktáz enzimet.

4. tünet: Hasmenés

A laktózérzékenység nyálkás széklet okozója is lehet, de akinél a hasi görcsök és a szörnyű szelek is szerepelnek a tünetei között, azoknál a hasmenés is gyakori jelenség. Abból is a legbántóbb változat: híg, orrfacsaró, és néha úgy tűnik, hogy a végtelenségig tart. Jó minőségű laktáz enzim nélkül ebből különösen vendégségben, buliban vagy egy kiránduláson lehet kezelhetetlen bonyodalom.

A gyakori hasmenés miatt a szükséges tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) is jóval nehezebben szívódnak fel, ami kihat az egész immunrendszer működésére, ez pedig komoly megbetegedésekhez vezethet.

Hasmenés

5. tünet: Hányinger, hányás

Nagyon ritka esetben sajnos ez is előfordulhat, a hasmenéssel együtt a hányás kiszáradáshoz, de akár nem kívánt, kóros fogyáshoz is vezethet.

Így állapítsd meg házilag, hogy laktózérzékeny vagy-e!

Elmondom, én hogyan csináltam, ez neked is segíthet. Egy hétig teljesen kerültem minden laktóz tartalmú élelmiszert, nagyon szigorú voltam: egy darabka bonbont, egy morzsányi sajtot sem ettem. Az egy hét elteltével lenyeltem egy nagy kanál tejfölt, és vártam a hatást, ami kb. 20 perc múlva jött is, elég intenzíven.

Újra megismételtem a folyamatot, ugyanezzel az eredménnyel, aztán még egyszer, de ekkor a tejföl megevése előtt már elrágtam egy laktáz enzim tablettát. Vártam, és mivel ekkor semmilyen kellemetlen tünet nem jelentkezett, már biztosan tudtam, hogy laktózérzékeny vagyok.

Hogy elejét vegyem a kellemetlenségeknek, azóta mindig hordok magammal laktáz enzimet.

Így állapítsd meg házilag, hogy laktózérzékeny vagy-e!

 Tudtad?

  • A laktózintolerancia, a laktózérzékenység, a tejcukor intolerancia és a tejcukor érzékenyég kifejezések mind ugyanazt jelentik: a laktáz enzim hiánya miatt a szervezet képtelen lebontani a tejcukrot, azaz a laktózt.
  • Ha a laktózérzékenység tüneteit tapasztalod, már csak azért is, érdemes egy hidrogén kilégzési tesztet is elvégezni, mert Magyarországon a laktózintolerancia súlyos fogyatékosságnak minősül, így, ha igazoltan tejcukor érzékeny vagy, adókedvezményt is kaphatsz.
  • Mindenképp keresd fel háziorvosodat vagy egy szakorvost, ha a tejtartalmú ételek-italok bőrkiütéseket vagy az előbb felsoroltakon túl más tüneteket is okoznak nálad, mert akkor nagy valószínűséggel tejallergiád van, ami komolyabb kivizsgálást kíván.
  • Elég gyakori tévedés, hogy a laktózérzékenységnek bőrtünetei is vannak, ahogy a pattanás, a fejfájás, a hajhullás és a hízás sem a laktózérzékenység tünetei - ha ezek tej fogyasztása után jelentkeznek, mindenképp fordulj orvoshoz.
  • Az irritábilis bél szindróma (IBS) is okozhat hasonló panaszokat, erről itt olvashatsz bővebben » 

Remélem ezzel az összefoglalóval valóban tudtam neked segíteni, és hamar elkezded alkalmazni a Natur Tanya fermentált laktáz enzimet, ami tényleg egy kényelmes, olcsó, és hatékony megoldás a laktózérzékenység tünetei ellen.