Laktózérzékenység kialakulása
Így leszünk laktózintoleránsok! A laktózérzékenység nyomában...
A laktózintolerancia nem betegség, hanem a tejben és a tejtermékekben megtalálható tejcukor (laktóz) lebontását ellehetetlenítő emésztési zavar. A laktózérzékenység kialakulása mégis, a betegségekhez hasonlóan, egy hosszabb folyamat eredménye, amit a laktáz enzim hiánya okoz. Ha te is ezzel küzdesz, most megtudhatod, mi az a laktáz enzim, hogyan működik, miért hiányzik nagyon sok embernél – és, hogy miért a fermentált laktáz enzim a megoldás a problémára.
Mi is az a laktáz és miért van rá szükségünk?
A laktáz a tejcukor bontását elvégző enzim, segítségével válik a megemészthetetlen laktózból egyszerű cukor, ami a bélfalakon keresztül be tud jutni a vérkeringésbe.
Azonban, ha a laktáz enzim hiánya miatt a laktóz nem tud lebomlani, és így számunkra hasznosulni, az csak a beleinkben élő baktériumoknak kedvez. Mivel ők meg tudják emészteni a tejcukrot, ezért elkezdik felfalni, féktelen zabálásuk nyomán viszont beindul a gáztermelés, ami a laktózérzékenység tüneteihez vezet.
De minek köszönhető a laktózérzékenység kialakulása?
A válasz röviden: ez a természet rendje. Az emlősök kicsinyei mire leválnak anyjukról, szervezetükben már drasztikusan lecsökken a laktáz enzim termelődése, hiszen többé nem lesz szükségük a tej fogyasztására.
Bár mi, emberek — az élővilágban egyedüliként — elfogyasztjuk más emlősállatok tejmirigyének váladékát (népszerűbb nevén a tejet), még nálunk is lejátszódik ugyanez a folyamat, így nyugodtan mondhatjuk, hogy valójában a felnőttek laktózérzékenysége a normális állapot.
Ez annyira így van, hogy a Föld lakosságának 75%-a laktózérzékeny, de ez az arány égtájtól és népcsoporttól függően elég nagy változatosságban oszlik el. Az észak-európai népek körében szinte ismeretlen a laktózintolerancia, még a fekete-afrikai és az ázsiai népességre a szinte totális tejcukor-intolerancia jellemző.
Ezen a térképen jól látható a területi eloszlás:
kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laktoseintoleranz-1.svg
A laktózérzékenység kialakulásának típusai
- Az előbb leírt folyamat során, alapvetően genetikai okokból kialakult laktózintoleranciát nevezzük elsődleges laktózérzékenységnek.
- A károsító környezet által előidézett tejcukor intolerancia a másodlagos laktózérzékenység, ami lehet átmeneti is, ha laktáz enzim termelése vissza tud állni a csökkentést kiváltó ok előtti állapotba. Főként olyan hatások okozzák, mint a gyulladásos bélbetegségek, rotavírus, alkoholizmus, paraziták, tápanyagokban szegény táplálkozás, bélfertőzések, a lisztérzékenység vagy akár a csecsemőknél ritkán előforduló laktóz-túladagolás.
- Már nem sokkal a születés utáni hasmenéssel jelentkezik a veleszületett laktázelégtelenség, ami egy olyan öröklődő genetikai rendellenesség, mely a laktáz enzim termelését akadályozza.
Laktáz enzim pótlás
Ennyiből azt hiszem, világosan látszik, hogy a laktózérzékenység kialakulása és a laktáz enzim termelődése között szoros összefüggés van. Szerencsére ma már nagyon könnyen megoldható a laktáz enzim pótlása.
A leghatékonyabb laktáz enzim, savkompatibilis
Nem hat rá a gyomorsav és érintetlenül eljut a vékonybélbe, ahol a laktóz emésztése történik. Ezzel szemben a piacon található laktázok semleges pH aktív enzimek, amik nagy része feláldozódik a gyomorsavnak.
Miközben minden laktózintoleráns fogyasztónál az a legjobb, ha 100%-ban megtörtink a bontás és átalakítás, annak érdekében, hogy ne jelenjen meg egyéb emésztőrendszeri panasz vagy betegség és lehetőség legyen a laktózintolerancia folyamat visszafordítására. Ehhez tökéletes a fermentált laktáz enzim!
Laktáz enzimmel akkor is érdemes dúsítani az étrendet, amikor erős puffadások gyötörnek vagy olyan emésztőrendszeri panasszal küzdünk, mint a reflux, IBS vagy SIBO. A fenti esetekben az emésztőrendszer restauráláshoz a laktáz enzimet gyakran kombinálják:
- egy speciális galaktomannán típusú rosttal (egy Low-FODMAP certifikált prebiotikus rost)
- és más enzimekkel, mint a gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő bromelain és papain