Főmenü Termékeink
Blog

Koronavírus járvány idején ajánlott vitaminok és gyógynövények

Címkék: Immunerősítők
Szerkesztő: Somogyi Rita

Ezt a 6 tápanyagot a kutatók is javasolják a súlyos panaszok és szövődmények kivédésére!

Az egészséges immunitás 5 alappillére: az egészséges táplálkozás és vízfogyasztás, a rendszeres testmozgás, a pihentető alvás és a stressz ellensúlyozása. Az őszi-téli hónapokban a népgyógyászat által már régóta alkalmazott gyógynövények és vitaminok is támogatják immunrendszerünk egészségét. Kutatók a vírusjárvány okán számos ilyen tápanyagot megvizsgáltak, és néhányat kifejezetten ajánlanak a koronavírus súlyosabb panaszainak és szövődményeinek kivédésére. Nézzük, mik ezek és miért!

Koronavírus járvány idején ajánlott vitaminok és gyógynövények

D-vitamin

A D-vitamin hiány egyértelműen összefüggést mutat a gyakori vírusos-baktériumos fertőzésekkel, éppen ezért a D-vitamin immunrendszert erősítő hatása a koronavírus járvány alatt még inkább felértékelődött. Egyre több kutatás támasztja alá (1).

hogy a vér D-vitamin szintje és a betegség lefolyásának súlyossága összefüggést mutat egymással. A COVID-19-el kapcsolatban súlyos tünetekkel kórházba kerülő betegek közel 80%-a volt D-vitamin hiányos!

A D-vitamin COVID-19-el szembeni fontossága nemcsak az immunrendszer ellenállóképességének növelésében rejlik, hanem abban is, hogy képes az ún. citokinvihar szabályozására, ellensúlyozására (elszabaduló immunreakció, mely autoimmun folyamatokhoz hasonlít, vagyis a szervezet saját, egészséges sejtjei ellen is irányul).

Tudtad? 2021. tavaszán a Semmelweis Egyetem vezetésével a 4. hazai D-vitamin konszenzus során (2) felülvizsgálták a hivatalosan ajánlott D-vitamin adagolást. A koronavírus fertőzés ideje alatt napi 4000-6000 NE D-vitamin adagolása ellensúlyozza az esetleges D-vitamin hiányt, és segíthet a fertőzés gyorsabb leküzdéségben, sőt, a szövődmények kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Nézd meg D-vitamin kínálatunkat, és válogass a legjobb D-vitaminjaink közül!  >>> 

Szelén

Az alacsony szelénstátuszú embereket gyakrabban terítik le a fertőzések, és sokkal hosszadalmasabb a gyógyulási idejük is (9). Ez azért van, mert a vírusnak sokkal egyszerűbb replikálódni (lemásolódni) a szervezetben akkor, ha elégtelen mennyiségű szelén van jelen a sejtekben.

Gyakorta hivatkoznak úgy a szelénre, mint a „vírusok fogamzásgátlójára”mert a vírusok tulajdonképpen bulit csaphatnak a szervezetedben, ha nincs kellő mennyiségű szelén, ami megállítaná őket. A szelén segíti a fehérvérsejtek termelődését is, ami segít legyőzni a fertőzéseket.

Tudtad? A szelén immunstimuláló, egyaránt támasza az alulműködő és túlműködő immunrendszernek. Nélkülözhetetlen tápanyag autoimmun betegségeknél. Ugyanakkor a kilúgozott földek szeléntartalma drasztikusan csökkent az elmúlt 60 évben, így az élelmiszerekkel felvett szelén is ellehetetlenült.

Nézd meg ezt az organikus szelént (L- szelenometionin), ami közel 100 %-os felszívódási profillal rendelkezik! >>

A felszívódás azonban nem minden! Azt, hogy a közel 100%-os felszívódási profillal rendelkező L-szelenometioninből mennyi alakul át szelenociszteinné, vagyis azzá a formává, ami valódi élettani hatást fejt ki sejtszinten, a biohasznosulás fejezi ki.  A Szelén Extrát a jó felszívódás mellett, jó biohasznosulás is jellemzi, a hozzáadott BioPerine® fekete bors kivonatnak köszönhetően. Tudj meg róla többet! >>

koronavirus-jarvany-ellen-vitaminok-szelen-extra.jpg

C-vitamin

A C-vitamin vírusellenes hatását több tanulmány is alátámasztja. 2013-ban pl.influenzavírussal fertőztek (3)

C-vitamin szintetizálására képtelen egereket, melyek ennek hatására el is pusztultak, szemben a kontrollcsoport egereivel. De a C-vitamin az olyan vírusok ellen is hatásosnak bizonyult, mint a herpeszvírus (4), vagy a HIV (5).

A C-vitamin kulcsszerepet játszik az immunsejtek működésében, erős antioxidánsként pedig jelentős szerepe van a gyulladáskeltő citokinek ellensúlyozásában. C-vitamin adagolásával még a súlyos tüdőgyulladásban (7) szenvedő betegek felépülése is megtámogatható.

Tudtad? Az étrend C-vitaminnal történő kiegészítése már az itthon érvényben lévő hivatalos Covid protokollba is bekerült (8).

Nézz meg egy nagy dózisú, nyújtott hatóanyagleadású C-vitamint, vagy válogass további C-vitaminjaink közül!  >>> 

Cink

A cink fontos helyet foglal el a szervezet első védelmi vonalában, jelen van a nyálban és az emésztőrendszer nyálkahártyáiban, hogy elpusztítsa a lenyelt kórokozókat (10)

De nem csak a védelmi vonalakban levő cink fontos az immunitás szempontjából! Az alacsony cinkszint csökkenti az immunsejtek számát, melyek hivatottak felismerni és megsemmisíteni a kórokozó baktériumokat, a vírussal fertőzött sejteket és ráksejteket. Ezt a folyamatot az immunrendszer öregedésének hívják, és szorosan kapcsolódik autoimmun betegségek megjelenéséhez, és súlyosbodásához. A cink továbbá nélkülözhetetlen eleme az antioxidánsok szintézisének és működésének a szervezetünkben.

Tudtad? A cink bizonyítottan csökkenti az influenza és tüdőgyulladás kockázatát (11). A cink azáltal is támogatja az immunrendszert, hogy áteresztő bélszindróma esetén összehúzza a szivárgó beleket. Az immunitás gyengítő vércukor panaszoknál is fontos a cink szerepe, hiszen az inzulin hormon összetevője, javítja az inzulinérzékenységet (inzulinrezisztencia) és csökkenti az inzulinszintet (cukorbetegség).

Ha még nem szedsz cinket, akkor nézd meg ezt a magas biohasznosulással bíró, gyorsan felszívódó cink-biszglicinát tablettát! >>

Cink-biszglicinát

Timokinon

2021. májusában publikáltak egy tanulmányt, „Timokinon: Ígéretes természetes vegyület, amely potenciális előnyökkel jár a COVID-19 megelőzésére és gyógyítására” – címmel (12)

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a timokinon, azaz a fekete köménymag olaj fő hatóanyaga nemcsak ígéretes tápanyagnak bizonyul a Covid-19 megelőzésében, de enyhítheti a Covid-19 szövődményeit, és védelmet nyújthat a gyógyszerek mellékhatásai ellen is. Mindezt pedig antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antimikrobális és immunmoduláló hatásának köszönheti.

Tudtad? A timokinon csökkenti a felső légúti betegségek olyan tüneteit, mint pl. a köhögés. Ilyenkor külsőleg, a mellkasra kenve is érdemes alkalmazni.  

Nézz meg egy 837 mg timokinontartalommal bíró, független labor által bevizsgált, tiszta, 100%-fekete köménymag olajat! >>

Timokinon

Echinacea

Már 2019-ben, az új típusú koronavírus megjelenése után az Echinacea készítményeket, különösen az Echinacea purpurea készítményeket olyan vírusellenes szerként javasolták, és kezdték vizsgálni, melyek hasznosnak bizonyulnak a Covid-19 ellen is. Az Echinacea kivonat hatásaként a sejtek az interferont (antivirális anyag) fokozottabban termelik, ami akadályozza a vírusok bejutását, illetve replikációját (15)

Echinacea kivonatok korábban már bizonyítottak más típusú vírusokkal, pl. rhinovírusokkal, influenzavírusokkal, herpeszvírusokkal, adenovírusokkal, sőt koronavírusokkal szemben is. Ráadásul, az Echinacea kivonatok hatékonynak bizonyulnak köhögés, megfázás és további felső légúti fertőzések esetén is.

Tudtad? Az Echinacea immunmoduláló (immunrendszer működését kiegyensúlyozó) hatásai a koronavírussal összefüggésben inkább immunszupresszív (immunrendszer működését visszafogó) tulajdonságokban nyilvánulnak meg, amely alkalmassá teszi a már fentebb említett citokinvihar csökkentésére. Vírusellenes tulajdonságai mellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságai is jelentősek.

Nézz meg egy nagy dózisú, standardizált, kétféle Echinacea kivonatot egyesítő Echinacea kapszulát! >>

Echinacea

Összegzés: 

A gyorsan terjedő Covid vírus ellen a világ összes mozgósítható kutatója válaszokat és megoldásokat keres. Az esetleges megoldások reményében így igen sok növényi összetevő, vitamin és természetes vegyület vizsgálata is fókuszba került. Ennek köszönhetően 2021-ben soha eddig nem látott nagy mennyiségű tudományos publikáció jelent meg. A legizgalmasabb a C és D-vitaminok, a szelén és a cink mellett, a fekete köménymag timokinion vegyülete és a melatonin volt. Ezekkel a tápanyagokkal, melyeket lentebb fel is sorolunk még egyszer, támogathatjuk immunrendszerünk egészségét, így pedig ellenállóbbak lehetünk a Covid fertőzéssel szemben, és az esetleges szövődményeket is csökkenthetjük.

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Az 5 leggyakoribb poszt-Covid tünet
Blog bejegyzések: Az 5 leggyakoribb poszt-Covid tünet
Nézz körül a webáruházunkban
OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban Akció

OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban

1 899 Ft
1 699 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 699 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.