3 természetes szuper-tápanyag köhögésre, torokfájásra gyerekeknek

Mit adhatunk köhögésre, torokfájásra gyerekeknek, ha nem akarjuk őket gyógyszerel tömni, de azt szeretnénk, hogy mégis gyorsan meggyógyuljanak? Mivel csillapítható a köhögés, és mi az, ami erősíti az immunrendszerüket? És úgy általában: mit csináljunk, ha köhög a gyerek?

3 természetes szuper tápanyag köhögésre gyerekeknek

Minden, amit megosztok most veletek, azzal átfogóan tudtok majd köhögésre, torokfájásra gyerekeknek enyhítő megoldást nyújtani. Lesz szó egy finom szirupról, egy gumicukorról, és egy rágótablettáról, hogy még a legfinnyásabb lurkó számára is tudjunk ajánlani valamit. De mielőtt előállok a készítményekkel és praktikákkal, hogy mit is javaslok köhögés ellen gyerekeknek, fussuk át röviden, hogy…

egyáltalán mi az a köhögés, és mi okozhatja?

Mikor ütheti fel a fejét a köhögés gyereknél? Kiválthatja a légutakba került idegen, irritáló anyag, allergének, por, szőr, füst. Oka lehet vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés vagy egyéb betegségek (ezekről később még lesz szó), de akár pszichés alapon is megjelenhet. A köhögés egy védekező reflex-mechanizmusa szervezetünknek, célja a tüdőnk és a légutunk megtisztítása, tehát alapvetően a mi érdekünket szolgálja. Épp emiatt a kiváltó ok kezelése és megszüntetése a célunk, nem pedig a köhögés elnyomása, csillapítása! Arra inkább olyan esetekben van szükség, mint amikor például a folytonos köhögés már az alvás rovására megy.

Enyhítő és finom tápanyagok köhögésre, torokfájásra gyerekeknek

Nézzünk is meg egy olyan hatékony tápanyag-kombinációt, amit hosszú évek óta nagyon jó eredménnyel vetünk be köhögés ellen gyerekeknek, hiszen a most bemutatott készítmények pont annyira finomak, mint amennyire hatékonyak. Egyébként jól működnek torokfájás, meghűlés - és akár influenza vagy más fertőzéses megbetegedések esetén is!

Echinacea szirup

Bátran adható házilag köhögésre gyerekeknek ez a magas hatóanyag tartalmú ESI Echinacea szirup >>

Ennek a szirupnak a különlegessége, hogy kasvirág (echinacea) kivonata mellett gesztenyemézzel és olyan balzsamozó gyógynövényekkel dúsították, mint a fehérmályva, hársfa, ökörfarkkóró, szalmarózsa, törpefenyő, kakukkfű és édesköménymag. Kifejezetten a megfázások, felfázások, és a légúti megbetegedések kivédéséhez, valamint akut fertőzéseknél a lábadozási idő rövidítéséhez ajánlom.

A gyerek száraz köhögése esetén nyugtatja az irritált nyálkahártyát, hurutos köhögésnél pedig segít a váladék oldásában. Így a felköhögés is könnyebb, de a kiváltó okok ellen is fellép, hiszen az ESI Echinacea szirup összetevői légúti panaszokat okozó kórokozó mikroorganizmusokat, vírusokat inaktiválnak vagy gátolnak. Aktivizálják a kórokozókat bekebelező falósejteket, és szembeszállnak a légúti syncytial és rhinovírusokkal, illetve számos rezisztens törzzsel, melyek a gyermekek felsőlégúti fertőzéseinek leggyakoribb okozói óvodai és iskolai közösségekben is.

Ezt a szirupot gyógynövényekkel dúsították

E.P.I.D. Propoliszos gumicukor

Az Echinacea hatását kölcsönösen kiegészítve és erősítve támogatja az E.P.I.D. propoliszt tartalmazó Jelly Junior gumicukor >> 

Nem tudok olyan gyerekről - de felnőttről sem- , aki ne szeretné, ez pedig a propolisz esetében lényeges elem. Hogy mi az E.P.I.D. szabadalom, arról ide kattintva részletesen olvashatsz, de egyszerűen fogalmazva: ez tulajdonképpen a propolisz maximumra húzva.

A propolisz az általános fertőzések (baktérium, vírus, penész és gomba) elleni széles spektrumú mikrobaölő és gyulladáscsökkentő, immuntámogató hatásáról a legismertebb. Azaz konkrétan, mostani témánknál maradva, gyerekeknek torokfájásra ajánlott torokfertőtlenítő.

Ráadásul ebben a gumicukorban csipkebogyó koncentrátum, retek koncentrátum, alma koncentrátum és fekete ribizli koncentrátum is hozzájárul az ellenálló képesség növeléséhez.

Fincsi propoliszos gumicukor gyerekeknek

C-vitamin rágótabletta 

Ez a Natur Tanya® C-vitamin rágótablettáról,  is igazán gyerekkompatibilis, nagyon finom. Igazi kis bonbon, egy tabiban 500mg C-vitaminnal.

És igen, azt már mindenki jól tudja, hogy a C-vitamin fontos az immunrendszernek. De itt most extra szerepe is van: az Echinacea és a propolisz mellé ő a harmadik szinergikus hatóanyag, ami tovább növeli a csapat gyógyító hatását.

500mg C-vitamin egy tablettában

Szeretnél többet tudni a köhögésről?

Rendben, rajtam nem múlik, ha tényleg foglalkoztat ez a téma, folytatom!
A köhögés akut esetekben 3 hétnél kevesebb ideig tart. Néha azonban a köhögés elhúzódhat, annak ellenére, hogy a fertőzés már megszűnt - ez a szubakut köhögés. Ez általában nyolc hétnél rövidebb ideig tart, és a szervezet ekkor tulajdonképpen már csak a „maradék” váladékkal és gyulladással küzd.

Krónikus köhögésről pedig akkor beszélünk, ami 8 hétnél is tovább tart, ilyenkor általában több különböző betegség, egészségügyi állapot is áll a háttérben, amik miatt a tünet (maga a köhögés), továbbra is fennáll, bárhogyan próbálunk hurutot oldani, vagy gyulladást csökkenteni.

A legáltalánosabb krónikus köhögést kiváltó betegségek: reflux (sajnos gyerekeknél is egyre sűrűbben fordul elő), asztma, allergiák, COPD, különböző tüdőbetegségek, hörghurut (bronchitis), de okozhatják pszichés gondok is.

A köhögés lehet száraz köhögés - ilyenkor nem jön trutyi -, és lehet hurutos vagy nedves a köhögés - ilyenkor jön trutyi, amit tanítsunk meg kiköpni a gyerekeknek egy zsepibe. Akármennyire undi is, muszáj kiköpni! Ne nyelje le! Annak a szemétnek, amitől a szervezet köhögéssel szabadul meg, nincs helye odabent!

Így, hogy most már a köhögéssel kapcsolatos alapvető információkkal és a legyőzéséhez szükséges legfontosabb alapanyagokkal is tisztában vagy, beszéljünk kicsit arról is, hogy…

mit tegyél még, ha torokfájós vagy köhög a gyerek?

1. Először is tessék megnyugodni! És ezt a szó legszorosabb értelmében értem! Azzal, ha idegeskedünk és túlstresszeljük a helyzetet, mindent csinálunk, csak éppen jót nem teszünk. Ez vonatkozik a megfázásra, influenzára, de bármilyen betegségre is, nem csak a köhögésre.

A mielőbbi gyógyuláshoz a nyugalom a biztonság és persze a törődés, ápolás elengedhetetlen kellékek. A gyerekek pedig pikk-pakk megérzik minden egyes rezgésünket, teljes egészében átveszik a szülők izgalmát, stresszét, ami szintén indukálhat köhögést, a meglévő állapotot is tovább tetézve.

Igy kezelheted házilag a torokfájást

2. Figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben pihenjen és aludjon a gyerek. Bizony ez nem a rohangálós, apán lovaglós, és pláne nem a „csak leszaladok venni egy-két dolgot és viszem őt is” időszak.

Köhögés ellen, gyerekeknek, fontos, hogy egyenletes hőmérsékleten, és megerőltető tevékenységet hanyagolva oldjuk meg a mindennapokat. A szervezet nyugalomban tud a legjobban védekezni és regenerálódni, főleg gyerekkorban, amikor az immunrendszer még egyébként is fejlődik, tanul. Olvassunk, rajzoljunk, nézzünk mesét, társasozzunk.

3. Az egyenletes hőmérséklet nem azt jelenti, hogy nem szabad szellőztetni! Sőt! Szellőztetni kötelező, naponta többször is. Persze ilyenkor jól takarózzon be a kicsi, vagy kerüljön fel pár ruhadarab. És bár a szellőztetés, a friss, páradús levegő minden köhögés fajtánál fontos, már csak azért is, hogy cserélődjön, tisztuljon a teleköhögött, telebacizott szoba levegője.

Különösen az kellemetlen, ha jön a száraz köhögés, gyerek legyen a talpán, aki nem borul ki tőle. Nem is csoda, hiszen az alacsony páratartalmú levegő, ami a zárt terekben kialakul (fűtés, légkondi miatt), még jobban irritálja az egyébként is megviselt nyálkahártyát és még több köhögésre készteti.

Egyébként bőven lehet előidézője a gyerek száraz köhögésének, hogy száraz a lakás vagy a gyerekszoba levegője. Ilyen esetben persze nem kell szellőztetnünk télen egész nap, viszont párologtatni lehet.

4. A párologtatásnak és aromaterápiának köhögés, torokfájás esetén gyerekeknek is terápiás jelentősége van. Vannak kifejezetten levegő párásító berendezések is, de megoldható a dolog egy tál víz radiátorra helyezésével is. Jómagam aroma diffúzor párti vagyok.

Apropó aroma, azaz illóolaj. Csakis gyógyszerkönyvi minőségű illóolajat vásároljunk. Enyhíti az irritációt és segíti a légzést, valamint csökkenti a nyálkahártya duzzanatot pl. az eukaliptusz, a borsmenta és a teafa is. Borsmentát csak 3 éves kortól, teafa 3 hónapos kortól, az eukaliptusz mehet csecsemő kortól is. A teafa illóolaja egyébként kiváló levegő- és torokfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő is.

Torokfájás ellen gyerekeknek a levegő párásításban kapjon szerepet a só is. Ha edényben párologtatunk, keverjünk a vízhez parajdi sót, ez tiszta, ásványi só, és így, párologtatva kiváló gyulladáscsökkentő, nyálkahártya nyugtató és vírus-baktérium ellenes hatóanyag is, használjuk ki!

Párologtatás közben fertőtleníthetünk is

5. De nem csak a levegő „hidratálása” fontos! Nagyon figyeljünk oda a kicsi hidratáltságára is. A köhögés nagyon megviseli a nyálkahártyát, amit lényeges enyhíthetünk, ha megfelelően nedvesítjük.

Általánosságban itt a folyadékon van a hangsúly, de ha már teánál tartunk, akkor kifejezetten gyerekeknek köhögésre és a fertőzések ellen, torokfájásra a hársfatea, mezei kakukkfű, csipkebogyó tea nyugodtan mehet és ezek még finomak is.

Pluszba keverjünk bele mézet, a méz egyébként önmagában is köhögés és torok specialista! Ha az éjszakai köhögés a jellemző pl. nyugodtan 1-1 kiskanállal is adhatunk lefekvés előtt vagy éjszaka is, hogy kenje, balzsamozza és nyugtassa a légutakat és a nyálkahártyát.

Visszatérek egy kicsit a parajdi sós vízhez. Nagyon sokat tud segíteni a sós vizes gargalizálás, persze ezt nagyobb gyerekek esetén javaslom inkább. Egyrészt ők már valószínűleg tudnak gargalizálni, másrészt ők már valószínűleg megértik, hogy az ő javukat szolgálja. 2 deci langyos vízben fél, egy teáskanál sót oldjunk fel hozzá.

6. Nagyon fontos! Ha az itt leírt házi praktikák, gyógynövények és készítmények alkalmazása ellenére a köhögés 2-3 héten belül sem csillapodik, vagy netán rosszabbodik, vagy mellé társulnak olyan tünetek, mint magas láz, mellkasfájdalom, hátfájdalom, nehéz légzés, akkor bizony mindenképpen szaladjunk a doktorbácsihoz vagy doktornénihez, hogy minél előbb kiderüljön pontosan a mi gerjesztette.

És ilyenkor akármennyire nem szeretnénk gyógyszert adni a gyerkőcnek, akkor sem megkerülhető a gyermekorvos javaslata, és az ajánlott gyógyszer alkalmazása!

Összegzésül

Mint láthattad, sokféle enyhítő megoldás létezik köhögésre, torokfájásra gyerekeknek, de ha nem csak a konkrét betegség megszüntetése, hanem az is célunk, hogy gyermekünk immunrendszere erősebb, és ellenállóbb legyen, adjuk neki a most megismert természetes tápanyagokat. Az Echinacea szirup, a Propolisz gumicukor és a C-vitamin rágótabletta is mind olyan jóízű és hatékony gyógyítók és immunerősítők, amivel a gyerekek számára is megkönnyítjük a gyógyulásukat.