Főmenü Termékeink
Blog

Ismerjük meg az endometriózist!

Szerkesztő: Somogyi Rita

Az endometriózis tünetei, okai és lehetőségek az endometriózis természetes kezelésére

Az endometriózis (vagyis a méh nyálkahártyájának jóindulatú, gyakran fájdalmas elburjánzása) kiváltó okai között számos terület szerepet játszik: genetikai hajlam, életmód (táplálkozás, mozgás, stressz, psziché), a hormonrendszer, az immunrendszer nem megfelelő működése és a környezeti terhelés. Blogbejegyzésünkben utánajártunk az endometriózis tüneteinek kiváltó okainak, és annak is, hogy mit tehetünk mi magunk az endometriózis ellen, hogy ez a betegség ne keserítse meg mindennapjainkat.

Tartalomjegyzék:

1. Mit jelent az endometriózis?

2. Az endometriózis tünetei – ezek a leggyakoribbak

3. Az endometriózis okai

4. Az endometriózis kezelése

5. Az endometriózis természetes kezelése

 

Mit jelent az endometriózis? 

Endometriózis esetén a méh nyálkahártyája nem csak a méhen belül (endometrium – a méh belső nyálkahártyája), hanem azon kívül (1): a petevezetékekben, a petefészkekben, a hashártyán vagy a belekben, de néha még távolabbi szerveket, pl. orrnyálkahártyát, mellkast vagy az agyat (2) érintve is megjelenik. Így akár egy menstruáció ideje alatti orrvérzés is lehet az endometriózis jele! 

Ezek az „eltévedt sejtek” továbbra is aktívan reagálnak a természetes női ciklusra: minden menstruációval véreznek. Csakhogy míg a „normális” méhnyálkahártya szövet megvastagodás után lebomlik és a hüvelyen keresztül kiürül, az eltévedt szövet úgy vérzik, hogy az nem tud távozni a testből, „beszorul” – ez pedig fájdalmat, gyulladást, cisztát és hegszövetet okoz.

Az endometriózis tünetei – ezek a leggyakoribbak

Az endometriózis a legtöbb esetben olyan panaszokhoz vezet, melyek a mindennapi életet nehezítik meg. Az endometrózis tünetei a következők lehetnek: 

 • túlzott alhasi fájdalom (dysmenorrhoea) a ciklus során (aminek sokszor nem is tulajdonítunk megfelelő figyelmet)
 • túl erős vérzés
 • pecsételő vérzés, vérzés a ciklusok között, rendszertelen menstruáció
 • emésztőrendszeri fájdalmak, krónikus derék- és hasi fájdalom, kismedencei fájdalom, ízületi fájdalom, idegi fájdalom
 • fájdalmas közösülés (dyspareunia), fájdalmas székletürítés (dyschezia), fájdalmas vizelés (dysuria) (3)  
 • székrekedés, hányinger, puffadás
 • krónikus fáradtság
 • meddőség (gyakran ez az egyedüli tünet!)

 Az endometriózis tünetei – ezek a leggyakoribbak

Sok esetben az endometriózis tünetei lassan, akár évek alatt fejlődnek ki.

Nehezíti a pontos diagnózist, hogy a fájdalom típusa egyénenként eltérő lehet. Kis kiterjedésű endometriózis is fájhat nagyon, de az is elképzelhető, hogy egy már nagyobb elburjánzás csupán minimális fájdalommal jár. Általánosan jellemző, hogy a fájdalom az alsó hasban kezdődik, és a menstruáció vagy szexuális együttlét során fokozódva sugárzik ki más területekre, pl. a hátra és a lábakra, jellemzően görcsszerű fajdalomként. (4) 

Az endometriózis a legtöbb esetben már csak a meddőségi vizsgálatok során kerül diagnosztizálásra.

FONTOS! Amennyiben bármilyen gyanús tünetet észlelünk magunkon, mielőbb keressük fel a kezelőorvosunkat, és egyeztessünk vele. Minél hamarabb kerül (orvos által!) diagnosztizálásra az endometriózis, annál erősebb ütőkártyáink vannak ellene.

Az endometriózis tünetei

Az endometriózis okai

1. Genetika és öröklődés:

Ha a közvetlen ágon (szülőnél) fennállt az endometriózis, akkor nagyobb esélyünk van rá, hogy nálunk is kialakuljon. Ilyen esetben még inkább előtérbe kell helyezni a megelőzést, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni az életmódbeli tényezőkre. Ezekről lentebb írunk bővebben. 

2. Ciklus eltérések:

Minden havi vérzés esetén adott a lehetőség, hogy a méh nyálkahártyájának sejtjei a hasüregbe kerülhessenek a petevezetéken keresztül. Ez az ún. retrográd menstruáció. Azok a nők is jobban ki vannak téve az endometriózis kialakulásának, akiknél a menstruáció elhúzódik. (5)

3. Hormonháztartás-ösztrogéndominancia:

Az endometriózis erősen ösztrogénfüggő állapot (a magas ösztrogénszint okozhatja a méhnyálkahártya megvastagodását, burjánzását), éppen ezért a női hormonális egyensúly visszaszerzése, támogatása fontos feladat endometriózis esetén is. A hormonális kezelések célja a petefészkek ösztrogéntermelésének csökkentése, (6) megfelelő ellensúlyozása!

4. Az immunrendszer hibás működése:

Az endometriózis kialakulásában szerepet játszanak a kisodródott méhnyálkahártyasejtek, melyek gyulladásokat tudnak kiváltani, azonban egy jól működő immunrendszer ezeket az „idegen” sejteket  (magukhoz képest idegen helyen felbukkanó sejteket) felismeri, és fellép ellenük, ezzel „rendezve a területei viszonyokat”, és helyreállítva a szervezet egyensúlyát. Éppen ezért, az endometriózissal küzdők esetében gyakori, hogy más immunrendszeri rendellenesség, és rossz immunválaszok is állnak a háttérben.

Jelenleg nem tisztázott, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás, tehát az endometriózis váltja-e ki a rossz immunműködést vagy éppen ennek köszönhető az endometriózis kialakulása, de az összefüggés szoros! (7) Ami biztos, hogy az immunrendszert támogatni szükséges, hogy kiegyensúlyozottan tudja végezni a munkáját!

Az endometriózis okai: hormonháztartás-ösztrogéndominancia

5. Mérgek és méregtelenítés:

A szervezetnek saját méregtelenítő rendszere van, ami dolgozik is megfelelően, ez igaz. Azonban arról hajlamosak vagyunk elfelejtkezni, hogy azt a mennyiségű méreganyagterhelést, amit felfokozott, modern életmódunk generál, egy szervezet sem képes elviselni hosszú távon.

Fizikai méreg terhelést  jelentenek a környezeti mérgek, pl. bizonyos vegyszerek, adalékanyagok, amit nemcsak a bőrünkre kenünk, hanem meg is eszünk a kész, félkész ételekkel.  Ide tartozik a dohányzás is, amivel fel kell hagynunk endometriózis esetén! Nehéz nem párhuzamot vonni a toxinterhelés és az utóbbi időben megnövekedett hormonális és immunrendszeri panaszok között, és ma már egyre több kutatás irányul az összefüggések feltérképezésére.(8)

Pszichés „mérgek” (melyek egyúttal az endometriózis lelki okainak is tekinthetőek): Ide tartozik például a túlzott, kezeletlen stressz, feldolgozatlan gyász, a krónikus önbizalomhiány, a túlterheltség, a negatív érzelmek elfojtása. Ez mind-mind méreg, sőt, a legrosszabb méreg, mert lassan és keservesen teszi tönkre a fizikai szervezetet is!

Merjünk segítséget kérni, merjünk valakivel (akár szakértőt is bevonva) beszélgetni a problémáinkról, amik nyomasztanak minket. Merjünk változtatni a gondolkodásunkon és merjük vállalni önmagunkat! Az elnyomott érzelmek súlyos fizikai betegségeket okoznak.

Endometriózis esetén ez oda-vissza ható ördögi kör is egyben, ugyanis jelentős pszichés terhelést jelenthet maga a betegség és az ezzel járó tünetek. Endometriózis terápia nem lehet sikeres mentális egészségügyi támogatás nélkül! (9) 

Az endometriózis okai: pszichés mérgek

Az endometriózis kezelése

Az endometriózist jelenleg nem gyógyítható állapotnak tekintik. Annak ellenére, hogy egy jóindulatú elváltozásról van szó, kezeletlenül egy sor súlyosabb állapotot is előidézhet, ezért mindenképpen foglalkozunk kell vele!

Többféle lehetőség létezik orvosilag az endometriózis kezelésére, mely a tünetek enyhítését, a sejtburjánzás megfékezését célozza. Alkalmaznak gyógyszeres terápiákat (pl. hormon terápia), de ha az endometriózis tünetei súlyosbodnak, vagy ha az endometriózis szigetek már láthatóvá válnak, akkor sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis természetes kezelése

Szerencsére léteznek természetes és szelíd terápiás alternatívák is az endometriózis kezelésére, amelyek jó eredményekkel vethetők be, akár megelőzve a hormonkezelést vagy az invazív sebészeti beavatkozásokat. Ha ez utóbbiak elkerülhetetlenek, akkor pedig a természetes módszerekkel csökkenthetjük az endometriózis újbóli kialakulásának valószínűségét.

Egy dologról azonban nem felejtkezhetünk el! Ahhoz, hogy tüneteink felett visszaszerezhessük az irányítást nekünk magunknak is tennünk kell!  Ha egy mondatban kellene ezt megfogalmazni: át kell kapcsolni az egészséges élet OFF gombját egészséges élet ON-ra!

Endometriózis diéta

Mivel az endometriózis okai is többfélék és összetettek, úgy a diéta esetén is az a legjobb, hogyha táplálkozási szakember segítségével, személyre szabottan történik az összeállítása.

Azonban van néhány olyan táplálkozási javaslat, amellyel általánosan támogatható az endometriózis terápia.

 • Az endometriózis diéta alapvető lényege a biológiailag jól hozzáférhető, tápanyagokban gazdag, teljes értékű táplálkozás.
 • Részesítsük előnyben a gyulladáscsökkentő ételeket (LOW FODMAP diéta), a rostban gazdag, friss hozzávalókat, zöldségeket, gyümölcsöket
 • Szorítsuk háttérbe az állati eredetű termékeket. Ez nem azt jelenti, hogy vegánná kell válni, de a vöröshúsok pl. általánosan ösztrogén hatású táplálékok bánjunk ezekkel csínján.
 • A gyulladáskeltő, és ösztrogén hatású élelmiszereket – ide tartoznak az ipari tejtermékek, a glutén, a finomított szénhidrátok, cukrok, a transzzsírok, a koffein és a nátrium-glutamát tartalmú élelmiszerek - csökkentsük a lehető legminimálisabbra, vagy akár teljesen zárjuk ki étrendünkből.
 • Nem segít az ösztrogéndominancia visszaszorításában a túlzott szója fogyasztás sem, így erre érdemes odafigyelni.
 • Az alkohol null toleranciás, és itt a nulla az valóban nulla! (10) 
Endometriózis diéta

FONTOS! Mint minden diéta esetében, a sikerhez gyakran itt is az apró lépések kellenek. Nem feltétlenül, és minden áron kell máról-holnapra kivezetni, és bevezetni mindent. Továbbá, egy allergiateszt nagyon hasznos lehet annak megállapítására, hogy minden gyulladáskeltő  élelmiszert és összetevőt kizárhassunk.

Továbbá azt tanácsoljuk, hogy lehetőség szerint tartózkodjunk a gyorséttermi ételektől (transzzsírsavak), és napi szinten fogyasztva az éttermi ételektől is. Főzzünk inkább magunknak. Ez a legbiztosabb és legolcsóbb módja annak, hogy tudd mit eszel meg. Ha ezt semmiképpen sem tudod megoldani, akkor pedig olyan ételszállítótól rendelj, aki figyelmet szentel az egészséges táplálkozásnak, esetleg elérhetők nála kifejezetten egészségügyi problémának megfelelő diétás ételek. Van már jó pár ilyen cég, hatalmas kínálattal és pontos összetevő feltüntetéssel.

Endometriózis és mozgás

A mozgás (különösen az örömmel végzett mozgás) alapvető része az egészséges életmódnak. Ennek ellenére endometriózis esetén (különösen, ha már nagy fájdalmakkal társul) nem egyszerű feladat megtalálni azt a mozgást, ami jól is esik. Még a legkíméletesebb jóga esetén is lehetnek olyan mozdulatok, amelyek fájdalmat okoznak, ezáltal pedig inkább negatívan befolyásolják az endometriózist.

De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne mozogjunk! A testmozgás nagyon fontos a normál immunműködés, a gyulladások kordában tartása, az anyagcsere, és a megfelelő fizikai állapot fenttartásának szempontjából.

Endometriózis esetén figyeljünk a testünk jelzéseire, és mindenképpen keressünk fel mozgásterapeuta szakembert! A jóga nagyon hasznos lehet, de semmiképpen sem otthon önmagunk vágjunk bele az internetről, hanem jógaoktató segítségével sajátítsuk el a számunkra megfelelő mozdulatsorokat.

Anatur Tipp! Ma már itthon is elérhető olyan gyógytorna terápia, melyet kifejezetten endometrizós esetére fejlesztettek ki!

Endometriózis és mozgás

A legjobb természetes tápanyagok endometriózis ellen

1. Hormonrendező tápanyagok 

Ide tartoznak olyan vitaminjellegű vegyületek, mint a mio-inozitol (inzulinrezisztencia, PCOS, hormonális elhízás és cukorbetegség esetén is alaptápanyag), adaptogén gyógynövények, mint pl. a maca, és olyan vitaminok, nyomelemek, mint a D-vitamin, a szelén, a cink.

Mutatunk egy olyan komplex italport, mely ezeket a tápanyagokat a legjobban hasznosuló formulában tartalmazza, a legideálisabb mennyiségben.  >>> 

Természetes hormonrendező tápanyagok

2. Omega-6 zsírsav

Bizony, nem minden Omega-6 rossz! A gamma-linolénsav (GLA) képes csökkenteni a gyulladást és a görcsöket endometriózisban azáltal, hogy befolyásolja a termelődő eikozanoidokat (jeltovábbító molekulák), különösen a prosztaglandinokat és a leukotriéneket. (15)     

Ez lényeges tulajdonság, ugyanis az endometriózisos nők makrofágjai (az immunsejtek, amik a rendellenes szövetburjánzáshoz gyűlnek) szignifikánsan több prosztaglandint (PGE2 és PGF2α) bocsátanak ki (16). Sőt, további olyan prosztagladinok termelése is nagyobb mértékű, mint az egészséges nők esetében, melyek patogénként (kórokozó) tekinthetőek az endometriózisban (17), továbbá a kismedencei fájdalomért és a fokozott lokális ösztrogén termelődésért (18) is felelősek.

A ligetszépe olaj nagy mennyiségben tartalmaz gamma-linolénsavat. Nézz meg egy olyan kapszulát, melyben a gamma-linolénsav standardizált mennyiségben van jelen. >>> 

3. Magnézium

A magnézium több szempontól is fontos endometriózis alatt. Az endometriózisban szenvedő nők gyakran magnézium hiányosak az ösztrogén dominancia miatt. Tovább ront a helyzeten, hogy a menstruáció alatt a nők magnéziumszintje akár 50 százalékkal is csökkenhet. A magnézium segít csökkenteni a görcsöket is, így segíthet minimalizálni az endometriózis fájdalmát.

A  magnézium kritikus fontosságú a máj II. fázisú méregtelenítésében (a folát  és az antioxidáns glutation mellett) (19). E folyamat során az ösztrogén metabolitjai vízoldhatóvá válnak, így a vizelettel vagy a széklettel ürülhetnek ki a szervezetből. Magnéziumhiány esetén a máj kevésbé lesz képes befejezni a II. fázisú méregtelenítést, ami hozzájárulhat az ösztrogén dominancia kialakulásához, súlyosbodásához.

Fontos, hogy könnyen felszívódó és jól hasznosuló, szerves kötésű magnézium formát válasszunk, mint amilyen pl. világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát. >>> 

Magnézium

4. Máriatövis

A máj detox tevékenységét és regenerálódását serkentő máriatövist úgy is nevezhetném, hogy az „ösztrogénfelesleg zabáló”! Az endometriózis szigetek növekedése is csökkenthető, gátolható megfelelő máriatövis kiegészítéssel, de jelentős szerepe van a fentebb említett méreganyag terhelés ellensúlyozásában is. (20)

Ez a máriatövis kivonat nemcsak a fő hatóanyagra (szilimarinra) standardizált (210 mg tablettánként), hanem egy lipotróp vegyülettel, kolinnal is dúsított. >>> 

5. Omega-3 zsírsav

Klinikai vizsgálatok is rávilágítottak, hogy az endometriózissal küzdő nők kevesebb omega-3 zsírsavat fogyasztanak.(21) A megfelelő Omega-3 bevitellel a túlzott, káros Omega-6 terhelés ellen is dolgozunk, továbbá csökkenthetőek a gyulladások, enyhíthetőek az ízületi és izomfájdalmak, valamint az omega-zsírsavak a hormontermelés szabályozásában is részt vesznek. Állatkísérletekben már az is bizonyított, hogy az Omega-3 kiegészítéssel a már kialakult endometriózis szigetek regressziója is elérhető. (22)  

Ez a vadvízi halolaj kapszula a hatásért felelős zsírsavakat (EPA és DHA) kiemelkedően magas mennyiségben és triglicerid formában tartalmazza. >>> 

Omega-3 zsírsav

6. Pre- és probiotikumok

A bélrendszer és a reproduktív traktus (a méh is ide tartozik) mikrobiomjának  (flórájának) egyensúlyhiánya megzavarja a normál immunműködést.  Ez az immunrendszer éberségének romlásához, a gyulladáskeltő (proinflammatorikus) citokinek emelkedéséhez vezethet, ami pedig hozzájárulhat az endometriózis kialakulásához. (23)

Már a megelőzésben is, de a terápiában mindenképpen szerepelnie kell a bélflóra támogatásának. Fogyasszunk minél több probiotikus ételt, és egészítsük ki étrendünket szinbiotikummal (pre- és probiotikum), prebiotikus rostokkal. Ez nemcsak az endometriózis esetén előforduló székrekedéssel vagy puffadással kapcsolatban előnyös, hanem hosszú távon az immunrendszert is támogatja a gyulladások helyes kezelésében. Sőt, az olyan hormonális egyensúlyvesztést is indukáló gyulladásos bélrendszeri betegségek esetén is jótékony, mint a szivárgó bél szindróma, az IBS vagy a CROHN betegség.

Nagyon sokat segít az emésztőrendszerrel kapcsolatban az is, ha heti egy nap böjtöt tartunk.

Nézz meg egy olyan élőflórás készítményt, ami a napi adagban 120 milliárd CFU élőflórát (!), 12 féle baktériumtörzset (Lactobacillusok/Bifidobaktériumok) és galaktomannán típusú, fermentált PHGG rostot tartalmaz. >>> 

7. Pycnogenol (tömjén)

Az endometriózissal összefüggést mutató gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás és az immunrendszer-támogatás területen a Pycnogenollal végzett kísérletek meglepően jó eredményt hoztak. A Pycnogenolos kezelés lassan, de folyamatosan csökkentette az endometriózis tüneteit, és arra jutottak, hogy még bizonyos hormon-kezelések alternatívájaként is szolgálhat (24).

Pycnogenol (tömjén)

Cselekvési terv endometriózis esetén

Az étrend-kiegészítők önmagukban még természetesen nem jelentenek megoldást az endometriózisra. Ahogyan fentebb is írtuk, nem hanyagolható el az életmódváltás, és mindig megkerülhetetlen az orvossal történő szoros együttműködés.

Az életmódba beillesztve azonban az étrend-kiegészítők hozzájárulhatnak az endometriózissal járó tünetek csökkentéséhez, és a hormonális egyensúly visszaszerzéséhez.  Azonban, habár kombinálhatjuk egymással őket nyugodtan, törekedjünk arra, hogy az összes étrend-kiegészítőt ne egyszerre szedjük, hanem változatosan és kúraszerűen adagoljuk őket étrendünkhöz.

Ehhez találsz itt egy lehetséges adagolási javaslatot:

 • Reggeli közben 1 kapszula Megabiotikum.
 • Reggeli-ebéd és vacsora közben 1-1 kapszula Ligetszépe olaj.
 • Napi 3,37 g Női egyensúly por (4 púpozott adagolókanálnak megfelelő mennyiség), a nap bármely szakában, 1 dl vízzel elfogyasztva (ízlés szerint több vízzel).

60-120 napos kúra után jönnek a következő tápanyagok.

Összegzés

Az endometriózis egy egyre gyakrabban előforduló nőgyógyászati rendellenesség, mely kialakulásában genetikai, életmódbeli, környezeti és lelki tényezők is szerepet játszanak. Tünetei egyénenként különbözőek lehetnek, egy valami azonban megegyezik: az endometriózis megnehezíti a mindennapokat. Minél hamarabb kerül diagnosztizálásra, annál hamarabb tudunk tenni ellene.

Habár az orvossal történő konzultáció, és szükség esetén az orvosi kezelés nem kerülhető meg endometriózis során, de életmódváltással és természetes módszerekkel mi magunk is sokat tehetünk a kellemetlen tünetek csökkentése érdekében. Komplexen kell kezelnünk az étrendet, melyet célzott kiegészítőkkel dúsíthatunk (ezeket lejjebb fel is soroltuk), a mozgást és a környezeti ártalmak ellensúlyozását. Végül pedig nem felejtkezhetünk el lelki egészségünk visszaszerzéséről sem!

Mielőbbi jobbulást kívánok!

Nézz körül a webáruházunkban
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.