Asztaxantin

Az asztaxantin egy nem túl ismert karotinoid, melyről sokan ma úgy tartják, hogy a legtöbb kedvező tulajdonsággal rendelkező antioxidáns, amit a természet megalkotott. Az asztaxantin nyújtotta előnyöket szinte lehetetlen egyetlen cikkben felsorolni: UV-védelem, a szem és a szív egészségének megőrzése, szellemi és fizikai teljesítményfokozás...

Az egyik olyan tápanyag, amit mindenkinek hasznos szedni. Antioxidáns ereje 550-szer nagyobb, mint az E-vitaminnak, és 6.000-szer nagyobb, mint a C-vitaminnak!

A természetben mikroalgákban, egyes gombafajokban, lazacban, pisztrángban, krill-ben, garnélában és rákban található meg. Sok állatnak ez a vegyület adja a piros színét (pl. krill, homár, flamingó, lazachús), mivel asztaxantinnal teli algákat fogyasztanak.

A Krill asztaxantin-t tartalmazó fitoplanktonokkal táplálkozik, ami az emberek számára egy erős antioxidáns. A Krill olaj természetes asztaxantin forrás.

Mitől olyan egyedülálló az asztaxantin?

Az asztaxantin egy karotinoid, a béta-karotin, lutein és a kantaxantin rokona, de különleges felépítéssel rendelkezik, melyek néhány egyedülálló hatásmechanizmust tesznek lehetővé. Például a legtöbb antioxidáns kimerül azután, hogy a szabad elektronját leadja. Ám az asztaxantinban egy jókora többlet van, ami lehetővé teszi, hogy tovább maradjon aktív – legalább egy nagyságrenddel tovább, mint a legtöbb antioxidáns. A szabad elektronjait szétosztva semlegesíti a szabad gyököket, majd az energiatöbbletet hőként elvezeti. Ám ő maga közben érintetlen marad – nem bontja le semmilyen vegyi reakció, szemben a legtöbb antioxidánssal.

Az asztaxantinnak két poláris vége van, amik hidrofilek (vízkedvelők) és egy hosszú törzse, ami pedig hidrofób (víztaszító). Ezáltal képes a sejthártya kitágítására és az antioxidáns hatás kifejtésére magában a sejthártyában. Ez egy nagyon fontos tulajdonság.

Az asztaxantin ezen kívül legalább öt különböző gyulladásos jelátviteli útvonalra van hatással, és segít a rendszeren belüli egyensúly fenntartásában. Egy másik lényeges eltérés a legtöbb antioxidánstól, hogy hány szabad gyök egyidejű kezelésére képes. A legtöbb antioxidáns, pl. a C- vagy az E-vitamin jellemzően egyszerre egy szabad gyököt tud kezelni. Ám az asztaxantin egyszerre több szabad gyököt is képes semlegesíteni – egyes esetekben akár egyszerre 19-et is. Ezt úgy éri el, hogy a molekula körül egy elektronfelhőt hoz létre. Amikor a szabad gyök megpróbál az asztaxantin-molekulától elektront ellopni, egyszerűen egészben bekerül ebbe az elektronfelhőbe és semlegesítődik.

Ez a figyelemre méltó antioxidáns a vér-agy gáton és a vér-retina gáton is képes áthatolni, így az agynak és a szemnek is képes közvetlenül antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet biztosítani.

Az asztaxantin egy olyan karotinoid antioxidáns, amit napozóvitaminokban, bőrvédő, melanóma ellenes termékekben is megtalálsz.

Egyenesen azokba az izmokba és szövetekbe, ahol szükség van rá!

És ez még nem minden: a legtöbb antioxidánssal szemben ugyanis az asztaxantin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy a zsírmolekulákon keresztül egyenesen a szervezet azon szerveibe jut be, ahol a legnagyobb szükség lehet rá, mint pl. a retinába, agyba, mellbe, prosztatába és vázizmokba.

Tudod mitől rózsaszín a lazachús? Az asztaxantintól. Most találd ki, miből nyeri a lazac azt a már-már természetfelettinek tűnő képességet, hogy egy vízesésen az árral szemben felugráljon? Természetesen az asztaxantin. Enélkül a lazacok csak átlagosan teljesítenek, a túlélési arányuk kevesebb, mint 1 az 5-ből (ezt a lazacfarmokon mesterségesen táplált egyedekkel való összehasonlításból tudjuk). Az asztaxantin teszi őket a vízi világ bajnokaivá és ad nekik olyan kitartást és izomerőt, amely mellett (arányosítva) eltörpül a világ legjobb sportolóinak teljesítménye is.

Látni lehet, hogy az asztaxantin pont ott előzi meg az oxidációt, ahol erre a legnagyobb szükség van: a terhelésnek kitett izmokban és egyéb szövetekben, Biztos feltűnt, hogy gyorsabban lélegzel edzés közben. Ezzel több oxigént pumpálsz a testedbe, a több oxigén pedig több oxidációt jelent. Ezért minél többet sportolsz, annál inkább szükséged van erős antioxidánsokra, mint pl. az asztaxantin. Ez a magyarázat arra is, hogy egyes sportolók, akik keményen eddzenek, miért öregszenek mindenkinél gyorsabban. Antioxidánsok nélkül edzeni olyan, mintha örgedésgyorsító kurzusra iratkoznál be!

Az asztaxantinnak ez a tulajdonsága, hogy egyenesen az izmokba kerül, alkalmassá teszi, hogy az izmokat megvédje nagyon sokféle károsodástól. Egy rhabdomyolysis nevű súlyos izomproblémával küzdő lónak napi 30 mg asztaxantint adtak, mire az néhány hét leforgása alatt teljesen meggyógyult és újra képes volt vágtázni.

Az asztaxantint egyébként sokféleképpen felhasználják állatok egészségének a javítására. Állatkísérletek kimutatták, hogy:

 • Nagymértékben meghosszabbítja a lazacok és csirkék élettartamát
 • A lazacok ikratermelését megdöbbentő mértékben, háromszorosára növeli
 • Jelentősen csökkenti csirkéknél a szalmonellafertőzés előfordulását
 • Az immunellenállás fokozásával minden vizsgált állatnál csökkentette a különböző fertőzések súlyosságát
 • A farmon nevelt lazacok növekedését a hatszorosára emelte! (Lehetetlennek tűnik, de igaz…)

Úgy tűnik, hogy azok az állatok, akik kis mennyiségű asztaxantint kaptak az étrendjükhöz, fenomenális egészségjavuláson mentek keresztül. Minden egyes állatfaj, amely asztaxantint kapott, tovább él, gyorsabban nő, termékenyebb, és sokkal erősebb immunrendszerű. Neked is jól jönnének ezek a hatások, nem?

A fitoplankton asztaxantin-t tartalmaz, ami az emberek számára egy erős antioxidáns, és amitől a krill elnyeri jellegzetes vöröses-narancssárga színét.

A vizsgálatok szerint ez az egyik legbiztonságosabb antioxidáns.

Ha az esetleges káros mellékhatások érdekelnének, jó hírünk van. Szemben a legtöbb antioxidánssal (főleg a mesterséges karotinoidokkal) az asztaxantin nem képes oxidáló vegyületté alakulni, még magas mennyiségeknél sem. Ennek fő oka a fent említett molekulaszerkezete. Az asztaxantint szedő alanyoknál nem találtak semmilyen kedvezőtlen reakciót vagy káros hatást. Az esetleges mérgező hatások vizsgálatát még 50-75 mg napi adaggal is elvégezték, és semmit sem találtak.
Esetleg előfordulhat, hogy enyhe elszíneződést okoz a bőrön, kiugróan nagy adagolás esetén. A legtöbb tanulmány szerint azonban ez az elszíneződés kozmetikailag előnyösként értékelhető, és egészséges napbarnított színt kölcsönöz – szemben azzal a kissé fura narancsos elszíneződéssel, amit pl. a túl sok sárgarépa fogyasztása okoz. Az elmúlt öt évben legalább 15 különböző japán tanulmány is igazolta az asztaxantin kedvező hatását a bőrre (ráncok, hidratáltság stb.). Akik asztaxantint szednek, egyszerre jobban néznek ki. És ez belülről jövő szépség!

Hogyan javít az asztaxantin az egészségeden?

Az asztaxantint gyakran emlegetik a világ legerősebb antioxidánsaként. Az alfa-liponsavhoz hasonlóan a test minden egyes sejtjébe képes bejutni és legyőzni a szabad gyököket, amik egyébként kárt okoznának a sejtben. Az agyba bejutva az egész idegrendszert védi. A szem is képes felvenni, így javítja a látást.

Az asztaxantin védi a szemek egészségét, erősíti a látást.

Ezután lássuk, mik az asztaxantin nyújtotta előnyök, amikről mindenkinek tudnia kellene.

 1. Segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt. Jelentős bizonyíték áll rendelkezésre, hogy egyes idegrendszeri leépüléssel járó betegségeket (pl. Alzheimer-kór, Parkinson, Huntington-szindróma) legalább részben az idegrendszert érő oxidatív károsodás okoz. Az asztaxantinnal végzett tanulmányok kimutatták, hogy a vér-agy gáton áthatolva képes az antioxidáns tulajdonságainak kiterjesztésére. Embereken még nem sok klinikai kutatás született ezen a területen, de az elméleti háttér ígéretes és a preklinikai kutatások is pozitívak. Ez egyértelműen az egyik legfontosabb asztaxantin nyújtotta előny, amire érdemes odafigyelni.

 2. Védi a szemet. Egy 2002-es rendszeresen képernyőt használó alanyokkal végzett tanulmány az asztaxantin hatásait vizsgálta a szem elfáradására. Azok, akik napi 5 mg-ot szedtek, jelentősen jobb látásfunkciót mutattak, mint a placebót kapók, akiknek a látása nem változott. Egy másik tanulmány, ami egészséges, 40 feletti alanyokkal készült, az mutatta ki, hogy 28 nap elteltével a távollátási képesség óriási mértékben növekedett, az ideális dózis pedig valahol 4 mg és 12 mg között volt. Ezek a bizonyítékok nem csak arra mutatnak rá, hogy az asztaxantin csökkenti a szemeket érő terhelés hatását, hanem arra is, hogy javítja a látást.

 3. Természetes napvédőként viselkedik, így megelőzi a bőr károsodását. Számos klinikai kutatás bizonyítja, hogy az asztaxantin mérsékli a bőr UV-sugarak okozta kipirulását. A kutatások szerint a védőhatás oka az asztaxantin gyulladáscsökkentő tulajdonságinak és a melanintermelésnek a kombinációjában rejlik. Az asztaxantin megvédi a bőrt az UV-sugaraktól, csökkenti a bőr regenerálásához szükséges időt, illetve az egyik tanulmány szerint az alanyok bőrének külső megjelenését is javította – eltűntette a ráncokat és növelte a bőr hidratáltságát.

 4. Használható gyomorfekély kezelésére és megelőzésére. A fájdalmas gyomorfekély kialakulásának egyik fő oka a gyomor szöveteinek alacsony antioxidáns-szintje. Az elmúlt évtizedben több svéd, dán, japán és koreai kutatócsoport vizsgálta az asztaxantin kedvező hatásait a gyomorfekélyre. Az eredmények szerint az asztaxantin tartalmú algasejt-kivonatok csökkentették a gyulladást és a baktériummennyiséget, lenyugtatták a fekély okozta fájdalmat, míg végül a fekély eltűnt.

 5. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Manapság úgy tűnhet, hogy mindenfélét összefüggésbe hoznak a szívbetegségek kockázatával, de az asztaxantin feltűnése nem meglepő ebben a szerepben. A gyulladás egy jelentős oka a szív-érrendszeri betegségeknek, így nem csoda, hogy a legerősebb gyulladáscsökkentő tápanyag képes csökkenteni azok kockázatát. Egy tanulmányban a tesztalanyoknak asztaxantint adtak, majd futópadon edzést végeztettek velük. Az eredmények szerint az asztaxantin javította a keringésük ellenállóképességét, ugyanis letompította a szívben az erőfeszítés miatt megnövekedett biokémiai markerek növekedését.

 6. Megelőzi a korai öregedést. A sejtek energiaellátásáért felelős mitokondriumokban több olyan oxidatív láncreakció is zajlik, ami nagy mennyiségű szabad gyök keletkezéséhez vezet, amik a szövet- és sejtelhalás fő okozói. Az asztaxantin hatékonysága a mitokondriumokban zajló oxidáció semlegesítésében patkányoknál az E-vitamin százszorosa volt! Ez a hatékonyság és az asztaxantin sejthártyavédő tulajdonsága megmutatja az asztaxantin egyedülálló funkcióját a sejtek egészségének megőrzésében, ami azt jelenti, hogy valódi lehetőségeket rejt a korai öregedés megelőzésének területén.

 7. Segíthet a rák legyőzésében. Azt mondják a megelőzés jobb, mint az orvosság, és ez egyetlen területen sem olyan nyilvánvaló, mint a rákkal kapcsolatban – ugyanis a rendelkezésre álló terápiák nagyrészt káros sejtmérgek alkalmazását jelentik. Komoly tudományos alapja van annak a 2005-ben megjelent tanulmánynak, ami az asztaxantinnak a rákmegelőzésben betöltött potenciális szerepéről szól. A tanulmány szerint az asztaxantin jelentős mértékben fokozta az ún. gap-junction típusú sejtközötti kommunikációt, ami a rosszindulatú daganatnövekedés gátlásához vezetett (laborkísérletben). Ez az ígéretes kutatás ugyan nem jelent gyógyírt a rákra, de segíthet a növekedés lelassításában annyira, hogy a rák hatékonyabban kezelhető legyen hagyományos eszközökkel, mint a műtét vagy a kemoterápia.

 8. Segíti az egészséges májfunkciót. Egy 2002-es tanulmány eredményei szerint az asztaxantin megvédi a májat az oxidatív károsodástól (itt megint az erőteljes antioxidáns tulajdonságokat láthatjuk akcióban). Mi több, 100 mg asztaxantin a májsejtekben méregtelenítő enzimek működését indította be, így javítva annak működését és eltávolítva egyes káros szennyeződéseket, baktériumokat, vírusokat és halott vörösvérsejteket.

 9. Javítja az agy és a központi idegrendszer működését. A központi idegrendszer különösen érzékeny az oxidatív károsodásra. Ezt a problémát egy erős antioxidáns, mint az asztaxantin, remekül képes kezelni. Újabb és újabb tanulmányok látnak napvilágot arról, hogy az asztaxantin képes a tanulás és memória készségeit javítani – ami különösen hasznos lehet a fokozottan veszélyeztetett csoportoknak, pl. akik genetikailag hajlamosak a vaszkuláris demenciára.

 10. Fokozza a férfiak termékenységét. Ha te vagy az ismerősi körödből valaki nehézségeket tapasztal a gyermeknemzésben terméketlenség miatt, az asztaxantin segíthet. Egy kettős vakpróbával végett, placebo-kontrollált tanulmányban férfiaknak napi 16 mg asztaxantint vagy placebót adtak. Az eredmények szerint 10-ből 5 olyan párnak sikerült teherbe esni a 3 hónapos kísérlet alatt, akik már legalább egy éve sikertelenül próbálkoznak, míg ez az arány mindössze 10-ből 1 volt a placebót kapó kontrollcsoportban. A kutatók szerint az asztaxantin a sperma minőségét javította és nem a mennyiségét, és ez volt a felelős a megnövekedett fogamzási arányért.

 11. Segíthet a cukorbetegség megelőzésében. Egy nemrég készült tanulmány szerint az asztaxantin 12 heti kezelést követően az asztaxantinnal kezelt csoport vércukorszintje alacsonyabb volt a nem kezelt csoporténál. Az eredmények arra utaltak, hogy az asztaxantin megintcsak antioxidáns kapacitásán keresztül mérsékelte a vesék oxidatív károsodását. Ez egy egészen új megközelítése lehet a cukorbetegség megelőzésének, újabb tanulmányok és kísérletek vannak előkészületben, hogy még egyértelműbb bizonyítékunk legyen, hogy ez a nagyszerű antioxidáns képes megelőzni a cukorbetegséget.

Az asztaxantin antioxidáns ereje 550-szer nagyobb, mint az E-vitaminnak, és 6.000-szer nagyobb, mint a C-vitaminnak!

Asztaxantin-tippek

 • Miután ennyiféle hihetetlen előnyét megismerted, biztos felmerült benned a kérdés, hogy hogyan tudnál az asztaxantin erejéből te is meríteni. Egy igazán jó étel nyújt belőle elegendő forrást, a vad lazac, de az se nem olcsó, se nem fenntartható, így érdemes naponta valamilyen kiegészítőt szedni, hogy megkapjuk az antioxidáns erejének teljes potenciálját.

 • Ahogy a különböző előnyökből látjuk, a természetes asztaxantin jóval kedvezőbb hatású (akár 20-szor hatékonyabb is lehet, mint a szintetikus alternatívák).

 • Mivel az asztaxantin egy zsírban oldódó karotinoid, a szervezetedben úgy tudod a keringését maximalizálni, ha egészséges zsírokkal együtt szeded be, így eljut a sejtekhez, szövetekhez, szervekhez. Milyenek az egészséges zsírok? Természetesen a növényi eredetűek: kókuszolaj, olívaolaj, avokádó, chiamag, lenmagolaj vagy még a Krillolaj is. Ha zsírral együtt szedjük be az asztaxantint, akkor hatékonyan el tud jutni a szervezetünk minden részébe, így biztos lesz belőle ott, ahol a legnagyobb szükség van rá.

  És hol van szüksége a szervezetednek zsírra? Szinte mindenütt! A szervezeted minden sejtje a sejthártyájában zsírmolekulákat tartalmaz. Vagy például, tudtad-e, hogy az agyad megdöbbentő arányban, 60 százalékban zsírból áll? Az igazság az, hogy az agy nagyrészt zsír és víz. Akkor van értelme olyan természetes antioxidánsokkal karbantartani, amik képesek áthatolni a vér-agy gáton, és megvédeni az agysejtjeidet az oxidatív károsodástól? Van bizony, éppen ezért nyújt az asztaxantin olyan utánozhatatlan előnyöket az agyad számára! És ezért mutatták ki, hogy megelőzi a demenciát és Alzheimert okozó agysejt-károsodást.

 • Azért ne értsd félre, ez nem azt jelenti, hogy pár asztaxantin kapszulától szuperhőssé változol. Az asztaxantin által nyújtott előnyök nagyon valóságosak, nincs rá szükség, hogy eltúlozzuk őket, ezért zárásképp itt van néhány tudnivaló, hogy értsd, hogy mit képes és mit nem képes megtenni neked:

  • Nem működik egyik napról a másikra. Általában kb. 30 napig kell szedni, mielőtt jelentős különbséget érzel. Egy pár napig valószínűleg semmit se fogsz érezni. A karotinoidoknak kell egy kis idő, míg elérik a szöveteidet. Amikor már érzed a hatásait, számíthatsz rá, hogy azok pár hétig még erősödni fognak. Aztán idővel beállnak egy szintre, és amíg szeded az asztaxantint, addig megmaradnak.

  • Az asztaxantin nem képes ellensúlyozni az egészségtelen szokásokat, mint a cigarettázás, a túl sok zsíros étel fogyasztása, vagy a mértéktelen cukorfogyasztás. Ne gondold, hogy az asztaxantin szedése mentség lehet az egészségtelen életmódra vagy táplálkozásra.

  • Ne ess extrém túlzásokba a sportolás területén.  Fokozatosan és odafigyelve emeld a terhelést. Jobb apránként eljutni egyre magasabb szintekre, mint megsérülni amiatt, hogy belelkesedtél és túl messzire mentél…

  • Mindig egészséges zsírokkal vedd be az asztaxantint. Mivel zsíroldékony, erre szüksége van, hogy elérje a szervezeted összes sejtjét.

  • Ha sok olajban sült/rántott ételt eszel, akkor az asztaxantin nyújtotta antioxidáns kapacitás nagy részét lekötöd, így kevesebb marad a szervezeted támogatására. Az egészségtelen ételek gyakran durván oxidálóak, így nem ajánlott őket fogyasztani, ha mégis, érdemes lehet plusz egy kapszulát bevenni velük egy időben, hogy védje a szervezeted.

  • Az asztaxantint egyszerűen lehetetlen túladagolni. Ne feledd, hogy ez nem egy gyógyszer. Olyan anyag, ami évmilliók óta ott van a természetben. A vele végzett tanulmányok semmiféle káros hatást nem mutattak, még nevetségesen magas adagoknál sem. Ugyanakkor a szakirodalomból az látszik, hogy az általa nyújtott előnyök egy pont elérése után már nem fokozódnak, ez kb. napi 16-20 mg között van. Továbbá az alacsonyabb testsúly alacsonyabb szükséget is jelent.