A kosarad még üres.
Blog
Így készíts zakuszkát könnyen!
Kend az ősz ízét a kenyérre!
Figyelem! Ha egyszer megkóstolod, utána garantáltan újra fogod majd készíteni!
A zakuszka, ez a kenyérre kenhető növényi krém, eredetileg Örményországból vagy Grúziából származik, azonban Erdélyben is igen népszerű. Mi is ott ismertük meg. Nevének jelentése – előétel vagy harapnivaló- , már előre is vetíti sorsát, de akkor is finom, ha húsokhoz, vagy tésztához adjuk. Következzen egy kipróbált recept!
Hozzávalók:
- 1 kg kápia paprika
- 2 nagy padlizsán
- 30 dkg fejteni való bab (ha nincs, akkor konzerves bab)
- 5 nagyobb gombafej (én csiperkét használtam, de lehet rókagomba, vargánya, laska is)
- 5 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl paradicsompüré
- olaj
- só, bors, paprika (akár erős is), babérlevél
Elkészítés:
- A paprikákat és a padlizsánokat megmossuk. A padlizsánokat villával megszurkáljuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben elkezdjük sütni. Kb. másfél óra alatt puhára sülnek (ezt látni is fogjuk, hiszen összeesnek). Sütés közben ne felejtsük el forgatni őket.
- Amíg a paprikánk és a padlizsánunk sül, addig a hagymát megpucoljuk, négy részre vágjuk, és aprítógépben/rozsdamentes acél darálóban/turmixgépben összeaprítjuk.
- A babot kifejtjük, a gombát megpucoljuk, majd kevés vízzel felöntve, egy csipet sóval, megpároljuk őket. (Ha konzervbabot veszünk, akkor a babot értelemszerűen nem kell párolni.)
- Ha a paprikák megsültek, besózzuk őket, és hagyjuk állni. A megsült padlizsánoknak a belsejét kikaparjuk, és ugyancsak hagyjuk állni.
- Ha a gomba és a bab megfőtt, összeaprítjuk őket (teljesen pépesre vagy hagyhatunk benne nagyobb darabokat is).
- A padlizsánról leöntjük a levet, a paprikának kiszedjük a magját, és óvatosan lehúzzuk a héját. Ha ezzel megvagyunk, mehetnek is a darálóba.
- Olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a padlizsánt, a paprikát, a gombát és a babot, felöntjük paradicsomlével, adunk hozzá fokhagymát, babérlevelet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Kevergetés mellett, ügyeljünk rá, mert a paradicsomszósz miatt könnyen leég, készre főzzük. (Ha az olaj már feljött a tetejére, akkor biztosak lehetünk benne, hogy készen vagyunk.)
Jó étvággyal elfogyasztjuk!
Nézz körül a webáruházunkban
Prémium Parajdi só (Székely só), Natur Tanya®. Sütéshez-főzéshez, ivó- és fürdőkúrákhoz. 1kg
805 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 805 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés
Regisztráció