Főmenü Termékeink
Blog

Így készíts zakuszkát könnyen!

Címkék: Receptek
Szerkesztő: Somogyi Rita

Kend az ősz ízét a kenyérre!

Figyelem! Ha egyszer megkóstolod, utána garantáltan újra fogod majd készíteni!

A zakuszka, ez a kenyérre kenhető növényi krém, eredetileg Örményországból vagy Grúziából származik, azonban Erdélyben is igen népszerű. Mi is ott ismertük meg.  Nevének jelentése – előétel vagy harapnivaló- , már előre is vetíti sorsát, de akkor is finom, ha húsokhoz, vagy tésztához adjuk. Következzen egy kipróbált recept!

zakuszka-recept.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia paprika
  • 2 nagy padlizsán
  • 30 dkg fejteni való bab (ha nincs, akkor konzerves bab)
  • 5 nagyobb gombafej (én csiperkét használtam, de lehet rókagomba, vargánya, laska is)
  • 5 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl paradicsompüré
  • olaj
  • só, bors, paprika (akár erős is), babérlevél
zacusca-elkeszitese.jpg

Elkészítés:

  1. A paprikákat és a padlizsánokat megmossuk. A padlizsánokat villával megszurkáljuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben elkezdjük sütni. Kb. másfél  óra alatt puhára sülnek (ezt látni is fogjuk, hiszen összeesnek). Sütés közben ne felejtsük el forgatni őket.

  2. Amíg a paprikánk és a padlizsánunk sül, addig a hagymát megpucoljuk, négy részre vágjuk, és aprítógépben/rozsdamentes acél darálóban/turmixgépben összeaprítjuk.

  3. A babot kifejtjük, a gombát megpucoljuk, majd kevés vízzel felöntve, egy csipet sóval, megpároljuk őket. (Ha konzervbabot veszünk, akkor a babot értelemszerűen nem kell párolni.)

  4. Ha a paprikák megsültek, besózzuk őket, és hagyjuk állni. A megsült padlizsánoknak a belsejét kikaparjuk, és ugyancsak hagyjuk állni.

  5. Ha a gomba és a bab megfőtt, összeaprítjuk őket (teljesen pépesre vagy hagyhatunk benne nagyobb darabokat is).

  6. A padlizsánról leöntjük a levet, a paprikának kiszedjük a magját, és óvatosan lehúzzuk a héját. Ha ezzel megvagyunk, mehetnek is a darálóba.

  7. Olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a padlizsánt, a paprikát, a gombát és a babot, felöntjük paradicsomlével, adunk hozzá fokhagymát, babérlevelet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Kevergetés mellett, ügyeljünk rá, mert a paradicsomszósz miatt könnyen leég, készre főzzük. (Ha az olaj már feljött a tetejére, akkor biztosak lehetünk benne, hogy készen vagyunk.)

Jó étvággyal elfogyasztjuk!

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.