Főmenü Termékeink
Blog

Így készíts tökéletes kovászos uborkát

Címkék: Receptek
Szerkesztő: Somogyi Rita

Az erjesztés, ami begerjeszt!  

Kérem szépen, kijelenthetem, hogy fermentálás dili van. Igazi erjesztés forradalmat élünk, igen, a kovászolás reneszánszt.  És ennek én nagyon örülök. Mondjuk nálunk otthon mindig is fermentálás dili volt, mi nem felejtettük el soha ezt a rém egyszerű eljárást. Ennek oka egész egyértelmű, azért nem, mert fermentálással nagyon finom ételeket lehet készíteni, amik ráadásul még nagyon egészségesek is.

Erjesztett élelmiszerek

Csupán érdekességként, hogy nem csupán uborkát lehet kovászolni, vagy fermentálni, a fenti képen például pont egy kovászolt vegyes elrakásának az előkészületeit látjátok. Ezek voltak éppen a veteményesben, és mivel a görögdinnye héja is kitűnő alapanyag hozzá, és pont ettünk is előtte, így ezekből az alapanyagokból készítettem.

kovaszos-uborka-a1.jpg

De mi is az a fermentálás?

A lactobacilli (egy probiotikum) elburjánzása az erjesztett zöldségekben megnöveli az emészthetőségüket és a vitaminszintjüket. Ezek a jótékony organizmusok számos segítséget nyújtó enzimet termelnek, továbbá antibiotikus és antikarcinogén (rákellenes) anyagokat. A fő melléktermék, a tejsav, nemcsak tökéletes állapotában tartósítja a zöldségeket és a gyümölcsöket, de elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását, növekedését is.

Koviubi? Rémlik? Ugyeugye! És milyen finom is az?

kovaszos-uborka-ab.jpg

Jól behűtve, nem is tudok elképzelni nélküle egy jó lábszár pörköltet. De a reggeli szalonnás tojásom készítése közben is sokszor született már meg az ötlet, ha nem volt éppen otthon, hogy csinálni kellene egy adagot.  

De önmagában is jó falat, főleg ha nem voltál eddig tízóraizós. Bedobsz egy kis dobozba két darabot, és meg is van a tökéletes tízórai.

Kovászos uborka az egészségedért

Könnyen emészthető, tuningolja a bélflórádat, ezáltal az immunrendszeredet, és laktat is. Ha jó kaprosan raktad el akkor meg még a cukrod sem fog rosszalkodni, hogy fél óra múlva megint éhes legyél.

Sőt megígérem, hogy ha kedden este rászánsz kemény fél órát az elkészítésére, szombaton már biztosan a saját kezeddel készített, igazi házi csemegével eheted a reggeli tükörtojást, de a tonhal saláta is világbajnok lesz, ha ezt kockázod rá.

kovaszos-uborka-c3.jpg

Kovászos uborka előkészületek  

Nos, éppen annyi előkészületet igényel az elkészítése, hogy kedden munkába menet állj meg a piacon nekem éppen ez a preferált. Vagy hazafelé menet ugorj be egy boltba vagy zöldségeshez.

Uborkaszezon nyáron van, úgyhogy ilyenkor egy valamirevaló zöldségesnél fogsz kovászolni való uborkát találni. Attól a zöldségestől pedig, ahol nincs ilyenkor uborka, na attól szerintem mást se vegyél, de ez lehet csak az én álláspontom.

Bevásárlólista

Csupán pár dolgot kell venned (persze csak akkor, ha nincsenek otthon):

  1. uborka (tudod a rücskösebb a jó, aminek kicsit sárgák a csücskei, ne kígyóubit vegyél, lehet abból is, de valahogy nem az igazi koviubi feeling. Ha mégis kígyóubiból csinálod, akkor lehetőleg véknyabbakat válogass) fontos, hogy hibátlan ubikat vegyél amik jó kemények, esetleg még szúrós a héjuk.

  2. kapor (1-2 csokor, szép élénkzöld, illatos legyen-> ez is nagyon egészséges és a kovászolás után sem kell majd kidobni, isteni finom és nagyon sok finomsághoz fel lehet még majd használni)

  3.   fokhagyma (4-5 gerezd, de vegyél többet, nagyon egészséges, ha van otthon majd erről
      mesélek, ezerféle módon tud segíteni)

  4.    burgonya (2-3 szem, mert bizony sokkal jobb kovászanyag a kenyérnél)

  5.    szemes fekete bors (2ek/5literes üveg)

  6.    (1ek/1liter víz)
kovaszos-uborka-d3.jpg

Befőttes üveg és uborka méret  

Az uborka mennyisége függ a befőttes üveged nagyságától. Ha nincs otthon üres, akkor nyugodtan öntsd ki a gyári csemege uborkát, úgyis tele van mindenféle mesterséges konzerv cuccal. Ugyanakkor érdemes beszerezni egy 5 literes üveget, mert sűrűn fogod készíteni, és ugye az üveget többször is használhatod.

Egy 5 literes üvegbe kb. 2-3 kiló uborka fér (ez persze függ az uborkák méretétől), lehetőleg válogass hasonló méretűeket az egyenesebb formából. A nagyobbak gyorsabban fognak puhulni, a kisebbek pedig tovább is igazi herrsenősek maradnak. Tudjátok olyan harapnivalók. Ki hogy szereti, a 10 centi körüli méret általánosan elfogadott, de majd kitapasztalod. Éppen milyenből kapsz szép egészségeseket. Én a kicsit kisebbekből szeretem.

uborka-kovasz.jpg

Kezdés

Az üveget jól mosd ki forró vízzel aztán csepegtesd le, én nem szeretem konyharuhával vagy bármi mással kitörölni, mert ez már önmagában baktériumokkal szennyezheti az üveget. Kiszárad az!

Mikor nekiállsz, már odatehetsz főni vizet, 5 literes az üvegünk, de az ubik miatt nem fog ennyi víz beleférni. Kb. 3 liter vízzel számolhatsz, ezt forrald fel, majd aztán menet közben, ha kézmelegre hűlt akkor mehet bele literenként egy evőkanál só, amit persze keverj oldódásig.

Én ehhez parajdit  használok, tiszta, adalékmentes só ugyanis. Meg ezzel még pöpecebb lesz az íze. 

1. Mehet az üveg aljára egy csokor kapor, és ha nem kenyérrel, hanem krumplival kovászolod – és én ezt ajánlom inkább -, akkor az aljára mehet abból is pár szelet.

koviubi-recept.jpg

2. Aztán mehetnek bele az ubik. Ám előtte jól megmossuk, megdörzsöljük, levágjuk mind a két csücskét és az egyik oldalán hosszában bevágunk kb. a feléig, kétszer is, egymásra merőlegesen. Tulajdonképpen egy keresztet vágunk bele.

koviubi-keszitese.jpg

3.Állítva, a keresztben vágott felével felfelé szépen körbepakoljuk velük az üveget. Két sor közé és a tetejére is menjen még friss kapor, meg a hámozott fokhagyma gerezdek. Ebből kb. 4-5 szem elég.

kovaszos-uborka-keszitese.jpg

4. Ezután lefeded az üveg száját egy szelet szárított kenyérrel (mi gézbe szoktuk csomagolni és úgy tesszük a tetejére), gluténosok ezt a műveletet nyugodtan kihagyhatják, és helyettesíthetik a fedő kenyeret is pár szelet krumplival.

5. Na kérem ezután már csak le kell fedni az üveget egy kistányérral.  És kitenni. Csak ne közvetlenül napra! Nem kell nap, legalábbis végig semmiképp sem! Meleg kell, olyan 27 °C körüli.

Minden évszakban lehet fermentálni, kovászolni

Pont ma beszéltem valakivel erről. Tulajdonképpen télen is simán lehet kovászolni, fermentálni. Bent a konyhában vagy a szobában. Csak télen nehezebb minőségi zöldséget találni hozzá. De kovászolhattok karfiolt, brokkolit, kisebb üvegekben fokhagymát, gyöngyhagymát, vagy káposztát is.

kovaszos-uborka-recept.jpg

Tudjátok mi a tuti a kovászolásban? - hogy bármilyen zöldséget kovászolhatsz, és mindegyik isteni lesz!

Mi mindent kovászolhatsz?

Mivel fájó szívvel dobok ki kukába hasznos alapanyagokat, én szoktam kovászolni cikkekre vágott vagy körszaggatóval kiszaggatott görögdinnye héjat is (lsd. az elején), zöld paradicsomot, koktél paradicsomot, de még alma és cseresznye paprikát is, sőt a zöldbab de még a cékla vagy a lilakáposzta is kiváló csemege kovászolva. És ezeken túl már csak a gasztro-fantázia szab gátat az alapanyagoknak. Igen gyümölcs felé is kacsintgathatunk.

Én csináltam már kovászolt szilvát, Isteni finom és különleges, és ha a baráti társaságot szeretnénk elkápráztatni valami különlegességgel, akkor a grillezett steak mellé, nyugodt szívvel ajánlom a kovászolt szilvát. Mert kovászolni mindent lehet, aminek van cukor tartalma. De még akár kemény tojást is.

Fermentálás, avagy a tejsavas erjesztés  

A kovászos uborkánknak tehát nem a kenyér miatt kovászos a neve. A kovászolás vagy fermentálás semmi más, mint a tejsav baktériumok munkája. Ők szépen megeszik a cukrot és ennek köszönhetően tejsav keletkezik, amitől pedig kialakul a jellegzetes savanykás íz. És miért jó ez? Mert ezzel tulajdonképpen előemésztik nekünk az ételt. Továbbá a tejsavas erjedés során vitaminok és további tápanyagok szabadulnak fel.

Egy beteg szervezet számára kifejezetten fontos lenne minél több ilyen fermentált ételt fogyasztani, hiszen a vitaminok és tápanyagok felszívódása egy ilyen táplálékból jóval hatékonyabb. És messze sem kerül a szervezetnek annyi energiába.

kovaszos-uborka-g3.jpg

Fermentált étrend-kiegészítők

Éppen ezért kezdi fénykorát élni a fermentált étrend-kiegészítők gyártása és szerencsére az alkalmazásuk is. A teljesértékű erjesztett/tenyésztett táplálékkiegészítők jóval magasabb biohasznosulással és akár 10-szer jobb felszívódással rendelkeznek.

Nézzétek csak meg! Ilyen a Natur Tanya® fermentált Hialuronsav tablettája, vagy a fermentált Papaya koncentrátum, ahol a hatóanyagok is egyfajta minőség javításon esnek át a fermentálásnak köszönhetően, sőt a hialuronsav esetén még a mikroszkópikus méret is csökken, ami lényeges kérdés a biohasznosulásnál.

Mindenkit csakis buzdítani tudok a kovászolásra/fermentálásra, próbálkozzatok, kísérletezzetek! És egyetek minél több, ilyen finom és egészséges kovászolt zöldségeket és gyümölcsöket. 

Jó étvágyat hozzájuk, egészségetekre!

Nézz körül a webáruházunkban
Szerves, fermentált növényi COQ10 (UBIKINON) DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Szerves, fermentált növényi COQ10 (UBIKINON) DUOPACK -10% kedvezménnyel

10 580 Ft
9 522 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 9 522 Ft
FERMENTÁLT HIALURONSAV - 1 millió Dalton hialuronsav és savmentes C-vitamin Natur Tanya® Akció
FERMENTÁLT HIALURONSAV DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció
Ferzym® kapszula DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Ferzym® kapszula DUOPACK -10% kedvezménnyel

7 740 Ft
6 966 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 6 966 Ft
Ferzym® ampulla DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Ferzym® ampulla DUOPACK -10% kedvezménnyel

8 272 Ft
7 445 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 7 445 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.