Hangolódj az ünnepekre 8 nagyon karácsonyi fűszerrel!
8 kihagyhatatlan fűszer a karácsonyi menüből
December elejétől kezdve már Te is karácsonyi lázban égsz? Keresed a recepteket, tervezed a karácsonyi menüt? Most összegyűjtöttük Neked a 8 legízletesebb karácsonyi fűszert, amivel nemcsak receptjeidet teheted tökéletessé, hanem egészségednek is jót tesznek, és illatossá, ünnepivé varázsolják otthonod is.
Próbáltad már őket?
Illatos Ánizs
Az ánizs hazánkban is termeszthető, gyógyhatást is tulajdonítanak neki, hiszen fokozza az étvágyat, és epepanaszok esetén is hasznos lehet. Az ánizsos aprósütemények az ünnepi délutánok kihagyhatatlan megízesítői, de ott a helye az ánizsnak az almakompótban, a puncsban és a forralt borban is.
Sőt, ha különlegesebb ízhatásra vágysz, adhatod vöröskáposztához, de a céklasaláta is isteni vele!
Koriander
A koriander erőteljes, édes aromája leginkább a narancsra és a fahéjra emlékeztet. Gyomorrontás és felfúvódás esetén hasznát vehetjük, ugyanis gátolja a baktériumok és a gombák szaporodását. A mézeskalács, a kelt tésztákból készült gyümölcskenyerek, thaiföldi ételek ízesítője.
Vanília
Tudtad, hogy az általunk ízesítésre használt vanília a Mexikóból származó kúszónövény éretlen, kiszárított gyümölcse? Az aztékok az istenek fűszereként tartották számon. Csökkenti a félelmet, a fáradtságot, de afrodiziákumként sem utolsó. A sütemények majd minden fajtájához használható. Kóstoltad már a vaníliás kiflit? Mindenképpen írd fel a karácsonyi sütis listádra!
Szegfűszeg
A szegfűszeg az örökzöld szegfűfa soha ki nem nyílott, szárított bimbója. A szegfűszegfejecske tartja magában az aromákat, ha összenyomjuk, kicsit olajos ( ha már kiszárad, akkor elveszti az értékes illóolajait.) A szegfűszeg étvágygerjesztőként hat, gyomorfekély, gyomornyálkahártya gyulladás esetén is fogyasztható. Nem hiányozhat a forralt borból, a mézeskalácsból, a mézes puszedliből és a kompótból.
Fahéj
Az örökzöld fahéjfa Srí Lankáról származik, az egykori Ceylonról. Antibakterális, gyulladásgátló hatása ismert, és kiegyensúlyozza a vércukorszintet is. Többek között sütemények, forralt bor és sült alma készítésénél használhatjuk.
Szerecsendió
A jellegzetes aromájú szerecsendió szintén egy örökzöld fa termésének a magja (sőt a fa virágját is használják fűszerként). Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, az emésztésre is serkentő hatással van. Hogy mibe kerülhet?
Karácsonykor természetesen ott a helye a mézeskalácsban, aprósüteményekben, a puncsban, de halételekhez, burgonyás ételekhez, sőt még a karfiolhoz is remekül illik!
Kardamom
Az egyszerűen csak a „fűszerek királyának” nevezett kardamom a harmadik legdrágább fűszer a világon ( a sáfrány és a vanília után).
A gyömbérfélék családjába tartozik, 2-3 méter magasra is megnő, fűszerként az éretlen termését fogyasztjuk. Erős, kámforra emlékeztető illatú, emésztést javító, gyomorerősítő tulajdonságú, és frissíti a leheletet. Skandináviában a karácsonyi sütemények és tészták alapfűszere.
Gyömbér
A gyömbér eredetileg Indiából és a Dél-Kelet Ázsiából származik, ma már igen elterjedt. A nádhoz hasonlít, fűszerként a földben lévő gyöktörzsét használjuk.
Javítja az emésztést, csökkenti a hányingert, és még a fogyókúrában is hasznát veszük. Az ayurvéda egyik kedvelt itala az arany tej, akár ezt is elkészíthetjük karácsonykor, de akkor is jól járunk, ha aprósüteményhez, kompóthoz, ázsiai ételekhez adjuk.