Ezzel a 3 tippel sikeres lesz a fogyás inzulinrezisztencia esetén!

Az egyre gyakoribb anyagcsere-probléma, az inzulinrezisztencia egyik legjellemzőbb tüneteként tartjuk számon a fogyási képtelenséget, különösen a hasi területen! Pedig a fogyás inzulinrezisztencia esetén nem lehetetlen, de az igaz, hogy komplex fellépést igényel tőlünk! Egyszerre kell változtatni az étkezéseinken, az aktivitásunkon és célzott tápanyagokra is szükségünk van. Nézzük meg, hogy melyik a 3 legfontosabb lépés ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyás inzulinrezisztencia mellett.

Ezzel a 3 tippel sikeres lesz a fogyás inzulinrezisztencia esetén!

3 megkerülhetetlen lépés, amivel sikeres lehet a fogyás inzulinrezisztencia mellett

1. Reformáld meg az étrended, kulcsfontosságúak a szénhidrátok!

A fogyás inzulinrezisztencia esetén nem lehetséges akkor, ha nincs személyre szabott étrendünk. Ennek összeállításához érdemes dietetikus segítségét kérni! Az általános ajánlás inzulinrezisztencia esetén a napi 160 gramm szénhidrátbevitel, ez azonban még önmagában nem elegendő a sikerhez.

Meg kell vizsgálnunk azt is, hogy:

  • milyen minőségű szénhidrátot fogyasztunk – kerüljük az egyszerű, finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátokat, melyek hirtelen megemelik a vércukorszintet. Helyette válasszunk teljes értékű, lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű szénhidrátot, mint pl. a bulgur, vagy a basmati rizs.
  • hány alkalomra osszuk el a szénhidrátmennyiséget – inzulinrezisztencia esetén minél többször együnk, akár napi 8 étkezés is lehetséges, természetesen ügyelve az adagokra.

Fontos! A napi szénhidrátmennyiség pontos mértéke, a napi étkezések száma egyénenként változhat. Az is előfordulhat, hogy számunkra inzulinrezisztensként az időszakos böjt lesz éppen a megfelelő (ilyenkor csak a nap egy bizonyos szakaszában eszünk, egyébként böjtölünk). Éppen ezért is javasoljuk dietetikus szakember segítségét kérni! Amíg ezt nem tudjuk megtenni, kövessük az általános ajánlást: 160 gramm alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrát, napi ötszöri étkezés. Közben, kezdjük el kitapasztalni, hogy mi a számunkra leginkább megfelelő!

Az inzulinrezisztencia étrend nem nélkülözi a prebiotikus rostokat és az Omega zsírsavakat sem. Ezek a tápanyagok segítenek az anyagcsere normál mederbe terelésében, az esetleges belső gyulladások kezelésében, és védik a szívet, az érrendszert és a májat, melyekre mind hatással van az inzulinrezisztencia.

Vannak-e tiltott ételek inzulinrezisztencia esetén? A cukorral készült ételeket és az egyszerű, finomított szénhidrátokat jobb, ha száműzzük az inzulinrezisztencia étrendből. Figyeljünk azokra a cukrokra is, amik az üdítőitalokban, ízesített müzlikben vannak. Ezeken kívül a magas glikémiás indexű ételek, pl. rizs, sós sütemény, rizspehely, tej, joghurt is tiltott ételnek számít inzulinrezisztencia esetén (utóbbiak az inzulinkiválasztást emelő tulajdonságuk miatt).

Reformáld meg az étrended, kulcsfontosságúak a szénhidrátok!

2. Kezdj el mozogni!

A személyre szabott diéta mellett a másik kritikus pont a mozgás, ami nélkülözhetetlen a fogyáshoz inzulinrezisztencia mellett. A mozgás eredményeként csökken a vércukorszint és az inzulinszint is. Főleg az aerob edzéseket érdemes előnyben részesíteni, mely mérsékelt intenzitású mozgást jelent, megfelelő pulzus tartománnyal.  Az ilyen típusú mozgás során elsősorban zsírt égetünk el. Jó példa a kocogás, tempós gyaloglás, lassabb tempójú kerékpározás, de az úszás is ide tartozhat. Mellette végezzünk súlyzós edzéseket is! Az inzulinreceptorok ugyanis az izomsejteken helyezkednek el, vagyis a több izom több inzulinreceptort, így megnövelt inzulinérzékenységet eredményez.

Kezdj el mozogni!

3. Dúsítsd az étrended célzott tápanyagokkal, mint amilyen a szerves króm!

Ha a fenti két lépés már megvan, már csak a célzott tápanyagok maradtak hátra, ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyás inzulinrezisztencia mellett. Ezek közül is kiemelkedő fontosságú a szerves króm (króm-pikolinát).

5 ok, amiért segíti a króm a fogyást inzulinrezisztencia mellett

  • bizonyítottan javítja az inzulinra adott sejtválaszt. (1
  • csökkenti a test zsírtartalmát (2) 
  • hozzájárul a normál szénhidrát és ezen keresztül a zsír anyagcsere eléréséhez
  • kiegyensúlyozza a vércukorszintet
  • csökkenti az édesség utáni vágyat, így segíti a jobb evéskontrollt

Dúsítsd étrended célzott tápanyagokkal, mint amilyen a szerves króm!

Krómból is csak szerveset! Mire figyeljünk krómválasztáskor?

A szerves krómformátumokat - mint pl. a króm-pikolinát - sokkal jobb felszívódás jellemzi a króm szervetlen formáival ellentétben. Ráadásul ez a krómfajta (a króm-pikolinát) szerepel az inzulinrezisztenciával kapcsolatos kutatásokban is

A Natur Tanya® Szerves króm tabletta a napi adagban 200 mcg szerves krómot tartalmaz. A laborban bevizsgált termék glutén-és laktózmentes igazolással is rendelkezik.

Kattints érte!  

Krómból is csak szerveset! Mire figyeljünk krómválasztáskor?

Tehát, a fogyás inzulinrezisztencia esetén nem lehetetlen, ha komplexen lépünk fel: megreformáljuk az étkezéseinket, rendszeresen mozgunk és célzott tápanyagokkal egészítjük ki az étrendünket. A króm többféleképpen is segíti a fogyást inzulinrezisztencia mellett, csak fontos, hogy szerves formátumot válasszunk belőle. A Natur Tanya® Króm tabletta napi adagjában króm-pikolinátból származó szerves krómot találsz, így ideális kiegészítő tápanyag inzulinrezisztencia esetén.