Anatur! Blog

Fiatalító enzimterápia - a szisztémás enzimek

Gyomor, Bél, Emésztés

Fiatalító enzimterápia - a szisztémás enzimek

Mit kell tudni a fiatalító szisztémás enzimekről?

A szisztémás enzimek olyan fehérjebontó (proteolitikus) enzimek (pl.: bromelain, papain, proteáz és peptidáz), melyek nem csak az emésztést segítik, hanem minden szervben és szövetben támogatják a testi funkciókat. A szisztémás enzimek természetes gyulladáscsökkentők, megeszik az elhalt szöveteket, hegeket, keloidokat, vérrögöket, cisztákat, fibrózist és az artériák lerakódásait. Ezáltal javítják a keringést, a szív és érrendszer egészségét, megtisztítják a vért, pozitívan modulálják az immunrendszer működését és segítenek a fertőzések elleni küzdelemben. A proteolitikus enzimek hiánya egyik elsődleges tényezője az idő előtti öregedésnek.

Mit csinálnak a SZISZTÉMÁS ENZIMEK?

A proteolitikus, fehérjeevő enzimek hatása

  • 3000 különböző enzimre vannak hatással
  • 25 000-30 000 enzimreakcióhoz szükségesek
  • Megeszik az elhalt szöveteket, hegeket, keloidokat, vérrögöket, cisztákat, fibrózist és az artériák lerakódásait
  • Felgyorsítják a kémiai reakciók sebességét
  • A legjobb természetes gyulladáscsökkentők
  • Tisztítják a vért
  • Javítják az immunválaszokat (Immunmodulálók)
  • Védenek a fertőzéstől
  • Támogatják a szív és érrendszer egészségét
  • Elősegítik az emésztést
  • Elősegítik a hosszú élettartamot

Tökéletes emésztés = Teljes testegészség

Az emésztés egészsége a legfontosabb minden szervrendszer egészsége szempontjából. Az emberi test 11 rendszerből áll:

  1. Szív- és érrendszer
  2. Emésztőrendszer
  3. Húgyúti rendszer
  4. Endokrin rendszer
  5. Nyirokrendszer
  6. Izomrendszer
  7. Idegrendszer
  8. Reproduktív rendszer
  9. Légzőrendszer
  10. Csontrendszer
  11. Bőrrendszer

A tökéletes emésztés támogatja mind a 11 rendszer egészségét. A tökéletes emésztéshez nélkülözhetetlen összetevők - a hasznos bélbaktériumok mellett - az emésztőenzimek, melyek közül a fehérjebontó enzimeket szisztémás enzimként tartjuk számon.

A fehérjebontó enzimek, szisztémás enzimek is

Szisztémás enzim vagy emésztőenzim?

  • Étkezések közben fogyasztva a fehérje evő enzimek emésztést segítőkként segítik az állati- és növényi eredetű fehérjék minél teljesebb emésztését.
  • Étkezések között fogyasztva a véráramban szívódnak fel, és ilyenkor szisztémás enzimként fejtik ki pozitív élettani tulajdonságaikat, az egész szervezetben.

Szisztémás enzimterápia

A szisztémás enzimek tehát annyiban különböznek az emésztőenzimektől, hogy nem csak az optimális emésztést teszik lehetővé, de biztosítják a megfelelő nyirokkeringést és véráramlást, az egészséges immunválaszokat, csökkentik a gyulladásokat és segítik a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.

Max Wolf professzor 1970-es Enzimterápia című könyvében világít rá arra, hogy az idő előtti öregedésnek és a legtöbb öregkori betegségnek az egyik kiváltó oka a különböző fehérjebontó enzimek hiánya, ami zavart okoz a fiziológiai szabályozó mechanizmusokban.

Max Wolf és kollégái azt tapasztalták pácienseiken, hogy a fehérjebontó enzimek étrendi adagolása rendkívüli gyógyításra voltak képesek emésztőrendszeri, mozgásszervi és érrendszeri betegségekben, továbbá sérülések és gyulladások gyógyulásánál. A terápiában alkalmazott például papain és bromelain enzimet, de állati hasnyálmirigyből származó enzimeket is.

Az enzimkiegészítők származhatnak állati (hasnyálmirigy, tripszin, kimotripszin), növényi (bromelain, papain) és mikrobiális (gomba vagy baktérium) forrásból. A mikrobiális és növényi enzimek stabilabbak, mint az állati eredetű enzimek, melyek savérzékenyek és gyakran még az élettani tulajdonságok kifejtése előtt szétesnek. A kiemelésre kattintva megismerhetsz egy emésztőenzim komplexet, ami 10 féle növényi és mikrobiális fermentált enzimmel támogatja a teljes test egészségét.

A szisztémás enzimek hiánya idő előtti öregedést okoz

Longevity tulajdonságok a fibrinek bontásával

Ahogy haladunk a korral úgy a szervezetünkben kisebb és nagyobb hegek jönnek létre. Ezeket a hegeket fibrózisnak hívják. A szervek a fibrózis miatt eltömődnek és folyamatosan lelassulnak (öregedési folyamat), de súlyos esetekben a hegszövet cisztás fibrózist is okozhat.

A proteolitikus szó azt jelenti, hogy "fehérjeevő". Mivel a fibrin, és a maga a fibrózis folyamata is fehérjéket takar, így a fehérjeevő enzimek nagyon jók ezek csökkentésében. Példaként említve a méhmiómák nagy tömegét fibrin alkotja, melyek zsugorításához tökéletes megoldásnak bizonyulnak a fehérjebontó enzimek.

A fehérjeevő enzimek Longevity tápanyagok

VÖRÖSVÉRSEJTEKET BORÍTÓ RAGACSOS FIBRINHÁLÓ

Amikor testünket belső vagy külső sérülés éri, a fibrin nevű ragacsos fehérjemolekulák hálóként borítják be az érintett területet. Amikor megvágjuk az ujjunkat fibrinek állítják el a vérzést, felgyorsítva a sebgyógyulást. Minden belső fájdalomnál is fibrinek aktiválódnak, hogy elvégezzék a regeneráló feladatokat.

Gyógyulást követően a fibrineket a szervezet fehérjebontó enzimek segítségével bontja le (szó szerint megemésztik a fibrineket).

Miért csökken a szervezet enzimszintje?

A szervezet betegségei vagy egyensúlyvesztése esetén, illetve a kor előrehaladtával azonban egyre kevesebb enzimmel élünk. Az elégtelen enzimtermelés gyakori tünetei közé tartozik az IBS, a hasmenés, a fáradtság, az allergia és a gázképződés.

Táplálékaink feldolgozása szintén nem ad lehetőséget enzimek bevitelére, így a fibrinek testünkben felhalmozódnak (izmok, idegek, erek), megvastagodnak, megmerevednek és letapadásokat okoznak. Az így keletkezett felesleges hegszövetek gátolják a véráramlást, az oxigénellátást, lassítják a mozgásfunkciókat, növelik az izom és ízületi fájdalmakat, továbbá krónikus gyulladást váltanak ki.

Például a tüdőben keletkezett fibrines hegszövet nehézlégzést okoz és tüdőfibrózist eredményezhet. Az erekben lévő fibrinfelesleg plakkokat és vérrögöket okoz. Összességében a fibrinfelesleg egy fő öregedési faktor, ami proteolitikus enzimek étrendi dúsításával enyhíthető.

18 panasz, amikor segítenek a szisztémás enzimek

  1. Autoimmun betegségek
  2. Allergiás tünetek
  3. Légúti megbetegedések és fertőzések
  4. Vírusok: hepatitis C, övsömör
  5. Mozgásszervi gyulladások és fájdalmak
  6. Nyílt és nehezen gyógyuló sebek, csonttörés
  7. Izomfájdalmak, izomláz és sportsérülések 
  8. Emésztőrendszeri gyulladások
  9. Ételintoleranciák visszaszorítása
  10. Hasnyálmirigy-elégtelenség
  11. Miómák, ciszták 
  12. Fibrocisztás emlőbetegség
  13. Sebgyógyulás/Heggyógyulás (keloidok, régi hegek is!)
  14. Műtét utáni felépülés, hegszövet
  15. Nyirokpangás 
  16. Magas vérnyomás, érelmeszesedés
  17. Vérrögök emésztése (trombózisok kockázatának csökkentése)
  18. Keringés javítása (Artériás plakkok tisztítása, szívvédelem) 
A proteázok olyan enzimek, amelyek lebontják a fehérjéket.

Immunrendszer és szisztémás enzimek

A felesleges fibrin megemésztése segíti az immunrendszer hatékonyabb működését is. Például a felesleges fibrin eltávolítása a fehérvérsejtek receptorairól lehetővé teszi számukra, hogy teljes kapacitással működjenek.

A patogén baktériumok és paraziták fehérjékből épülnek fel, a vírusokat fehérjék veszik körül, illetve a gombafélék, mint pl. a Candida tartalmaznak egy kitin héjjal körbevett fehérjemagot.

Összességében, ami beteggé tesz minket az vagy egy fehérje, vagy valami, amit egy fehérje véd, így ezen fehérjék megtámadása és megemésztése az egyik kulcs ezen behatolók eltávolításához.

Ennek fényében, ha valakinek gyenge az immunrendszere és sok vírusos és bakteriális fertőzést kap, akkor valószínűleg hiánya van a proteáz enzimekből.

Érdekesség:

  • A rákos sejteket is vastag fibrin réteg borítja, ha ezek lebomlanak a fehérvérsejtek akcióba tudnak lendülni. Jelenleg is folynak kutatások olyan koncentrált fehérjebontó enzimkeverékekkel, melyek injekció formájában bizonyos ráktípusok esetén hatékony kiegészítő kezelést jelenthetnek.
  • A sztrókot és a szívrohamok nagyrészét okozó vérrögök ugyanebből a fehérjéből épülnek fel.

Autoimmun betegségek és szisztémás enzimek

Immunrendszerünk antitesteket (fehérjéket) termel védekezésként olyan idegen anyagokkal (antigénekkel) szemben, mint a vegyszerek, baktériumok, gombák, vírusok, paraziták, pollenek.

Antitestek jönnek létre akkor is, ha az emésztőrendszer károsodásának következtében nem tudjuk tökéletesen megemészteni a búza, a tejtermékek és a glutén fehérjéket. Ez áteresztővé teszi a bélfalat és a nagy molekulájú fehérjék keringeni kezdenek a vérben. Erre az immunrendszer úgy reagál, mintha betolakodók lennének és antitestek termelődnek. Minden antitest egyedi, és egy adott antigén ellen védi a szervezetet. Amikor az antitest egy antigénhez kötődik ún. immunkomplex képződik.

Ezek az antitesthez kapcsolódó antigénekből (IgG,IgM,IgA) álló immunkomplexek az immunválasz normális részei, ugyanakkor túlzott mennyiségben való előfordulásuk számos autoimmun betegség kiváltója (amikor a szervezet önmagát támadja), pl. Crohn betegségnek,  ideggyulladásoknak és számos reumatikus betegségnek fő okozói.

Ha az immunkomplexek kóros módon lerakódnak a szövetekben vagy szervekben (és nem tisztulnak ki onnan), akkor az egy kontrollálatlan gyulladásos válasz az eredmény. Amikor az immunkomplexek lerakódnak a szövetekben, akkor egy fibrinköpeny alakul ki a komplexek körül. Ez a szervezet próbálkozása a problémás terület izolálására, de ez sajnos korlátozza a szervezet más természetes védekező mechanizmusait abban, hogy elérjék és lebontsák az immunkomplexeket.

A fehérjebontó szisztémás enzimek lebontják a fibrint, mellyel képesek eltávolítani a keringő immunkomplexeket a nyirokrendszeren keresztül. Ezzel az enzimek meg tudják szakítani az ártalmas gyulladásos reakció körfolyamatát és a krónikus gyulladásból eredő fájdalmakat, lehetővé téve a szervezetnek a gyógyulást és a felépülést.

A szisztémás enzimek segítenek autoimmun panaszok esetén

A glutén és a laktózérzékenység a leggyakoribb bélgyulladást kiváltó allergén

  • A rosszul emésztett étel gyulladást okoz a bélben
  • A bélben lévő gyulladás áteresztővé teszi a belet
  • Az autoimmun betegségek egyik oka a szivárgó bél
  • Emésztőenzimek tökéletesítik az emésztést  
  • Csökken a bélben lévő gyulladás
  • Kevésbé lesz áteresztő a bél
  • Autoimmun betegségek javulhatnak

Emésztés és szisztémás enzimek

Ne felejtsük, hogy az egészséges emésztés egyenlő az egészséges öregedéssel és a jobb életminőséggel. A szisztémás enzimek a fehérjéket emésztik, aminosavakat szolgáltatva a szervezet számára a sejtek felépítéséhez és javításához. Minél gyorsabban és minél tökéletesebben zajlik le ez a folyamat, annál nagyobb az általános előnye a szervezet számára.

Az a tény, hogy az aminosavak gyakorlatilag szervezetünk minden sejtjének szükséges összetevői (enzimek, hormonok, neurotranszmitterek, immunsejtek, vérsejtek, izmok, csontok stb.) már önmagában elegendő érv a tökéletes fehérjeemésztés proteázokkal való támogatására, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy vannak olyan fehérjék, melyek ellenállóbbak az emésztéssel szemben, mint a glutén.

Amikor a glutén és a vele rokon peptidek elérik a bélhámot, a veleszületett immunrendszer fenyegetésként észleli őket immunválaszt kiváltva. Érzékeny egyénekben az emésztetlen fehérjéknek való ismétlődő kitettség az emésztőrendszerben lokális gyulladást, az egész szervezetben pedig szisztémás hatásokat vált ki. Az emésztetlen fehérjék és a tipikus nyugati étrend egyéb összetevői által az immunrendszer ismétlődő stimulációja a bél felszínén lévő sejtek meglazulását okozza, amit áteresztő vagy szivárgó bélszindrómának ismerhetünk. A prolil-oligopeptidáz egy gluténbontó enzim, ami megemészti a provokáló glutén fehérjét. A többi fehérjebontó enzim olyan aminosavakat szabadít fel, mint a glutamin és arginin melyek elősegítik bélsejtek szorosabbra fűzését.

A szisztémás enzimek elősegítik az emésztést és csökkentik az olyan gyakori emésztőrendszeri tüneteket, mint a puffadás és teltségérzet. A tökéletes emésztés alacsonyabb salakanyagtöbblettel és magasabb tápanyagfelszívódással párosul. 

A papaya gyümölcsből származó proteolitikus papain enzim és az ananászból származó bromelain enzim csökkentik a belek gyulladásos panaszait. Enyhítik az irritábilis bél szindróma és a Crohn-betegség tüneteit.

Az egészséges emésztés egyenlő az egészséges öregedéssel

Szív, érrendszer és szisztémás enzimek

A fehérjebontó enzimek megtisztítják a véráramot a rövid láncú peptidektől, a vérben feleslegben lévő fibrintől és trombocitáktól, ami rendkívül fontos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. A vértisztítás feloldja az artériás plakkokat, eltávolítja a vérplazma magas lipidszintjét, csökkenti a vérrögképződés kockázatát, és vérhígítóként hat.

Sérülések és akut gyulladások idején fokozott mennyiségű fibrinre van szükség a túlzott vérzés megakadályozásához, azonban, ha akut trauma nem áll fenn, de egy krónikus gyulladás folyamatosan jelen van, akkor a fokozott mennyiségű, de felesleges fibrin megmarad és így hozzájárulhat a trombocita összecsapódáshoz, ami vérrögöt eredményez, illetve a vér fokozott viszkozitásához és végül a rossz véráramláshoz.

A véráramlás lassulása különösen a legkisebb erekben, számos krónikus betegség alapja.  Ha a vér egyre sűrűbb lesz, megjelennek az ereket blokkolni képes vérrögök és megnő a szívroham és stroke kialakulásának kockázata. Ráadásul a kor előrehaladtával vagy krónikus betegségek megjelenésével a vörösvérsejtek is merevvé válnak megnehezíti az alakváltozást a kis kapillárisban, ahová az oxigénszállító funkciójuk ellátásához el kell jutniuk. Ha elakadnak, elzárják az utat, nem teljesül az oxigén szállítás és vérrögök alakulnak ki.

A szisztémás enzimek 3 különböző mechanizmuson keresztül javítják a vér áramlási tulajdonságait:

  1. Fibrin lebontás (fibrinolízis)
  2. Vörösvérsejtek rugalmasan tartása
  3. Vérrögök emésztése

Az antifibrózis feloldja a rostos szöveteket, beleértve a hegszövetet, az artériás elzáródásokat, a fibrocisztás mellszövetet és a méh miómáját.

Mozgásszervek és szisztémás enzimek

A szisztémás enzimek csökkentik az izmok és ízületek fájdalmát, a duzzanatokat és gyulladásokat. A gyulladásos folyamatot különböző mechanizmusok révén modulálják, pl. csökkentik a nyálkahártyák duzzanatát, a kapillárisok átjárhatóságát, feloldják a vérrög formáló fibrinlerakódásokat és a mikrotrombusokat (apró vérrögöket).

Ízületi gyulladás esetén a szisztémás enzimek segítenek visszaállítani a gyulladáscsökkentő és gyulladáskeltő citokinek közötti egészséges egyensúlyt. A proteolitikus enzimek kommunikálnak a TGF béta (transzformáló növekedési faktor) néven is ismert mester citokinnel, hogy fokozzák a gyógyulási válaszreakciót.

A reumatoid artritisz (RA) egy autoimmun gyulladásos betegség. A gyógyszerek nem kezelik az alapproblémát, az immunrendszer diszfunkcióját, amit gyakran több mögöttes tényező okoz. Ezek a tényezők lehetnek antigének, baktériumok, toxinok vagy egy általános diszbiózis a gyomor-béltraktusban. A szisztémás orális enzimek kezelik ezeket a problémákat; ahelyett, hogy elnyomnák serkentik a sejtek gyógyulási válaszreakcióit. Az általuk aktivált citokinek elnyomják a gyulladást és felpörgetik az immunitást, egy tisztító hatást létrehozva a keringő immunkomplexek hasításával és feldarabolásával. Ha az immunkomplexek nem tisztulnak ki, akkor, akkor az ízület szövetében csomósodnak össze. Ezek a csúnya látható és fájó csomók állnak az RA-val járó károsodások középpontjában.

A lupusz az ízületek nagy fájdalmával jár. Az RA-hoz hasonlóan keringő immunkomplexek keletkeznek. Gyakran reggeli merevség és súlyos társuló fáradtság jelenik meg. Az immunkomplexek valószínűbben a vesékbe és a májba rakódnak le az ízületek helyett, de a betegség tünetei valójában szisztémásak - minden fáj. A szisztémás orális enzimek segítenek a degeneratív ízületi gyulladásban, RA-ban, köszvényben, Bechterew-kórban és lupuszban szenvedő betegeknek. Lelassítják a betegség folyamatát, támogatják a fontos immunfunkciókat és a sejtek közötti kommunikáció támogatásával gyorsítják az öngyógyító folyamatokat.

A szisztémás enzimek támogatják a mozgásszerveket

Sportolók és szisztémás enzimek

A bromelain enzim gyulladáscsökkentő tulajdonságait jól ismerik a sportolók és sportorvosok, melyet számos placebo kontrollos vizsgálat is bizonyított.

Az edzés utáni izomfájdalom nagymértékben csökkenthető bromelainnal és az eredmény fokozható, ha az ananász enzim mellett kurkumint is adagolunk. A boromelain traumás sérülést követően felgyorsítja a felépülést, minimalizáltja a hegképződést. Segít sportsérülések, akut sérülések, műtétek, ficamok és bármilyen krónikus gyulladásos folyamat esetén, mely az ízmokat, ínakat és ízületeket érinti. Ugyanakkor a mozgásszervi panaszokon mellett, a légzőszervi és kardiovaszkuláris gyulladásokat is enyhíti.

A vér viszkozitásának (sűrűségének) csökkentésével az enzimek javítják a keringést, ami következésképpen növeli a sérült szövetekhez az oxigén és tápanyagok szállítását, illetve onnan a salakanyagok eltávolítását. A proteolitikus enzimek a plazmafehérjék és a sejttörmelék kisebb darabokra való lebontásával a sérülés helyén, nagymértékben megkönnyíti a nyirokrendszeri áthaladást, így a duzzanat hamarabb megoldódik, az abból következő fájdalom és kellemetlenségek is gyorsabban enyhülnek.

Különösen fontos az, hogy a proteázok szerteágazó és stratégiai szerepeket töltenek be a porc- és csont átépülésben, ami az utóbbi években fokozott érdeklődést idézett elő ezen enzimek iránt a nem csak a reumatológia, de a sporttáplálék kiegészítők területén is.

Sebgyógyulás és szisztémás enzimek

Fogyasszunk akkor is enzimkiegészítőket, ha kisebb műtéti beavatkozáson esünk át. A szisztémás enzimek felgyorsítják a sebgyógyulást, csökkentik az ödémát és esetleges fájdalmakat.

Egy gátmetszést követő ödémát és fájdalmat vizsgáló randomizált, kettős vak, placebo kontrollos kutatásban a nők bromelaint, a gyulladáscsökkentő oxifenbutazon gyógyszert vagy placebot kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a bromelain és az oxifenbutazon ugyanannyira, a placebonál pedig sokkal hatékonyabbak voltak a gátmetszést követő ödéma és fájdalom csökkentésében.

A két legismertebb szisztémás enzim: boromelain és papain

A két legismertebb szisztémás enzim

A boromelain és papain enzim a két legismertebb szisztémás enzim. Sokan megtapasztalták emésztőenzim tulajdonságaikat gyomor-bélrendszeri zavaroknál, mint a székrekedés, puffadás vagy felfúvódás. Azt már kevesebben tudják, hogy szisztémás enzimként anti-aging tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek összefüggenek gyulladáscsökkentő és immunmoduláló képességeikkel.

A boromelain és papain enzim a bőrt is fiatalítják, mivel megemésztik a bőrön felhalmozódott nagy fehérjéket, ami segít a károsodott bőrsejtek eltávolításában, csökkentve a pattanásokat, pigmentfoltokat és hegesedéseket, felszínre hozva egy egészséges bőrt.

A boromelain és papain enzim megemésztik a vérrögöket, hígítják a vért, növelik az érfalak áteresztőképességét, fokozzák a keringést és védik a szív és érrendszer egészségét. Csökkentik az emésztőrendszeri gyulladásokat (pl. vastagbélgyulladás, Chron), az ízületek gyulladásait, enyhítik az izom- és ízületi fájdalmakat, duzzanatokat és ödémákat, felgyorsítják a gyógyulási időt sportsérülések esetén. Még olyan bőrpanaszoknál is segítettek, mint az övsömör, amit gyulladás, bőrirritáció és idegi fájdalmak egyszerre kísérnek.  

Tudtad?

Mindkét enzim jobban működik egyéb emésztőenzimekkel kombinálva, mozgásszervi panaszoknál pedig érdemes az emésztőenzimeket kurkumával is kiegészíteni. A kiemelésre kattintva megismerhetsz egy emésztőenzim komplexet, ami 10 féle növényi és mikrobiális fermentált enzimmel támogatja a teljes test egészségét.

11 dolog, ami a szisztémás enzimek mellett szól

  1. Lebontják az elhalt szöveteket és a fibrinfelesleget
  2. Lebontják és eltávolítják a keringő immunkomplexeket
  3. Javítják a vér keringését, oldják az artériás plakkokat
  4. Modulálják az immunrendszert és minimalizálják az allergiák hatását
  5. Megölik és eltávolítják a baktériumokat, vírusokat, gombákat és egyéb kórokozókat
  6. Megtisztítják a vért
  7. Csökkentik/megszüntetik a gyulladásokat (ízületi, emésztőrendszeri)
  8. Hatékonyan csökkentik a gyulladásokat, fájdalmakat, duzzanatot és az ödémát
  9. Segítenek a seb tisztulásában és gyógyulásában
  10. Felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat
  11. Csökkentik az ételintolerancia reakciók kockázatát
A szisztémás enzimek anti-aging tulajdonságokkal rendelkeznek

8 enzim érdekesség

  1. Minden sejt tartalmaz enzimeket, melyek száma és összetétele változik a sejt típusától függően; egy átlagos emlős sejt pl. egy vízcsepp méretének 10-9-en nagyságával rendelkezik, és általában körülbelül 3,000 enzimet tartalmaz.
  2. Sajnos életünk során véges mennyiségű enzimet hozunk létre, melynek nagy részét 27 éves korunkra fel is használunk. Pedig az emberi szervezetben minden sejt enzimeket használ az építésre, fenntartásra és javításra.
  3. A papayát, ami a papain enzim forrása és az ananászt, ami a bromelain enzim forrása, már az ókori közép- és dél-amerikai népek is terápiásan használtak.
  4. A szuperoxid-dizmutáz (SOD) egy olyan enzim, amit a búzafűporban is találunk. Ez az enzim képes elnyelni és megemészteni baktériumokat, protozoákat és sejthulladékokat, és fontos a jól működő immunrendszer számára.
  5. A koenzim-Q10 egy másik fontos enzim a szervezet számára, képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel, energiát szolgáltat a sejteknek, és képes fokozni az E-vitamin antioxidáns hatását. Ezen felül az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításának katalizátora, mely energiaforrásként szolgál a szervezet számos biokémiai folyamatához, és mint tartalék energia van jelen az izmokban.
  6. A proteáz enzim lebontja a húsokban, baromfihúsokban, halakban, diófélékben, tojásban és sajtokban található fehérjéket, és hasznos lehet az ételallergiás vagy a fehérjeemésztési nehézségekkel küzdő emberek számára.
  7. Amikor főtt vagy feldolgozott ételeket fogyasztunk, elveszítjük a fehérjebontó enzimek hatékonyságát.
  8. Szedhetsz-e egyszerre probiotikumot és emésztőenzimeket? Határozottan! Tökéletesítik az emésztést és a tökéletes emésztés meghosszabbítja az egészséges élettartamot.

Összegzés

Az emberi szervezetben minden sejt enzimeket használ az építésre, fenntartásra és javításra. A kor előrehaladtával egyre kevesebb enzimet álltunk elő és modern táplálkozásunk sem bővelkedik enzimekben. Ez az a pont, ahol a szisztémás enzimek bejönnek a képbe. Mivel az enzimek kombinációja szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, mint az egyedi enzimek, hiszen a közti- és melléktermékek lebontása számos fiziológiás enzimatikus folyamaton keresztül történik, melyek egymás után következnek be, azt javasoljuk, hogy fogyasszon komplex enzim kiegészítőt.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind