Főmenü Termékeink
Blog

10 fermentált étrend-kiegészítő és élettani előnyeik

Fermentált vagy hagyományos étrend-kiegészítőt válasszunk?

Mutatjuk 10 különböző fermentált étrend-kiegészítőn keresztül!

Világszerte a társadalmak évezredekig erjesztették az ételeket jóféle baktériumokkal, hogy kíméletes és egészséges, élő táplálékot kapjanak. Ma már speciális, több lépcsős és szabadalmazott fermentálási technikáknak, fermentált étrend-kiegészítőket is köszönhetünk. Mutatjuk mi is kínálatunkból a 10 legizgalmasabb fermentált terméket!

Nézzük meg, mi a fermentálás, és miért jók a fermentált étrend-kiegészítők!

Mi a fermentálás?

A fermentálás a „fermentare” latin eredetű igéből származik, ami azt jelenti: erjeszteni. Az erjesztést mikroorganizmusok (élesztőgombák, penészgombák, baktériumok enzimjei) végzik, oxigénhiányos környezetben. Így készül a kovászos uborka és a savanyú káposzta is.   

Bélmikrobiom kutatások és fermentálás

Az előrehaladott bélmikrobiom kutatásoknak köszönhetjük azt, hogy a fermentálás újra reneszánszát éli. A kutatók egyre több betegséget hoznak összefüggésbe a bélmikrobiom egyensúlyával, melynek egészségét köztudottan támogatják a fermentált élelmiszerek.

Egyszerű élelmiszerből SUPERFOOD!

Rájöttek, hogy ha speciális DNS törzsazonosított mikroorganizmusokat használnak a fermentáláshoz, akkor még egyedülállóbb lesz a fermentumokban található tápanyagok koncentrációja és/vagy teljesen új gyógyító vegyületek is létrejöhetnek. Lássunk erre néhány példát:

  • Például a fermentált tejekben és gabonákban magasvérnyomás-ellenes peptideket találtak.
  • A fermentált quinoában és hajdinában gyulladáscsökkentő összfenoltartalom növekedését figyelték meg.
  • A zab- és árpa fermentációjánál a folát tartalom akár hétszeresére is megnő.
  • A paradicsom fermentálása több likopint eredményez fokozott antioxidáns tulajdonságok mellett.
  • Míg a lótuszgyökér fermentálása az összefehérje tartalmat növeli.

3 érv a fermentálás mellett

Szabadalmazott fermentálási eljárások étrend-kiegészítőknél 

Számos fermentációs folyamatot szabadalmaztak az utóbbi években, ahol a fermentálás már több lépcsőben és többféle törzskönyvezett mikrorganizmussal történik, szabályozott hőmérséklet, pH és oxigén mennyiség mellett. Az így készült fermentekkel nagyobb erejű vagy speciálisabb élettani tulajdonságokat képesek elérni. 

A fermentálás során 4 nagyon fontos dolog történik a fermentummal

1. A fermentálás megnöveli a tápanyagok mennyiségét

Attól függően, hogy mi az alapanyag és mivel fermentálják azt, a fermentumban koncentrálódnak a tápanyagok, pl.: vitamin, ásványi anyag, fehérje, aminosavak…

2. A fermentálással új tápanyagok is lérejönnek

Számos fermentáció új tápanyagokat is létrehoz. Ezek lehetnek új vitaminok, új antioxidánsok, új zsírsavak, gyulladás, vérnyomás vagy vércukorszint csökkentő bioaktív vegyületek…

3. A fermentálás bélmikrobiomot támogató végterméket eredményez

A legtöbb fermentáció olyan vegyületeket eredményez, melyek képesek regenerálni a bélfalsejteket, vagy tápanyagokat szolgáltatni a hasznos bélbaktériumoknak és gyarapítani őket a bélmikrobiomban.

4. A fermentálás megnöveli a biohasznosulást

A fermentáció megnöveli a tápanyagok biohasznosulását, például az ásványi anyagokét, amik nagyobb mennyiségben jutnak el a sejtekhez. Ez a hagyományos étrend-kiegészítőkhöz képest akár 10x magasabb szám is lehet.

A fermentált étrend-kiegészítők előnyei (hasonlóan a fermentált élelmiszerekhez) Mutatjuk a 10 legjobb fermentált étrend-kiegészítőt kínálatunkból!

1. Multi 55, fermentált multivitamin – Magasabb energiaszint és egészségesebb immunrendszer

Ez az innovatív multivitamin 36 féle fermentált zöldséget, gyümölcsöt és gyógynövényt tartalmaz. A szabadalommal védett 4 lépcsős fermentáció koncentrálja az alapanyagok tápanyag tartalmát, megnöveli az antioxidáns kapacitást és új, élettanilag hasznos vegyületeket is lére hoz, mint a vízben oldható mikrorostok, a SOD-szerű anyagok, a fenolvegyületekből keletkező bioaktív polifenolok, a rövid láncú zsírsavak (SCFA-k), a bioaktív peptidek és prebiotikumok.

Megnő az összetevők biológiai hozzáférhetősége is, vagyis az a mennyiség, ami valóban eléri sejtjeinket. Ez megnöveli a szellemi és fizikai energiát és kétféleképp is támogatja az immunrendszert. Egyrészt a tápanyagok sokféleségével, sokszínűségével. Másrészt azzal, hogy a fermentum aktiválja a bélmikrobiom ökoszisztémáját, színesíti az ott élő fajokat, melyek szoros kapcsolatban állnak a bélben található immunsejtek 80%-ával. A multivitamin ezen felül 19 féle vitaminnal, ásványi anyaggal is rendelkezik, melyek között 3 féle világszabadalommal is védett. Mondhatjuk, hogy ha innovatív multivitamint keresünk, megtaláltuk!

Kattints a Fermentált Multi 55 multivitamiért! »  

Natur Tanya Multi 55 innovatív, fermentált multivitamin

2. Fermentált papaya koncentrátum - Tűzoltás az égő gyomornak!

A leggyakoribb fermentáló élesztőgombák a Saccharomyces-fajok, így készül a fermentált papaya koncentrátum is. A probiotikus élesztőgomba fermentálásért cserébe antioxidánsokat, fenolsavakat, gyulladáscsökkentő vegyületeket és enzimeket kapunk. A fermentáció a probiotikumok túléléséhez és gyarapodásához megfelelő környezetet biztosít a bélmikrobiomban.

A fermentum jó választás gyomor és emésztőrendszeri panaszokkal küzdőknek. Akkor, ha túl sok vagy túl kevés gyomorsav (kiegyensúlyozza a gyomorsav termelést). Reflux, gyomorhurut, gyomorégés, gyomortáji felfúvódás, puffadás, gyomorgyulladás, gyomorfekély, bélgyulladások, IBS, Crohn és Helicobacter pylori elszaporodás esetén.

Kattints a Fermentált papaya koncentrátumért! »

Fermentált papaya koncentrátum

3. Fermentált K2-vitamin - Érelmeszesedés és csontritkulás elleni vitamin

A fermentált nattó egy tradicionális japán étel, ami a K2-vitamin legjobb növényi forrása. K1 és D3 vitaminokkal, illetve Omega zsírsavakban gazdag olívaolajjal kombinálva kifejezetten jót tesz az immunrendszernek, és nem csak megelőzi, de képes vissza is fordítani az érelmeszesedést és csontritkulást.

Mindez azzal magyarázható, hogy a K2-vitamin pont azt a két fehérjét aktiválja a szervezetben, ami az érelmeszesedés (MGP), és a csontritkulás (osteocalcin) ellen dolgozik. Ezzel védve a szívet, a szívkoszorúerek és lágyszövetek egészségét, mint a vesék (veséinkben nagy koncentrációban van jelen a K2-vitamin). Ráadásul a fermentált K2-vitamin még a bőrünket is fiatalon tartja. A nattó kultúrák biofermentációs folyamatát ennél a terméknél világszabadalom is védi.

Kattints a Fermentált K2-vitaminért! »

Fermentált K2-vitamin

4. Fermentált béta-glükán – Immunrendszert kiegyensúlyozó (immunmoduláló) tápanyag

100-150 éve még zöldségeknek, gyümölcsöknek köszönhetően nagy volt a béta-glükán bevitelünk, azonban a gombaölőszerek széleskörű alkalmazásának köszönhetően ma már nem jutunk természetesen elegendőhöz. Pedig a sörélesztő sejtfalából fermentált 1,3/1,6 típusú béta-glükánok nagyon is fontosak egészségünk szempontjából.

Glükán receptorok találhatók az immunsejteken, melyek mind a veleszületett (ősi), mind az adaptív (tanult) immunválaszra hatnak. Immunmoduláló hatóanyagok, vagyis egyensúlyba hozzák az immunrendszer működését. Amikor gyenge az immunműködés immunstimulálók, azaz serkentik az immunrendszert, amikor az immunrendszer túlműködik, gátló szereppel bírnak. Bizonyítottan csökkentik a bakteriális és vírusos légúti fertőzéseket és tüneteik súlyosságát.

Kattints a Fermentált béta-glükánért! »

Fermentált béta-glükán

5. Fermentált fekete fokhagyma - Koleszterincsökkentő és vércukorszintszabályzó növényi antioxidánsforrás

A fehér fokhagyma fermentálása szagtalan fekete fokhagymát eredményez. Az erjedési folyamat nem csak megnöveli, de aktívabbá is teszi az S-allil-cisztein tartalmat, amely a fekete fokhagymában a legfőbb antioxidáns vegyület. Így a fekete fokhagyma antioxidáns hatása erősebb, mint a nyers fehér fokhagymaé.

Az S-allil-cisztein antioxidáns növeli az emberi natív probiotikumok állományát, gátolja a krónikus gyulladást és védelmet nyújt az oxidatív károsodással szemben. Kifejezetten ajánlott a szívnek, az érrendszernek, a vérnyomásnak, a koleszterin, a vérzsír és a vércukorszint szabályozásához és a hasi úszógumik csökkentéséhez.

Kattints a Fermentált fekete fokhagymáért! »

Fermentált fekete fokhagyma

6. Fermentált gyomor- és bélbarát rost  - Speciális prebiotikus rostanyag az emésztőrendszernek

Az indiai guarbabból fermentált prebiotikus rost, a Monash Egyetem LOW FODMAP tanúsítványával rendelkezik. A fermentum olyan prebiotikus rostot eredményez, ami gyarapítja és színesíti a bélmikrobiom hasznos bélbaktériumat, miközben enyhíti a gyomor és bélrendszeri panaszokat és olyan gyakori emésztőrendszeri tüneteket, mint a puffadások, felfúvódások, reflux és bélgyulladások.

A gyomorbarát rostot a legérzékenyebb bélrendszer is jól tolerálja és kifejezetten ajánlott IBS vagy SIBO esetén. Azok az emberek, akiknek a bélflórája sokféle jótékony baktériumot tartalmaz nagyobb általános egészségnek örvendhetnek. A sokszínű bélmikrobiom ugyanis kétirányú kommunikációt tart fenn az aggyal oda-vissza hatva egymásra (bél-agy tengely kommunikáció), melynek részesei: az immunrendszer, az idegrendszer és a hormonrendszer is.

Kattints a Fermentált  gyomor és bélbarát rostért! » 

Fermentált gyomor-és bélbarát rost

7. Flórabiotikum - Probiotikum és fermentált prebiotikum a bélmikrobiom egészségéhez

A nemzetközi törzsgyűjteményben letétbe helyezett probiotikum és szabadalommal védett, fermentált prebiotikum a gyomor-bélrendszer egészségéhez, a bélmikrobiom egyensúlyához.

A több mint 100 klinikai vizsgálatban elemzett élő gomba probiotikumot (S. boulardii) az egyetlen nem baktérium eredetű probiotikumnak elismert gomba. Nem tartalmaz rezisztens gént, a bakteriális probiotikumokkal szemben, így nem tudja átvinni az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát más baktériumokra. 10-szer nagyobb méretű, mint a patogén baktériumok és ragadós a felszíne, ami magához tapasztja a kórokozókat (pl. E. coli, Salmonella), melyeket emésztéssel ürítünk. A kórokozó gombák (pl. Candida) ellen is fellép, méghozzá gombaölő vegyületek kibocsátásával.

A több 100 publikált tanulmányban szereplő fermentált guarbab prebiotikum kizárólagos táplálék a vastagbél baktériumainak. Alacsony Dalton molekulatömegű lassan fermentálódó prebiotikum, bizonyítottan alkalmas funkcionális emésztőrendszeri panaszok (FGID), irritábilis bél szindróma (IBS) vagy SIBO tüneteinek enyhítésére is. 

Kattints a Flórabiotikumért! » 

Flórabiotikum - Probiotikum és fermentált prebiotikum a bélmikrobiom egészségéhez

8. Fermentált hialuronsav – Öregedésgátló hatóanyag növényi változatban

A növényi, baktérium fermentációval előállított hialuronsav, az erjesztésnek köszönhetően pont olyan molekulatömegű (1 millió Dalton), ami a leginkább hasonlít a szervezetben található hialuronsavhoz, így képes a receptorokhoz biztonságosan kötődni, a bőr, a haj, a szemek, a porcok és a belek egészségéért.

Legtöbben azért fogyasztanak hialuronsavat, mert vízzel tölti fel az apróbb ráncokat és visszaadja a bőr fiatalos színét és tónusát. Mások porckopások csökkentéséhez használják, pedig a hialuronsav rendszeres fogyasztása az emésztőrendszer regenerálásában is segít. A kollagénhez hasonlóan megelőzi vagy regenerálja a szivárgó bél szindrómát, refluxban megnyugtatja a nyelőcső sérült belsejét, csökkenti a különféle gyulladásos bélbetegségeket, mint a Crohn és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Kattints a Fermentált hialuronsavért! »

Fermentált hialuronsav – Öregedésgátló hatóanyag növényi változatban

9. Fermentált koenzim Q10 – Szívvédő és energiát adó antioxidáns

Fermentációval előállított 60 mg UBIKINON adagonként, a szívben természetes módon is megtalálható koenzim Q10-zel. A koenzim Q10 egy antioxidáns, ami az emberi szervezet minden sejtjében megtalálható, különösen nagy mennyiségben a szívben. Szívünk Q10 segítségével dobban több mint 100,000-szer naponta. Szintézise az életkor előrehaladtával természetszerűen fokozatosan csökken, ezért külső forrásból tudjuk biztosítani a bevitelét.

A fermentálás megnöveli az antioxidáns kapacitást, fokozza a sejtlélegzést, energiát ad az agynak és izmoknak. A szívet azzal is védi, hogy csökkenti a rossz koleszterinszintet (LDL), mellyel gátolja az érelmeszesedést. Gyakran kombinálják ilyen esetekben fermentált K2-vitaminnal. Fermentálással olyan előemésztett Q10-vitamint kapunk, ami csökkent bélrendszeri felszívódás esetén (pl. bélgyulladások) is hasznosul.

Kattints a Fermentált koenzim Q10-ért! »

Fermentált koenzim Q10

10. Fermentált L-citrullin – Véráramlást fokozó ás állóképesség javító aminosav

A fermentált L-citrullin egy aminosav, az Alpha férfierő vitamin fő összetevője. A citrullin növeli az oxigénfelvételt és a nitrogén-monoxid termelését a szervezetben, ami segít az artériák ellazulásában és jobb működésében, fokozva a véráramlást.

Ez igen hasznos akkor, ha az erektilis diszfunkció (ED) tüneteit akarjuk javítani, úgy, hogy közben normalizáljuk a vérnyomást és védjük az ereket. A vesék az L-citrulint egy másik aminosavvá, L- argininné is alakítják. Mindkét aminosav fontos a szív és az erek egészsége szempontjából. A fermentált L-citrullin javítja az állóképességet, erőt adni az izmoknak és tökéletes választás a férfi potencia, illetve a kirobbanó férfiasság támogatásához.

Kattints a Fermentált L-citrullinért! »

Fermentált L-citrullin

A fermentálás ősi hagyományától eljutottunk el a bélmikrobiom kutatásokon át, az élettanilag még speciálisabb fermentumokig. Láthatjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy szintetikus kémiai izolátumot vagy élő, bioaktív tápanyagot fogyasztunk. A fermentált élelmiszerek és étrend-kiegészítők olyan funkcionális élelmiszerek, melyek egy sor jellegzetességnek köszönhetően befolyásolják az ember jóllétét.  

Váljék egészségünkre!
Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Fermentált ételekkel az egészséges bélflóráért!
Blog bejegyzések: Fermentált ételekkel az egészséges bélflóráért!
Nézz körül a webáruházunkban
FERMENTÁLT HIALURONSAV - 1 millió Dalton hialuronsav és savmentes C-vitamin Natur Tanya® Akció

Szerves, fermentált növényi COQ10 (UBIKINON) Natur Tanya®

5 290 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 290 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.