Fermentált ételekkel az egészséges bélflóráért!
7 ok, amiért Neked is több fermentált ételt kellene enned!
A fermentálás ma reneszánszát éli! Biztosak vagyunk abban, hogy neked is van legalább egy olyan ismerősöd, aki mindent fermentál, ami a kezébe kerül. Tudod, milyen jól teszi? A fermentált ételek hozzájárulnak a bélflóra egészséghez, amely befolyásolja immun, sőt még idegrendszerünk egészségét is!
Mi az a fermentálás egyáltalán?
A fermentálás egy latin eredetű a szó, a „fermentare”, azaz erjeszteni igéből származik, ami visszavezethető a forr és pezseg szavakra. A fermentálás mikroorganizmusokkal történő erjesztést, bontást jelent, oxigénhiányos környezetben.
Amikor zöldségeket fermentálunk, akkor a felületükön természetesen előforduló baktériumok végzik el ezt a folyamatot. Mivel ezek között a baktériumok között a legtöbb lactobacillus (tejsavbaktérium – probiotikum), így maga a folyamat tejsavas erjesztésnek (laktofermentálásnak) is nevezhető.
Miért olyan nagy divat a fermentálás?
Mert a fermentált zöldségek nagyon finomak! :-) Ez persze csak az egyik, bár kétségkívül nem elhanyagolható indok.
Nézd csak, mutatunk 7 érvet a fermentált ételek mellett!
- Adalékmentes, teljesen természetes. A fermentáláshoz csupán zöldségre, sóra, vízre, és jó nagy adag türelemre van szükségünk.
- A probiotikumok táplálják a mikrobiomot (bélflórát). Erről lejjebb írunk is bővebben is!
- A fermentált zöldségek nemcsak megőrzik vitamintartalmukat, hanem a tejsavas erjedés során további vitaminok és tápanyagok szabadulnak fel.
- A zöldségek az állagukat is megőrzik, frissek, roppanósak maradnak.
- A baktériumok gyakorlatilag előemésztik nekünk az ételt, így nekünk már könnyebb dolgunk van. Ez pl. emésztőrendszeri betegségek esetén nagyon fontos, vagy puffasztó hatású ételeknél.
- A fermentált zöldségek alacsony kalóriatartalommal bírnak, diéta alatt is bátran fogyaszthatjuk őket.
- Rendszeres fogyasztásukkal egészségesebbé válik emésztésünk, sőt, egész szervezetünket jótékonyan befolyásolják
Miért fontos az egészséges bélflóra?
Az egészség a belekben kezdődik. Az emésztőrendszer több millió jó baktériumot, vagyis probiotikumot tartalmaz, melyek a megfelelő emésztéshez és az egészséges belekhez szükségesek. A bélflóra egyénenként különbözik, olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. A bélflóra egyensúlyi állapota adja immunrendszerünk egészségének 70 %-át. Vagyis, az egyensúly eltolódása, a patogének (rossz baktériumok) túlsúlyba kerülése, nemcsak emésztésünket befolyásolja negatívan, hanem kihat immunegészségünkre, kiváltó oka lehet az elhízásnak, összefüggésben állhat krónikus gyulladásokkal, sőt, a bél-agy tengely miatt még idegrendszeri állapotunkat, mentális egészségünket is befolyásolja.
Melyek a legismertebb fermentált ételek?
Savanyú káposztát egészen biztos, hogy ettél már, sőt valószínűleg készítettél is, a kovászos uborkáról nem beszélve. (Kicsit lejjebb Patrik meg is mutatja, hogy készítsd el.)
A kimcsiről hallottál? Ezt az ázsiai étel kínai kelből készítik, magas az antioxidáns-tartalma és rostokban gazdag. Ugyancsak keletről érkezik a miso – erjesztett szójakrém és a tempeh erjesztett szójabab, de a natúr joghurt, vagy a túró is ugyanezen a folyamaton megy keresztül.
Mi mindent lehet még fermentálni?
Valójában, szó szerint mindent! Tudtad például, hogy a fermentálás egyre népszerűbb a kozmetikumok között is? Vagy hogy a fermentált köles tökéletes túró helyettesítő vegánok számára? De vegán sajtot készíthetünk pl. fermentált kesuból vagy dióból, de gabonákból is! A kínai konyhában igazi ínyencség a fermentált tojás (száznapos tojás) is, amit hagyományosan kacsatojásból (ritkábban tyúk vagy fürjtojásból készül), és három hónapig faszénből, oltott mészből, vízből és sóból készült keverékben „érlelik.”
- Vannak olyan szabadalmazott, több lépcsős fermentációs eljárások is, melyek gyógyszereket vagy étrend-kiegészítő alapanyagokat állítanak elő. Ezek teljes mértékben ellenőrzött és zárt fermentációk, ahol többféle és magas anyagtranszformációs képességű törzsek végzik a fermentálást, élettanilag fontos vegyületeket előállítva.