Csökkentsd a tüneteket, és gyorsítsd fel a gyógyulást!

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, általános gyengeség - ezek bizony a felső légúti betegségek tünetei. A vírusok (ritkábban baktériumok) okozta betegségek közül a leggyakoribb a nátha, de ide tartozik az arc-és homloküreg gyulladás, a mandulagyulladás, torokgyulladás is. A jó hír, hogy a legtöbb esetben a felső légúti betegségek kezelése házilag is lehetséges, ehhez mutatunk most 5 tippet!

5 tipp a felső légúti betegségek kezeléséhez házilag

A felső légúti fertőzések két fajtája: a vírusos és a bakteriális eredetű fertőzés

A felső légúti fertőzések gyakrabban vírusos felső légúti fertőzések, míg ritkább esetben bakteriális eredetű felső légúti fertőzések. A náthát pl. minden esetben vírusok okozzák, míg a torokgyulladás lehet vírusos és bakteriális eredetű is.

Sőt, előfordulhat az is, hogy a vírusos felső légúti fertőzés, felülfertőződik és baktériumos fertőzés alakul ki. A két típusú fertőzés kezelése alapvetően megegyezik, azonban a bakteriális eredetű felső légúti fertőzések kezeléséhez, súlyosabb esetben, antibiotikumra is szükség lehet.

A felső légúti fertőzések két fajtája: a vírusos és a bakteriális eredetű fertőzés

Így kezeld a felső légúti betegségeket házilag 5 lépésben!

1, Erősítsd az immunrendszered!

A vírusokkal és baktériumokkal szemben a leghatásosabb ellenszer saját immunrendszerünk! Ha visszaszerezzük immunrendszerünk egészségét, nemcsak a fertőzés tüneteit csökkenthetjük, és ezzel rövidíthetjük a gyógyulási időt, hanem azt is megakadályozhatjuk, hogy a betegségek visszatérjenek.

A béta-glükánok bevitele a felső légúti betegségek kezelésének egyik hatékony módja, hiszen jelentősen mérséklik a tüneteket, és bizonyítottan csökkentik, mind a baktériumok, mind a vírusok okozta felső légúti betegségek visszatérésének valószínűségét!

2, Fogyassz vírus – és baktériumellenes kivonatokat!

Ehhez nem kell szintetikus kivonatokat választanod, elég, ha a természet patikájához nyúlsz!

  • Az Echinacea az egyik legismertebb gyógynövény, amely kiveszi a részét a felső légúti betegségek kezelésében: mind a nátha, mind az influenza ellen hatásos, és általánosan serkenti az immunrendszert. 
  • A bodorrózsa antioxidáns polifenoljait már a népgyógyászat is ismerte és alkalmazta. Vírus- és baktériumellenes tulajdonságokkal bírnak, csökkentik a megfázás és a többi felső légúti betegség tüneteit.
  • A fokhagyma  kénes, antioxidáns vegyületei fertőtlenítő tulajdonságúak, lerövidítik a megfázás idejét, és támogatják a felső légutak egészségét.

További természetes immunerősítő és vírusellenes tápanyagokért kattints!»

Fogyassz vírus – és baktériumellenes kivonatokat!

3, Párologtass és szellőztess!

Az olyan aromaolajok, mint pl. a teafaolaj vagy a parajdi só párologtatása nyugtatja a nyálkahártyákat, ezzel könnyítve a légzést, és fertőtleníti a levegőt is. Alkalmazzuk bátran!

És ne felejtkezzünk el a szellőztetésről sem, enyhébb lefolyású betegség esetén pedig tartózkodjunk sokat a szabadban a friss levegőn!

4, Igyál sok folyadékot!

Ez lehet tiszta víz, gyógyteák, de akár leves is, mellyel nemcsak a folyadékot pótolhatod könnyen, hanem értékes, de ugyanakkor könnyen fogyasztható tápanyagokat is adhatsz a testednek. A nehéz ételek fogyasztása leterheli a szervezetet és a gyógyulástól veszi el az energiát, ezért ezeket lehetőleg kerüld.  

Igyál sok folyadékot és pihenj sokat!

5, Pihenj sokat!

Még ha úgy is gondolod, hogy egy kis náthával nyugodtan tudsz dolgozni, sportolni, nem olyan nagy ügy, arra biztatunk, hogy inkább pihend ki magad, és ne ilyenkor akard felforgatni a világot! Aludj sokat, hiszen a pihenés is szükséges az immunrendszer egészségéhez, ráadásul, ilyenkor tud legjobban a gyógyulásra és regenerálódásra fókuszálni.

Mikor forduljunk orvoshoz, meddig tart jellemzően egy felső légúti fertőzés?

Amennyiben a fenti lépések 3-4 napon belül nem hoznak javulást, vagy tüneteink rosszabbodnak, elhúzódnak, nem kerülhetjük meg az orvossal történő egyeztetést!

Mikor forduljunk orvoshoz, meddig tart a felső légúti fertőzés?

Ne felejtkezzünk el a legkisebbekről sem!

A felső légúti betegségek kezelése gyerekeknél is a legtöbb esetben megoldható házi módszerekkel. A gyerek immunerősítőket nemcsak megelőzésre alkalmazhatjuk: akut esetben csökkentik a tüneteket! 3 éves kor alatt elengedhetetlen az orrszívás, hogy elkerülhessük a visszamaradó orrváladék miatt kialakuló orr-vagy arcüreggyulladást.

Száraz köhögés esetén csillapíthatjuk a köhögést, hurutos köhögés esetén azonban nyákoldókat alkalmazzunk, bakteriális eredetű fertőzés esetén pedig a gyerekorvos által felírt antibiotikumra is szükség lehet!

Amennyiben nem javul a gyerkőc állapota, mandulagyulladásra, arcüreggyulladásra gyanakszunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Ne felejtkezzünk el a legkisebbekről sem!

Összegzés

A felső légúti fertőzések kezelése házilag is könnyen lehetséges, ehhez csupán pár egyszerű lépés szükséges:

  1. Erősítsük immunrendszerünket béta-glükánok  fogyasztásával (napi 1 kapszula), és fogyasszunk vírusellenes kivonatokat, mint például az Echinacea kivonat (napi 1 kapszula)!
  2. Fertőtlenítsük a levegőt teafaolajjal!
  3. Igyunk sok folyadékot, ügyeljünk a táplálkozásra, és pihenjünk is sokat!

Ezek a lépések a felső légúti betegségek megelőzése érdekében is hatásosak, alkalmazzuk őket bátran!