Főmenü Termékeink
Blog

Felejtsd el könnyen a nassolást!

Szerkesztő: Somogyi Rita

Króm-pikolinát a jobb evéskontrollhoz

A szerves króm szabályozza a vércukorszintet, csökkenti testzsírt, a nassolást, a kényszeres evést és növeli az inzulinérzékenységet. Építi az izomszövetet és energiát ad. Kifejezetten ajánlott testsúlycsökkentéshez, hasi zsírfelhalmozódás, cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén.

Szerves króm tabletta

A szerves króm 9 legfontosabb hatása a szervezetben

 1. Javítja az inzulintevékenységet, hozzájárul a normális vércukorszint fenntartásához.
 2. Hatással van a cukor- és zsíranyagcserét szabályozó enzimek aktivitására.
 3. Csökkenti a cukoréhséget és a szénhidrátok utáni sóvárgást.
 4. Segít a nassolás és kényszeres evés elleni küzdelemben.
 5. Gátolja az inzulincsúcsokat, aminek segítségével elkerülhető a zsírraktározás.
 6. Hozzájárul a test zsírtartalmának csökkentéséhez, különösen a hasi zónában.
 7. Részt vesz az izomszövetek építésében és fokozza a fizikai teljesítményt.
 8. Szükséges a normális zsíranyagcseréhez, köztük a koleszterinéhez is, csökkenti az LDL és növeli HDL koleszterinszintet. 
 9. Támogatja az immunműködést azzal, hogy csökkenti a kortizol szintjét és növeli az immunoglobulinok mennyiségét.

A szerves króm 9 legfontosabb hatása a szervezetben

A szervezet alacsony krómszintje és a krómhiány oka

A feldolgozott élelmiszerek meg vannak fosztva természetes krómtartalmuktól, az egyszerű cukrokban bővelkedő ételek pedig meggátolják a szervezetet abban, hogy feldolgozza a krómot.

A test krómtartalmát bizonyos állapotok tovább csökkentik, például a kor, a fertőzések, a megerőltető tornák, a terhesség és szoptatás időszaka, valamint a stresszes élethelyzetek.

A krómhiány néhány tünete

 • zsírtöbblet, különösen a hasi régióban
 • vércukor panaszok, inzulinrezisztencia
 • szorongás, fáradtság
 • magas koleszterinszint
 • elhúzódó gyógyulási idők

Mi az a króm?

A króm egy ásvány, amelyből az embernek rendkívül kicsi mennyiségre van szüksége. A króm (Cr) kőzetekben, állatokban, növényekben, a talajban, vulkanikus porban és gázokban előforduló természetes elem. A környezetben több különböző formában van jelen.

Leggyakoribb formái:

1) Cr-3, amely biológiailag aktív anyag, természetes módon jelen van a környezetben, és esszenciális tápanyag az emberi szervezet számára, mivel segíti az inzulin működését a testi szövetekben a cukor, a fehérje és a zsírok feldolgozása során.

2) A Cr-6, amely az ipari környezetszennyezésből származó, mérgező anyag.

A króm és az egészség

A króm javítja a szervezet inzulinválaszát, amely segít feldolgozni a cukrot, a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat a vérben. Cukor- és zsíranyagcserét szabályozó enzimeket aktivál. Az egyenletes vércukorszint fenntartása fontos faktor az evési rohamok megelőzésében is, mint amilyen a nassolás vagy a kényszeres evés. A krómnak egy másik fontos szerepe az izomszövetek építése és a fizikai teljesítmény fokozása, mellyel erőt és kitartást ad az edzésekhez is!

A szerves króm étrendi dúsítása 5 oldalról is segíti a testsúlycsökkentést

 1. Szabályozza a vércukorszintet, mellyel a zsírégető zónában tartja testünket.
 2. Gátolja az inzulincsúcsokat, aminek segítségével elkerülhető a zsírraktározás.
 3. Étvágycsökkentő, kifejezetten csökkenti a nassolási kedvet és farkasétvágyat.
 4. Felgyorsítja a zsírégetést (különösen látványos ez a hasi régión).
 5. Energiát ad, ami nagyobb aktivitásra ösztönöz.

A szerves króm étrendi dúsítása 5 oldalról is segíti a testsúlycsökkentést

Szerves króm és vércukorszint

1959-ben a krómot aktív hatóanyagként azonosították a glükóz tolerancia faktorban. A króm közreműködése az inzulin-jeladó útvonalakban lehetővé teszi a szervezet számára, a bevitt cukor mennyiségének szabályozását, a vércukorszint kiegyensúlyozását és az energiaszint növelését. A szervezet alacsony krómszintje rontja a szervezet képességét arra, hogy a glükózt az energiaszükséglet fedezésére használja, és emelkedik az inzulinszükséglet.

Ha kevés a króm a szervezetben, a glükóz nem jut be a sejtekbe és nem tudja megkímélni a hasnyálmirigyet attól, hogy még több inzulint termeljen és testünk csökkentse a zsírraktározást. A króm szükséges a normális zsíranyagcseréhez, köztük a koleszterinéhez is, csökkenti az LDL és növeli HDL koleszterinszintet. Így a króm különösen hasznos tápanyag akkor, ha inzulinrezisztens, cukorbeteg vagy elhízott vagy.

Tudtad? A króm felszívódását javítja a C-vitamin.

8 további érdekesség a krómmal kapcsolatban

 1. Kórházban ápolt betegek, akiket intravénásan tápláltak, a cukorbetegség jeleit produkálták (többek között súlyveszteség, neuropathia és megromlott glükóz tolerancia), amíg krómot nem adagoltak a tápoldathoz. A króm, amit két héten keresztül napi 150 - 250 mikrogramm mennyiségben adagoltak számukra, enyhítette a cukorbetegség tüneteit. A krómot manapság sok esetben már rutinszerűen hozzáadják az intravénás oldatokhoz.
 1. A szem egészsége egy másik fontos jótékony hatása a króm-bevitelnek. Kutatások erős korrelációt állapítottak meg az alacsony krómszint és a zöld hályog megnövekedett kockázata között.
 1. Egy a Louisiana Állami Egyetem Kutatóközpontja által végzett kutatásban azt találták, hogy a krómmal történő étrend-kiegészítés hatékonyan segített módosítani a táplálékbevitelt egészséges, túlsúlyos, felnőtt nőknél, akik beszámolásuk szerint sóvárogtak a szénhidrátokra.
 1. Kortárs tanulmányok kiemelik az egészséges inzulinválasz szerepét az agy egészségének és a kognitív működés megőrzésében az időskor felé közeledve. Mivel a króm képes javítani a glükózszinten és az inzulinválaszon, jótékony hatású modulátora lehet az agyi funkcióknak és összefüggésbe hozható a korral járó agyi elváltozások csökkentésében.
 1. A króm kifejezetten kapcsolatba hozható az egészségesebb hipotalamusz működéssel. A hipotalamusz rendkívül fontos, ez a központi része az autonóm idegrendszernek, ami segíti a testhőmérséklet, a szomjúság, az éhség, az alvás és az érzelmi aktivitás szabályozását.
 1. Az agy sok más területe is profitálhat a magasabb krómszintből, köztük a tobozmirigy és a csecsemőmirigy, ezeket szintén befolyásolja az inzulin-szabályozás.
 1. A vércukorszintben történő hirtelen változások összefüggésbe hozhatók az aknéval és más bőrreakciókkal, ezért mivel a króm segíti a vércukorszint kiegyensúlyozását, kapcsolatba hozható a bőr egészségének javulásával is.
 1. A króm közismerten lassítja a kalciumvesztést, ezért jótékony hatású lehet a csontvesztés megelőzésében és a csontokkal kapcsolatos betegségek megelőzésében, amelyek különösen gyakoriak az idősebb nők körében. Ezért, természetes kiegészítője lehet a csontritkulásnak.
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.