Felejtsd el könnyen a nassolást!
Króm-pikolinát a jobb evéskontrollhoz
A szerves króm szabályozza a vércukorszintet, csökkenti testzsírt, a nassolást, a kényszeres evést és növeli az inzulinérzékenységet. Építi az izomszövetet és energiát ad. Kifejezetten ajánlott testsúlycsökkentéshez, hasi zsírfelhalmozódás, cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén.
A szerves króm 9 legfontosabb hatása a szervezetben
- Javítja az inzulintevékenységet, hozzájárul a normális vércukorszint fenntartásához.
- Hatással van a cukor- és zsíranyagcserét szabályozó enzimek aktivitására.
- Csökkenti a cukoréhséget és a szénhidrátok utáni sóvárgást.
- Segít a nassolás és kényszeres evés elleni küzdelemben.
- Gátolja az inzulincsúcsokat, aminek segítségével elkerülhető a zsírraktározás.
- Hozzájárul a test zsírtartalmának csökkentéséhez, különösen a hasi zónában.
- Részt vesz az izomszövetek építésében és fokozza a fizikai teljesítményt.
- Szükséges a normális zsíranyagcseréhez, köztük a koleszterinéhez is, csökkenti az LDL és növeli HDL koleszterinszintet.
- Támogatja az immunműködést azzal, hogy csökkenti a kortizol szintjét és növeli az immunoglobulinok mennyiségét.
A szervezet alacsony krómszintje és a krómhiány oka
A feldolgozott élelmiszerek meg vannak fosztva természetes krómtartalmuktól, az egyszerű cukrokban bővelkedő ételek pedig meggátolják a szervezetet abban, hogy feldolgozza a krómot.
A test krómtartalmát bizonyos állapotok tovább csökkentik, például a kor, a fertőzések, a megerőltető tornák, a terhesség és szoptatás időszaka, valamint a stresszes élethelyzetek.
A krómhiány néhány tünete
- zsírtöbblet, különösen a hasi régióban
- vércukor panaszok, inzulinrezisztencia
- szorongás, fáradtság
- magas koleszterinszint
- elhúzódó gyógyulási idők
Mi az a króm?
A króm egy ásvány, amelyből az embernek rendkívül kicsi mennyiségre van szüksége. A króm (Cr) kőzetekben, állatokban, növényekben, a talajban, vulkanikus porban és gázokban előforduló természetes elem. A környezetben több különböző formában van jelen.
Leggyakoribb formái:
1) Cr-3, amely biológiailag aktív anyag, természetes módon jelen van a környezetben, és esszenciális tápanyag az emberi szervezet számára, mivel segíti az inzulin működését a testi szövetekben a cukor, a fehérje és a zsírok feldolgozása során.
2) A Cr-6, amely az ipari környezetszennyezésből származó, mérgező anyag.
A króm és az egészség
A króm javítja a szervezet inzulinválaszát, amely segít feldolgozni a cukrot, a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat a vérben. Cukor- és zsíranyagcserét szabályozó enzimeket aktivál. Az egyenletes vércukorszint fenntartása fontos faktor az evési rohamok megelőzésében is, mint amilyen a nassolás vagy a kényszeres evés. A krómnak egy másik fontos szerepe az izomszövetek építése és a fizikai teljesítmény fokozása, mellyel erőt és kitartást ad az edzésekhez is!
A szerves króm étrendi dúsítása 5 oldalról is segíti a testsúlycsökkentést
- Szabályozza a vércukorszintet, mellyel a zsírégető zónában tartja testünket.
- Gátolja az inzulincsúcsokat, aminek segítségével elkerülhető a zsírraktározás.
- Étvágycsökkentő, kifejezetten csökkenti a nassolási kedvet és farkasétvágyat.
- Felgyorsítja a zsírégetést (különösen látványos ez a hasi régión).
- Energiát ad, ami nagyobb aktivitásra ösztönöz.
Szerves króm és vércukorszint
1959-ben a krómot aktív hatóanyagként azonosították a glükóz tolerancia faktorban. A króm közreműködése az inzulin-jeladó útvonalakban lehetővé teszi a szervezet számára, a bevitt cukor mennyiségének szabályozását, a vércukorszint kiegyensúlyozását és az energiaszint növelését. A szervezet alacsony krómszintje rontja a szervezet képességét arra, hogy a glükózt az energiaszükséglet fedezésére használja, és emelkedik az inzulinszükséglet.
Ha kevés a króm a szervezetben, a glükóz nem jut be a sejtekbe és nem tudja megkímélni a hasnyálmirigyet attól, hogy még több inzulint termeljen és testünk csökkentse a zsírraktározást. A króm szükséges a normális zsíranyagcseréhez, köztük a koleszterinéhez is, csökkenti az LDL és növeli HDL koleszterinszintet. Így a króm különösen hasznos tápanyag akkor, ha inzulinrezisztens, cukorbeteg vagy elhízott vagy.
Tudtad? A króm felszívódását javítja a C-vitamin.
8 további érdekesség a krómmal kapcsolatban
- Kórházban ápolt betegek, akiket intravénásan tápláltak, a cukorbetegség jeleit produkálták (többek között súlyveszteség, neuropathia és megromlott glükóz tolerancia), amíg krómot nem adagoltak a tápoldathoz. A króm, amit két héten keresztül napi 150 - 250 mikrogramm mennyiségben adagoltak számukra, enyhítette a cukorbetegség tüneteit. A krómot manapság sok esetben már rutinszerűen hozzáadják az intravénás oldatokhoz.
- A szem egészsége egy másik fontos jótékony hatása a króm-bevitelnek. Kutatások erős korrelációt állapítottak meg az alacsony krómszint és a zöld hályog megnövekedett kockázata között.
- Egy a Louisiana Állami Egyetem Kutatóközpontja által végzett kutatásban azt találták, hogy a krómmal történő étrend-kiegészítés hatékonyan segített módosítani a táplálékbevitelt egészséges, túlsúlyos, felnőtt nőknél, akik beszámolásuk szerint sóvárogtak a szénhidrátokra.
- Kortárs tanulmányok kiemelik az egészséges inzulinválasz szerepét az agy egészségének és a kognitív működés megőrzésében az időskor felé közeledve. Mivel a króm képes javítani a glükózszinten és az inzulinválaszon, jótékony hatású modulátora lehet az agyi funkcióknak és összefüggésbe hozható a korral járó agyi elváltozások csökkentésében.
- A króm kifejezetten kapcsolatba hozható az egészségesebb hipotalamusz működéssel. A hipotalamusz rendkívül fontos, ez a központi része az autonóm idegrendszernek, ami segíti a testhőmérséklet, a szomjúság, az éhség, az alvás és az érzelmi aktivitás szabályozását.
- Az agy sok más területe is profitálhat a magasabb krómszintből, köztük a tobozmirigy és a csecsemőmirigy, ezeket szintén befolyásolja az inzulin-szabályozás.
- A vércukorszintben történő hirtelen változások összefüggésbe hozhatók az aknéval és más bőrreakciókkal, ezért mivel a króm segíti a vércukorszint kiegyensúlyozását, kapcsolatba hozható a bőr egészségének javulásával is.
- A króm közismerten lassítja a kalciumvesztést, ezért jótékony hatású lehet a csontvesztés megelőzésében és a csontokkal kapcsolatos betegségek megelőzésében, amelyek különösen gyakoriak az idősebb nők körében. Ezért, természetes kiegészítője lehet a csontritkulásnak.