Főmenü Termékeink
Blog

Tudj meg mindent a farkaséhségről!

A farkaséhség okai, és mit tehetünk a falási rohamok ellen?

Számodra is ismerős az az érzés, amikor állsz a hűtő előtt és úgy érzed az egészet fel tudnád falni, és még akkor sem laknál jól? Ez bizony az ún. farkaséhség! Kellemetlen, amikor ránk tör, de ha ismerjük a kiváltó okokat, akkor könnyen tudunk tenni ellene! Nézzük meg, hogy miért alakul ki a farkaséhség, és mit tehetünk a vele járó falási rohamok ellen!

Tudj meg mindent a farkaséhségről!

Mi az a farkaséhség?

Farkaséhség, falási rohamok, indokolatlan éhségérzet. Ez a három megfogalmazás mind ugyanazt az állapotot jelöli, és nem keverendő össze a valódi éhségérzettel, ugyanis attól két fontos dolog különbözteti meg. Ha a farkaséhség tör ránk, akkor elsősorban nem a testünket tápláló valódi tápanyagokra vágyunk, hanem szénhidrátban, cukorban, ízfokozókban gazdag, feldolgozott élelmiszerekre. A farkaséhséget az is megkülönbözteti a valódi éhségérzettől, hogy ilyenkor nem érezzük úgy, hogy jól laktunk, hajlamosak vagyunk túlenni magunkat.

TUDTAD? A farkaséhség és a falási rohamok egy öngerjesztő folyamat. A zsírban és cukorban gazdag ételek hatására a szervezetünkben extra adag dopamin szabadul fel. Ezért is működik pl. az étel a depresszióra hajlamosoknál önjutalmazó rendszerként. Ehhez az érzéshez könnyű hozzászokni, és idővel egyre több ételre lesz szükség ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérjük.

Mi az a farkaséhség?

A farkaséhség 5 leggyakoribb oka

A farkaséhség kialakulása mögött általában rossz táplálkozási sémák, életmódbeli problémák vagy lelki okok húzódnak meg. Nézzük a leggyakoribbakat a farkaséhség okai közül!

1. kevés alvás

A kevés alvás hatására megnövekszik azoknak a hormonoknak a termelődése, amelyek az éhségérzetért felelnek (pl. ghrelin, peptidhormon), és lecsökken a teltségérzetet kiváltó hormonok szintje (pl. leptin), innen pedig egyenes út vezet a farkaséhséghez.

2. nem megfelelő reggeli fogyasztása

Ha a reggelink nem megfelelő, az az egész napra rányomja a bélyegét. Kutatásokban vizsgálták a fehérjében és zsírokban gazdag reggelit a szénhidrátban gazdaggal összehasonlítva: azok az egyének, akik szénhidrátban gazdagabb reggelit fogyasztottak, vagy teljesen kihagyták a reggelit, sokkal hamarabb éheztek meg.

3. túl sok finomított szénhidrátot fogyasztunk, ami vércukorszint-ingadozáshoz vezet

Az alacsony vércukorszint éhségérzetet vált ki. Ha ilyenkor gyakran túlesszük magunkat, hirtelen megugrik a vércukorszintünk is, ez még több inzulin termelésére serkenti a hasnyálmirigyet. Ezzel gyorsabban fog esni a vércukorszintünk is, és kezdődik a folyamat elölről egy ördögi körként.

(Ráadásul szép lassan kialakul az inzulinrezisztencia, ugyanis sejtjeink egy idő után érzéketlenné kezdenek válni az inzulinnal szemben. Megint több cukor marad a vérben, megint több inzulint kell termelni, egy idő után kifárad a hasnyálmirigy, és haladunk a diabetes (cukorbetegség) felé.)

4. kevés folyadékot fogyasztasz

Gondoltad volna, hogy lehet nem is éhes vagy, hanem inkább szomjas? Könnyen ellenőrizheted: ha rád tör a farkaséhség, igyál először egy nagy pohár tiszta vizet!

5. stressz, depresszió

Bizony, a farkaséhség mögött gyakran a stressz, a depresszió és a szorongás áll. Ugyanis stressz hatására megnő a szervezetünkben a kortizol hormon szintje, mely többek között az éhségérzet kialakulásáért felel.

A farkaséhség leggyakoribb okai

3 tuti tipp farkaséhség ellen

  • Reformáld meg az étrended! Fogyassz minél több valódi élelmiszert, rostokban, tápanyagokban gazdag ételek kerüljenek a tányérodra, és ügyelj arra is, hogyan eszel! Ne rohanj, fordíts időt az étkezésekre! 

    Tudtad? Az agy kb. 20 perces késéssel értesül teljesen a „jóllakottságról”, tehát ha gyorsan eszel, nagy valószínűséggel jóval előbb túl eszed magad a gyomrod szintjén. Állíts be egy órát 20 percre, egyél lassan és figyeld meg, hogy nálad mikor jelentkezik a jóllakottság. Nagy valószínűséggel fele annyi ételtől is ugyanúgy jóllakottnak fogod érezni magad, mint ha habzsoltál volna. 
  • Mozogj!  A mozgással csökkented a stresszt, kiegyensúlyozottabbá teheted a vércukorszintedet is, amelynek eredményeként kisebb a valószínűsége a rád törő farkaséheségnek.
  • Fogyassz célzott tápanyagokat, melyek segítenek a jobb evéskontrollban! Az egyik ilyen a szerves króm!

Próbáltad már? Szerves króm farkaséhség ellen!

A króm kiegyensúlyozza a vércukorszintet, csökkenti az édesség és nassolás utáni vágyat, ezáltal jobb evéskontrollt tesz lehetővé. Fogyasztásával könnyen leszámolhatunk a kínzó farkaséhséggel, és búcsút inthetünk a falási rohamoknak!

Ha azt szeretnénk, hogy a krómkúránk valóban hatásos legyen, mindenképpen szerves króm formulát válasszunk, mint amilyen pl. a króm-pikolinát is. Ezt a formát jobb felszívódás és jobb biohasznosulás jellemzi a szervetlen krómokhoz képest.

A Natur Tanya® Szerves króm a napi adagban 200 mcg aktív krómot tartalmaz króm-pikolinátból.

Próbáltad már? Szerves króm farkaséhség ellen!

A farkaséhséget meg kell különböztetnünk a valódi éhségérzettől. Az ilyenkor ránk törő falási rohamok rendszerint érzelem alapúak, hátterükben pedig életmódbeli hiányosságok állhatnak, mint rossz táplálkozás, kevés alvás, kevés folyadékfogyasztás. Ha ismerjük a kiváltó okokat, akkor könnyen meg tudjuk előzni a ránk törő farkaséhséget. Ennek egyik módja a krómbevitelünk növelése.

Fontos! Ha a falási rohamok rendszeresen ismétlődnek, több mint három hónapon keresztül hetente, akkor már étkezési zavarról beszélünk. Ebben az esetben javasolt szakemberhez fordulni.

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.