Ezért egyél te is több kölest! 10+1 érv mellette!
Miért hántolt a köles?
Mert a héj nagy adag cserzőanyagot tartalmaz, ami gátolná az ásványok felszívódást.
A köles kiegyensúlyozott beltartalmi értékei, a kisgyermekektől kezdve a tinédzserekig, a kismamákon, és időseken keresztül a sportolókig egyaránt értékes táplálék.
Fogyasztását különösen ajánlom fejfájós, kimerültségben, vérszegénységben szenvedők részére! A köles hurka és káposzta töltőanyagként is megállja a helyét.
10+1 érv a hántolt Köles mellett:
- lúgosító, savlekötő gabona
- lassítja az öregedési folyamatokat
- vérképző, vaspótló hatás
- szilícium tartalma haj, bőr, köröm szépítő
- szabályozza a vércukorszintet
- elősegíti az emésztést
- karbantartja az erek falát
- erősíti a látást
- megelőzi a fogszuvasodást, megvédi a fogzománcot
- gluténmentes
+1 ÉRV – Nagyon változatosan, édesen és sósan is elkészíthető, és bizony mindenhogy finom!
Hántolt Köles – kásaköles
A kölesből készíthetünk édes desszerteket, natur vagy sós köreteket és még a gyerekek is ösztönösen szeretik, mert gazdag, a fejlődésüket segítő ásványokban, különösen magnéziumban és vérképző vasban, esszenciális, kénes aminosavakban, kötőszövet építő szilíciumban, és a fogakat, csontokat erősítő kalciumban és fluorban.
A köles jótékony hatásai
Nekünk felnőtteknek is hasznos a köles, hiszen magas szilícium tartalma gondoskodik arról, hogy szép legyen a bőrünk, a hajunk, és a körmünk.
A köles rendszeres fogyasztása hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, a látás javításához, kiváló vashiányos állapotoknál, és savtúltengésnél.
A köles gyulladáscsökkentő hatású gabona, ami szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében. Nem mellesleg pedig ő az első számú lúgosító gabonánk, mely nem véletlen képezi fiatalító gabonadiétám szerves részét.
A távol-keleti meditációs tanok szerint a köles segíti élesíteni a harmadik szemünket”, azaz a belső látásunkat.
Tudtad?
- Régészeti leletek bizonyítják, hogy a honfoglaló magyar vezérek legfontosabb étele a köles lepény és a köleskása volt. Bizony! A magyarok fő gabonája a köles volt, egészen a kukorica elterjedéséig.
- Napjainkban a savas táplálkozás ellensúlyozása irányítja a lúgosító köles felé a figyelmet, ezért vetési területe egyre nő.
- 2011-ben az Ország tortája a Sárgabarackos kölestorta lett.
5 gyors köles recept
1. Főtt köles, köleskása - alaprecept
Hozzávalók:
- 1/2 bögre köles
- 1 bögre víz
- 1 teáskanál nem hidrogénezett kókuszzsír
- Himalájai vagy parajdi só, ízlés szerint
Elkészítés:
Forrald fel a keveréket, majd alacsony fokozaton, fedő alatt főzd 20 percig. Vajjal tálalható, illetve mézzel vagy kókuszvirág cukorral. A főzési időt felgyorsíthatod, ha a kölest legalább 2 órára beáztatod.
Kezdőknek szoktam javasolni, hogy első körben maradjanak egy jó kis magyaros alapnál.
Ilyenkor kókuszzsírban hagymát pirítunk, paradicsomot, paprikát (én csípősebben készítem és zöldpaprikát használok) adunk hozzá, majd ha összeértek az ízek, rádobjuk a kölest, amit átforgatás után kétszer annyi vízzel kell felengedni. 12-15 perc alatt magától puhára fő, felszívja a vizet és megdagad.
2. Köleskenyér recept
Hozzávalók:
- 1 bögre kávédarálón átdarált sárga köles
- ¾ bögre teljes kiőrlésű- vagy fehérliszt
- 4 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál himalájai só
- 1 tojás
- 3 evőkanál nem hidrogénezett kókuszzsír
- 1 bögre tej
- ¼ bögre méz
Elkészítés:
Szitáld egybe egy nagy edénybe az összetevőket.
Tedd hozzá a kókuszzsírt, tejet és a mézet, majd jól keverd össze, és öntsd a masszát egy 20 cm átmérőjű kerek tepsibe. Süsd 200 C-fokon 20-25 percig.
3. Köleses zöldségleves recept
Hozzávalók:
- 1 evőkanál nem hidrogénezett kókuszzsír
- ½ bögre szeletelt hagyma
- ½ bögre nyers, szeletelt csirkehús
- 4 bögre víz
- 1 friss, szeletelt paradicsom
- ½ evőkanál himalájai só
- ¼ evőkanál őrölt kurkuma
- ¼ bögre humusz
- ½ bögre szeletelt burgonya
- ½ bögre fagyasztott zöldségmix: kukorica, zöldborsó, sárgarépa
- ½ bögre köles
- 1 evőkanál szárított vagy friss menta
- ¼ bögre friss petrezselyem
- ¼ evőkanál őrölt gyömbér
- ¼ evőkanál fahéj
Elkészítés:
- Egy kis serpenyőben pirítsd meg kókuszzsíron a hagymát és a csirkét, míg a hagyma üveges nem lesz.
- Keverd össze a többi hozzávalóval (víz, paradicsom, só, kurkuma, humusz, borsó, répa, kukorica és paradicsom) egy nagy lábosban, majd fedd le. Lassú tűzön süsd kb. 30 percig.
- Vedd le a tűzről és tedd bele a mentát, gyömbért, fahéjat és petrezselymet.
4. Köles tallérok recept
Hozzávalók: (3-4 adag)
- 2 evőkanál nem hidrogénezett kókuszzsír
- 1/2 hagyma, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 bögre köles
- 1,5 bögre húsleves (vagy zöldségleves)
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 1/4 csésze reszelt cukkini
- 1/4 csésze reszelt sárgarépa
- 1 citrom reszelt héja
- bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsünk fel egy evőkanál kókuszzsírt közepes lángon.
Pirítsuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a kölest és kevergessük 1-2 percig.
Adjuk hozzá a húslevest, fedjük le és alacsony hőfokon főzzük 20 percig.
Tegyük bele a többi hozzávalót is és fedő nélkül, időnként megkeverve főzzük további 10 percig.
Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. (Risottoszerű ételként, akár már így is fogyasztható.)
Tallérok:
Formáljunk belőle 6 lapos pogácsát és tegyük a hűtőbe 20 percre.
Ezután a köles tallérokat egy pici olajon süssük arany barnára. (mindkét oldalt kb 5 percig).
5. Egyszerű, gyors, vegán köles fasírt recept
Hozzávalók (18-20 db):
- 15 dkg köles
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoranna
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- himalájai só, bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál zabpehely liszt, a könnyebb formázáshoz kell
- nem hidrogénezett kókuszzsír
Elkészítése:
- A kölest háromszoros mennyiségű vízzel főzzük puhára. A hagymákat tisztítsuk meg és kockázzuk apróra (a fokhagymát le is lehet reszelni az intenzívebb íz érdekében).
- Ha kissé meghűlt a puhára főtt köles, fűszerezzük (hagymák, majoranna, kömény, csipet só, bors) és adjuk hozzá a zabpehely lisztet, hogy formázni tudjuk a masszát.
- Melegítsük elő a sütőt 190 C-fokra. Zsírozzunk ki egy tepsit, a masszából formáljunk diónyi golyókat, majd korongokat és tegyük a tepsibe. 30 perc alatt süssük ropogósra (15 perc után forgassuk meg).