És te eszel elég lencsét?
És te eszel elég lencsét?
Tegye fel a kezét, aki újévkor lencsét eszik! És tartsa fenn az is, aki egyébként is eszik lencsét! Hát ez bizony sokkal kevesebb. Pedig ezt a hüvelyest kár lenne kizárólag az évkezdésre tartogatni, hiszen rögtön 9 okot is tudok mutatni, amiért érdemes vele rendszeresen kiegészítened az étrendedet!
Olvasd el ezt a 9 érvet,
és Te is több lencsét fogsz enni!
1. A növényi források közül a szója után leginkább bővelkedik fehérjében.
2. A magas fehérjetartalom mellett elenyésző a zsír és koleszterin tartalma.
3. Fontos esszenciális aminosavakat tartalmaz.
4. Tápanyagait jól emészthető formában hordozza.
5. Nem allergén.
6. Habár jelentős a szénhidráttartalma, glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.
7. Fontos A-és B- vitamin forrás.
8. Rostokban gazdag, így megsegíti az emésztést.
9. Kismamáknak különösen ajánlott magas folsavtartalma miatt.
Van élet a lencsefőzeléken túl is!
Bizony hogy van, és barna lencse mellett is érdemes megismerni a további lencsefajtákat. Mutatom, hogy mit készíthetsz belőlük!
- Barna lencse: kedvelt főzelék és leves alapanyag
- Zöld lencse (Puy-i lencse) : enyhén borsos ízű, leginkább salátába, levesnek jó
- Fekete lencse: csirkehús, halétel mellé ajánlott
- Sárga lencse: kissé édeskés ízű, kínai és indiai ételekben tökéletes .
- Vörös lencse: mivel gyorsabban fő, mint a többi lencse, ezért leginkább pürék, pl. dahl készítésére alkalmas
Könnyű lencsesaláta recept,
köretként vagy önmagában
- 50 g lencse
- 1 kápia paprika
- 1 db paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál petrezselyem
- fél kígyóuborka
- citromlé (csak meglocsolni)
- olivaolaj (csak meglocsolni)
- fűszerezéshez: só, őrölt bors, római körmény
Elkészítés:
- A lencsét megmossuk, kiválogatjuk, majd feltesszük főni.
- Közben a paprikát, paradicsomot, uborkát felkockázzuk, a petrezselymet és a fokhagymát feldaraboljuk.
- Ha megfőtt a lencse a zöldségekkel, fokhagymával, petrezselyemmel összeforgatjuk.
- Meglocsoljuk olíva olajjal és citromlével.
- Ízlés szerint fűszerezzük.
Jó étvágyat hozzá!