Főmenü Termékeink
Blog

És te eszel elég lencsét?

Címkék: Receptek
Szerkesztő: Somogyi Rita

És te eszel elég lencsét?

Tegye fel a kezét, aki újévkor lencsét eszik! És tartsa fenn az is, aki egyébként is eszik lencsét! Hát ez bizony sokkal kevesebb. Pedig ezt a hüvelyest kár lenne kizárólag az évkezdésre tartogatni, hiszen rögtön 9 okot is tudok mutatni, amiért érdemes vele rendszeresen kiegészítened az étrendedet!  

lencse-egeszseges.jpg

Olvasd el ezt a 9 érvet,
és Te is több lencsét fogsz enni!

1.  A növényi források közül a szója után leginkább bővelkedik fehérjében.

2. A magas fehérjetartalom mellett elenyésző a zsír és koleszterin tartalma.

3. Fontos esszenciális aminosavakat tartalmaz.

4. Tápanyagait jól emészthető formában hordozza.

5. Nem allergén.

6. Habár jelentős a szénhidráttartalma, glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.

7. Fontos A-és B- vitamin forrás.  

8. Rostokban gazdag, így megsegíti az emésztést. 

9. Kismamáknak különösen ajánlott magas folsavtartalma miatt.

Van élet a lencsefőzeléken túl is!

Bizony hogy van, és barna lencse mellett is érdemes megismerni a további lencsefajtákat. Mutatom, hogy mit készíthetsz belőlük!

  • Barna lencse: kedvelt főzelék és leves alapanyag

  • Zöld lencse (Puy-i lencse) : enyhén borsos ízű, leginkább salátába, levesnek jó

  • Fekete lencse: csirkehús, halétel mellé ajánlott

  • Sárga lencse: kissé édeskés ízű, kínai és indiai ételekben tökéletes .

  • Vörös lencse: mivel gyorsabban fő, mint a többi lencse, ezért leginkább pürék, pl. dahl készítésére alkalmas

Könnyű lencsesaláta recept,
köretként vagy önmagában

  • 50 g lencse
  • 1 kápia paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál petrezselyem
  • fél kígyóuborka
  • citromlé (csak meglocsolni)
  • olivaolaj (csak meglocsolni)
  • fűszerezéshez: só, őrölt bors, római körmény

Elkészítés:

  1. A lencsét megmossuk, kiválogatjuk, majd feltesszük főni.

  2. Közben a paprikát, paradicsomot, uborkát felkockázzuk, a petrezselymet és a fokhagymát feldaraboljuk.

  3. Ha megfőtt a lencse a zöldségekkel, fokhagymával, petrezselyemmel összeforgatjuk.  

  4. Meglocsoljuk olíva olajjal és citromlével.

  5. Ízlés szerint fűszerezzük.

Jó étvágyat hozzá!

Nézz körül a webáruházunkban

Greenmark Bio vörös lencse, egész 500 g

1 675 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 675 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.