Főmenü Termékeink
Blog

Hogy segít az epigenetika lassítani az öregedést?

Szerkesztő: Somogyi Rita

Epigenetika az öregedés késleltetésének szolgálatában.

Az öregedés egy természetes folyamat, amely minden élőlény életének része. A sejtek idővel veszítenek a vitalitásukból, a szervek és szervrendszerek működése pedig lassul. Az epigenetika egy új és izgalmas tudományág, amely megmutatja, hogy az öregedés sokkal több, mint egyszerűen az idő múlása. Mindenképpen nagyobb hatással vagyunk rá, mint eddig gondoltuk. Az öregedés hátterében olyan epigenetikai változások rejlenek, melyek nagyon is befolyásolhatók és az öregedési folyamatok ezáltal lassíthatók.

Az epigenetika alapjai

Az epigenetika alapjai

Az epigenetika azt tanulmányozza, hogy életmódunk, hogy befolyásolja génjeink ki és be kapcsolását, melyek a DNS-ben vagy RNS-ben található nukleinsav szakaszok. Minden külső és belső tényező kémiai módosulásokat okoz a gének körül és idővel be- vagy kikapcsolják ezeket a géneket.

Élőhelyünk, társas kapcsolataink, viselkedési és alvási szokásaink, a minket érő traumák, fertőzések, a táplálkozás, a stressz, az élvezeti szerek használata vagy a testmozgás, mind-mind hatnak saját génjeinkre, sőt még utódjaink génjeire is. Az epigenetikai módosítások közé tartozik a DNS metiláció, a hiszton módosítások és a mikro-RNS-k, amelyek mindegyike befolyásolja a gének kifejeződését.

Epigenetika és az öregedés  

A DNS metilációs mintázatok alapján meghatározható a biológiai életkor (epigenetikai-óra). Ha a kronológiai életkorunk 40, de anyagcsere betegségekkel küzdünk, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, a biológiai életkorunk nagy valószínűséggel 8-10 évvel több.

Pedig bizonyított, hogy szüleinktől örökölt génjeink csupán 5%-ban felelnek betegégeinkért. Ha vannak is kóros génjeink, azok környezeti hatásra kapcsolnak be. Tehát a genetikai hajlam nem jelenti azt, hogy a fenti példánál maradva, maga a 2-es típusú cukorbetegség is ki fog alakulni.

A kulcs a minket érő külső és belső tényezőkön múlik. Pozitív epigenetikus változásokat jelent a rendszeres testmozgás, a jó minőségű alvás, a tápanyagokban gazdag táplálkozás, a stresszoldó technikák, de még a tanulás is, melyek nem csak lassíthatják, de vissza is fordíthatják a biológiai órát és szerveink, szervrendszereink öregedését.

Negatív epigenetikus változásokat okoz a mozgáshiány, a krónikus stressz, a cigaretta, az alkohol, a gyógyszerek vagy a tápanyagokban szegény étrend. Például egy egyoldalú táplálkozás képes a genom egyes részeinek átírására, gének be és kikapcsolásra és megváltoztathatja az emésztésért felelős gének működését és az immunválaszokat. Felgyorsítva természetesen ezzel a biológiai órát.

Lelki állapotunk is befolyásolja az epigenetikai-órát. Egy haláleset vagy válás okozta trauma gyorsítja, míg a hit, a szeretet, az ölelés, a nevetés lassítja az öregedési folyamatokat. A kutatók szerint sokszor jobban, mint maguk a fizikai tényezők.

Sőt ezek az érzéseink is átörökíthetők, például egy szorongó anya félelmei átöröklődhetnek a gyermekre, megjelenhet a gyermek és még a következő generációk génkifejeződéseiben is. A kutatók feltételezése szerint: a gének emlékeznek.

Az 5 legfőbb epigenetikai változásokat befolyásoló tényező

Az 5 legfőbb epigenetikai változásokat befolyásoló tényező

TESTMOZGÁS: A rendszeres testmozgás pozitív hatással van az epigenetikai változásokra, segítve a sejtek fiatalosabb állapotának fenntartását. A hideg-meleg vizes zuhanyzás és az úszás is segít.

EGÉSZSÉGES ÉTREND: Fontos az étrend kiegyensúlyozása, a mediterrán étrendhez közeledve. Ez rengeteg szezonális zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű, a lehető legkevésbé finomított szénhidrátokat, minőségi zsírokat és olajokat, illetve állati fehérjéket jelent, amelyeket leginkább halak képviselnek. A fehérjék elengedhetetlenek a test jó egyensúlyához.

IDŐSZAKOS BÖJT: A kísérletek során kimutatták, hogy az időszakos böjt és/vagy a kalóriamegszorítás hatással van az epigenetikai változásokra, és növeli az élettartamot. A vegetáriánus étrend kevésbé savas és általában kevesebb kalóriabevitellel párosul, mint a hagyományos étrend.

STRESSZKEZELÉS: A krónikus stressz befolyásolja az epigenetikai változásokat, így a stresszkezelési technikák, mint például a meditáció és a relaxáció, segít az öregedés lassításában. Bizonyítottan segítik az egyensúly visszaszerzését és a stresszhez való alkalmazkodást az adaptogén gyógynövények.

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK:
Az alapvető étrend nem elegendő, akkor, ha krónikus stressznek vagyunk kitéve vagy betegségekkel élünk. Az olyan mitokonriális tápanyagok, mint a glicin és taurin aminosavak és a magnézium-biszglicinát, és pozitív génmódosításokat hajtanak végre, be és kikapcsolnak géneket, lehetővé téve, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljünk.

Bár az öregedés elkerülhetetlen, az egészséges öregedés választható, ma már az epigenetika visszafordítható!

Nézz körül a webáruházunkban

100% TAURIN POR - adalékanyagmentes, taurin aminosav Natur Tanya®

4 535 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 535 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.