Főmenü Termékeink
Blog

Emésztőenzim hiány tünetei és emésztőenzim pótlás

Emésztőenzim hiány és tünetei, avagy az enzimpótlás fontossága

Minden, amit az emésztőenzimekről tudni kell!  

Az emésztőenzimek segítik az ételek megemésztését, és megtalálhatók a sejteken belül, ahol a sejtek túlélését tartják fenn. Az emésztőenzimek felgyorsítják (katalizálják) az ételek emésztését és a tápanyagoknak a vérbe történő szállítását még akkor is, ha az emésztőrendszer károsodott. Kutatások azt mutatják, hogy a magas enzimtartalmú étrendet követők fokozott energiával és életerővel rendelkeznek. A fáradt és kimerült emberek pedig hiányt szenvednek enzimekből, mivel az általuk elfogyasztott étel nem tud maradéktalanul megemésztődni, helyette salakanyagokká, mérgekké alakul, ami energiahiányt okoz. Blogunk bemutatja az emésztőenzim hiány tüneteit és rávilágít az emésztőenzim pótlás fontosságára.

1-natur-tanya-emesztoenzim-komplex-hiany-tunetei-potlas-legj.jpg

Az emésztőenzimek 3 fő típusa

Az emésztőenzimek létfontosságúak a tökéletes emésztéshez. Lebontják az élelmiszerekben található zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket kisebb vegyületekre, melyeket a szervezet fel tud használni. Az emésztőenzimek tökéletessé teszik az emésztést, ami azt jelenti, hogy az ételeinkben található tápanyagok eljutnak sejtjeinkhez energiát adva, és a salakanyagok kiválasztásra kerülnek. Amennyiben enzimtartalékaink magasak, akkor a szénhidrátok, fehérjék és a zsírok jól emésztődnek.

1. Szénhidrátbontó enzimek (amilázok)

Szénhidrátbontó enzimek (amilázok)

Az amilázok a szénhidrátokat, pl. a keményítőt és cukrokat egyszerű cukrokká, pl. glükózzá bontják. Amilázt a hasnyálmirigy és a nyálmirigyek is termelnek. Ezért van az, hogy gyakran ajánlják az alapos rágást az étel lenyelése előtt, mivel a nyálban lévő amiláz enzimek segítenek lebontani a szénhidrátokat a könnyebb emésztés és felszívódás érdekében. A laktáz egy másik jólismert szénhidrátbontó enzim, mely a tejtermékek emésztését segíti elő, a laktózt (tejcukor) bontja le cukrokra (glükózra és galaktózra). Egy másik érdekes szénhidrátbontó enzim a cellulóz, mert a szervezet nem termeli ezt az enzimet. Ez az enzim a növények sejtfalát bontja le, így tudja a szervezet felszívni a tápanyagokat.

Alfa-amiláz emésztő enzim

  • Keményítőre és glikogénre specifikus enzim, ami a poliszacharidokat diszacharidokra bontja
  • A gluténspecifikus proteázokkal is együttműködik, hogy lebontsa a gluténben található gliadin szénhidrát részét, ami a prolin peptidekkel együtt autoimmun károsodást és a lisztérzékenységben és gluténintoleranciában fellehető tüneteket okoz

Celluláz emésztő enzim

  • Lebontja a gyümölcsökben és zöldségekben található cellulózt és a celluláz származékokat (növényi rostot) kisebb poliszacharidokra és glükózra
  • Segít felszabadítani a gyümölcsökben és zöldségekben található tápanyagokat

Laktáz emésztő enzim

  • A laktózt (tejcukor) alakítja át cukrokká, glükózzá és galaktózzá
  • Támogatja a tejtermékek emésztését azoknál, akiknek laktóz intoleranciájuk van
  • A laktázt termelő LCT gén aktivitása felnőttkorra lecsökken, így sok felnőtt nem képes hatékonyan megemészteni a laktózt

Invertáz emésztő enzim

  • A szukrózt/szacharózt és maltózt fruktózzá és glükózzá bontja

2. Fehérjebontó enzimek (Proteázok)

Fehérjebontó enzimek (Proteázok)

A proteázok a fehérjéket bontják le aminosavakra és proteolitikus enzimeknek is nevezik őket. Ezek az enzimek csökkentik annak esélyét, hogy az olyan fehérjék, mint a glutén vagy a kazein immunreakciót váltsanak ki, mely a különböző ételérzékenységek során figyelhető meg.

Ráadásul a gluténből és kazeinből származó prolinban gazdag peptidek opioidszerű hatást fejthetnek ki a központi idegrendszerben, ami szedációt (pl. étkezés utáni álmosságot) és ételfüggőséget okozhat. Ezen felül a glutén és a kazein feltehetően olyan neurológiai tüneteket vált ki, melyekkel autizmus spektrum zavarral küzdő gyerekeknél találkozhatunk.

Az emésztésen túl ezek az enzimek más szervrendszerek számára is jótékony hatásúak, ezért szisztémás enzimek néven is találkozhatunk velük.A szisztémás proteolitikus enzimek legfontosabb feladata a fibrin lebontása a vérben és más kötőszövetekben például az izmokban. Ezek az enzimek tápanyagokban és oxigénben gazdag vért visznek, melyek eltávolítják a metabolikus hulladékot, melyek a gyulladások során keletkeznek és a túlzott mennyiségű fibrin termel. Az alábbi enzimeket széles körben használják szisztémás enzimekként.

Proteáz emésztő enzim

  • lebontja a nagy fehérjemolekulákat kisebb polipeptid darabokra és aminosavakra
  • javítja a fehérjék emésztését a tápanyagok jobb felszívódása érdekében és csökkenti a fehérjék allergén jellegét

Bromelain emésztő enzim

  • sokféle proteint bont le kisebb összetevőkre
  • szisztémás enzimekként támogatja a normális gyulladásos válaszreakciót
  • segíti az allergiák visszaszorítását
  • gyorsítja az izmok regenerációját és
  • probiotikus hatást fejt ki

Papain emésztő enzim

  • a fehérjéket bontja le
  • megtisztítja a bélfalakat
  • segít az olyan emésztési tünetek enyhítésében, mint a székrekedés és puffadás
  • szisztémás enzimekként gyulladáscsökkentő
  • fellép a cukorbetegség szövődményei ellen
  • csökkenti a reumás artritisz okozta gyulladásokat és fájdalmakat

Peptidáz emésztő enzim

  • az aminosavakat szabadítja fel a fehérjékből és a polipeptidekből

Prolil-oligopeptidáz emésztő enzim

  • A proliloligopeptidáz gluténbontó enzim, mely bizonyítottan bontja az élemiszerekben előforduló rejtett glutént is, mellyel minimalizálja az emésztőrendszeri diszkomfort érzést, mely a glutén fogyasztása után jelentkezhet.

3. Zsírbontó enzimek (Lipázok)

Zsírbontó enzimek (Lipázok)

A lipázok zsírsavakat hasítanak le a zsírokról és olajokról és segítik a zsírok emésztését a bélben. Alapvető a zsírok (pl. trigliceridek és foszfolipidek) emésztéséhez az epehólyagból felszabaduló epesók (lecitin) emulgeáló hatásával együtt. A hasnyálból származó lipáz, illetve az epehólyagból az epe összekeveredik az epevezetékben, majd ez a patkóbélbe ürül. A lipáz hiánya zsírszéklethez és számos, a zsír kezelésével kapcsolatos problémához vezethet a szervezetben.

Lipáz emésztő enzim

  • a zsírokat (lipideket) bontja le zsírsavakra és glicerolra
  • javítja a zsírfelhasználást
  • támogatja az epe működését

Miért van szükség az enzimpótlásra?

A rossz étkezési szokásoknak, a felgyorsult életvitelnek és a túlzott mennyiségű zsír és cukorbevitelnek köszönhetően az emésztőenzimek kiválasztása nem lehet elegendő, különösen a középkorúaknál és időseknél, illetve krónikus gyomor-bélrendszeri panaszokkal küzdőknél. Ennek fényében szükségessé válik az enzimpótlás az emésztési folyamat kiegyensúlyozása érdekében.

Egy multienzim komplex jelentősen enyhítheti a funkcionális diszpepszia tüneteit (étkezés utáni feszítő teltségérzet, puffadás, gázosodás, émelygés, gyomorégés, gyomoridegesség, büfögés, hányinger, hányás, ételdarabok a székletben, hasmenés (pl.: amiláz hiány hasmenést okoz), laza széklet (pl.: lipázhiány - zsíros laza székletet eredményez), így támogatva egy egészséges emésztőrendszert.

  • Sajnos az enzimtermelés folyamatosan csökken a korral, helytelen étrend vagy krónikus stressz hatására. Ráadásul a főzés és a feldolgozás során a nyers ételekben megtalálható természetes enzimek lebomlanak. Azoknál, akik vegetáriánusok vagy vegánok, valószínűleg fontos tápanyagok hiányoznak a növényi alapú étrendből, és nekik is szükségük lehet az enzim táplálékkiegészítőkre, mint amilyen pl. a celluláz enzim, mely a növények sejtfalát bontja le, felszabadítva tápanyagokat a sejtjeink számára.

Hasnyálmirigy enzimpótlás

A hasnyálmirigy kimerülés igen gyakori panasz a nyugati társadalomban, ilyenkor nem állítunk elő megfelelő mennyiségű emésztőenzimet.

A hátterében leggyakrabban a magas finomított szénhidráttartalmú étrend, inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegségből adódó inzulin szabályozási zavar áll. A magas kalóriabevitel, a túlzott alkoholfogyasztás szintén gyenge enzimtermelést eredményez. Ilyen esetekben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő emésztésére és anyagcseréjére való képesség hiánya, számos további problémát és panaszt okozhat. Az emésztőenzimek pótlása ilyen esetekben különösen fontos.

Miért van szükség az enzimpótlásra?

Az emésztőenzim hiány 10 gyakori tünete

Az emésztőenzim hiány tünetei általában a bélben jelennek meg először. Az emésztőenzimek hiánya diszpepsziás tünetekkel párosul (kellemetlen, rossz érzés az étkezés után). A tünetek megjelenhetnek egy napig vagy akár egy hétig, és a következőket foglalhatják magukban:

  1. Étkezés utáni feszítő teltségérzet
  2. Puffadás, gázosodás
  3. Émelygés
  4. Gyomorégés, gyomoridegesség 
  5. Büfögés
  6. Hányinger
  7. Hányás
  8. Hasmenés (pl.: amiláz hiány hasmenés)
  9. Laza széklet (pl.: lipázhiány - zsíros laza széklet)
  10. Ételdarabok a székletben

Emésztő enzim pótlás – 12 nyomós ok

  1. Diszpepsziás tünetek
  2. Élelmiszerintoleranciák (glutén, laktóz)
  3. Emésztőrendszeri gyulladások (Crohn, SIBO, szivárgó bélszindróma)
  4. Májbetegségek
  5. Hasnyálmirigy betegségek (Az enzimek többségét a hasnyálmirigy termeli)
  6. Alacsony gyomorsavszint 
  7. Időskorban, hiszen a kor előrehaladtával csökken az enzimtermelés
  8. Kiadós, nehéz étkezések (hiába termelődik elég enzim, az nem elegendő az elfogyasztott táplálék lebontásához)
  9. Az élelmiszer-fogyasztási szokások hirtelen változása, a környezetszennyező anyagoknak való kitettség, a gyakori utazás és a váratlan időjárás-változások okozta stressz elviselése esetén is kifejezetten ajánlott az enzimkészítmény használata
  10. Cisztás fibrózis
  11. Öregedési folyamat – a kor előrehaladtával csökken az enzimtermelés
  12. Krónikus stressz - lassítja az emésztést, gátolja az emésztőenzimek működését

Egyeseknél az enzimek hiánya krónikus elégtelenséggé válhat. Az emésztőenzim hiány egészségre való szélesebb körű hatása a következőket foglalja magában:

  • Elhízás
  • Allergiák és gyenge immunfunkció
  • Depresszió és szorongás
  • PMS
  • Kimerültség
  • Autoimmun betegségek
Emésztőenzim hiány és a leggyakoribb 10 tünet

Melyik a legjobb emésztőenzim?

Hogy válasszunk emésztőenzim kiegészítőt, és melyik a legjobb emésztőenzim? Nézzük meg a termék címkéjét!

  1. Többféle emésztőenzim kombinációja jobb élettani tulajdonságokat kölcsönöz, mint, ha külön-külön fogyasztanánk őket. Válasszunk emésztőenzim komplexet, ahol az összetevők között megtaláljuk: a FEHÉRJEBONTÓ ENZIMEKET (proteáz enzim, peptidáz enzim, papain enzim, bromelain enzim), a ZSÍRBONTÓ lipáz enzimet, a KEMÉNYÍTŐBONTÓ amiláz enzimet, a ROSTBONTÓ celluláz enzimet, a SZACHARÓZ-BONTÓ invertáz enzimet, a LAKTÓZBONTÓ laktáz enzimet és a GLUTÉNBONTÓ prolil-oligopeptidáz enzimet.
  2. Ha az enzimek mellett mg-os jelölést látunk, tudnunk kell, hogy az nem írja le az enzim aktivitási erejét, vagyis azt, hogy milyen hatása van az enzimnek a fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra. Az így jelölt enzimtermékeket, jobb, ha visszatesszük a polcra. Válasszunk olyan emésztőenzim terméket, ahol az enzimek mellett a nemzetközileg elfogadott enzimaktivitási egység van feltüntetve, mely a leggyakrabban használt mutató az enzimek erejének mérésére. Keressük a csomagoláson az alábbi enzimaktivitási jelöléseket:

PPI: gluténbontó enzim aktivitási egység, DU: dextrinizáló egység alfa-amiláz, GDU: Bromelain enzim, FCCU: laktáz enzim egység, USP U: az Egyesült Államok Gyógyszerkönyve szerinti papain enzim aktivitási egység, HUT: gomba eredetű peptidáz enzim aktivitási egység, CU: (Cellulase Unit), celluláz enzim aktivitási egység, SU: invertáz enzim aktivitási egység, PC: bakteriális proteáz enzim aktivitási egység, FIP: gomba eredetű lipáz enzim aktivitási egység.

Nézz meg egy emésztőenzim komplexet, 10 féle fermentált és növényi enzimmel!

Hogy válasszunk emésztőenzim kiegészítőt?

7 ok, ami gátolja az enzimek működését és enzimhiányt okoz

1. HŐMÉRSÉKLET

A legtöbb enzim körülbelül 37 Celsius-fokos testhőmérsékleten működik a legjobban. Alacsonyabb hőmérsékleten vagy lassúbb működésre kapcsolnak, vagy megváltozik alakjuk és nem lesznek képesek elvégezni funkciójukat, azaz denaturálódnak. Az enzimek viszont nem képesek tolerálni a főzés, sütés, mikrózás, konzerválás és pasztőrözés során alkalmazott magas hőmérsékleteket, mivel ezek mind körülbelül 48 Celsius-fokon, vagy a fölött történnek, elpusztítva az enzimeket.

A 7 ok, ami gátolja az enzimek működését, hőmérséklet

2. PH-TARTOMÁNY

A szervezetben minden testfolyadéknak más-más a pH tartománya. A gyomor például savas, ahol az enzimek 2-es pH-nál működnek a legjobban. A belekben ez a pH érték már 7,5-es. A sav-bázis egyensúly tartós felbomlása gátolja az enzimek tevékenységét, így lassul az anyagcsere is.

A 7 ok, ami gátolja az enzimek működését, PH-tartomány

3. KOFAKTOROK

Egyes enzimek csak akkor képesek működni, ha kapcsolódik hozzájuk egy specifikus nem-fehérje molekula. Ezeket a nem-fehérje molekulákat kofaktoroknak nevezünk. Például a szénsav-anhidráz (egy enzim, ami segít fenntartani a szervezet pH-értékét) nem képes funkcionálni, ha nem kötődik hozzá egy cink ion.

A 7 ok, ami gátolja az enzimek működését, kofaktorok

4. ÉTREND

Ha az étrendünk nagy részét feldolgozott és főtt ételek teszik ki, akkor valószínűleg nem jutunk hozzá esszenciális enzimekhez, és így előbb-utóbb meg fog jelenni a hiányállapot. Az étkezés alatti folyadékfogyasztás felhígíthatja az emésztőnedveket és lassíthatja az enzimek tevékenységét, illetve nagyon forró vagy nagyon hideg ételek és italok fogyasztása szintén gátolhatja az enzimek tevékenységét. A rossz/hibás ételtársítások étkezéseknél (pl. keményítő nagyon savas ételekkel, fehérje keményítővel, vagy fehérje cukorral) szintén akadályozhatja az enzimek tevékenységét.

A 7 ok, ami gátolja az enzimek működését, étrend

5. FÜGGŐSÉGEK

A túlzott alkoholfogyasztás és/vagy dohányzás gyenge enzimtermeléshez vezet, ami tápanyag elégtelenséget vagy tápanyaghiányt idéz elő, számos egészségügyi problémát eredményezve.

A 7 ok, ami gátolja az enzimek működését, függőségek

6. GYÓGYSZEREK

Egyes gyógyszerek befolyásolják az enzimszinteket. Például az antibiotikumok elpusztíthatnak bizonyos olyan baktériumokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy egyes enzimek a legjobban működjenek. A sztatinok (koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek) megemelhetik a máj- és izomenzimek szintjét. Növelhetik a máj- vagy izomkárosodás kockázatát.

A 7 ok, ami gátolja az enzimek működését, gyógyszerek

7. BETEGSÉGEK

Ha főleg főtt és feldolgozott élelmiszereket eszünk, akkor a fő emésztőenzimeket előállító mirigyünk, a hasnyálmirigy gyakran megnagyobbodik a túlterhelés hatására. Bizonyos egészségügyi állapotok, mint pl. a hasnyálmirigy-gyulladás károsítják a hasnyálmirigyet és csökkenthetik bizonyos emésztőenzimek számát és hatékonyságát. A fizikai, érzelmi vagy pszichés stressz csökkenti a hasnyálmirigy enzimtermelését, valamint az emésztési funkció és egészség számos más területét is befolyásolja. A krónikus gyomor-bélrendszeri fertőzés vagy gyulladások, illetve az epekövek szintén emésztőenzimek hiányhoz vezetnek.  

A 7 ok, ami gátolja az enzimek működését, betegségek

Érdekesség
Miért van enzim a tisztítószerben?

A tisztítószerekben alkalmazott enzimek nem csak fokozzák az adott tisztítószer hatékonyságát, de olyan környezetbarát tisztító termékeket hoznak létre, melyekben kevesebb szintetikus hatóanyag szükséges a feladat elvégzéséhez, sőt alacsonyabb mosási hőmérséklet is elegendő.

Példák: 
Celluláz: kevésbé bolyhosodik ki tőle a pamutruha és tovább megőrzi a színét és puhaságát
Proteáz:
eltávolítja a fehérje-alapú szennyeződéseket, mint a vér, a fű vagy fehérje alapú étel
Amiláz:
eltávolít minden keményítőt tartalmazó ételszennyeződést
Lipáz:
eltávolít minden zsíros és olajos szennyeződést  

Összefoglalás

Az enzimek biológiai katalizátorok, olyan fehérjemolekulák, melyek előidézik vagy megváltoztatják a kémiai reakciók sebességét. Az emésztőenzimek növelik a tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét, segítik az étel megemésztését, a makromolekulákat (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) kisebb építőköveikre bontják, hogy felszívhatóvá váljanak a bélbarrieren keresztül a véráramba. Még az érzékenységet okozó élelmiszerösszetevők (glutén, laktóz) is lebontásra kerülnek emésztőenzimek által, csökkentve a kellemetlen mellékhatásokat. Az emésztőenzimek megtalálhatók a sejteken belül is, különösen a lizoszómákban, ahol a sejtek túlélését tartják fenn és segítik az energiatermelést. Enzimek nélkül a megfelelő tápanyag felszívódás lehetetlen, az összes anyagcserefunkció lelassul, így a szervezet gyorsabban öregszik és hajlamosabb a betegségekre. Az emésztőenzimek egy fontos csoportja a fehérjebontó enzimek, melyeket szisztémás enzimeknek is neveznek, mivel a táplálék megemésztése mellett elősegítik a sérülések/sebek gyógyulását, a gyulladások csökkentését (ízületi gyulladás, IBS, Crohn) és lassítják az öregedési folyamatokat. Olvass tovább a szisztémás enzimekről, ide kattintva!

Nézz körül a webáruházunkban

EMÉSZTŐENZIM komplex Natur Tanya® - 10 féle fermentált és növényi emésztő enzim

6 995 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 6 995 Ft

ALOE VERA ITAL NATUR ÍZ. Magas acemannán tartalom Natur Tanya®

6 570 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 980 Ft

Vegán 100% Spirulina - adalékanyagmentes mikroalga a vitalitásért és a testsúly-kontrollhoz Natur Tanya®

2 499 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 2 499 Ft
Ez a termék jelenleg nincs készleten. Érdeklődés

Natur Tanya® MEGABIOTIKUM - 12 féle baktériumtörzs, mega dózisú, 120 milliárd CFU élőflóra tartalom

9 995 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 9 995 Ft
Összes termék
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.