Az EGCG egy zöld tea polifenol, ami javítja a sejtek inzulin érzékenységet.
Az inzulin rezisztencia a II-es típusú diabétesz előszobája. "Az inzulin rezisztencia olyan, mintha kulcsra lenne zárva a sejtjeidhez vezető ajtó"- Charles Poliquin.
Az inzulin segíti a sejtjeidet cukorhoz (glükózhoz), ha a folyamat nem megy végbe, akkor a sejtek éheznek, hiszen a glükóz jelenti számunkra a fő energiaforrást. Inzulinrezisztencia esetében ez azért történik, mert a sejtjeid inzulin receptorai nem tudnak tovább megfelelően kapcsolódni az inzulinhoz.
Egy ideig egyre több és több inzulint termel a hasnyálmirigy, majd a ß-sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására. A többlet inzulin közben károsítja a szív és érrendszert, fokozza az éhséget, növeli a zsírpárnákat, a vérnyomást és elősegíti bizonyos ráktípusok kialakulását.
Mikor az inzulin nem tud sejtjeidnek a felvételről jelezni, magas glükóz szint alakul ki a vérben, tested válaszreakciója erre a kortizol nevű stressz hormon felszabadítása. Ez alapvetően a test egy túlélési válasza, mellyel a vércukorszinttel egy alternatív mechanizmuson keresztül próbál megküzdeni. Idővel ez alacsonyabb energiaszintekhez vezet és több zsírtároláshoz, különösen a hasi régióban.
Figyelem, ha Te vékony testalkatú és inzulin rezisztenciás vagy, akkor a háttérben a mellékvesék kimerülése is fennállhat, amit ételallergiák, pajzsmirigy alulműködés, túlzott szénhidrát fogyasztás és stressz idéz elő. Ilyenkor magas kortizolszint figyelhető meg és emelkedett DHEA-szint, amiből tesztoszteron képződik.
(forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874117309893
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082721/)