Főmenü Termékeink
Blog

Karotinoidok – a barnító antioxidánsok

Bőrszépítő és bőrvédő karotinoidok

A Natur Tanya® Solar Vitamin karotinoidok segítségét is igénybe veszi ahhoz, hogy a bőr könnyen és tartósan váljon csokibarna színűvé. Rövid, de alapos összefoglalónkból most megtudhatod, mik is pontosan a karotinoidok és miért fontosak a barnuláshoz és a bőr egészségéhez.

Karotionidok /Natur Tanya® Solar Vitamin

A karotinoidok szerepe eredetileg a növényi fotoszintézisben fontos, ezek a pigmentek adják a sárga, vörös, narancssárga zöldségek és gyümölcsök színét. De az őszi falevelek is a karotinoktól lesznek – a zöld színt biztosító klorofill lebomlása után, – olyan színpompás narancsos-vörösesek.

A karotinok a karotinoidok közé tartozó, káros szabad gyököket semlegesítő antioxidánsok.

Leggyakrabban narancssárgás színű a festékanyaguk, ami felhalmozódik az emberi bőr hámrétegében, ahol az UV-sugárzást megszűrve, a káros anyagok közömbösítésével védik a bőrt. Ez a megszaporodott festékanyag segíti a bőr szép és egyenletes barnulását a Natur Tanya® Solar Vitaminban is.

A Solar napozóvitamin egyébként nem csak a barna színt előidéző pigmenteket juttatja a bőrbe, a termelődésüket is serkenti az L-tirozin nevű fehérjével, – és több más, barnulást elősegítő vitamin és tápanyag is található még benne.

De nem csak a sárga karotinok hasznosak számunkra. A paradicsom por például bizonyítottan fokozza a barnulást, ami a piros paradicsom színanyagának, a Likopinnak, egy vörös színű karotinnak köszönhető, ami szintén megtalálható a napozóvitaminban. Persze – éppúgy, mint az összes többi, – ez a karotinoid is véd az UV-sugaraktól, és biztosítja a bőr fiatalságának, egészségének megőrzését.

Karotionidok /Natur Tanya® Solar Vitamin

Béta-karotin és az A-vitamin

A legismertebb karotinoid a béta-karotin, ami amellett, hogy megszínezi a bőrt, az A-vitamin alapanyagául is szolgál – szervezetünk 6 egységnyi béta-karotinból 1 egységnyi A-vitamint tud előállítani. A Natur Tanya® Solar Vitamin már ezt a béta-karotinból átalakított A-vitamint tartalmazza, így megspórolja nekünk a transzformációhoz szükséges energiát.

Azzal, hogy béta-karotinból származik, az is biztosított, hogy az A-vitamin természetes formában található meg ebben a napozóvitaminban, nem pedig a máshol oly gyakran alkalmazott, szintetikus alakjában.

A karotinoidok barnítanak és védenek is

Az A-vitamin a legfontosabb barnulást elősegítő vitamin, hiszen bőr-öregedés késleltető hatású, serkenti a sejtnövekedést, kijavítja és megelőzi a sejtkárosodásokat, ezzel védi bőrödet a napfény káros UV-sugárzása ellen.

Karotionidok /Natur Tanya® Solar Vitamin

Az A-vitamin nem csak a barna bőr miatt fontos. Nélküle szaruréteg jelenik meg ott, ahol semmi keresnivalója nem lenne: a nemi szervekben vagy a bőrön; hiánya töredező hajat és körmöket, valamint farkasvakságot és egyéb szempanaszokat eredményezhet.

Ha már szóba jött a szemek egészsége: a Solar napozóvitaminban megtalálható Lutein és Zeaxantin azok a karotinoidok, amik a bőr színének élénkítése mellett a szemeket is védik az erős fénysugarak ellen. Együtt alkotják a retina kékfény szűrő területét, a sárgafoltot (makulát).

Hiányuktól alakulhat ki a makula degeneráció, ami egy olyan retina károsodás, aminek eredménye a látómező közepének homályosodása, de nélkülük akár súlyos, vakságot okozó látáskárosodás is bekövetkezhet.

Karotionidok /Natur Tanya® Solar Vitamin

A béta-karotin, a Likopin, a Lutein és a Zeaxantin tehát azok a karotinoidok, amik a Natur Tanya® Solar Vitamin kapszuláiban egyszerre működnek egészségvédő, hatékony antioxidánsként és bőrbarnító festékanyagként is. Napozás előtt, közben, helyett – ezt a napozóvitamint tulajdonképpen bármikor eredményesen használhatod önbarnító tulajdonságainak köszönhetően!

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.