Főmenü Termékeink
Blog

A bélgyulladás okai és kezelése

Szerkesztő: Somogyi Rita

Csökkentsd az autoimmun betegségek lehetőségét a bélgyulladás kezelésével!

A tartós, nem múló hasfájás, a puffadás, a hasi görcsök mind olyan jelek, amiket érdemes komolyan venni, és nem csak legyinteni rájuk, hogy „majd elmúlik”, mert önmagukon túlmutatva autoimmun betegségek felé vezető bélgyulladást is jelezhetnek. Van megoldás ez ellen? Csökkenthető valahogy az autoimmun betegségek kialakulása? Ha tovább görgetsz, megtudod!

Előzd meg az autoimmun betegségeket a bélgyulladás kezelésével!

A bélgyulladás tünetei

  • hasfájás, hasi görcsök
  • hányinger, hányás
  • puffadás
  • erős, fájdalmas hasmenés
  • vagy éppen székrekedés
  • váltakozó hasmenés és székrekedés
  • hőemelkedés, láz
  • étvágytalanság
  • fogyás
  • gyengeség, általános rosszullét

A bélgyulladás okai

A tünetek megjelenésekor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Egy akut bélgyulladás tünetei rendszerint valamilyen külső kórokozóhoz köthetők. A bakteriális fertőzések (pl.: Salmonella, Campylobacter, E. coli, calicivírus stb.) okozhatnak véres székletet is. Ezeket tenyésztéssel ki lehet szűrni.

Ha a bakteriális fertőzések és a vírusfertőzések (pl.: norovírus, rotavírus) lehetőségét is kizártuk, akkor érdemes az irányba kutakodni, hogy állhat-e bármiféle ételintolerancia vagy már alapként szolgáló autoimmun betegség a gyulladások hátterében.

Ugyanis, a fel nem ismert gluténérzékenység (és/vagy cöliákia), a kezeletlen áteresztő bél szindróma, a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, – de még a nem komolyan vett laktóz- és tejérzékenység is – tartós, krónikus bélgyulladást okozhat.

A nem jól funkcionáló belek, a károsodott bélbolyhok és a sérült bélnyárkahártya nem tudják betölteni alapvető immunrendszeri feladatukat. Vagyis, nem tudnak komoly éberséggel szelektálni a bekerülő hasznos és káros anyagok között. Ezért, ha gyakran vagy folyamatosan - megfelelő kezelés nélkül - gyulladásban vannak a beleid, akkor ez nem csak fájdalmas hasi görcsökhöz és puffadáshoz, de akár további autoimmun betegségek felé is vezethet

A bélgyulladás okai

 

Bélgyulladás kezelése béta-glükánnal

Az 1,3/1,6 D típusú magas tisztaságú sörélesztő béta-glükán enyhíthet az autoimmun tüneteken és az olyan krónikus gyulladásokon, mint az ízületi gyulladások vagy a bélgyulladás. De tudod-e, mi az a béta-glükán?

Ma sajnos egyre kisebb területen, egyre több élelmiszert termelünk, ami erősen csökkenti a növények tápanyagtartalmát. Ennek áldozatai a béta-glükánok. Amikor még nem használtunk ennyi vegyszert és gombaölőszert, ételeink élesztőgombákban voltak gazdagok. Ezen gombák sejtfala a béta-glükánok forrása. Egyszerűen elfogyasztottuk az ételeket, melyekből a különböző gomba (pl. vadélesztő) béta-glükán rostokra nagyobb mértékben reagáltak az immunsejtjeink. Mondhatni, mindennapi kapcsolatban volt az immunrendszerünk ezekkel a rostokkal.

Az immunsejteken ugyanis glükán receptorok találhatók, ami azt bizonyítja, hogy a testünk már nagyon régóta kapcsolatban áll vele. Épp ezért állnak a béta-glükánok is jó ideje a tudományos kutatások fókuszában.

A különböző élelmiszer alapanyagokban más és más élettani tulajdonságokkal rendelkező béta-glükánt találhatunk. Például a zabból vagy árpából származó béta-glükánok a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszintek normalizálásában erősebbek. A gombafélékből, leginkább a sörélesztő (gomba) sejtfalából származó béta-glükánok pedig immunmoduláns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Natur Tanya® Béta-glükánt sörélesztő sejtfalából vonják ki fermentációval. A sörélesztő béta-glükán egy adaptogén tulajdonságú, prebiotikus rost, ami bizonyítottan modulálja az immunrendszert. Az immunmodulálás azt jelenti, hogy a sörélesztőből származó béta-glükánok tanítják a szervezet immunsejtjeit. Modulálnak vagy aktiválnak, de soha nem stimulálják túl az immunrendszert, ami a biztonságosságuk kulcsa.

Hatást gyakorolnak a veleszületett és a tanult immunválaszokra is.

Amikor a receptoraink újra béta-glükánokhoz jutnak, azzal:

  • hozzájárulhatnak az immunrendszer kiegyensúlyozásához
  • táplálják a mikrobiom hasznos bélbaktériumait
  • segítenek a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben
  • támogatják a krónikus gyulladások visszaszorítását
  • növelik a nyálkahártya védőfunkcióját

Bélgyulladás kezelése béta-glükánnal

 

Kollagén a bél-nyálkahártya regenerációjához

Bélgyulladásoknál a tápanyag-felszívódási gondok miatt alacsonyra csökken a test kollagénszintje is. A vastagbél és a gyomor szövetét azonban a kollagénben található aminosavak építik fel. Ezért a külsőleg pótolt kollagén segíti a sérült belek regenerálódását, és megnyugtatja a bél- és gyomorfalat.

A kollagénnel történő kiegészítés bizonyítottan segíti a bélgyulladás kiegészítő kezelését. A cink-biszglicináttal is dúsított Natur Tanya® kollagén italporok még a rosszabb állapotban lévő bélrendszer esetén is kiváló felszívódással és kiemelkedően magas biohasznosulással járulnak hozzá a bélgyulladás kezeléséhez.

Csomómentesen elkeverhető italpor helyett Te inkább eleve kész folyadékot szeretnél? Nézd meg a Kollagén Facelift® koncentrátumot, mely nemcsak halkollagén peptideket, hanem tengeri elasztint is tartalmaz. A kettő egymással szinergiában (egymás hatását kiegészítve) dolgozik a bélbolyhok és a bélnyálkahártya egészségéért.

A cink nélkülözhetetlen tápanyag bélgyulladásoknál

Ma már bizonyított (1), (2), hogy a cink nélkülözhetetlen tápanyag olyan bélgyulladásoknál, mint a Crohn vagy a Colitis ulcerosa, hiszen hozzájárul a bélnyálkahártya állapotának javulásához, és segít újra szoros kapcsolatba állítani a szivárgó belek károsodott hámsejtjeit. Ezeknek a tulajdonságainak a révén nemcsak a bélgyulladásokkal járó kellemetlen tüneteket csökkenti, hanem azok újbóli visszatérésének (fellángolásának) valószínűségét is.  

A belek gyulladásos állapotainál még nagyobb hangsúlyt kap a tápanyagok felszívódása és biohasznosulása. Tudtad, hogy a cink-biszglicinátot 143,4 %-kal magasabb biohasznosulás jellemzi a cink-glükonáthoz és a cink-citráthoz képest?

A Natur Tanya® Szerves Cink-biszglicinát ráadásul az alacsony molekulatömegének köszönhetően könnyen átjut a sejtmembránon.

A cink és a kollagén nélkülözhetetlen tápanyag bélgyulladásoknál

 

Bélmikrobiom regenerálása gomba probiotikummal bélgyulladások esetén

A bélflóra regenerálására mind akut, mind krónikus bélgyulladások esetén szükség van!

Akut gyulladásoknál a gyulladás kiváltója valamilyen kórokozó, melyet akkor tudunk visszaszorítani, ha a jó baktériumokat sokasítjuk. Ehhez nem csak probiotikumokra van szükség, hanem prebiotikus rostokra is szükség van!

A Flórabiotikum mindkettőt tartalmazza: nemzetközi törzsgyűjteménybe letétbe helyezett Saccharomyces cerevisiae var. boulardii probiotikum + szabadalommal védett, Fermentált guárbab prebiotikum.

Az egyetlen nem baktérium eredetű probiotikumként elismert gomba, hozzájárul a bélmikrobiom egészségéhez és egyensúlyához úgy, hogy fellép a kórokozók ellen. A prebiotikum pedig táplálékul szolgál a vastagbél hasznos baktériumai, vagyis a probiotikumok számára.

A bélgyulladások továbbá összefüggést mutathatnak az antibiotikum kúrával is, ezért is fontos antibiotikum kúra alatt probiotikumokat szedni, azonban nem mindegy, hogy milyet! A Flórabiotikum gomba probiotikumja az antibiotikum rezisztencia veszélye nélkül alkalmazható antibiotikum kúrával egy időben!

Végül pedig, krónikus esetekben, gyulladásos bélbetegségek esetén is számíthatunk rá, hiszen a gyulladáskeltő citokinek visszaszorításához hozzájárul. A prebiotikumok fermentálásával a bélbaktériumok rövid láncú zsírsavakat, ún. posztbiotikumokat hoznak létre, melyek kiveszik a részüket a bélnyálhakártya regenerációjából és a vastagbél áteresztő képességének csökkentéséből.

Bélmikrobiom regenerálása gomba probiotikummal bélgyulladások esetén

Bélflóra tápláló zöldség-és gyümölcsfermentumokkal a bélgyulladások ellen

Bélgyulladások esetén fogyasszunk fermentált zöldség-és gyümölcskivonatokat! Ezek a fermentumok ugyanis támogatják a bélflóra egészségét, mely egyensúlyának zavara a kiváltó oka, vagy fenntartója lehet az autoimmun betegségek felé vezető bélgyulladásoknak.

Például a baktériumflóra egyensúlyának megbomlása miatt a bélhámsejtek egészségét veszélyeztető Gram-negatív baktériumok, mely törzsnek a legismertebb tagja az E.Coli baktérium, túlsúlyba kerülhetnek, és irritációt, sőt gyulladásokat válthat ki a bélfalsejtekben.

Ráadásul, a fermentálás során nem csak a tápanyagtartalom és a tápanyagok hozzáférhetősége nő meg, hanem új tápanyagok is jönnek létre. Például:

  • SOD-szerű anyagok: SOD, azaz a szuperoxid-dizmutáz enzim fontos antioxidáns, gyulladáscsökkentő enzim.
  • rövid láncú zsírsavak: szabályozzák a bél pH-értékét és a gyulladások mértékét
  • bioaktív polifenolok: melyek többek között a rövid láncú zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságait fokozzák
  • prebiotikumok: melyek a hasznos baktériumokat sokasítják,

A Multi55 Fermentált multivitamin 36-féle gyümölcs, zöldség gyógynövény kivonatát és 19-féle vitamint és szerves ásványi anyagot tartalmaz, mellyel a bélgyulladásokkal együtt járó tápanyaghiányt is enyhíthetjük.

Bélflóra tápláló zöldség-és gyümölcsfermentumokkal a bélgyulladások ellen

Cselekvési terv bélgyulladás esetén

  • Indítsd a reggelt fermentált béta-glükánnal! A legjobb, ha prebiotikus rostot is fogyasztasz mellé! (a napi adag 5 gramm egy pohár vízben keverd el.)
  • Flórabiotikumból naponta 1 kapszulát vegyél be a nap bármely szakában.
  • Ebéd vagy vacsora előtt vegyél be egy Multi55 filmtablettát.
  • Ebéd közben bevehetsz egy cink tablettát.
  • Támogasd meg a belek egészségét kollagénnel is! A Kollagén Facelift napi adagja 2x12,5 ml, lehetőleg étkezések után, önmagában vagy vízzel fogyasztva. Ha  a Good Morning kollagént választod akkor 15,8 g port (1 púpozott mérőkanálnak megfelelő mennyiség) keverj el kb. 2-3 dl, meleg, de nem túl forró tejjel (amely lehet növényi is) vagy vízzel, és ezt idd meg a délelőtt folyamán. De dönthetsz a frissítő áfonyás kollagén mellett is. Ilyenkor napi 11,6 g port (1 csapott mérőkanálnak megfelelő mennyiség), a délutáni órákban, kb. 2-3 dl folyadékban (pl. víz, tej, növényi tej) elkeverve fogyassz el délután.

Érdemes 120 napos kúrára berendezkedni,mely 1-2 hónap szünet után megismételhető, amennyiben szükséges.

A bélgyulladások kezeléséhez az étrend kulcsfontosságú!

Bélgyulladások esetén - különösen a betegségek fellángolási szakaszában - szigorú diétát kell követni. A személyre szabott étrend összeállításához ne félj segítséget kérni egy szakembertől, és figyelj a tested jelzéseire! Ha kell, vezess étkezési naplót! Kerüld a nehezen emészthető táplálékokat, a félkész és kész ételeket, a glutént és a laktózt! Minőségi tápanyagokban gazdag étrenddel segítsd elő a gyógyulást!

Összefoglaló

A bélgyulladások ma már egyre több embert érintenek. A kiváltó okok között szerepelnek baktériumok és vírusok, de olyan hosszú távon diagnosztizálatlan és/vagy kezeletlen ételintoleranciák is, mint a glutén- vagy laktózérzékenység. A belek gyulladásaival nemcsak azért kell foglalkoznunk, mert kellemetlen tünetekkel járnak, hanem azért is, mert az állandóan gyulladásban lévő belek könnyen vezethetnek autoimmun betegségekhez. A bélgyulladások kezelésében kulcsfontosságú az étrend, melyet kiegészíthetünk célzott tápanyagokkal. A béta-glükán, különösen akkor, ha kollagénnel és szerves cinkkel is kombináljuk hozzájárul a bélgyulladások csökkentéséhez.

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Áteresztő bél szindróma tünetei és kezelése
Blog bejegyzések: Áteresztő bél szindróma tünetei és kezelése
Nézz körül a webáruházunkban
Natur Tanya® Cink-biszglicinát DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Natur Tanya® Cink-biszglicinát DUOPACK -10% kedvezménnyel

4 344 Ft
3 910 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 910 Ft
MULTI 55 Fermentált multivitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.